Tepe Filtre Hakkında Fikir Ve Öneri


markymarkÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 471
markymarkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2018 20:28
Kızım için full otomasyonlu bir akvaryum kurma niyetim var. Aydınlatma, yemleme, eksilen suyu tamamlama, haftada bir kez %20 su değişimi, ısıtma ve soğutma otomatik olarak sorunsuz çalışıyor. Ama filtre konusunda kararsız kaldım :)
Daha önceden deniyimim var ancak bu sefer estetiğe ve tamamen keyfe öncelik verdiğimden ve altında dolap olmadığından tepe filtre yapmayı düşünüyorum.
Akvaryumu 100-120 lt gibi plastik kapaklı olanlardan almak istiyorum. Tur olarak amerikan tetralardan bir renk cümbüşü yapmayı planlıyorum.
Sorum şu:
Tepe filtre ne kadar verimli olur?
Ms marka dolphin marka 800 ltlik tepe filtreler var ama bunların verimi nasıldır?
Hemen herkez dış filtre diyecek ama bu tepe filtrenin sump mantığında çalışınca daha verimli olacağı öngörüsü var kafamda.
Ayrıca kapak içine saklama, hatta ısıtıcıyı da içine saklama düşüncesi mantıklı geliyor oldukça.
Herkes kesinlikle dış filtre derse onun yerine küçük bi sump yapmak daha mantıklı geliyor :)

+1: [T]192957,STDRA[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

markymarkÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 471
markymarkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2018 14:45
Fikri olan yok mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ffeyttÇevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2014
İl: Erzurum
Mesaj: 65
ffeyttÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2018 15:29
Murat Bey kurulumunuzda size kolaylıklar dilerim. Standart plastik kapaklı akvaryum düşündüğünüzü ve yaklaşık 100-120lt olacağını yazmışsınız. Bu litrelerde yaklaşık 80cm veya 1metre bir akvaryum alacaksınız demek oluyor. Standart plastik kapaklı akvaryumlara tepe filtreyi (kendi düşünceme göre) biraz zor yerleştirirsiniz. Olmaz değil ancak bu sefer de estetik açıdan güzel duracağını düşünmüyorum. Ben 1metrelik plastik kapaklı akvaryuma 3 bölmeli yan sump yapmıştım. 1. hazne (akvaryumdan suyun çekildiği hazne) boştu, buraya ısıtıcıyı koymuştum. 2. hazneye sünger, seramik, elyaf vb. medya koymuştum. 3. hazne ise yine boş, burada da motor bulunuyordu.Bu şekilde oldukça da verimli çalışıyordu. Diğer taraftan, akvaryumun yan sumpın olduğu bölgeyi dış tarafından reklamcıdan aldığım siyah fonla kapladım ve estetik açıdan da iyi görünüyordu. Size tavsiyem formda yan sump ile ilgili yazıları okumanız ve alacağınız akvaryuma göre bir yan sump dizayn etmeniz. Yan sumpın tek dezavantajı akvaryum hacminden yemesi. Kaldı ki, söylediğiniz otomatik sistemi kuracak bilgi ve tecrübeye sahip bir makine mühendisi bahsettiğim yan sumpıda çok rahat bir şekilde dizayn eder diye düşünüyorum[:iyi:]. Örnek olsun diye benim akvaryumdan bir fotoğraf ekliyorum.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/160719/070220181524421.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]25208,markymark[/T]
Teşekkür Edenler: [T]25208,markymark[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

markymarkÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 471
markymarkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2018 20:48
[QUOTE=ffeytt]Murat Bey kurulumunuzda size kolaylıklar dilerim. Standart plastik kapaklı akvaryum düşündüğünüzü ve yaklaşık 100-120lt olacağını yazmışsınız. Bu litrelerde yaklaşık 80cm veya 1metre bir akvaryum alacaksınız demek oluyor. Standart plastik kapaklı akvaryumlara tepe filtreyi (kendi düşünceme göre) biraz zor yerleştirirsiniz. Olmaz değil ancak bu sefer de estetik açıdan güzel duracağını düşünmüyorum. Ben 1metrelik plastik kapaklı akvaryuma 3 bölmeli yan sump yapmıştım. 1. hazne (akvaryumdan suyun çekildiği hazne) boştu, buraya ısıtıcıyı koymuştum. 2. hazneye sünger, seramik, elyaf vb. medya koymuştum. 3. hazne ise yine boş, burada da motor bulunuyordu.Bu şekilde oldukça da verimli çalışıyordu. Diğer taraftan, akvaryumun yan sumpın olduğu bölgeyi dış tarafından reklamcıdan aldığım siyah fonla kapladım ve estetik açıdan da iyi görünüyordu. Size tavsiyem formda yan sump ile ilgili yazıları okumanız ve alacağınız akvaryuma göre bir yan sump dizayn etmeniz. Yan sumpın tek dezavantajı akvaryum hacminden yemesi. Kaldı ki, söylediğiniz otomatik sistemi kuracak bilgi ve tecrübeye sahip bir makine mühendisi bahsettiğim yan sumpıda çok rahat bir şekilde dizayn eder diye düşünüyorum[:iyi:]. Örnek olsun diye benim akvaryumdan bir fotoğraf ekliyorum.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/160719/070220181524421.jpg[/IMG][/QUOTE]
Üstat cevap için teşekkürler. Öneriniz için de ayrıca teşekkürler.
Dediğim gibi uzun süre önce hobiyi bıraktığımdan dolayı çok aktif değildim uzun zamandır.
Yan sump olayına asinayim, hatta biraz daha komplike halini 150×60×60 bir tanka uygulamıştık daha önce.
Ama yanda siyah bölme gözüme hos gelmiyor.
dediğim gibi bu sefer tamamen seyirlik birşey düşünüyorum. Otomasyonu da bü yüzden yaptım. Hem ugrasmamak adina hem eve bagimli olmamak adina.
Yanda içi gözükmese dahi siyah bir bolme yapmaktansa tabiri caizse çerçevesiz bir tv gibi olmasını tercih ederim :)
80 cm Tepe filtre gördüm nette aslında. Benim merak ettiğim performansı?
Performans olarak kötüyse arkaya dogru derinligi fazla tutup arka sump+strafordan 3d arka fon düşünebilirim.
Ya da klasik sump olabilir. Ama ic filtre dusunmuyorum.
Zira Isıtıcı kullanmak yerine hassas sıcaklık sensörü+selenoid valf ile kombiden aldığım bransmanla sıcaklığı sabitlemeyi başardım şu an. [EDIT]markymark,2018-02-07 20:49:48[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir