Tek Tür Danio


Imperfectnest495Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2012
İl: Diyarbakir
Mesaj: 574
Imperfectnest495Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2014 14:35

  Merhaba arkadaşlar;
 85 litre hacmindeki akvaryumumda, tek tür ama çeşit çeşit varyetede danio beslemek ve üretmek istiyorum.

- Danio dayanıklı bir balık mıdır?
-Sağlıklı bir biçimde, yavru alıp büyütmem için kaç akvaryuma ihtiyacım var, ölçüleri neler?

Son olarak da, bizim işyerine kuracağım akvaryumu, orda bazı elzem işlerin yapıldığı odalara jenaratör gidiyor ama benim balıklarımı çok da elzem olarak görmüyorlar

Ben de bol bol erektiriğin gidip, kimi zaman 5 saat gelmediği bu yerde, hobimi devam ettirmeye çalışıyorum, hobicilerin %90'ında da olduğu gibi, evdeki hanımlar, akvaryumu pek sevmiyorlar çünkü.
 Kışın balıkları, elektriksizken bile sıcak tutmak için planım:

-Akvaryumların, kapaklarının açılıp kapanmasını engellemeyecek ölçülerde, normal dolaplar gibi kapakları bulunan birkaç dolap yapmak istiyorum.
 
  Kapakların, iç ve dış tarafına, köpük kaplayarak, akvaryumun ısısını da koruyacağım.

 Balıkların hava alabilmesi adına, filtrelerin borusunu, dış filtreler de her nerden oksijen alıyorsa, dışarıda bırakacağım ki, dışarıdan taze oksijen girişi olsun.

  Acaba fikrim nasıl, daniolar kaç saat oksijensizliğe dayanabilirler?

    Şimdiden, herkese teşekkürler. Belki, bulunduğu bölgede sürekli elektriği kesilen ve bu hobiye ne pahasına olursa olsun devam etmek isteyen arkadaşlara yardımcı olmuşumdur.

                                                 Sağlıklı bir hayat ve hobi dilerim ... 
İBOW@R2014-12-22 14:36:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2014 16:37
Isı izolasyonu için fikir çok güzel. Oksijen konusunda dolabın dışında tutacağınız bir hava motoru oyup dolap içinde kaç akvaryum olacaksa o sayıda bölüp hava taşı bağlayıp hepsine taze hava girişi sağlayabilirsiniz. Giren havaya göre çıkış olması için de ufak bir aralık sağlamanız gerek tabi ki o kadar sızdırmazlık sağlamanız zaten çooook zor. Bir de dolap, metal de olsa ahşap da, zamanla rutubetten çürüyecektir o yüzden rafların desteklerini sağlam yapın derim.

Danio'lar oldukça dayanıklı türler. Ben pembe zebra besliyorum. Bir tanesi hastalandı, muhtemelen dikkatsizlik yüzünden ya da genetik bir faktörden doğum sonrası stresten vs de olabilir, karantinada 2 hafta içinde iyileşti ancak omurgasında eğrilik ve yüzüşünde bir tuhaflık kaldı. Son zamanlarda, yaklaşık 3 haftadır, düz yüzemiyor kesinlikle, sürekli ters, yan, düz şekilde daireler çiziyor. Ötenazi yapmayı düşündüm ancak içim el vermedi o şekilde bile denk getirdiğinde yem yediğine şahit olduğum için bırakıyorum akvaryumda.

Yumurta almak için sığ, 15-20cm derinliğinde, tabanı moss ya da büyük misket kaplı bir akvaryuma ihtiyacınız var. Dişinin karnı iyice şiştikten sonra erkek dişinin peşinde koştura koştura döktürüyor yumurtaları bu yüzden 2 erkek 1 dişi şeklinde koymalısınız yumurtlama akvaryumuna. Ben bu iş için 5lt'lik bir pet şişe kullandım ancak ayırmada geç kaldığım için ve su içinde pislikler olduğu için 7-8 yavru alabildim. Bunlardan 5-6 tanesi çok geç çıktı yumurtadan ve doğru düzgün serbest yüzüşe geçemedi 1 tanesi yaşadı ve 1cm boya ulaştı. Yeterince büyüdüğünü düşünüp akvaryuma koydum ancak bir daha göremedim, muhtemelen meleklerin gazabına uğradı. Kısacası yumurta almak da kolay ancak mantarlaşmayı önlemek lazım. Bunun için catappa yaprağı ya da JBL Torvaktif kullanabilirsiniz. Hem ph düşer hem de salgılanan tannen mantarlaşmayı önler. Ancak çok fazla kullanmayın çünkü aşırı ph düşürebiliyor bu malzemeler. İmkan varsa iletkenliği düşük su kullanın. Yumurtlamadan sonra suya yumurtaları çok sallandırmayacak şekilde hava taşı ile hava verin. Ne ka oksijen o ka az mantarlaşan yumurta

Yavrular çok küçük doğuyor ve infüseria ile beslenmesi gerekiyor. Bu konuda forumda bilgi bulabilirsiniz. Sayı az ise ve moss varsa, moss içinde gelişen mikroorganizmalar yeterli geliyor. Yumurta sarısını ılık su içinde ezip, dinlendirdikten sonra katı kısmını kullanmadan sıvı kısmından enjektörle alıp verebilirsiniz, yavru az ve moss bol ise başlangıç için yeterli oluyor. Katı kısmı kullanmamak önemli çünkü suyu bozuyormuş, ben bir iki kere verdim ancak çok az verdiğim için suda sıkıntı olmadı. Belli bir boya ulaştıktan sonra artemia ve iyice ezilmiş kuru yem yiyorlar. 

Yavrulatma için balık ayıracağınız akvaryumu o gün hiç yemlemeyin, akşam dişiyi ve iki erkeği yumurtlama tankına aldıktan sonra ana tankı yemleyin ancak ayırdığınız balıkları yemlemeyin. Amaç hem yumurtlamayı teşvik etmek hem de yumurtaların dışkıdan uzak kalması.

Sayıya göre bir tane geniş (60-90cm) ikiye ya da üçe bölünmüş yumurtlama akvaryumu (15-20cm derinliğinde), yine aynı şekilde ikiye ya da üçe bölünmüş yavru boylandırma akvaryumu ve bir tane de yetişkinler için akvaryum bulundurmayı düşünebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Imperfectnest495Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2012
İl: Diyarbakir
Mesaj: 574
Imperfectnest495Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2014 05:43
  Verdiğiniz bilgilere çok teşekkür ederim. Üşenmeden yazmanız da beni çok mutlu eden bir diğer konu.
- Yavrular ilk dünyaya geldiğinde; Hergün yumurta suyu ile mi besleniyorlar?
- 80-90 litrelik iki akvaryum, üretime uygun mudur, kaçar litrelik bölmelere ayırmalıyım?
- Su değişimi ve temizlik gibi konularda, ufak ipuçları rica edebilir miyim? 


- Kaç adet danioyu 85 litrelik bir hacimde bakabilirim?

- Kaç adet danioyu 85 litrelik bir hacimde bakabilirim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2014 09:34
Hocam ben bir kere yumurta aldım onda da zamanlamam iyi değildi. Tavsiyem şu türün sayfasını okumanız. Beslenmesi ile ilgili orada detay var. Sürekli yumurta sarısı tavsiye etmem. İnfüseria yetiştirmenin bir yolunu bulun derim. Su değişimi ile ilgili bilgi de burada var. 

Bu arada Danio türleri içinde en çok hoşuma giden de Galaxy Rasbora. İncelemenizi tavsiye ederim.

Bence yumurtlama yaptıracağınız yerin tabanı en az 30x25cm veya daha üzeri olmalı. 5 litrelik şişede yumurtlattım ama 100 adet civarı yumurta döken canlıdan 8-9 tane yumurta alabildim. Yani sağlıklı bir yöntem değil kesinlikle. 
pekozgur2014-12-29 09:38:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir