Teşhis konamadı ve tedavi


freegen35Çevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Izmir
Mesaj: 6
freegen35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2010 09:59
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler:
1 hafta 10 Gündür Kuytu yerlerde saklanma, aşırı korkulu davranış ve panik. Üzerlerinde leke oluşumu ve giderek artması ve son 2-3 gündür ipliksi şekilde dışkı ve yem yememe.
Akvaryum Kapasitesi (litre):
40 lt.
Akvaryumdaki Diğer Canlılar:
Toplam 4 canlı, 2ad benzer 7-8cm boyunda japon, 1ad 4-5cm boyunda teleskop ve 1ad vantuz ağızlı çöpçü.
Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):
26C SABİT
Filitrasyon:
Akvaryum üzerinde şelale tipi. ( Bir çeşit dış filtre sistemi )
İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:
Akvaryumcuların önerileri üzerine, 2 kere üst üste mikofish süspansiyon, sonrasında aktif karbon ve filtre ile su temizliği ve 4 te 1 su değişimi, hastalık ilerlediği için tekrar akvaryumcuların önerisi üzerine 2 gündürde Bacteria Treater ( Azoo marka ) ( Tedavi arasında öneri üzerine tablet şeklinde 4ad kaya tuzu atılmıştır )
Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :
Bu hastalık öncesi haftada 1 kez 3-4 parmak kadar su eksilterek su değişimi.

Not: Lütfen acil olarak bilgisi olan arkadaşlar ne yapmam gerekiyor, balıklarım gün geçtikçe kötüleşiyor. Yaşamaları için gerekli herşeyi yapalım.
freegen352010-06-08 10:22:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dmr.ahmetÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 395
dmr.ahmetÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2010 11:39
Siyah siyah lekeler zaman zaman benim bazı malawi balıklarımda da gözlemlediğim bir deri sorunu. Siyah benek diye bir hastalık var, tam olarak zararı bilinmiyor, parazitik bir hastalık. Ona benziyor. Benim görüşüm, emin olamadığım için sadece tahmini konuşabilirim, kötü su koşullarından kaynaklanan bir rahatsızlık olabilir. 

Sizin yerinizde olsam bir damacana içme suyu alıp 2 gün arayla %25 su değiştirir bir de yeme yedirilmiş flagyl tedavisi denerdim.

Not: Kullandığınız ilaçlardan mikofish, bildiğim kadarıyla yüzgeç erimesinde kullanılıyor ve ağır bir ilaç. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

freegen35Çevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Izmir
Mesaj: 6
freegen35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2010 12:11

Merhaba, Dmr.ahmet bey,

            Çözümsel yaklaşımınız ve fikirleriniz için çok teşekkür ederim. Net ten baya araştırdım, siyah benek yada siyah leke hastalığı biraz daha farklı gibi duruyor. Ama inanın bende emin değilim, resimleri akvaryumcularada gösterdim, şaşkın bakışlarının ve nasıl bir ilaç vereceklerini tam bilememelerinin dışında bir sonuç elde edemedim.
           Balıklarım cins ve parasal olarak pek değerli birşey değiller ama benim için canlı olmaları önemli ve onları elimden geldiğince kurtarmaya çalışıyorum. Yaptığım araştırma beni blot hastalığı olma ihtimaline doğru yaklaştırıyor. Yeme ilaç uygulaması için muhtemelen geç kaldım, çünkü yem yemiyorlar. İlaç konusunda iki farklı ilaç uyguladım, üçüncü ilacın doğruya yakın olması hayati bir konu oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dmr.ahmetÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 395
dmr.ahmetÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2010 15:15
Rica ederim. Bloat hastalığını hiç gözlemlemedim ama böyle siyah lekelerin bloatta olduğunu da hiç duymadım. Bir de bence akvaryumculara güvenerek ilaç kullanmayın, sizin yaptığınız gibi internet araştırması ile karar vermek, forumdan sormak çok daha güvenli. Umarım bu fotoğrafları yorumlayarak net bir teşhiste bulunabilecek bir arkadaş yazar bu mesaja.

Balığınızın maddi değerinin yüksek olmaması, elbette onun tedavi hakkına sahip olmadığını göstermez. Balıklarınız sizin gibi bir bakıcıları olduğu için şanslı. Umarım en kısa zamanda iyileşirler. İyi şanslar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

freegen35Çevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Izmir
Mesaj: 6
freegen35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2010 16:59

Umarım iyileştirebilirim, hala araştırıyorum ama forumdanda anlaşılacağı üzere pek bir netice yok. Google'den de görsellerde bu tip bir hastalıkla ilgili bir bilgi yok, çevremdeki balık besleyen arkadaşlarımda biraz şaşkınlar bu tip bir rahatsızlığı duymamış ve görmemişler. Üzüntüm balıklarım hastalık yüzünden acı çekiyorlar ve ben yanlış ilaç ve tedaviyle bu acılarını artırmak istemiyorum.

Son çare Bactrim Forte : Doku enfeksiyonu bakteriyel hastalıklarda, 50 lt suya yarım tablet ve
sizin önerdiğiniz; Flagy :İç parazit hastalıklarında (Gram negatif anaerob, gram pozitif anaerob basiller), 50 lt suya 1 tablet. Bu ilaçları kullanmak diye düşünüyorum.
Ayrıca ilk kullandığım ilaçlardan sonra yeterince su değişimi olmadığı kanısındayım, %30 belki 40 oranında su değişimi mantıklı geliyor. Ama şimdi sırasımıdır yapacağım doğru bir hareketmidir bilmiyorum.
Umarım bu konuda daha kapsamlı bir bilgi bulabilirim, yada en azından buna benzer hastalıkta ne kullanacağımı bilen biri vardır.
 
Saat:18:00 itibarıyle minik güzelim, yanar döner teleskopumu kaybettim, diğer 2 bağılım hala yaşama mücadelesi veriyor, vatoz ağızlı çöpçümü ayrı bir fanusa almıştım onun durumu hala sağlıklı.
Ümidimi yitirmiş değilim ve saat: 20:00 itibarıyle bactrim forte ve Flagy ilaçlarına başlıyacağım umarım geç kalmamışımdır ve umarım bu ilaçlar onlara iyi gelir.
freegen352010-06-08 18:11:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2010 00:14
1 litre suda 30 gram kadar tuzu eritip balıklara tuz banyosu yapabilirsiniz ayrı bir kapta süre 10 dakikayı aşmamalı ve banyo sırasında sürekli gözlenmeli eğer balık bayılacak gibi olursa hemen akvaryuma salınmalı.Maddi değeri olmasa bile her canlı tedaviyi hak eder zaten pahallı balıklar için tedavi etmeye çalışmıyorum ölürse ölür diyecek biri olmaz herhalde Tebessüm tedavi konusundaki kararlılığınız için tebrik ederim.
Bu hastalık bakteri kökenli olmadığı kanısındayım akvaryuma metilen mavisi veya malakit yeşili eklemenizi ve yukarda yazdığım tuz banyoları ile tedavi edilebilir zannediyorum.
f.torres2010-06-09 01:51:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

freegen35Çevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Izmir
Mesaj: 6
freegen35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2010 09:41
Son Durum;
Dün akşam bir önceki yazımda yazdığım ilaçları alıp eve gittim, sarı renkte olan balığım zaten bu hastalıktan ilk etkilenen olmuştu, kendisini ısıtıcı ile cam arasına sıkıştırmış ( ki istese rahat cıkabilir bir boşluk ama çıkmamış ) orada 1 cm kadar ileri geri yapıp duruyor ( belliki bilinç kaybı başlamış ) bu ileri geri esnasında ısıtıcının cama tutturma vantuzuna sürtünüp durmuş sol tarafında ki pullarının büyük bir kısmı bu sürtünmeden dökülmüş ve gövdesinde derin bir yara oluşturmuş. Diğer kırmızı olan balığıma baktığımda ise siyah lekeler 4/3 oranında azalmış ve akvaryum içinde daha sağlıklı yüzmeye başlamış. Şimdi ne yapıcam ne yapmalıyım diye kararsız kaldım. İlaç kullanmayı düşünürken kırmızı balıkta iyileşme ve sarı balıkta ise tam tersi kötüleşme var. Bende sarı balığı akvaryumdan alıp, akvaryum suyundan alınmış geniş bir fanusa koydum. En azından kırmızı balık ( belki ) kendi bağışıklık sistemi ile yada hastalığın tahribatının azalması ile ama bir şekilde iyileşmeye başlamış, o yüzden ona ilaç vermek istemedim. Fanusa aldığım balık durumu çok kritik, özelliklede gövdesinde ciddi bir açılma olmuş ve zaten yarı baygın şekilde 45 derece açıyla yüzüyor. İlaç vermemeyi karar verdim, çünkü çok acı çektiği belli, vereceğim ilaç o gövdesinde ki açılmayı çok acıtacak, en azından 1-2 saat gözlemleyip, biraz toparlarsa vermek daha doğru olur diye düşündüm. Bu arada akvaryumdan dip çekimi yaparak 3/1 su eksiltim, aynı ısıda yumuşak su ( 2 saat içinde yavaş yavaş ) ilave ederek suyu tamamladım. Aktif karbon filtre takıp takmamak konusunda kararsız kaldım, normal filtresini temizleyip tekrar taktım. Bu arada fanusa almış olduğum balığımı 1 saat içinde kaybettim. Üzüntümü en azından artık acı çekmiyor diye kendimi teselli ederek bastırmaya çalışıyorum.
Sabah kalktığımda kırmızı balığım daha canlı ve üzerinde çok az leke kalmış şekilde akvaryumda yüzüyor. Hiç değilse bu büyük bir teselli oldu benim için ve çok sevindim. Umarım hiç kimsenin başına böyle bir durum gelmez.
Şimdi ortaya şöyle bir durum çıktı ve acaba bunu ciddiye almak mı lazım yoksa geçiştirmek mi?
Birincisi balıklarımın başına gelen durum için yaptığım araştırmalar sonuçsuz kaldı, görsel olarak bir benzerine rastlamadım, burdaki paylaşımımdan ve çevresel ( buna akvaryumcularda dahil, 4 akvaryum işletmesi ) araştırmalarımda ve danışmalarımdan da bir sonuç çıkmadı.
İkincisi bu hastalık öldürücü ve şu an için bilinen bir tedavisi yok.
Üçüncüsü, yaptığım araştırmalar ve gözlemlerim sonucu, bu hastalık sanki bloat' ın bir versiyonu gibi.
Ama bu sadece bir tahmin, belkide bir ikili kombinasyon oluştu, bloat + bir çeşit bakteri yada mantar.
Ben bir süre daha bu hastalığı en azından görsel olarak araştırmaya çalışıcam ve umarım bir bilgiye ulaşırım.
Tüm yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara ve forumda emeği geçen kişilere teşekkür ederim.
 
freegen352010-06-09 09:41:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir