Tüccarlar ve bilinçsiz hobicilerden farkımız


darXisÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2009
İl: Eskisehir
Mesaj: 4234
darXisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2010 16:17
Hepinize merhabalar.Bu konumda sizleri bütün derdi para kazanmak olan tüccarlar ile amacı insanları doğru canlı besleme konusunda bilinçlendirmek olan akvaryum.com un ufak bir karşılaştırmasını yayınlamayı planladım.Tüccar ismini kullandım,çünkü ülkemizde sayıları az da olsa hala işini layıkıyla yapan petshoplar mevcut,bu insanları karalamama amacındayım.
-Tüccar balık satar,her türlü balığın her türlü balıkla yaşadığını iddia eder,35cm boya ulaşan balığı 60cmde "yaşatır" çünkü siz balık öldürdükçe o para kazanacaktır.
-Akvaryum.com ise size verdiği tavsiyelerden para kazanmaz.Çünkü amacı para kazanmak değil,canlıların sağlıklı yaşamasını sağlamaktır.
-Bilinçsiz hobici ve "bakın ben besliyorum hiçbirşey de olmuyor" diyerek her türlü yanlış balık besleme şeklini savunur.Çünkü balığın sağlığı değil,"öldürünceye kadarki görsel zevki ve cebinden çıkacak para" onun için önemlidir.Canlıyı kendisi yaratmış gibi davranır.
-Akvaryum.com ise her balığın yaşaması gereken şartlarda yaşatılması gerektiği tezine yoğunlaşır.Çünkü çok farklı tecrübelerden gelen hobicilerin birarada toplandığı bir ortamdır.Hangi balık ne yapar,hangisi nasıl davranır bunun bilincindedir.Ve verdiği tavsiyeler yüzde 100 bilimsel gerçeklere dayanmaktadır.Yanlış tavsiye verildiğinde mesaj silinir,ayrıca uyarıdan cezai işleme kadar her türlü yaptırım uygulaması mevcuttur.Çünkü amaç "para" değil,"canlı sağlığıdır".
-Tüccarlar balık satarken "abi hiçbişey olmaz kardeş kardeş geçinirler birşey olursa getir" derler,sorun yaşayıp götürdüğünüzde ya sizi tanımazlar,ya karşınıza çıkmazlar,ya da attıkları kazık yetmiyormuş gibi "bak üstüne biraz para koy sana şundan vereyim hiçbişey olmaz" diye yenisini atmaya çalışırlar.
-Tüccarlar ve bilinçsiz hobiciler bir balık için gerekli akvaryum hacmini söylediğinizde hemen "abartmayın",veya "eve göl mü kuracaz" derler,çünkü sizin zarar vereceğiniz canlı onların "umurlarında bile değildir".
-Tüccarlar ve Bilinçsiz hobiciler için balığın sağlıklı yaşaması değil, "üremesi" önemlidir.Balık ürüyorsa sağlıklı yaşadığı iddia edilir.Halbuki akvaryumlarımızda beslediğimiz canlılar "yavru fabrikası" değildir.Bu açıdan daracık akvaryumlara koloni balıklarını 1erkek 1dişi diye önerip satmaları da şaşırtıcı olmamaktadır.Erkek dişiyi parçalar,hobici yeni dişi almak için tüccarın yolunu tutar..
-Tüccarlar kendilerine "çok renkli bir akvaryum" isteyerek gelen acemi hobicilere sağlıklı balık beslemeyi önermezler.Her türden 1er 2şer balık verirler ki,kavga,hastalık ve nihayetinde ölüm sonrası takas ve yeni balık alımı yoluyla para kazanabilsinler.
-Bilinçsiz hobici "acemiyim" diye konu açar,siz yapması gerekenleri söyledikten sonra 40yıllık akvarist kesilir,sanki "mutluluk ölçen bir cihaz icat etmiş gibi" balıklarının mutlu mesut yaşadığını iddia eder.
-Kısacası bilinçsiz hobiciden veya tüccardan tavsiye alan hobicinin başına gelmedik kalmaz,akvaryum.com 'dan tavsiye alan hobiciye ise kolay kolay hiçbirşey olmaz.
"Akvaryumcum bana şöyle diyor",veya "arkadaş besliyor yavru bile alıyor" diyerek onların sözüyle hareket eden hobicilere uyarı ve ithaf olunurGöz%20Kirpma
Saygılarımla.

darXis2010-03-10 20:32:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deamodÇevrim Dışı

Kayıt: 20/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 390
deamodÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2010 17:08

Teşekkürler.Benim bu ''ben yaptım oldu'' ve tüccarlardan dilim çok yandı dediğiniz gibi akvaryum.com şa tanıştıktan sonra herşey yoluna girdi çok şükür.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_Mehmet06_Çevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2010
İl: Ankara
Mesaj: 198
_Mehmet06_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2010 18:11
Gerçekten faydalı oldu, böyle konularda sitemizdeki herkez çok ilgili davranıyorlar.Teşekkürler herkeze... _Mehmet06_2010-03-21 19:08:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

melih33Çevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 100
melih33Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2010 20:04
Ellerine sağlık mehmet abi valla çok yararlı bir paylaşım olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cengiz_HANÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 23/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 373
Cengiz_HANÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2010 00:20
Çok güzel bir yazı olmuşGöz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Just For FunÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 803
Just For FunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2010 03:57
Yazdıklarınız çok doğru katılmamak mümkün değil tebrik ederim,şu zamanda dürüst birilerini bulmak zor.
Ayrıca tebrik etmek istediğim konu ise,yazınıza hitaben "tebrik,teşekkür ve katıl" butonlarına nerdeyse aynı kişiler tarafından vede aynı sırayla basılmış,böyle bir şeye şahsen ilk defa denk geldim ve çok şaşırdım,herkeze nasip olmaz sanırım böylesi bir durum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

datron_06_fbÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 78
datron_06_fbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2010 14:56
Kesinlikle bende yazdıklarınıza katılıyorum Balık yetiştirmek amacı ile Akvaryumculara giden arkadaşlar Akvaryum com.daki makaleleri ve tavsiyeleri okumadan bu işe girişmeyin..Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir