ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
ahbeabi
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
7
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
09 Mayıs 2007 15:17
Son Ziyaret:
15 Aralık 2023 01:15
Toplam Mesaj:
751 [0.12 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Aykut Arıcan
Doğum Tarihi:
07 Şubat 1983
Yaş:
41
İl:
Antalya
Meslek:
Satış - Pazarlama
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 10 MESAJI

Malawi Gölüne Dalış 2
Gün gelecek onlarla birlikte yüzeceğim.
Birik ey para birik...

Havuz izolasyon malzemesi
Tebrikler. :)
Gerçekten çok detaylı bir işe giriştiniz. Umarım herşey planladığınız gibi gider.

Tecrübelerinizi aşama aşama paylaşarak giderseniz hem benzer projelerimiz için faydalanmış, hem de belki yardımcı olmuş oluruz.

Kolay gelsin. Heyecanla beklemedeyiz.

ahbeabi2011-12-19 23:12:02
Göle balık salmak
Bu yosunun bir tüketicisi sularımızda bulundu sonunda.

Katil yosuna tek silah: salyangoz

Bu tabii sevindirici bir haber. En azından karasularımızdaki bir canlı türü bu işgalci yosunu tüketebiliyor ve toksik etkisinden zarar görmüyor.

Yalnız şöyle bir ironi bulunmakta; Süveyş Kanalı yoluyla ülkemiz sularına giriş yapmış ve yayılım göstermiş bir İran Körfezi canlısı, Monaco Okyanus Müzesi yoluyla ülkemiz sularına giriş yapmış ve yayılım gösteren bir Pasifik Okyanusu türünü yiyor.
Ve bu olay Antalya sahillerinde oluyor.

Her ikisi de bu bölgede endemik olmayan bu canlıların savaşı mutlaka sonunda bir şekilde zarar getirecek.
Bu çok çeşitli şekillerde gerçekleşebilir. Örneğin katil yosunla beslenmeyen fakat bu salyangozu beğenerek tüketen bazı endemik türlerimiz salyangozun bu değişim gösteren beslenme alışkanlığı nedeniyle zehirlenmeler, popülasyonunda kırımlar yaşayabilir.
Ya da örneğin kısıtlı besin kaynakları nedeniyle popülasyonu kontrol altında olan bu salyangoz, böyle hızlı yayılım gösteren bir besin maddesiyle buluşması nedeniyle kısa sürede çok yüksek bir hızla çoğalabilir. Bu kez katil yosun değil çok yüksek rakamlara ulaşmış ve yerel bitkilere saldırmış salyangozla mücadele yolları aramaya başlarız.

Öyle veya böyle, bu doğal bir süreç değil ve sonucu doğamızı etkileyecek.

Göle balık salmak
Geçen sene eylül ayındaki mesajımda katil yosununun ilerleyişini yazmışım. Tekrar hatırlayalım...


[QUOTE=ahbeabi]

Çok haklısınız Murat Bey. Bir önceki sayfada Cem Bey de bu türlere dikkat çekmişti. Çok tehlikeli bir istilacı gerçekten. Stuttgart'taki Tropikal Akvaryum Müzesi aracılığıyla Avrupa'ya giriş yapan bu yosun türü iki yıl sonra Monaco Okyanus Müzesi'ne üretim amacıyla ulaştırılmış. Daha sonra buradan Akdeniz'e karışarak kısa sürede büyük bir yayılım göstermiş.

Kısa zamanda tüm Akdeniz'in tabanı bu görüntüyü alabilir.
 
 
 
Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
 
İşin daha da trajik yanı bu türü 3 yıl önce İstanbul'da bazı akvaryumcularda gördüm. Niye sattıklarını sorduğumda, "deniz akvaryumu olup da mercan ve anemonlarla uğraşmak istemeyenler için çok güzel bir seçenek, üstelik yazın soğutucu derdi de yok, kolay kolay ölmeden rahatlıkla her ortamda büyüyor" diye bir de ballandırarak anlattılar. Bilinçsiz akvaristlerce tatlı su tanklarındaki su mercimeği gibi düzenli olarak fazla gelen kısmın toplanıp atılması kaçınılmaz. Bunun çöp yerine kanalizasyon sistemi ile yapılması durumunda risk her zaman kapıda.
 
Bir diğer tür olan  Caulerpa Racemosa ise Çanakkale'de çoktan yayılmış durumda. İlgili habere buradan ulaşılabilir.
 
Bunlar toksik türler oldukları için otçul beslenen canlılarca tüketilemiyor. Doğal habitatlarındaki düşmanları ise bizim sularımızda endemik olarak bulunmuyor.
 
Sonuç olarak her geçen gün denizlerimizin derinliklerinde sinsice ilerleyen bir katile sahibiz. Bir 10 yıl sonra daldığımız zaman bundan başka hiçbir bitki göremememiz, yaşamı bunlara bağlı binlerce tür deniz canlısını da kıyılarımızda yok olmaya terketmemiz artık felaket senaryosu olmaktan öte bir durumda.
 
 Bunun sebebi 99% vakalarda görüldüğü gibi yine insan eli.
 
 
[/QUOTE]

 
 Ve bugünkü Hürriyet Gazetesi'nin haberi.

 Bahsi geçen bölge, benim çocukluğumu geçirdiğim, karadan kerteriz alarak elimle koymuş gibi bulabildiğim Mercan, Çupra, Mırmır, Karagöz, Sargoz, İzmarit, Sarpa, hatta Grida, Lagos, Orfoz gibi çok değerli balıkların meralarını içermekte. Şu anda bu bölgeler katilin istilası altında...

 Bu yayılış önlenemeyeceğine göre sırada Antalya Körfezi açıklarındaki yüzlerce mera bulunuyor. Bunu Beldibi, Kemer, Tekirova, Adrasan, Karaöz gibi eşsiz sualtı güzelliklerini, canlı çeşitliliğini barındıran sahillerimiz izleyecektir.

 Ardından Demre, Kaş ve Güneybatı Akdeniz bölgesindeki paha biçilemez sualtı yaşam alanları ve yurdumuzun tartışmasız en önemli dalış noktaları istilanın sonraki durakları olacak.

 Buradan sonra katilin ısı ve su şartları toleransına bağlı olarak ilerleyişi yavaşlayacak ve bir noktada duracaktır. Şimdilik.

 - Peki sorumlu kim?
 - Monaco Okyanus Müzesi'ndeki bir veya birkaç dikkatsiz çalışan.
 - Yani İnsan...


 Görülen o ki geçen yıl yazdığım felaket senaryosunun tarihini erkene çekmem gerekecek.
 
 Ve benim gördüğüm güzellikleri çocuklarımın belki de göremeyecek olması beni tarifsiz derecede üzüyor...

Havuz izolasyon malzemesi
Evet Serdar Bey bahsettiğim malzeme tam olarak buydu. Büyük havuzlarda ya da ekstra güvenlik istenen durumlarda korucuyu keçe önerilmiş, bu da "underlayment" olarak geçiyor yabancı kaynaklarda. Sitede 1mm EPDM liner var, bunun 1.5 mm olanları da oluyor. 2 mt'den daha derin havuzlar için genelde o kalınlık öneriliyor, fakat koruyucu keçe korumalı 1 mm EPDM liner çoğu durumda yeterli olacaktır bahçe pondları için.
 
Hemen hemen tüm yabancı kaynaklarda bu malzemenin kullanıldığını görebilirsiniz.
 
Serkan Bey'in bu malzemeyi hedefleri doğrultusunda araştırıp araştırmadığını merak etmiştim. Benim önceden araştırdığım kadarıyla bu malzeme;
 
1) suya salınım yapmadığı söyleniyor. Fakat sonuç olarak EPDM bir malzeme, çok uzun vadede az miktarlarda salınımı olacaktır. Yine de düşündüğümüz hacimler ve çok sık olmasa da yapılacak su değişimleri ile bu tolere edilebilir bir salınım olacaktır diye düşünüyorum. Çok özel türler düşünülüyorsa detaylı araştırma gerekir.
 
2) Su sızdırmazlığı mekanik bir hasar olmadığı sürece 100% olan bir malzeme.
 
3) Maliyet konusunu Serdar Bey'in bulduğu gibi ulaşılabilir kaynaklardan araştırmak gerekir. Yabancı kaynaklarda oldukça uygun bulunabiliyor.
 
4) 20 sene garanti verilen EPDM liner satan yabancı kaynaklar mevcut. 30 yıl üzeri ömür biçiyorlar. Fakat bunlar yine su bahçeleri için düşünüldüğünden tuzlu su ile ilgili bilgi verilmiyor. Detay için üretici ya da tedarikçilerle irtibata geçmek gerekir. 
 
 
Herkese sağlıklı hobiler, gerçekleşen projeler diliyorum.
 
Dip Çekimi
Su değişimi ve dip çekimini aynı tutmayınız.
Havuz izolasyon malzemesi
Yabancı kaynaklarda pond yapımında çok sık kullanılan "liner" denen EPDM hammaddeli malzemeleri mutlaka araştırmışsınızdır. Bunu nereden temin edebileceğimizi biliyor musunuz?
 
hızlı pislik artışı
Keşke tankınızda ilaç uygulaması yapmasaydınız. Özellikle Flagyl tankın biyolojik yapısını sıfırlayacaktır. Contra Itchyo her ne kadar ana tankta kullanılabilir dense de bu tür antibakteriyel ilaçların tank içinde değil karantina tankında uygulanması en doğrusu olur. Kullandıklarınız içinden sadece Bemiks'in ana tanka uygulanmasında sakınca yoktur. Onu da akşam tank ışığını kapatmadan hemen önce uygun miktarda kullanırsanız ve sonrasında karanlıkta bırakırsanız fayda sağlarsınız.
 
Benim önerim ayrı bir kapta ana tanktan alacağınız suya uygun oranda Contra Itchyo eklemeniz ve hasta balıklarınızı orada banyo yaptırmanız olur. Ana tankınızda da ısılara çok dikkat ederek su değişimi yapmanız yararlı olur. Tankın bolca havalandırılmasına özen gösterin. Tercihen ana tankta ilaç kullanmayınız, Bemiks gibi vitamin desteği kullanabilirsiniz. Az miktarda kaya tuzu da kullanabilirsiniz, bu bir miktar rahatlatacaktır. Şahsen Bemiks'den daha yararlı olduğunu düşünüyorum. Vitaminleri kaliteli yemlerle zaten alıyorlar.
 
 
Havuz izolasyon malzemesi
Araştırmayı sonuçlandırdığınızda malzeme seçiminiz, maliyeti ve uygulama şekliyle ilgili paylaşım bekliyoruz Serkan Bey.
 
Benzer havuzlar yapmak isteyen arkadaşlar için güzel bir referans olacaktır.
 
Kolay gelsin.
KOİ ''Türler,Üretim,Havuz yapımı,Hastalık
Hakan Bey,
 
Benimde 60*35*40 bir akvaryumum var bol bitkili, içinde toplamda 7 lepistes, 4 valifera ve bir yavru albino SAE dışında balık yok.
 
Siz de biliyorsunuzdur ki bu hacimler koiler için son derece dar. Aslında o tankınız 2 koi için bile dar. Konunun başında Ahmet Bey'in her koi başına en uygun hacmin 150 litre olarak belirttiğini hatırlatmak isterim. Bu tabii daha çok havuz için düşünülmüş, akvaryumlarda 450 litrede 3 koi beslemeyi çoğumuz istemeyiz, fakat bu bilgi su hacmi ihtiyaçları konusunda fikir vermektedir. İmkanınız olmayabilir, fakat bu hacmin o kadar balık için uygun olmadığı da bir gerçek ne yazık ki. Yakın zamanda problemler yaşamaya başlamanız kaçınılmazdır.
 
Sağlıklı hobiler dilerim...
 

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 22 Online Kullanıcı, 12 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.