Tatlı Su Testlerinin kullanımı


hatugÇevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 13
hatugÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2011 11:06
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler:

Akvaryum Kapasitesi (litre): 288 lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon:

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :

Merhabalar,
akvaryumum bitkili ve akvaryumumda çoğunluk la canlı doğuranlar var. Geçen hafta Nitrit ve Nitrat yüksekliğinden balıklarım 2-3/gün ölüyordu, neyseki son 1 haftadır yaptığım müdahaleler sonucunda NO2, NO3, gH, kH değelerini istenen değerlere indirgedim (ilgilenen arkadaşlar olursa bilahare bahsedebilirim). Bu testleri JBL in 6'sı bir çubukta :-) testleri ile yapıyorum.

Sorum şu; çubuk testler ile yapılan testlerin güvenirliliği konusunda bir çok makalede ? belirtildiği için ayrıca Sera nın gH, pH ve kH testlerini kullanıyorum, ancak gH ve kH testlerinden sonuç alamıyorum, kılavuzunda 5 ml doldurun, sonra her 1 damladan sonra çalkalayın, renk yeşile dönünce damlaların sayısına göre 1 damla 5 dgH değerini verir (yanlış hatırlamadıysam) ben 16 damlaya kadar söylenen renge ulaşamadım.
Bu durumda 2 sorun çıkıyor, benim akvaryumumdaki su genel sertliği vahim durumu bile aşmış, yada ben ölçemiyorum.

Tecrübeli arkadaşlardan suyun pH, gH, kH, No2, No3 teslerinin doğruluğuna inandıkları test kitlerinin marka önerilerini rica edeceğim.

Bir akvaryum firmasındaki tecrübesine güvendiğim kişi "Red-Sea" marka test kiti önerdi  bende Red-Sea Deluxe-Fresh-Laboratuvar-Test-Kit" almaya niyetliyim, önerilerinizi ve yönlendirmelerinizi bekliyorum.
Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Faruk EfeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 531
Faruk EfeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2011 11:18
Red Sea ve JBL testleri kesinlikle tavsiye ederim, tavsiye sıralamamda bu şekildedir. Sera test konusunda çok vahim sonuçlar doğuruyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hatugÇevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 13
hatugÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2011 13:44
RED SEA DELUXE FRESH LAB (pH, NH3/NH4, NO2, GH, KH, Fe, CO2, Cl2) testini aldım. Kullanımı kolay ve test sonuçlarını özellikle Sera'nın testlerine göre daha gerçekçi buldum, fiyatı ve içerdiği test sayısına göre diğer komple testlere göre daha uygun, Red Sea ile akvaryum suyumu test ettim. Test sonuçlarım:
pH: 7.2
NH3/NH4: 0.25 ppm
NO2: 0.1 ppm
CO2: 6 ppm
gH:5 (derece)
kH:7 (derece)
Cl2: 0.05
Fe:0

Görüldüğü gibi yada benim bildiğim kadarıyla test sonuçları normal, sadece Fe: 0 çıkınca bitkiler için demir takviyesi (Sera Florena, Demir ve Mineral içerikli sıvı bitki gübresi) yapmaya başladım. Hafta sonu kalan 2 adet karbonu daha çıkaracağım.
Test sonuçları düzgün çıkmasına rağmen balık ölümlerim 1-2/gün olarak devam ediyor. Balık sayısının fazla olduğunu bu yüzden stres sebebiyle ölümlerin oluştuğunu düşünmeye başladım (albino çöpçü bir süre ara vermişti ancak tekrar mermi gibi su yüzeyine fırlayıp aynı hızla dibe iniyor). ölümlerin Hastalıkdan olduğunu pek düşünmüyorum, çünkü kısa sürede daha fazla ölümlerin olması gerekirdi diye düşünüyorum.Bu yüzden Sera Aquatan, diğer etkilerinin yanında, B vitamini ve kompleksleri sayesinde balığın stresini önlediği için akvaryum hacmiyle orantılı olarak 70ml ekledim. Genel olarak akvaryumdaki yaşam döngüsünüde oturması için daha fazla balık eklemeyerek gelişmeleri izleyip sizlere bildireceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir