Torf nedir?


AmraÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 795
AmraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2011 01:24
Torf nedir?

Torf ( Türkçe= turba) eski çürümüş bitkilerin havayla karışmasından oluşmuş heterojen bir karışımdır. Torflar bataklıklar içerisinde 1 metre kadar derinse 1000 yıl içinde meydana gelmiş katman olduğu anlaşılır. Akvarist alanında suda bulunan ağır metalleri yok ederek suya açık kahve rengi verir. Melek balıkları ve diskus balıkları yanısıra bazı tetra balıkları akvaryumlarında kullanılır.

Torf ve görevleri:

Torf içerisinde bulunan hümik asit ile suyu yumuşatır ve pH yı düşürür. Suda bulunan bakteri yükünü azaltır. Akvarist dünyasında torf filtre materyali olarak kullanılır. Akvaryumda olan suyun bakteri yükünü azaltarak rengindende anlaşılacağı gibi suya sarımsı-kahverengi bir renk verir.

Bu suya bronzlaştırıcı ve hümik maddelerin içeriği olarak suda mikro organizmaları askariyeye düşürür. Diskus, melekbalıkları ve killibalıkların üretiminde önemli rol oynar.

Önemli: Filtre malzemesi olarak kullanılan ped filtreler (torf) akvaryum filtresine yerleştirildiği zaman torfun içerisinde hava kabarcığı olmamalıdır! Aksi takdirde su filtrenizin bozulmasına ve torfun tam olarak görev yapmasını önlemiş olursunuz. Bu bağlamda torf filresi akvaryum filtresine iyice sıkıştırılmalıdır.


İşlenmemiş torf (turba)


Filtreler için yapılmış torf


Granulat şeklinde yapılmış torf


EHEİM torf pellets

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

can_erenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 259
can_erenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2011 02:33
Aytekin abi bilgilendirici güzel bir paylaşım olmuş.flitre için torf temin edebilirsem bende kullanıcam.akvaryumda torf kullanıyodum değisik şekillerde ama dıs flitrede kullanmak iyi bi yöntem olacaktır.kesinlikle deniycem.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SLASHÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2012
İl: Ankara
Mesaj: 506
SLASHÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2012 15:46
Aytekin abi, torf substart yerine kullanılabilir mi? Bakteriler, torfun üzerinde substartta olduğu gibi kolonileşebilir mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir