Tropheus yavrulama ve kuluçka dönemi


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2010 09:09
Tropheus Büyüme Ve Yavrulamaya Destek İlaç Ve Katkılar.
SU DEĞİŞİMİ

Tropheuslar narin ve pahalı türler olduğundan dolayı en fazla dikkat etmemiz gereken konulardan birisi su değişimidir.

Forumdada belirtildiği üzere en az 300 lt akvaryumda beslenmesi tavsiye edilir. Su değişimi filtrasyonun kuvveti, miktarı ve yeterliliği bazında değişmektedir.

Sump sistemlerde daha az veya dışfiltrede daha çok denilmesinden ziyade, akvaryumda olan balık ve balık başına düşen litre bazında hesaplanması gereklidir.

                        Su deyip geçilmemesi gereklidir zira balığın sağlığı – üremesi – rengi – formu – neşe ve hareketliliği dahi herşey büyük oranda yaşadığı yerin miktarına bağlıdır.

Benim tavsiyem en fazla 15 cm boyunda olan tropheuslar için adet x 50lt su dur. Bu balığın gelişmesi için ve koloni varlığını sürdürmesi için gerekli olan miktardır. + olursa daha verimli olacaktır. Haftalık olarak en az %20 su değişimini öneririm. Değişimde ilk önce dip çekimi yapmanızı sonrasında ise dalga motoru veya hava motorunu açarak eklediğiniz suyu akvaryuma boşaltmanızı tavsiye ederim. Böylece eklediğiniz su miktarı akvaryum suyu ile daha hızlı biçimde uyum sağlayarak balığınızın sağlığını tehdit etmeyecektir.

                        Tropheusların doğal ortamında ilaçlar olmadığı için sadece mineral katkılardan ve yiyeceklerden ihtiyaçlarını karşılarlar. Her su değişiminde 100lt/1 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edebilirsiniz. Su miktarına bağlı olarak su sertliğine katkıda bulunduğu üzere mantar ve zararlı bakteri üremesinede engel olacaktır.

 

SAĞLIKLI BESLEME

                        Tropheusların varyetelerine göre bağırsak yapıları farklıdır. En uzun bağırsak boyuna duboisi türleri sahiptir. Bu yüzdenki en narin yavru büyüme oranınada onlar sahiptirler. En az 15 günde bir gün aç bırakınız. Haftada üç öğün sebzeler ile beslemeye çalışın Ispanak - Pazı - Bezelye (kabukları soyulmuş olsun) gibi besinler bağırsak boşaltılmasına katkıda bulunarak balığınızın kabızlık çekmemesini sağlayacaktır.

                        Ayrıca akvaryum içinde vatoz türleriniz mevcutsa artıklar hemen tüketilerek sorun çıkarmayacaktır. Tropheus türleri doğal ortamda yosunlar ağaç köklerinin kabukları ve bitki gibi canlılar ile beslenirler. Onları sebze yoksunu olarak beslemeyiniz. Su için kullanacağınız bağzı aromalar ise hayvanın üreme seviyesini yukarıya çeker.

Bir cezve suya 1 çay kaşığı tarçın kaynatın ince şekilde tül yada tübent gibi malzeme ile süzün ve yavaşça suya ilave edin üreme hareketlerinin başladığını göreceksiniz fazla miktarda yaparsanız kavgaya dönüşebilecek sertlikler oluşabilir.Ayda 1 oranda yapmanızı tavsiye ederim.

 

YEMLER

                        Tropheus besleyen arkadaşların çoğu yemlerine dikkat ediyor, bu çok hoş ama diğer bir konu ise yemlerini karıştırmadan vermeleri gerektiğidir. Ya günlük olarak yada öğün olarak farklı yemler verilebilir. Yemleme yavaşça olmalı verdiğiniz miktarı balıklar yedikçe dökmelisiniz böylece akvaryum dibine fazla yemler düşüp kirlenmeyecektir. Tropheuslar balık türleri arasındaki en akıllı varlıklardan biridir. Karnı doyduğu zaman yemi bırakır Japon balık türleri gibi devam etmezler. Şişip öldüklerine rastlanmamış diyebilirim. Fakat en önemli tavsiyem Granür yemlerden kaçınılmasıdır. Bu yemler hayvanın karnında su ile temas ettikten sonra yaklaşık 3 kat şişerek Balığın ölümüne sebep olduğu olabiliyor.

Ne gibi yemler kullanmamız gerekiyor sorusuna yanıt ise Tropical Spirulina Süper Forte - Tropical spirulina tablet (yesil) - Tetra Pro Vegetable - New Life Spectrum Cichlid Formula

Tropical Kelp Algea Flake gibi yemler kullanmanız gereken ana yemlerdir. Bu yemler yeni nesil yemler olduğundan bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşıda korur 

SU KATKILARI

Türkiye şartlarına uygun olarak su sertlik oranı yeterli seviyededir diyebilirim, + olarak kaya tuzu – sade soda – bemiks kompoze ampul (200lt / 1 ampul / 1 ay =  yeme dökülerek 15 dakika bekletilir ve balıklara bu şekilde verilmesi daha iyidir.) extra fazla birşey kullanmanıza gerek yoktur.

 

İLAÇLAR

Yine Bemiks kompoze ile başlayacağım içeriği B vitamini olan bu ampul dozlu satılan ilaç kuşların suyuna balıklara civciv yavrularına insanların saç diplerine dahi sürülmüş zararı görülmemiş bir ilaçtır. Yavru balıklarda büyüme oranını arttırdığı gibi damızlık balıklarda ise yumurta kalitesi ve miktarını arttıracaktır. Hayvanların Kusturmadan sonraki toparlanma dönemine büyük katkı sağlar ve bemiks kompoze ampul (200lt / 1 ampul / 1 ay =  yeme dökülerek 15 dakika bekletilir ve balıklara bu şekilde verilmesi daha iyidir.) bu şekildeki kullanımı daha iyi sonuç verir. Kabızlığada büyük etkisi vardır. Eğer balığınız kabızsa ve sonuç kötüye gidiyorsa eczanelerde satılan müshil haplarını ezerek (1adet) yeme karıştırınız. Denedim (malavide) sonuç mükemmel 1 saate sorun çözüldü. Hayvan artık hiç yeme gelmiyorsa ıspanak ve pazı gibi sebzeleri kaynattığınız suyu ayrı bir kaba alın sıcaklığını ayarladıktan sonra balığı içine salın yarım saat bekledikten sonra muhtemelen sorun çözülecektir. Dediğim gibi doğada bu hayvanların peşinde akvaryum ilaçları dolanmıyor bakım kısmı hep sizin elinizde.

 

Kum ve Kaya

Sizin zevkinize kalmış bir konudur fakat size öneri olarak yem artıklarının kum aralarında birikmemesi için 0-1 mm kum kullanılmamasıdır.

Quars kum ve mercan kumu su sertliğini sabit tutma açısından çok iyidir. Fakat balığın stress e girmemesi için siyah quarstan uzuk durmanızı tavsiye ederim.

Kaya olarak doğadan toplayacağınız yuvarlak hatlı kayalar olabilir, Akavaryumcularda bunu dere ve taş ocaklarından gelen kayalarla topluyor. Oluşan yosunları ellemeyiniz doğal besin kaynağı olacaktır. Kayaları dik ve uzun olarak koyduğunuzda ışık altında yosunlanmaları rahatlıkla görebilirsiniz. Kaya miktarının fazlalığı yavru saklanması ve su sertliği açısından önemli olduğu gibi koloni arasında olusan kavgalarıda azaltır. Eğer kolonide 1 den fazla erkek balığınız var ise ayrı şekilde kenarlara kaya kümeleri oluşturmanızı tavsiye ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akt1982Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 74
akt1982Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2010 14:21
İkolalarım 10 ay oldu ne zaman yavrulama dönemine girerler yorumlarınızı bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2011 01:00
 Merhaba İkola benimde beslediğim güzel bir tür benim ikolalarım 11 aylıkken ilk yavrularını verdiler fakat bu su oranına yemleme ve doğruluğuna + olarak kolonideki dişi erkek oranına bağlı olarak değişmektedir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ali3838Çevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2010
İl: Kayseri
Mesaj: 122
ali3838Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2011 13:01

Emeğine saglık.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yusuf038Çevrim Dışı

Kayıt: 17/11/2011
İl: Kayseri
Mesaj: 2
yusuf038Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2011 15:39
Merhaba bende malawiden sonra şimdi tropheus kasakalawe beslemeye başladım bir ay kadar önce 2 e 6 d damızlık altı aldım şimdi birini ağzı dolu ne yapmam gerekir tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim bu arada üstadların paylaşımları çok güzel emeğinize sağlık
akvaryum ölçülerim 130*50*60

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

goldmakeerÇevrim Dışı

Kayıt: 28/12/2010
İl: Antalya
Mesaj: 33
goldmakeerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2011 01:56
Guzel bır paylasım olmus,tesekkurler.Çağdaş ÖZDOĞAN2014-06-16 15:13:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dacrimeposseÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2011
İl: Bursa
Mesaj: 403
dacrimeposseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2011 02:16
[QUOTE=yanlış olanne]
  
  Evet aynen katılıyorum hobici balıklarının yavrularını satarken bu hobiden aldığı hazzı , merakı olan insanlarında yaşamak istediğini düşünmesi lazım.
 Bu hobi balığa para yatırıp,olan  yavruları satıp, iyibir kazanç elde etme işi midir?
[/QUOTE]

Bence her balığın bir eğeri olmalı tropheuscu arkadaşlarıma soruyorum.. Neden tropheusu seçiyorsunuz ? Hobi için sadece bakmak ve zevk almak içinmi yoksa aklınızın bir köşesinde yavru olsunda satarım düşüncesi yer almıyormu ?

Bana göre tropheuslar bu paralara değer balıklardır..  Yanlış anlaşılmasın ben hobiciyim.. ve bende tropheusu satın alıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumcaÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2011
İl: Sivas
Mesaj: 62
akvaryumcaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2012 22:25
Arkadaşlar her satışı yapılan seyin bi piyasası vardır. buarada yorum yazan kişi balıka 150 vermeye cok diyo ama kendi esnafsa tutturduğuna veriyo lütfen yazarken ilk önce kendimize bakalım piyasası oluşmuştur bu hobinin o yüzden illede hobi diyen parayı verır alır. yavrusunu da hedıye eder. BENDE HOBİCİYİM BU ARADA AMA BİRAZ ABARTAN Bİ HOBİCİ İSTİYORUM Kİ Bİ ODAM MALAVİ Bİ ODAM TANGAYİKA OLSUN HER BALIGI GOREYIM ODAMDA:)akvaryumca2012-01-21 22:29:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yeşil gözlüÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 94
yeşil gözlüÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2012 22:26

ARZ TALEP MESELESİ HER BALIK İLK BAŞLARDA POPÜLER OLABİLİR. ÖNCELERDEN 7-8 SENE ÖNCE BEN SARI PRENSESE GEÇMEK İSTİYORDUM OZAMANLARDA O BALIK BANA YÜKSEK GELİYORDU. İLLAKİ FİYATLAR DÜŞÜCEK HEP 1 NUMARA İLANGİ, RED RAİNBOW KALCAK DİYE BİRŞEY YOK BEN HOBİCİDE OLSALAR İSTEDİKLERİ FİYATI DOĞAL KARŞILIYORUM PİYASADA BU BALIK ÇOĞALDIKÇA FİYAT AZALACAK TALEP DÜŞÜCEK AMA ASIL HOBİCİ OLANLAR OZAMAN BELLİ OLACAK FİYATLARI DÜŞTÜĞÜNDE TROPHEUS BAKAN TİCARİ AMAÇLI DEĞİLDE ZEVK İÇİN YAPTIĞINI GÖRECEĞİZ. FARKINDAYSANIZ İKOLA DUBOİSİ BEMBA BUNLARDA TROPHEUS AMA FİYATLARI DÜŞTÜĞÜ İÇİN TİCARİ AMAÇLI DÜŞÜNENLER BUNLARI ARTIK MALAVİ TÜRLERİ GİBİ GÖRMEYE BAŞLADI BENCE BU İŞ POPÜLERLİKLE ALAKALI. BİRAZ ZAMAN GEÇSİN BAKALIM FİYATLAR DÜŞTÜĞÜNDE  HALA ELİNDE BALIĞINI TUTAN ASIL HOBİCİDİR BENCE. HERKESE SAYGILAR.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihayÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 155
fatihayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2012 14:53
kimse yanlış anlamasında bu işi hobi olarak yapıyoruz deyip 1-2 cm yavruya 20-30 tl arası fiyat çekipte arkasından pazarlık yoktur, kesinlikle tavsiye etmeyin yok bilmem ne. tamam balıklar f0 ama ne olursa olsun işin başlangıcı hobicisiniz ya. sonuçta sende o balığı buldun biyerden ya da ithal ettin balık türkiye şartlarında yavru verdi. ozaman herkes ticari üye yazsın da bu sitede petshop statüsünde olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

neyzen464646Çevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2014
Mesaj: 2
neyzen464646Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2014 08:48
Selam arkadaşlar.Ben yaklaşık bir yıldır duboisi besliyorum.Bu balıkları geçen yıl 4 aylıkken almıştım .Bu balıklar son zamanlarda sıklaşmak üzere ağızlarına yumurta alıyorlar ama bu en fazla 2 gün sürüyor.Sizce ne yapmalıyım? İlgilenen arkadaşlara  şimdiden teşekkür ederim. Çağdaş ÖZDOĞAN2014-06-16 15:15:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkreignÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2012
İl: Izmir
Mesaj: 178
darkreignÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2014 10:11
Birkaç sebebi olabilir:
Eğer ilk tutmaları ise tecrübesizlik. Çözüm: Beklemek
Eğer erkek sayısı fazla ise erkekler rahatsız ettiği için. Çözüm: erkek sayısını azaltmak
Eğer alfa erkeğiniz (çiftleşen erkeğiniz) yumurtaları dölleyemiyorsa yumurtalar işe yaramayacağı için dişiniz atıyordur. Çözüm: baskın erkeğinizi akvaryumdan çıkarmak.

Selamlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

neyzen464646Çevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2014
Mesaj: 2
neyzen464646Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2014 15:00
acemilik dediğiniz gibi olabilir bu balıkların hiç yavrusu yok peki diğer ihtimal ise cinsiyetlerini nasıl öğrenirim.
birde toplam 19 adet balığım var bunlara kaç erkek bırakmalıyım
neyzen4646462014-06-13 15:05:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dağLıÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 10
dağLıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2016 12:41
Duboisi maswa için doğal yavru alma alanları oluşturmak istiyorum. Kusturma vb. işlemlere girişmeden kendi ortamlarında yavru alıp büyümelerini izlemek istiyorum. Bununla ilgili görsel yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir