Teleskop Japon Akvaryumu


Poseidon06Çevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 75
Poseidon06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2011 18:21
Merhabalar.84 lt. bir akvaryum edindim ve sırf teleskop japon besleyeceğim.Biliyorum normal japonlardan hassaslar başlangıç için kötü bi seçim ama teleskoplarda beni çeken bişey var :) Üye olmadan önce arama motoru yardımıyla bayağı bilgi edindim japonlar hakkında.Ama hala kafama takılan bişeyler var bunları soracağım size.

1.Teleskop japonlar zor yüzdükleri için iç filtre önermiyor forumdakiler.Ben de şelale filtre düşünüyorum.Hangi marka-modelleri önerirsiniz ? 

2.Gözleri yüzünden teleskopların ışıktan hoşlanmadıklarını öğrendim.Işıklandırma hakkında önerileriniz nedir ? Hiç ışıklandırma yapmasam olur mu ? Çünkü günümün çoğunu akvaryumu koyacağım odada geçiriyorum oda ışığı yeterli olabilir diye düşündüm.

3.Teleskoplar su yüzeyine yaklaşmada zorlandıklarından pul yem sıkıntı olacaktır.Kuyruk gelişimi için pul yemin yerini tutacak hangi yemleri kullanmalıyım ?

4.Kabızlığa karşı haftada 1 kere bezelye-ıspanak öneriliyor bunun yerine haftada 1 gün aç bıraksam olur mu ?

5.Su düzenleyici ve kum olarak ne önerirsiniz ? 

Bişey daha var :) Az ses yapan ve kaliteli bi ısıtıcı gerek bana.Bu konuda çok hassas kişiler var evde.Bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim :)

Sorularım bu kadar.Şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muhteşem benÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1413
muhteşem benÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2011 19:16
Öncelikle teleskop japonlar zor yüzmez ve ışıktan hoşlanmamazlık yapmazlar.Filitre markası veremem ama bildiğimiz iç filitre ve çok parlak olmayacak şekilde ışık koy ve 1 mağara yaparsan isterse girsin kum olarak deniz kumu veya hagen siyah kum öneririm.Bezelye reine aç bırakmak olmaz ama bezelye verip sonra 1 gün aç bırakabilirsin.Su düzenleyici sera aquatan öneririm.Sera gold royal ve tetra ani min öneririm.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Poseidon06Çevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 75
Poseidon06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2011 19:33
Japon balıkları ve koilerin midesi olmadığı için doyma hissi de yoktur.Bu nedenle ne kadar yem atarsanız atın,yeme girişimde bulunacaktr.Buna paralel olarak da en çok görülen sorunlardan biri kabızlıktır.Bunu önlemek için ya haftada bir gün yeşil sebzeler(bezelye,ıspanak vb.) haşlanarak verilmeli ya da imkanınız yoksa bir gün aç bırakılmalıdır.

Sitede tür bilgilerinde bizzat bu yazıyor ama :) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muhteşem benÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1413
muhteşem benÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2011 20:33
O zaman özür dilerim ben bezelyeden sonra 1 gün sonra aç kalır diye biliyordum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dasingen43Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2010
İl: Kütahya
Mesaj: 1382
dasingen43Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2011 22:50
Bende ısıtıcıda yardım edeyim abicim. :) şuana kadar ses yapan ısıtıcı görmedim hiç o yüzden her türlü kaliteli ısıtıcıyı kullanabilirsin. Kum seçiminede değinicem teleskoplar genelde siyah oluyor değil mi? o zaman kumuda siyah yapabilirsin. ama ince kum oldumu çok yiyorlar normal midye kırığı falan kullansan iyi olur abi. Varsa başka soru yardım edebiliriz. Saygılarla. Sağlıklı balıklar. İyi akşamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2011 23:02
84 litrelik akvaryumunuz var 4 ile çarpacaksınız ne eder 84 x 4 = 336 filtrenizin üzerinde yazan debide yani Qmax: yazan yerde 336 yazması yeterli, 300 de olur, 350 de olur biraz altı üstü farketmez. Bu değerdeki iç filtredede, şelale filtredede, dış filtredede gayet rahat yüzerler, ve çok hareketli balıklardır teleskoplar.

Işıklandırma kullanmanıza gerek yok, evet gözleri dışarı doğru çıkık oldukları için teleskoplarda, ışığa karşı korungaçları yok, bu teleskoplarda hada bir üst düzeyde, ama diğer tüm balıklardada aynı şey geçerli, insanlarda bir göz çukuru ve kaşların bulunduğu çıkıntı vardırve göz kapakçığı ve kemik yapısı insanları ışıktan korur. balıklarda böyle birşey olmadığı için aşırı ışık onları rahatsız eder, akvaryumunuzda bitki yoksa, ışık kullanmanıza gerek yok, ben 8 yıldır ışık kullanmadım hiç, oda ışığı ve gün ışığında yaşadılar, yavruladılar yavrularını büyüttüm gayette sağlıklı yaşıyorlar, şu an bir balığım 8 yaşında. Akvaryumunuzu özellikle direkt güneş ışığı ile birebir irtibat halinde olacak bir yere koymayın odanızda.

Yem olayına gelince, japon balıklarında mide yoktur, onun yerine bağırsak uzantısı şeklinde bir uzantı vardır, yediklerini hazmetmeleri zorlaşır bu nedenle, onun için daha çok bitkisel ağırlıklı yemlerle beslenmesi uygun görülmüştür hazmı kolay olduğu için, pul yemide onlar rahatlıkla yerler yeşil renkli bitkisel olanını tercih edin pul yeminde, ama illa başka bir yem diyorsanız, yeşil renkli yani bitkisel granür yem verebilirsiniz toplu iğne başından biraz büyük yuvarlak olurlar v.b, dip yeminide severek yerler, ama sadece bitkisel yemlede olmaz, beslenmesini yüzde 20 oranıdada proteinsel yemlerde vermeniz gerekir, bunu neyle sağlayabilirsiniz, kırmızı renkil proteinsel yemler, en hafif ve severek yiyecekleri, kurutulmus karides kurusu verebilirsiniz, ağız yapılarına göre balıkların yem yeme tercihleri degişir, kafa yuvarlak ağız kafanın aşağısına yakın yerde olanlar daha çok dipten, ağız ortada olanlar daha çok orta ve üste yakın, ağızı sivri üste yakın olanlarda daha rahat üstteki yemleri yiyorlar, ama japonlar bir şekilde her tabakadanda yerler.

Tuzsuz kendi haşladığınız, bezelyeyi iyice yumuşayana kadar haşlayın, isterseniz hergün verin çok iyi olur bir zararı olmaz, kabızlığını giderir, kabızsa bağırsaklarını boşaltır, bunun haricinde bezelyede yüksek oranda bitkisel protein B vitaminlerinin birçoğu vardır, balıkları üremeye tekikler, yavruların çabuk büyümesini sağlar, birde tatlı su karidesi kurusu verebilirsin. 1cm büyüklüğünde karides kurularıdır buda kabızlığı ortadan kaldırıyor bağırsaklarını boşaltıyor, ve kalsiyun açısından en yüksek besin, 2 günde bir verseniz 3-4 adet yeterli, kalsiyum açısından iyi beslenmesi demek, balığın dış mukozasının sağlam, pullarının sağlam oturmuş renk ve pulların dökülmemesi demektir. Ayrıca iyi bir kemik yapısı demektir.

Şu düzenleyici olarakta, su degişiminden sonra 50 litre başına 20 damla sera aqutan damlatmanızı önerimim, yahut 15-20 günde bir. Bu sudaki ağır metalleri ve kalan kloru çökertir, ve balığın stresini alıp rahatlatır. Çeşme suyu kullanıyorsanız, içinde klor olur klorun uçması için suyu akvaryuma eklemeden üzeri tamamen açık bir kovada 3 gün bekletiniz. Damacana suyu kullanıyorsanız klor yoktur dinlendirmeden kullanabilirsiniz.

Isıtıcılar ses yapmaz, genelde filtreler ve hava motorları ses yapar, sizin akvaryumunuza 100 watt ısıtıcı yeterlidir, marka olarak atman 100 watt ısıtıcı olabilir, bu 25 lira civarıdır, ama arkadaşıma roxin 100 watt ısıtıcı aldık, denemek amaçlı 5 aydır kullanıyor gayet güzel ısıtıyor sorun yok 15 Tl idi pazarlıkla 10 liraya verdiler, ikisinden birini tercih edebilirsiniz, ısıyıda 24 e çevirin getirin, yerleştirir suya çalışsın, su değişimi yaperken yada tankınızı boşaltırken, önce ısıtıcınızın fişini çekin 10 dakika soğusun suyun içinde ısıtıcı, sonra suyu boşaltın veya yeni su ekleyin, yahut ısıtıcınızı çıkartıp dışarı temizleyin, ısıtıcıyı fişten çekmezseniz ve calışır halde kalırsa camı çatlar hassas telleri kopar, ısıtıcınız bozulur.


mesutok2011-01-19 23:24:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciebÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1859
ciebÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2011 23:23

Bir aydır kendime uzun süredir de başkalarının japonlarına bakmış biri olarak bir kaç öğüt vereyim:

1- Işık fazla olunca rahatsız oluyorlar ama tek sıra led ile yeterince ışık alıp hareketleniyorlar hiç ışıksız ortamda hareketleri çok yavaşlıyor

2- ısıtıcıda alsan 20 22 derece sıcaklık bu balıklar için en çok rahat ettikleri sıcaklık. Evde kalorifer varsa ve kombiyi açıp kapatmak yerine düşük sıcaklıkta devamlı çalışıyorsa ısıtıcıyı sonra alabilirsin bunun yerine en önemli şey hava motorudur. Bir tane hava motoru al.

3, Yem olarak sera royal üretimden kalktı onun yerine yeni ürünlerinden olan sera goldy gran ve tetra goldy kullanıyorum bunları önerebilirim. Onun haricinde seranın japonlar için olan yemleri de olabilir:
sera goldy gran
sera goldy color spirulina
sera goldy

Elinde bir tanede çiklet veya discus yemlerinden bol proteinli olanlarından da olursa iyi olur hastalandıklarında bir kere verince iyi geldi(Emin değilim)

4- Filtre olarak eğer tepe sump veya tepe filtre yapabilirsen daha güzel olur. Suda fazla akıntıyı sevmiyorlar. Bol oksijen balıkları canlandırıyorlar.

5- Teleskoplar japonlar arasında en çok hareketli balıklardan, pul yem vermeniz bitkisel ağırlıklı olarak beslemek için kesinlikle gereklidir çoğunlukla pul yem verin. Diğer japonlardan daha önce atladığı bile olmaktadır.

6- Diğer japonlara göre çok hassaslar, akvaryumda su şartları bozulunca ilk teleskoplar hasta oluyor.

7- İki haftada bir mutlaka bemiks veya apikobal gibi vitaminler ilave edersen oldukça hareketleniyorlar.

8- Kum olarak çikletlerde çoğunlukla kullanılan orta boy taneli silis kum kullanıyorum kumlarla oynamaları muhteşem. Bence en uygun kum japonlar için. Deniz kumu da bu kum yerine kullanılabilir diye düşünüyorum.

Gözlemlerim ve deneyimlerim bu kadar. İnşallah gerekli ve doğru bilgiler verebilmişimdir. Sağlıklı balıklar dilerim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir