Tüm elma salkyangozlarım topluca öldü?


AlpBökeÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 935
AlpBökeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2007 23:42
Arkadaşlar bitkili akvaryumumun sızdırmasıyla elma salyangozlarımı ve bitkilerimin bir kısmını tanganyika tankı olarak hazırladığım bitkili-kayalı tankıma aldım.O akvaryuma aldığım platilerim,cüce vatozlarım ve çöpçülerim gayet sağlıklı hareketli ve mutlular.Ancak elma salyangozlarım sanki topluca intihar ettilerDeadCry
su değerlerinin bozuk olabileceğini düşünmüyorum akvaryum suyu daha birkaç günlük ve öyle olsa diğerleride etkilenirdi diye düşünüyorum.İlk başta ölmemiş olabilirler diye düşündüm ama içe çekilme değil dışa doğru kendini bırakma hareketi yapmışlar.Yinede ne olur ne olmaz diye kumunu tamamen çıkarmadığım ve çok az miktarda su bulunan eski bitki akvaryumu tankıma aldım obekliyorum belki kendilerine gelirler diye bir umutla.
Muhtemelen öldüler.Sormak istediğim bu toplu ölümün nedenleri ne olabilir?Akvaryumda birşeyler ters mi gidiyor?
benim tahminim ya klordan oldu.Mecburiyetten suyu uzun süre bekletemeden almıştım onları oraya.Yada yeni akvaryumun su değerlerine uyum sağlayamadılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cerebroÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2006
İl: Trabzon
Mesaj: 54
cerebroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2007 23:54

Kullandığınız ilaçlardan da olabilir, bir çoğunun üzerinde omurgasızlara zarar vereceğini belirten yazılar ve işaretler bulunuyor..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2007 02:29
- Eğer ilaç kullandıysanız olabilir,
 
- Türkiye'deki (özellikle Ankara'daki*) sular artık can çekişen barajlardan geldiği için, içerisine katılan dezenfektan miktarından dolayı olabilir. (İstanbul içinde durum Ankaradan çokta farklı değil) - ki ben bu ihtimali yüksek görüyorum
 
- Salyangozların suya alışma sürelerini kısa tutmuş olabilirsiniz.
 
- Salyangozlar soğukta bekletilmiş olabilir
 
- Salyangozların geneli su değişimlerinde bir süre hareketsiz kalabilirler, bu hareketsizlik onların yeni su değerlerine alışma süresidir (2-3 gün sürebilir), asıl mekanları olan akvaryumdan yeni akvaryuma koyduktan sonra, yeni akvaryumun su sağlığından da eminseniz eski akvaryuma tekrar koyup bir su değişimi daha yapmak yarardan çok zarar getirecektir. Fakat zaten yaptığınız için tekrar yer değişimi yapmayın, birkaç gün içinde sağ kalanlar belli olacaktır. (eski akvaryumunuza pipo vs. filtre koymayı unutmayın. Salyangozlardan tekrar aktif olanları bir süre daha (birkaç gün) burada tuttuktan sonra yeni akvaryuma aktarabilirsiniz. Burada da aynı tepkiyi tekrar verme ihtimalleri yüksektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlpBökeÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 935
AlpBökeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2007 16:23

Mehmet bey saolun sadece sera nitrivec kullandım.Diskuslarımdan  artmıştı ama skt sinin geçeceğini sanmıyorum..Sonrada bir daha eklemedim sanmıyorum ondan olacağını.

Yiğit bey çok teşekkürler.Ölümüne neden olarak söylediğiniz şeylerin çoğu oldu gibi.Suya alışma süresini çok kısa tuttum.Soğukta beklediler.Akvaryuma koyduğum suda klorluydu daha yeni ilaçladı belediye suyu ve fazla bekleyemeden koymak zorunda kaldım salyangozları.

Salyangozların öldüğüne artık eminim.Yaptığım hatalardan dolayıda çok üzgünüm.Kendimi sorumlu hissediyorum Allah affetsin ne deyim bilerek yapmadım.

Elmasalyangozları hakkındada acı bir tecrübe kazanmış oldum ne yazıkki...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2007 18:27
Mustafa Bey,
Üzücü bir tecrübe olmuş, geçmiş olsun diyelim. Sizin bu olayınızı görünce korktum desem yeridir. Elma salyangozlarına hiçbirşey olmaz sanıyordum. Yeni hazırladığım her türlü suya hiç düşünmeden atardım salyangozları. Şimdiye dek hiç suya alıştırma yapmadım onlar için. Demek ki şanslıymışım, kaybım olmamış. Artık daha dikkatli olacağım...
 
Tekrar geçmiş olsun...
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir