Tunç Sönmezoğlu --YOSUN--bölümü


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2010 16:20

Emre Abi; epey zaman geçmiş ama deney notlarini belki bulabilirim. Bulursam paylaşirim, bulamazsam aklimda kaldiği kadarini aktaririm. Deneyde tek seferlik 10-20-30-40 ppm gibi eklemeler yapmiştim ve birkaç saat boyunca periyodik amonyak ölçümleri yapmiştim. Deney notlarimi bulursam kullanilan bitkileri, su hacmini, ekipmanlari falan ayrintisiyla eklerim.

Benim bahsettiğim nitrat ile üre kiyaslamasi. Günlük 0,5 ppm gibi değerlerde sorun olmaz. Yalniz pek çok hobicinin de günlük gübreleme ile uğraşmayip haftada bir veya on günde bir gübreleme yaptiğini düşünürsek ortaya bir sorun çikiyor.

Bitki tarafindan emilmeyip suda mevcut olan üre bir süre sonra amonyağa dönüşmeye başlayinca sorun olabilir. Mesela 0,5-1 ppm gibi günlük gübrelemede filtrasyon ile amonyak zararsiz düzeylerde tutulabilir. Fakat mesela 10 günde bir bir seferde 5-10 ppm ekleme yapilirsa bu sefer birkaç saat içinde amonyak artişi başgösterebilir. Hele bir de hesap hatasi veya hesapsizca eklenebilecek üre daha büyük dertler açabilir. Bu sebeple ürenin belirli miktarda deneyime sahip, yaptiği eklemenin ne sonuç vereceğini kestirebilen kişilerce kullanilmasini öneriyorum sadece.

Evet, üre bitkiler üzerinde iyi etki yapiyor. Fakat günlük azar azar gübre vermeyip uzun periyotlarda(haftalik gibi) tek seferde yoğun gübreleme yapan kişiler için sorun çikartabileceğini, bu tip durumlarda üre yerine nitrat kullanilmasinin daha güvenli olacağini düşünüyorum.

Sanirim bu daha açiklayici oldu.

Bu arada Emre Abi; yosun konusunda söylediklerim teorik bilgidir ama bilgilerin hepsi teker teker bilimsel ispatli bilgilerdir.(google scholar'dan aratilip araştirilabilir) Hepsini ayni anda ele alinca nitratin üreye nazaran yosun gelişimine daha az katki yapacaği sonucuna vardim. (ki Tunç Bey de ayni şeyleri zaten söylemiş, az önce yeniden okuduğumda farkettim) Mesajinda bahsettiğin deneyin ne denli gerçekçi sonuçlar ortaya koyacağini da sanirim ayrica tartişmak lazim. Hatta benzer deneyleri mümkünse iyi ekipmanlarla yapabilsek güzel olurdu.

onuruygun2010-02-03 16:31:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2010 17:38
 
Onur açıklaman için teşekkürler.
 
Şimdi sorduğum soruyu açılkamaya devam edeyim
SORU 1: Diyelimki ben akvaryumuma hergün 1ppm üre veriyorum, bu ne anlama gelir?
 
Makrogübreler = NPK
Burada ilgili olduğumuz makrogübre= N (Nitrogen, Azot)
Bitkiler kullanılabilir Azot kaynağı istiyor bizden...
Bizde bunu karşılamak için Nitrat veriyoruz.
Üre de bir azot kaynağıdır.
 
NO3           =  Nitrat
CO(NH2)2  =  Üre
 
her ikiside akvaryumuza azot sağlıyor...buraya kadar tamam..
 
Ben akvaryumuma her gün 1ppm Nitrat katarak bitkili akvaryumumu idame ettiriyorum (haftada 7ppm nitrat katıyorum)
 
soru 2: Diyelimki elimde nitrat bitti..azot kaynağı olarak kullanacabileceğim üre var elimde..
Tankıma her gün kaç ppm üre katmalıyım?
 
Konuyu yavaş yavaş aktarmamdan sıkılan varsa özür dilerim...devam edecek... dileyen katılabilir..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2010 00:18
Emre bey, 

Öncelikle sıksık üzerine bastırtdığınız bir konuya açıklık getirmek isterim. Yazdığım yazılar 9  yıllık bir zamana yayılmış araştırmalarım okuduğum 1000 lerce kaynak  ve tecrübelerimin bir sentezidir. Direk edindiğim bilgilerde yazılarımda mevcuttur. Ancak ben kaynak gösterecek kadar bu konularda  yeni değilim. Yıllar önce okuduğum veya tecrübe ettiğim şeyleri bir daha nerden okuduğumu biile bulmam imkansızdır bu nedenle kaynak gösterme gibi bir şansım yoktur.  Zaten upğraştığım bir noktada değildir. Çok Şükür yıllardır yazılar yazıyorum ve bunların ne denli doğru olduğunu zaman ve deneyen dinleyen insanlar görmektedir.

İlk verdiğiniz kaynak çok geçerli bir kaynak fakat 2. verdiğiniz kaynak benim gibi forumlarda yazmış birinin yazısı özel bir araştırma sonucu veya  tez değil yani buda bir kaynak sayılmaz yazan kişinin ne denli doğru yazdığı tartışılır. Yani bilgi paylaşacağımıza kaynak araştırmasına girersek forumlara  günde 1 tane bile mesaj atamayız. Sizde bu işlerle benim kadar  uğraştıktan sonra bunu daha iyi anlıyabiilirsiniz. Zaten Dünyada bitkili tanklarda türkiyeden en iyi dereceyi almamda birşeyleri doğru yapabildiğimi  birazcık olsa göstermektedir.

Asıl konuya gelirsek üre kullanımına karşı çıkmıyorum. Sadece aceemiler için kendiilerinin  hazırlayıp kullanmasında tehlikeler ve sıkıntılar olacağı kanısındayım. Bunun dışında asıl önemli nokta sadece biitkiler azot sağlamak değil.  Aynı zamanda yosunları azot kaynaklarından uzak tutmaya çalışmak veya iyi kullanmalarını önlemek. Nitrat  tercihide bundan kaynaklanır işlenmesi yasunlar için çok zor iken üre neredeyse hazır sofra yemeği niteliğinde yosunları besleyebilir. Ürenin dikakatli  kullanımı tabiki nitrattan daha büyük fayda sağlayacaktır bu şüphesizdir.

Bir ayrı konuda hassas karides türleri gibi  canlılar besleyenlerin üre kullanması pek mümkün olmayacaktır.

Onur  beyin bahsettiği nitratın yosunlar tarafından kullanılması için gerekli enerjinin harcanması yosunlara büyük darbedir zaten yosunların enerji depolarının kısıtlı olması nedeniyle ben aydınlatmada herzaman 3 saatlik bir öğlen siesta uygulaması öneririm bu  uygulama yosunların fazla enerji depolamasının önüne geçmede çok etkilidir. Bu tip birçok ayrıntı tankları sağlıklı tutmakta birer adımdır.

Nitrata karşılık üre kullanımına gelersek.

Nitrat = % 22,6 civarı N içerir.
Üre = % 46,7 civarı N içerir .

Buna göre 1 ppm nitratın yerine yaklaşık 0,48 ppm üre kullanmanız yeterlidir. Tabi  bu sizin tankınıza göre hesapladığımızda çıkıyor.

Ben haftada 20 ppm denk gelecek nitrat ekliyorum 3 dozda. Tankmın nitrat düzeyi sürekli olarak 10 ppm düzeyinde . Benim buna karşılık 9,7 ppm üre kullanmam gerekiyor. Yani  her dozlamada yaklaşık 3,2 ppm demek buda canlıları öldürecek kadar iyi bir doz. Yani daha düşük destekli  tanklarda Üre uygun düzeyleri geçmese bile benimki gibi tam performans giden biir tankın ihtiyacını üre ile karlşılamak için dozlanacak miktar tehlikeli boyuta gelmektedir.
yasmut2010-02-04 01:30:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2010 01:16
 
Tunç bey, Bitki akvaryumlarında nitrogen kaynağı olarak nitratla birlikte üreyi kullanan bu çok önemli üç firmanın ürününü yazmasaydım konu şu anda daha farklı değerlendirilecekti.
 
Ayrıca JamesC UKAPS forumlarının en saygın ve bilgili kişisidir herhangi bir forum kullanıcısı değildir.
Yani o referansı özellikle verdim.
 
Belki bu yazının bitişinden sonra pekçok kişi Nitrogen kaynağı olarak Nitrat ve Üreyi birlikte kullanabilir. Bu üç firmanın güncel ürünleri bu yönde. 
 
 
 
***
 
NO3           =  Nitrat
CO(NH2)2  =  Üre
 
soru 2: Ben akvaryumuma her gün 1ppm Nitrat katarak bitkili akvaryumumu idame ettiriyorum (haftada 7ppm nitrat katıyorum)Diyelimki elimde nitrat bitti..azot kaynağı olarak kullanacabileceğim üre var elimde.. Tankıma her gün kaç ppm üre katmalıyım?
 
Yanıt: 1ppm nitrat ne kadar azot katıyorsa, aynı miktar azot katacak kadar üre kullanmalıyım...
 
CO(NH2)2  =  Üre
Urenin içinde  %46,6 oranında nitrogen (azot) vardır.
 
Nitrat= NO3 te ise %22,6 oranında azot vardır..
 
Yani üre aynı birim nitrattan iki misli daha çok azot sağlamaktadır..
Bu durumda sorumun cevabı 1ppm nitratın yerine 0,5 ppm üre katarım olur...
 
 
Şimdi sıkı durun
Seachem Nitrogende  1 birim nitrat + 0,5 birim üre vardır...
Yani toplam azotun yarısı üreden yarısı nitrattan gelmektedir.
 
************
 
 
 
--Sonuç olarak ürenin nitratla birlikte kullanımı bugün önemli firmalar ve kişiler tarafından tercih edilmektedir.
--Üreyi günlük olarak kullanmak uygundur, bu amonyak yoğunluğunu azaltacaktır.
-- Oturmuş yoğun bitkili  akvaryumda kullanımı uygundur.
 
 
 **************************************
Tunç bey yazınızı görmeden yazmışım, sorun değil..
Alıntı
Ben haftada 20 ppm denk gelecek nitrat ekliyorum 3 dozda. Tankmın nitrat düzeyi sürekli olarak 10 ppm düzeyinde . Benim buna karşılık 9,4 ppm üre kullanmam gerekiyor. Yani  her dozlamada yaklaşık 3,1 ppm demek buda canlıları öldürecek kadar iyi bir doz. Yani daha düşük destekli  tanklarda Üre uygun düzeyleri geçmese bile benimki gibi tam performans giden biir tankın ihtiyacını üre ile karlşılamak için dozlanacak miktar tehlikeli boyuta gelmektedir.

 
Tunç bey haftalık 20 ppm nitrat katıyorsanız ve bunu 3 defada dozluyorsanız dediğiniz gibi üreyi çok kullanmış olursunuz..
O zaman sizde toplam azotun 1/4 nü üre,  3/4 nü nitrat karşıyacak şekilde kullanabilirsiniz..
yada toplam azotun  1/5  üre  4/5nitrat karşıyacak şekilde ...
 
 
 
Alıntı, size ait;
Ürenin dikakatli  kullanımı tabiki nitrattan daha büyük fayda sağlayacaktır bu şüphesizdir.
 

 
Daha performanslı olmazmı?
 
emreutku2010-02-04 01:30:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2010 01:51
Bu konuda sanırım oratak bir noktaya  vardık. Dediğiniz gibi daha performanslı olacağı kesindir. Tabi olayı şimdilik sadece performans üzerine yoğunlaşarak ölçtük biçtik. Fakat bir önemli noktada güvenlik bunuda kesin olarak belirlemek gerek yazdığımız yazılar birçok yeni ve eski bitki meraklılarına yol gösterici olacaktır.

Yeni DIY karışım yapmaya başlayan bir arkadaşın tartıda veya ölçümde hata yapması, dozlamada hata yapması ciddi sorunlara yol açabilir. Ticari olarak gübre satmaya başlayınca dikkatimi çeken bir  konu bu bazen üzerinde kullanım dozu  yazdığı halde gübreleri 3-4 katı kullanan kişiler olabiliyor bir anlık dikkatsizlik veya tecrübe eksiliği nedeniyle. Üre karışımlı gübrelerde böyle hatalar  canlı kaybına yol açacaktır bu nedenle ben sıvı gübrelere üre katmamayı tercih etmekteyim. Bu nedenle bu işte  yeni olan kişilerin Üre kullanımına tecrübe  kazandıktan sonra geçmeleri  önemlidir.

Buna karşın yaptığım katı gübrelerde Üre ve türevi bazı azot kaynaklarını güvenli dozlarda kullanmaktayım buda ürenin faydasına inandığımın bir işaretidir. Fakat katı formda kullanılması sıvılarda olduğu giibi tehlike arz etmemektedir. Yavaş salınır  ve bu maddeler bitki köklerinden çok hızlı emilebilir.

Sonuç olarak Üre dediğiniz şekilde karışım veya tek halde kullanıldığında  performans farkları yaratacaktır. Fakat yeterli bilgiye ve deneyime sahip  olmayan kişiler tarafından DIY olarak yapılıp kullanılmamalıdır.

yasmut2010-02-04 01:51:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ali ilkerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/04/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 217
ali ilkerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2010 15:57
[QUOTE=emreutku]
 --Sonuç olarak ürenin nitratla birlikte kullanımı bugün önemli firmalar ve kişiler tarafından tercih edilmektedir.
--Üreyi günlük olarak kullanmak uygundur, bu amonyak yoğunluğunu azaltacaktır.
-- Oturmuş yoğun bitkili  akvaryumda kullanımı uygundur.
 [/QUOTE]
 
Tevfik Bey bu sonuçları yazdığınıza göre acemi bir bitkici olarak size birkaç sorum olacak.
 
1-) Üreyi akvaryumunuzda ne kadar süre kullandınız ve ne gibi faydalar gördünüz?
 
2-) Üreyi nitratla birlikte siz ne oranda kullandınız. Bize oturmuş bitkili akvaryumlarımızda günlük ne oranlarda kullanmamızı önerirsiniz?
 
Sonuçta daha performanslı bir ürünü kullanmak bizlerinde işine gelir. Tecrübelerinizi bizimle paylaşırmısınız?
 
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2010 16:43
 
Alıntı, Ali bey yazmış,
Tevfik Bey bu sonuçları yazdığınıza göre acemi bir bitkici olarak size birkaç sorum olacak....
 
Ali bey hatırlatayım,  acemi arkadaşlara tunç bey tavsiyelerde bulunuyor ben değil.
Bende acemi olduğum için referanslarla yazabiliyorum...Birde kendi uygulamalarımı fotoğraflarla birlikte birebir aktarıyorum...
 
Yinede sorularınız yanıtlamaya çalışayım;
 
1-) Üreyi akvaryumunuzda ne kadar süre kullandınız ve ne gibi faydalar gördünüz?
 
2-) Üreyi nitratla birlikte siz ne oranda kullandınız. Bize oturmuş bitkili akvaryumlarımızda günlük ne oranlarda kullanmamızı önerirsiniz?
 
Ali bey, Aşağıda linki ve fotoğrafı bulunan tankımda başından beri (5 aydır) Seachen Nitrogen kullanmaktayım. Daha önce Seachem nitrogende azotun yarısının üreden diğer yarısının nitrattan karşılandığını yazmıştım.
Tankımı takip edenler bilirler, bu tank kiraz karideslere ev sahipliği yapıyor (karidesler üre--amonyağa hassaslar), karideslerimin sayısı giderek artmaktadır. Birde bitki olarak Hemianthus Callitrichoides (aşağıdaki fotoğrafı ) var. Bitkilere yabancı olan arkadaşlara açıklayayım Hemianthus Callitrichoides dünyanın en zor bitkilerinden biridir.
 
Ben yaklaşık günlük 1ppm üre kullandığım (seachem nitrogenden gelen üre miktarını kastediyorum)
yosunlanma olmadı ve kiraz karideslerde ölüm olmadı.
 
Yinede tankına uygulama yapmak isteyenlere arkadaşlara tavsiyem oturmuş bir tankta günlük  0,5ppm üre+1ppm nitratı birlikte kullanmalarıdır.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2010 21:13
Bende ufak bir ekleme yapmak isterim. Kiraz karidesler, şeffaf karides,  amano karides gibi türler gübrelemeye karşı dayanıklılar. Özelliikle kirazları öldürmek çok çok zor. Fakat red kristal ve siyah kristaller hemen ölür arı karidesi ise biraz daha dayanaklıdır. bunları besleyenler akvaryuma nitrat dahi katmamalılar.

Hemianthus Callitrichoides orta zorlukta bir bitkidir. Hatta low tech tanklarda ve susuz olarak plastik kaplarda  kolayca yetiştirilebilir. Gerçekten çok güzel bir bitkidir. Taban bitkilerinde en zor bitki Glossostigma elationoides dir. Tabi bu yeni olan arkadaşları korkutmasın bazı hususlara dikkat ederek herkes bu bitkileri  yetiştirebilir.

Üre kullanımı gelirsek başlangıç olarak %25 üre,%75 nitrat karışımı ile başlayıp kontrolü sağladıkça üre oranı biraz daha arttırılarak devam edileblir.


Saygılarımla
yasmut2010-02-04 21:54:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2010 12:01
Akvaryumumun ön camında sadece bir bölgede resimde göstermeye çalıştığım alg problemim var. Konunun başında okuduğum yeşil nokta algea ile bağdaştırdım ama emin olamadım. Sizin yorumlarınızı alabilir miyim?
 
 
 
Yeşil Nokta Algea : Yeşil noktalar halinde oluşan bir algeadir. Temzilenmesi çok zordur. Genel olarak yetersiz fosfat nedeniyle oluşur. Fosfat düzeyinin arttırılması yok olmasını sağlıyabilir. Fosfat – nitrat tutucuların kullanılması sonucu hemen oluşabilir.


[QUOTE=harunresitz]
Akvaryumumun ön camında sadece bir bölgede resimde göstermeye çalıştığım alg problemim var. Konunun başında okuduğum yeşil nokta algea ile bağdaştırdım ama emin olamadım. Sizin yorumlarınızı alabilir miyim?
 
 
 
Yeşil Nokta Algea : Yeşil noktalar halinde oluşan bir algeadir. Temzilenmesi çok zordur. Genel olarak yetersiz fosfat nedeniyle oluşur. Fosfat düzeyinin arttırılması yok olmasını sağlıyabilir. Fosfat – nitrat tutucuların kullanılması sonucu hemen oluşabilir.
[/QUOTE]
Yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2010 21:59
Tunç Bey'i çalışmasından dolayı tebrik ediyorum.
 
"Güzel bir bitki tankı herzaman istediğimiz birşeydir.  Bu güzelliği bozan ve sıkıntı yaratan en başta gelen sorun ise algealerdir."
 
Bu sondaki cümleye kesinlikle katılmıyorum. Bence yosun güzelliği bozmaz, aksine akvaryumda doğallığı ve güzelliği sağlar. Yeryüzündeki balık bulunan bütün sularda yosunlar da vardır. Onlarca çeşit yosun, başta omurgasızlar olmak üzere birçok su canlısına doğal besin kaynağı oluşturmaktadır. Çoğumuza bir mantar türü gibi görünmesine ramen, yosunlar, doğal dengenin önemli parçalarından birisidir. Akvaryumlarımızda da durum aynıdır. Bence onunla savaşmak yanlıştır.
 
Direk güneş görmeyen ve yanlış gübreleme yapılmayan hiçbir tankta aşırı yosunlanma olmaz. Aşırı seviyelere gelmediği sürece yosunlanmaya göz yummalıyız. Yosunlar doğallığın belirtisidir.
 
Başarılarınızın devamını dilerim.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir