Tropheus yavrulama ve kuluçka dönemi


bahtiyarÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 1533
bahtiyarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 06:49
Ercan Bey, tecrübelerinizi paylaşımınız için teşekkür ederim. Bir çok arkadaşımıza faydası olacaktır eminim.
 
Tropheus fiyatlarının, özelliklede moorii türlerinin neden bukadar pahalı olduğuna gelecek olursak.
Moorii türleri tanganyika gölünde dahi artık zor bulunmaya başlayan, nesli gittikçe azalan bir tür. Birde bu türlerin tanganyikadan Ülkemize kadar gelip adaptasyon sağlamaları ve sağlıklı beslenmeleri büyük bir emek. Biliyorsunuz ki 4cm civarı bir tropheus moorii'nin fiyatı 35 ila 60 Lira arası değişiyor, bu türü satın alırken koloni balığı olduğu için en az 10 adet satın almalısınız ki büyüdükleri zaman sürü piskolojilerini yaşayıp sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürsünler. Tropheus besleyen birinin en az 300lt bir akvaryumu olmalı, kumu ph yüksek tutması adına mercan kumu yada argonit olmalı ki bu kumların kilo fiyatı en az 3TL den satılıyor. Aldığınız balıklar gölden geldiyse veya yüksek Ph ta üreyip beslendiyse tanganyika buffer ve lake salt'ta kullanmak gerekiyor. Buffer ve lake salt kullanıyorsanız Ph,Gh,Kh testinizde olmalı tabi ki. Tropheus besliyorsanız elinizde çeşitli bitkisel yemlerde olmalı, bakınız çoğu tropheus besleyen kişilerin elinde en az 5 çeşit kaliteli yem vardır. 4cm satın aldığınız moorii türleri 1 yaşından aşağı yumurta tutmaya başlamıyor ki bu alıp atma olayıda 3-5 defa muhtemelen herkezin başından geçiyor ve balık 1,5 yaşına gelmiş oluyor. İşte bu balığa bakmak bukadar emek istediği için pahalı sanırım. Tabi bu türe sahip olupta küçük boyutlarda renklenmediği için ben bu balıktan keyif alamadım, satıyorum diyen arkadaşlarımızda çok.
 
Tropheus tecrübeniz yoksa  ilangi, red rainbow kasanga, kasakalawe gibi moorii türlerinden bu işe başlamayın hiç bence. Hem zorla biriktirdiğiniz paraya yazık olur hemde harcadığınız emeklere. Tropheusun her türü çok güzeldir. Duboisi, ikola, bemba v.s. bunlar yabana atılacak türler değildir. Yeterki bu türler hakkında bilgi sahibi olup istedikleri şartları sağlayın. Balık satın almadan önce hangi türü istediğinize karar verip, satın alacağınız türün saf ırk olmasına dikkat edin. Satın alacağınız balığı mutlaka görerek satın alın.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 08:37
    Arkadaşlar üreme ile ilgili başladık konumuza ama ben dahil herkez fiyatlardan sıkılmış durumda, yurt dışından ithal olarak getirilen dişi - erkek oranına % 100 garanti veren kargoyla elinize yollayıp canlı olduğunu onaylamanızı bekleyen parasını peşin istemeyen sayılı kuruluşlar var bunlar dahi ilangi - kasakalewe - red rainbow gibi türlere  4-5 cm 50-55 tl   damızlık boyları ise 100-120 tl iken ve bu balıklar F0 olduğunu bilerek alınıyor. ama nedense bizim akvarist arkadaşlarımız biraz uçuyor 120 tl nin üzerinde dahi fiyat yazmaktadırlar. + olarak takip etmekteyimki diyelim 10 adet bemba yavrusu alınmış. Bunlar büyümüş nedense hep 2 erkek 8 dişi diye ilana veriliyor, bilen kişiler bir bakıyorki yarıdan fazlası erkek yada 4 erkek falan, arkadaşlar bir balık yüzünden kendinizi kötületmeyin doğruyu yazın eğer bilmiyorsanız emin değilim cinsiyetlerine siz bakın yazın. Ben 1 ikola kaizer kolonisi için 15 balık arasından 1e 7d ayırdım kendime gerisini uygun fiyata verdim inan alıcısı her zaman olan balıklardır. Hiçbirşey insan karakterinden, dürüstlüğünden önemli değil ALLAH herkesin gönlüne göre versin. Yalan söyleyenler birkaç defa kar eder sonra bir hastalık musibet olur tüm balıkları gider ben adaleti severim ve adaletli olanlarla alışveriş yapmak isterim. YALANSIZ alşıverişler ve bol yavrular dileğiyle....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bigadosluÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 210
bigadosluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 09:23
 
   Selamlar,
 
   Yerli üretim balık bana göre ithal gelen balıktan hiç bir eksiği olmayan, ondan çok daha sağlam, su şartlarına ve akvarvaryum ortamına alışmış balıktır. Bu durumda ithal balık ile  arasında hiç bir fiyat farkı olmamasının bana göre sakıncası yok. Hatta balık alırken kesinlikle yerli üretim balık alırım ve tavsiye ederim.
 
     Bununla birlikt hobicideki tropheus niye pahalı, damızlığı 100 - 130 liraya almış, akvaryuma koymuş 3-5 tanesi ölmüş, ortalaması 180-200 liraya gelmiş, yavrusunu almış 3-4 cm yapmış 2 ay geçmiş, emek artı yatırılan parayı göz önünde bulundurun lütfen.
 
      Bir hobici bu devirde 2-3 bin yatıracak bir balığa 1-2 bin yine akvaryuma masraf yapacak, ben yavru alacağım 20 30 lira verip pazarlık yapacağım 10 lira olmazmı diyeceğim. Damızlık 10 tane balık 1.000 lira aynı balığın yavrusu 10 lira, burada bir iş var derim kendim büyütürüm.
 
        
      


[QUOTE=ercan4154] 

 

Bol yavru alınarak ucuz tropheus elde edilmesi dileğiyle. Sağlıcakla kalın....



       Bu arada bu işin üretimini yapanlar bana kızmasınlar. 1 aylık yavrulara 20-50 tl isteyenler utansın. :=))

[/QUOTE]
 
     Ercan bey, bir ikola, bir bemba ile red Rainbow, İlangi, Kasakalawe (Sıralamasıda pahalıdan ucuza doğru oldu) kıyaslamayınız.
 
     Keşke bende damızlık kasakalawe yi 40 liraya alsam, yavrusunu 4 liraya satsam, yunuslarda  böyle olmamışmıydı. İlk Red rainbow balığı aldığımda üretici listelerinde, ithalatçı listelerinde bile ismi yoktu. Bu balık o zamanlar yoktu ve 150 hatta 180 lira isteyen olmuştu benden, 2 yıl önce. Şimdi R,r ,ilangi, kasakalawe aynı fiyat.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 10:34
 1 aylık yavrulara 20-50 tl isteyenler utansın. :=))
evet sözümü yine arkasındayım damızlıklar nekadar olursa olsun   1 aylık yavru kesinlikle 20-50 tl etmez
ama 4 aylık denilirse anlarım o zaman herkes anlar 1 aylık 1cm yavru içinde el insaf diyorum neresi 50 tl bu balığın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bigadosluÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 210
bigadosluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 10:44
 
    Ercan bey halen kendi balığınız ile Red rainbow, ilangi, kasakalawe gibi moori cinsi balığı bir tutuyorsunuz. Neden siz ikola yerine r.r almadınız veya ilangi almadınız.
 
    Bu arada 1 cm 50 lira ben hiç balık görmedim, 20 lira en alt seviye olmak üzere 30-35 kadar gidiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İsmail USLUÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2010
İl: Bursa
Mesaj: 164
İsmail USLUÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 10:56
[QUOTE=ercan4154] 1 aylık yavrulara 20-50 tl isteyenler utansın. :=))
evet sözümü yine arkasındayım damızlıklar nekadar olursa olsun   1 aylık yavru kesinlikle 20-50 tl etmez
ama 4 aylık denilirse anlarım o zaman herkes anlar 1 aylık 1cm yavru içinde el insaf diyorum neresi 50 tl bu balığın.
[/QUOTE]
Aynen katılıyorum. Ben çok 1 2 cm diye balık almaya gittiğimde yumurtalarından kurtulmamış haftaya teslim edeyim sorun olursa diyen insanla karşılaştım. Yavru haldeyken 12,5 lira isteyen arkadaşlara rastladım. örnek olarak bir bembanın damızlığı 30 40 tl diyelim. Balık 8 10 aylık şimdi düşünün yeni doğmuş bir yavruya 10-12,5 lira vermek pahalı değilmi.bir yanda 8 10 aylık yem elektrik emek harcanıyor diğer yandan da yeni doğdu para kaynağı diye bu fiyatlara satılıyor. bence de çok yanlış bir uğgulama. Artı olarak da yavru balığın hastalanıp ölmesi damızlık balığa göre daha fazla riskli olacağından en azından damızlık altı alınması taraftarıyım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bigadosluÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 210
bigadosluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 11:22
 
   Bende onu diyorum 30-40 liraya damızlığını alayım 5 liraya bende satayım.
 
   İsmail bey o zaman İlangilerden yavru almaya başladığınız zamanda veya eğer şimdi varsa 15 liradan 20-30 tane almak isterim, boyları ve kaç aylık oldukları önemli değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1079
Levent BEŞTEPEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 11:49
Öncelikle Ercan beyi tebrik ederim. Seçilen konu gerçekten önemli. Fakat almış olduğu boyut daha  iyi olmuş. Tropheusun bazı türlerinde fiyatların yüksekliği? Bunun nedenine gelmeden önce bir açıklama gereği hissettim. Hobici arkadaşlarımıza genel olarak baktığımızda farklı kulvarlar tespit ettim ki bunu da hepimiz az çok biliyoruz. Hobici vardır elinde bir yada iki tür besler, elinden geldiğince akvaryumunu canlının yaşam alanına benzetmeye çalışır, balıklarından yavru alır ve almış olduğu yavruları makul fiyatlardan elektrik yem vs gibi masraflarına az da olsa destek sağlamak amaçlı satar. Yapılan bu satışa kesinlikle ne benim nede başka birisinin sen para kazanıyorsun , bu işin ticaretini yapıyorsun  gibi yorum yapma hakkımız yoktur. Sebebine gelecek olursak bu işin ticaretini yapan kişi 1-2 akvaryumla bu işi yapmaz. Genelde bu işin ticaretini yapan kişi canlının doğal ortamından çok cama cam akvaryumda zayıf dekorlarla bu işi yapmaya çalışır.(Masrafta minumum maliyet , satarken de maksimum fiyat politikası) Fakat özellikle tropheusun moorii türleriyle ilgili benim tespitim ; Moorii türlerinde genelde canlıyı hem büyütmek , hem yaşatmak hemde yavru almak zor gibi görünmekte , fakat black serilerine göre doğruluğuda var. Bununla birlikte piyasada moorii türlerine ilgi oldukça fazla , fakat  besleyen arkadaşların yarıdan çoğu bilinçsiz ,akıbeti ise ölümler. Örneklersek 100 kişi bu canlılara sahipse  yaklaşık % 30 u yaşatamıyor zaman içinde parça parça bazende toplu ölümler yaşıyor. Yaklaşık % 30 u da  yaşatıyor fakat  yavru alamıyor , yavru alamayınca satmak istiyor ve bilinçsiz birine satılırsa sonuç ortada yine ölümler. Geriye kalan % 40 kısım ise az yada çok , bir şekilde yavru alıyor fakat aldığı yavru Türkiyedeki arza tam yanıt verebilmiş değil. Sonuç ortada; hala moorii türleri ve yavruları olması gerekenden pahalı.
Moorii türlerinde en çok talep gören 3 tür ilangi,kasakalawe ve red rainbowlar , fakat son zamanlara baktığımızda ilangi bu türlerin arasında fiyat ve talep anlamında üste çıkmakta, ancak bir yandan da yavru verimi sebebiyle kasakalawe çok alınıp satılır oldu.  Bu da yavru ve damızlık fiyatlarında kasakalaweleri bir kaç puan geriye attı. Diğer üçüncü türe yani red rainbowlara gelecek olursak bir sıkıntı mevcut, bu sıkıntı yavru alamama. Hatta yaz aylarının başında yavru alamayan bir çok hobici elinden çıkartmak istedi ve bu durum türün popülaritesini de az da olsa kaybetmesine neden oldu. Sonuç ne peki ; moorii türleri hala pahalı ve hala ithalatçıların getirmiş olduğu bu 3 tür  haftasına tükenmekte. Buna çare nedir sorusuna yanıt ise hobicilerden geçmekte. Biz ne kadar hobimizi bilinçli ve doğru yaparsak , pahalılığından şikayetçi olduğumuz bu nadir  canlıları ilanlarda o kadar uygun ve olması gereken fiyatlara göreceğiz. Bu sorunu yine hobiciler cözüme ulaştıracaktır. 
Her hobicinin istediği canlıyı istediği fiyatlarda alıp beslemesi dileğimle.
 
Saygılar... 


[QUOTE=bigadoslu] 
   Bende onu diyorum 30-40 liraya damızlığını alayım 5 liraya bende satayım.
 
   İsmail bey o zaman İlangilerden yavru almaya başladığınız zamanda veya eğer şimdi varsa 15 liradan 20-30 tane almak isterim, boyları ve kaç aylık oldukları önemli değil.
[/QUOTE]
Mehmet bey talebinize haklısınız fakat  ben size bir soru sorsam?
 
 Acaba kasakalawelerinizin yavrularından 2-3-4 cm farketmez tanesi 5 lira olmak kaydıyla bana 20-30 tane satın desem acaba yanıtınız ne olurdu ?
 
Tabi  benim sormuş olduğum amaçla sorduysanız İsmail beye sorunuzu  sorum size değildir.
akrilik2010-10-19 11:59:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bigadosluÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 210
bigadosluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 12:08
 
     Levent bey benim verdiğim fiyatın 10 lira aşağısını söylediniz. Big%20smileBig%20smile  Amaç balığı ucuza vermek sorun değil, ben 130 liraya balık aldım, içinden 4-5 tanesi öldü, ortalama bir balığın fiyatı bana 195 liraya denk geldi, yaklaşık 6 ay yavru aldım tekrar balıklar öldü, geri kalan balıkları tanesi ortalama 80 liraya verdim. Benim ilk amacım verdiğim parayı alayım gerisi 5-10-20 farketmez. Çünkü ben ve diğer arkadaşlar gibi ilk önce koloninin parasını çıkartıp hobiye tekrar değişik türler alıp bakmak.
 
     Ben şimdiye kadar balık satarak kar etmiş değilim. Ya akvaryum aladım ya balık aldım.
 
     Bende diyorum ki damizlik balık İkola gibi 30 lira olsun  yavruyu 3 liraya satayım.  Hatta yunus sarı prenses gibi bedavaya vereyim.  (Ben bu arada kasakalawe yavrularının hiç birini satmadım. Damızlıklardan bir kalan onlar oldu) 
 
      Ben riske girip zevk uğruna 2.000 lira veriyorum, birde diğer taraftan ikinci seçenek var hiç riske girme 200-300 liraya 20 tane balık al 8-10 ay içinde benim balıklarımın değerinde olsun. Ben ilkini seçiyorum bir kişinin 2 belki 3 aylığını sayıyıyorum balığa, yavrusunu alıp, kendimi tatmin etme ve koloninin parasını çıkarayım diyorum.
 
      Bu tartışmanın son yok, ithalatçı damızlık balığı ucuza hobiciye satarsa yavrusuda ucuz olur, bu iy bu kadar. Yoksa hep para harcayan hobici.
bigadoslu2010-10-19 12:21:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 12:16

Evet arkadaşlar konular baya ilginç boyut aldı istemeden birilerinin damarına bastıysak affola dediğim gibi bende bu işe çok para harçadım halada harcıyorum sadece bu ayki masrafım yem aldım 150 tl. Ama konunun şu kısmına takmış bulunmaktayım. 10 a yakın tür besledim damızlık fiyatları arasındaki uçuruma bakıyorum sadece akvarist kısmına takmış bulunuyorum nedenmi; bir daha yazayım ÖRNEK; ilangi diyelim 2 erkek 8 dişi damızlık balık alayım 1200 tl diyelim bu balığın elime canlı ulaşması erkek dişi oranı + olarak F0 olduğu için formu garanti halinde + belgesi olduğu için kanıtta var. Peki akvarist arkadaşlar aynı fiyatta satmakta -  dişi erkek oranına güvenilmemekte - gönderimde dolandırılma olabiliyor - ve göndermesini bilmeyenler balıkları öldürüyor - formları garanti değil - parayıda peşin istiyorlar o zaman neden ben ssizleri tercih edeyim GENELLEME YAPMIYORUM KESİNLİKLE  ama yapanlar çok var değilmi  yine ÖRNEK    1 aylık 10-11 ilangi yavru 450-500 tl isteyenler var ben bu balığın hertürlü garantisiyle 4-6 cm aralığındakini 45-55 tl ye ticari yerden alıyorsam ne hükmü kalır.

İnanın yavruyu tartsanız çıkan gramı altın gibi değerlendirseniz dahi fazla, arkadaşlar kimse kimseyi kandırmasın. ben evinin kira parasını dahi akvaryuma yatıran kişileri biliyorum, ve bir yavrunun büyüyüp yavru verme zamanı yaklaşık 1,5 sene kadar ama damızlık koloniyi 1000 - 1200 tl verip alanlar nedense 10 yavruya 500tl isterler 2 batım yavruda damızlık parasını çıkarmak isterler yok öğle yağma kim üzerine alınırsa alınsın.. O kadar fazla para döktükten sonra gider F0 alırım (alırız) dediğim gibi bir hobi yapıyorsanız yok elektriğe şu kadar yeme bu kadar damızlığa şu kadar demeyin. Bence zevkin yanında yemi çıksa yeter komple hobiyi bırakan zaten satar. HERKES PAYINA DÜŞENİ ALABİLİR "YARASI OLAN GOCUNUR" DİYE bir söz var kendini ticarethane sahibi görmeyen arkadaşlarım kalın sağlıcakla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bigadosluÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 210
bigadosluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 12:34
[QUOTE=ercan4154]

 ÖRNEK; ilangi diyelim 2 erkek 8 dişi damızlık balık alayım 1200 tl diyelim bu balığın elime canlı ulaşması erkek dişi oranı + olarak F0 olduğu için formu garanti halinde + belgesi olduğu için kanıtta var. Peki akvarist arkadaşlar aynı fiyatta satmakta -  dişi erkek oranına güvenilmemekte - gönderimde dolandırılma olabiliyor - ve göndermesini bilmeyenler balıkları öldürüyor - formları garanti değil - parayıda peşin istiyorlar o zaman neden ben ssizleri tercih edeyim GENELLEME YAPMIYORUM KESİNLİKLE  ama yapanlar çok var değilmi  yine ÖRNEK    1 aylık 10-11 ilangi yavru 450-500 tl isteyenler var ben bu balığın hertürlü garantisiyle 4-6 cm aralığındakini 45-55 tl ye ticari yerden alıyorsam ne hükmü kalır.

..
[/QUOTE]
 
 
    Ben çok akvaryumcudan balık aldım, aldık, %50si öldü. dış parazit iç parazit gitti.
 
    2 sene önce Red Rainbow kolonimin yanına 3 dişi attım 2 hafta içinde kolonimden 3 balık kaldı, hepsi öldü. Emeğime mi acıyayım boğazımdan kesip aldığım balıklara mı acıyayım.
 
    60 küsük Kasakalawe yavrusu aldım ama hepsi bende duruyor, sonralarında tam ucuza balık satacağım dedim balıklıklarım öldü, Kimileri hatırlarsa keseden yeni çıkmış, 1-1,5 aylık balığa ilan acıp 15 - 17,5 liraya satılığa koydum.
 
  Gelen Ö.M.  ben şimdi sizden 30 adet alsam onları büyütene kadar 1 sene geçer, siz bu balıkların fiyatını bu kadara düşürdünüz, Ben yavru alınca 5 lirayamı satayım.  
 
      Kişi ucuz balık aldığına değil büyütüp yavrusunu alıp kaça satacağın hesabını yapıyor.
 
    Ben o fiyatlara düşürdüm, sonra dedilerki kesedeki yavru satılırmı, 1,5 aylık balık ucuz olacaksa ben bakmadan hemen vereyim, amacım koloninin parasını çıkarmaktı. Kızdım duruyor kendime 3 koloni yapacağım şimdi. 17.5 balık verelim dedik, adamlar piyasayı düşürdün diye Ö.M. attılar, 3-4 cm 20 dedim, keseden yeni çıkmış yok mu  10 liraya onu ver dediler, 6-7 cm damızlık altı 35 lira dedim 20 lira olmazmı dediler.
 
     Benim amacım gelen parayla ilk olarak koloni parasını çıkarmak, arkasından yeni alacağım tür için zemin hazırlamak.
 
     Ben üstteki yazınızdan üstüme alınmıyorum kesinlikle, ben 30 liraya alayım F0 balığı 3 liraya vereyim. Üstte benim yazdıklarım ortada, hatırlayan iyi bilir.
bigadoslu2010-10-19 12:43:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 12:53
Bigadostu = yaldıklarınızın bir kısmına katılıyorum ama neden başkalarının ÖM kulak verdinizki, ayrıca şunu belirtmek istiyorum koloninizin ölen balıklarının parasını + olarak yeni alacağınız kolonilerin parasını bu şekilde gütmeniz zaten bu olaya ticari bakmanıza sebep.
Benim düşünceme gelirsek kolonim elimde duruyor değeri aynıdır. (değeri düşerse beslediğimi kar sayarım ) Yavru alırsam nekadara sattım veya istediğim türle takasmı yaptım bu ilgilendirir herşey bir anda gerçekleştirilmezki, gerekirse büyütülüp satılır. ama 3 ayda koloni parası çıksın sonrada kara geçeyim 3 koloni 5 koloni olsun diye düşünürseniz bu bağlamda ticari satıcı oluyorsunuz. VE ben ne yazsam üzerinize alınıyorsunuz ben kişi veye grup bazlı genelleme yapmıyorum. ama kendi cebimden para çıkmasında şu kadar kolonim olsun olmaz işte. HEM KARNIM DOYSUN HEM PASTAM DURSUN
Kalın sağlıcakla yavru satışı kendi insiyatifinize kalmış ilanı verin alan alır, yada işinize gelene satarsınız.
HERKEZE BOL YAVRULAR.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bigadosluÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 210
bigadosluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 13:14
 
    Ercan bey üstüme alınmıyorum, sadece yorum yapıyorum. Burda bunu yazıyoruz da troplar ucuzlayacak mı hayır.  Ben balığa çok para harcadım, artık elimdeki balık ya satar yeni balık alırım, yada yavruları satar yeni koloni kurarım, cocuğum rıskını veya üstümden başımdan, boğazımdan kısıpta balığa para vermek istemiyorum. Böyle yapmak istemeyen arkadaşlara hep ben zaten paranız kadar alın sonuç hobi, akvaryumda balık bakmak değil mi?
 
     Neyse en başta dediğim gibi tartışmanın sonu yok, Her paraya görede boy boy, çeşit çeşit balık var, kimine sarıprenses kimine moba.
 
     Keşke Moba veya discus 5 liraya düşse tropheus bakarmıyım. Merak etmeyin zamanla ithalatçı red rainbow damızlık 50 lira diyecek yavrusu 10 lira olacak. (gölde de balık kalmadı zor ama)
    
bigadoslu2010-10-19 13:15:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2010 13:46
Şimdi burada konunun şöyle bir ana fikri çıkıyor kişiye göre değişen istekler oluyor. Sizi çok seven birisinden ucuza red rainbow temin ettiniz diyelim yavruladı bir süre zarfında yavrularını satacaksınız ee siz zaten anaçları arkadaşınızdan ucuza aldınız satarkende ucuzamı satacaksınız. İşte bu işler kişiye göre değişiyor ben olsam yada burada balıkların pahalılığından bahseden kişiler olsun bukadar kelimelerinin arkasında durup bence yavrulara herkez 40 isterken bu insanlar 20 isteyecektir ki nitekim bende öyle. ama öylede insanlar var hırslarına yenik düşen balığı ucuza bile almış olsa yada 10 gruplu bir koloniden her ay 20 yavru alıyor dahi olsa o yavruları yine 40 tan satacaktır. burada bir çoğu arkadaşımız bu şekilde yapıyor yanlıştır doğrudur o bir felsefedir kişiliktir tarzdır ama ben diyelimki 1000 liraya red rainbow kolonisi alsam her ay 20 adet net yavru alsam gidipde bu yavruların tanesine 40 lira istemem zaten yavru alıyorsun 20 istersin aylık belli bir meblağa ulaşırsın. ve hobiye masraf yapmamış olursun ama artık hobiye masraf yapmama yerine arkadaşlarımızın bir çoğu hobiden kar etme amacına düşmüş dediğim gibi bu bir felsefedir hayat tarzıdır saygı duyulması gerekir doğrudur yanlıştır aslında buda tartışılmaz. Ama birisindende balık alırken ben hobiciyim hobi için yapıyorum bu işi diyerek balık alacağınız kişiyide bu şekilde uygun satmaya teşfikte etmek işte asıl ayıp olan bence budur. ya hobini bedavaya getirip hobici olacaksın yada hobinden kar edip tüccar olacaksın bunun farklı bir izahı bence kabul edilemez. saygılar. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir