tur tavsiye


TalhaKURTAYÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2012
İl: Afyon
Mesaj: 79
TalhaKURTAYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 11:04
50*30*30 akvaryuma hangi turden kac tane koysak rahat ve uzun yasar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muslim kavakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3448
muslim kavakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 11:19
Akvaryumunuzun hacmi 45 lt bu akvaryumda 6 7 adet canlı doguran besleyebilirsiniz.




Latince Adı : Xiphophorus variatus ( Parrot Platy )
Anavatanı : Meksika
Yaşam Alanı : Nehirler
Davranış : Barışçıl 
Üreme : Canlıdoğuran 
Beslenme : Bitkisel ( Pul yem )
Ph : 7
Sıcaklık : 26 C

Maksimum Boy : 5 cm
Minimum Akvaryum Hacmi : 50 lt

Uygun yaşam alanı : Bol bitkili akvaryumlar
Cinsiyet ayrımı : Dişiler daha büyüktür ve erkeklerin gonopod organları vardır.
Mevcut Renkler : Sarı kırmızı, mavi-beyaz ,gri -sarı renkleri vardır.


Kılıçkuyruk-Montezumas Kılıçkuyruk

Latince Adı : Montezuma Swordtail
Anavatanı : Meksika
Yaşam Alanı : Nehirler
Davranış Durumu : Barışçıl
Uygun Akvaryum Ortamı : Bol bitkili 
Ph : 7
Sıcaklık : 20-26 C
Üreme : Canlıdoğuran ( 28 günde bir )
Maksimum Boy : 5 cm
Minimum Akvaryum Hacmi : 50 Lt
Beslenme Biçimi : Bitkisel ve hayvansal ( Pul Yem )
Mevcut Renkleri : Altın Sarısı,Gümüş,Siyah


Gambusya ( Sivrisinek Balığı )

Latince Adı : Gambusya affinis
Habitat : Tüm dünya
Sıcaklık : 1-30 C
Davranış : Agresif
Maksimum Boy : Erkekler 4 Cm ,Dişiler 6 Cm
Minimum Akvaryum Hacmi : 50 Lt
Üreme : Canlıdoğum
Yorum : Bu balıklar ülkemizde yabani lepistes olarak bilinir.Genellikle belediyeler tarafından sivrisinkle mücadele amacıyla dere ve göl yataklarına bırakılırlar.Burada çok hızla üreyen gambusyalar sivrisinek yumurtalarını yiyerek sivrisinekle doğal mücadelede etkili olurlar.Son derece renksiz olan bu balığın akvaryumculuk hobisinde pek yeri olmasada lepisteslerle çiftleşebilmesi ve ortaya değişik bazı balıkların çıkması birtakım akvaristlerin bu balık üzerinde yoğunlaşmalarına neden olmuştur.
Aşağıdaki fotoğrafta lepistes -gambusya çiftleşmesinden doğan yeni tür görülmektedir.



Velifera


Latince Adı : Poecilia Velifera
Anavatanı : Meksika

Davranış : Agresif
Üreme : Canlı doğum
Beslenme : Otçul
Maksimum Boy : 10 cm

Sıcaklık : 26-28 C
Ph : 7.0
Bitkilerle uyumu : Tam
Yorum: veliferalar delta balıklarıdır.Nehrin denize döküldüğü kısımlarda yaşarlar bu yüzden aynı siyah molilerdeki gibi velifera akvaryumunda da az miktarda tuz bulunmalıdır.Ancak bu tuz miktarı bitkili akvaryumlarda iyi ayarlanmalıdır aksi halde tuz bitkileri eritecektir.Akvaryuma ilk alınırken 3 dişiye 1 erkek oranına göre alınmalıdır.Zaten bu oran tüm canlıdoğuran türleri için geçerlidir.
Erkek veliferaların üst yüzgeci son derece ihtişamlıdır.Erkek ,dişisine kur yaparken bu üst yüzgeci kabartır.Yeterli hacime sahip olmayan akvaryumlarda bu üst yüzgeç sönük kalır ve bu durum üremeyi olumsuz yönde etkiler.
Veliferalar canlıdoğuran familyası içerisinde gambusyalardan sonra gelen en sağlam balıktır.Çok hızlı ürer .Yetişkinler kendi yavrularını yemezler.Velifera yavruları diğer canlıdoğuran yavrularına göre çok daha büyük doğduklarından dolayı yem olma ihtimalleri daha azdır.Bol bitkili akvaryumlardan hoşlanırlar.


Lepistes-Poecilia reticulata


Family: Poeciliidae
Boy 3,5 cm
Köken Venezuela barbados trinidad kuzeyli brezilya ve guyanas
Cinsel Özellikler Erkekler canlı renklere sahip küçük gövdeli,dişiler iri ve renksiz.
Besi kolaylığı Kolay
Yem Tüm
Üreme Canlı Doğum
Üretme Kolay
Su Her tür
pH:7.0 – 8.0
Isı 24˚C
Davranış Barışçıl
Yüzme seviyesi Her seviyede
Özel ihtiyaç Bitki

Neredeyse tüm akvaryum hobicilerinin bir kez besledikleri küçük,sevimli ve göz alıcı balıklardır lepistesler.Kolay üremeleri en çok tercih edilen balıklardan birisi yapmıştır onları.
Dişi lepistesler erkeklerden daha iri ve renksizdirler.Bu özellikleriyle sanki farklı bir tür gibidirler.Soluk gri renkli dişi karşısında erkek lepistes oldukça göz alıcı ve gösterişlidir.
Oldukça dayanıklı balıklardır,öyle ki akvaryumculuk hakkında hiç bir bilgisi olmayan yeni başlayanlar bile lepistes lerden oldukça fazla yavru alabilirler.
Erkekler lepistesleri her an yüzgeçlerini açmış vücutlarını kavislendirmiş olarak dişilerin çevresinde kur yaparken görebilirsiniz.
Avrupa'ya akvaryum balığı olarak ilk kez 1908 yılında getirilmiş ve bu güne kadar 200 varyetesi geliştirilmiştir.Alpbaz(2000)Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi isimli kitabında,ülkemizdeki en yaygın lepistes varyetelerinin Alman lepistes,Hollanda,Kral lepistes,Lir kuyruk,Altın Guppy ve Leopar olduğunu kaydeder.Tuncel Altınköprü ise kuyruk yapısı bakımından sınıflandırır ve Top kuyruk,Lir kuyruk,Yelpaze kuyruk,Delta kuyruk,Bayrak kuyruk,Çember kuyruk yapılarında varyeteler olduğundan bahseder.
Akvaryumların en çok beslenen ve en kolay üretilen balığı lepistes,bu özelliklerinden dolayı 200 kadar varyeteye ulaşmıştır.Varyetelerin farklı sınıflarda ayrılması burada varyeteleri açıklamamızı güçleştirmektedir.
Varyeteler yerine sitemizde ve forumumuzda lepistesler hakkında çokça sorulanları yanıtlamak lepistesleri anlatmak için en güzel yoldur.
-Bir tankta ki dişi lepistes sayısı erkeklerin 3 katı olmalıdır.Böylece dişiler çokça rahatsız eden erkeklerden bir nebze kurtulmuş ve stressiz yaşamış olurlar.Ayrıca çok doğum yapmaktan kaynaklanan kambur hastalığının da önüne geçilir.
-Bol bitkili akvaryumlarda bakılmaları hem balıkların renklerinin daha iyi sergilenmesini hem de yavru balıkların ebeveynler tarafından yenmesinin önlenmesini sağlar.
-Gösterişli kuyruklu erkekler akvaryumda bakılacak diğer türlerin ilgisini çekebilir.Bu nedenle lepisteslerle bakılacak türler iyice seçilmeli mümkünse canlı doğuranlarla bakılmalıdır.
-Lepisteslerle bakılması en uygun balıklar;Plati,Moli,Velifera,Çöpçü,vatoz,labiolar.
-Lepisteslerle sorunlu da olsa bakılabilecek balıklar;Melek Balığı(Pterophyllum Scalare),Güney Amerika Cüce cichlidleri(Ramirezi,Crenicara Altispinosa,Apistogramma Klausewitz,Acara Punctulata v.b.)Bettalar,Tetralar(NeonTetra(Paracheirodon İnnesi),Benekli Rasbora(Rasbora maculata),Mavi İmparator Tetra(Inpaichthys kerri) v.b.),Barblar(Barbus Tetrazona, Barbus Nigrifasciatus v.b.)
Özellikle barblar,tetralar ve kılıçkuyruk lepisteslerin kuyruklarıyla bir hayli ilgileneceklerdir.
-Lepistes yavrularının bakımı oldukça kolaydır.Doğumdan sonraki 2 gün yemleme gerektirmezler.3. gün yavrulara yumurta sarısı usare haline getirilerek çok az verilir.1 haftalık olan yavrular artemia yiyebilirler.iyi bir bakımla 3 aylık yavru satış boyuna erişebilir. 


Kılıç Kuyruk-Xiphophorus hellerii

Boy: 13 cm.
Köken: Orta Amerika
Cinsel Özellikler: Erkeklerde sivri kuyruk yüzgeci
Beslenme: Kolay.
Yem: her tür.özellikle bitkisel.
Üretme: kolay.
Üretme Yöntemi: canlı doğuran.
Su: Her tür,lt başına 1 çay kaşığı tuz.
pH: 7,3
Isı: 25˚C
Tank Tipi: Barışçıl
Yüzme Seviyesi: Her seviyede
Özel Gereksinim: Bitki

Diğer canlı doğuranlar gibi barışcıl bir balıktır. dişilerin fazla olduğu gruplar halinde bakılmalıdır.Doğal türleri yeşil olan kılıçkuyruklar akvaryumlarda geliştirilmiş,kırmızı,yeşil ve sarının kombinasyonlarından oluşan varyeteleri türetilmiştir. Erkek kılıç dişi çevresinde kur yaparken izlenmelidir,değişik titremeleri,geri yüzmeleri ilgi çekicidir. Platylerle çiftlenerek oluşturulan güzel varyeteleri vardır.Platy ile aynı tankta bakımı durumunda en güzel varyetelerden kılıçkuyruk platy elde etme şansı yüksektir.Bunun için tankat bakılacak platyler dişi kılıçlar erkek olmalıdır.


Platy-Xiphophorus maculatus

Boy: 5 cm.
Köken: Orta Amerika
Cinsel Özellikler: Erkeklerde belirgin cinsel organ,büyük sırt yüzgeci.
Beslenme: Kolay.
Yem: her tür.özellikle bitkisel.
Üretme: kolay.
Üretme Yöntemi: canlı doğuran.
Su: Her tür,lt başına 1 çay kaşığı tuz.
pH: 7,3
Isı: 25˚C
Tank Tipi: Barışçıl
Yüzme Seviyesi: Her seviyede
Özel Gereksinim: Bitki

Canlı doğuranların diğerlerinde olduğu gibi platy de yeni başlayanlar için ideal balıklardır.
Platyler akvaryumlara girdikleri yıllardan bu yana bir çok varyetesi üretilmiş şirin akvaryum balıklarıdırlar.Bu varyeteleri canlı doğuranlar sayfalarımızda bulabilirsiniz.
Platy besleyenler bilir;bu balığa bakıp ta üretmemek neredeyse imkansız gibidir.diğer canlı doğuranlar gibi bitkisel beslenmeyi severler ve kısa bir sürede 1 çiftten bir çok platiniz olabilir.


Moli-Poecilia hybrid (Siyah Moli)

Boy: 7 cm.
Köken: Meksika
Cinsel Özellikler: Erkeklerde belirgin cinsel organ,büyük sırt yüzgeci.
Beslenme: Kolay.
Yem: her tür.özellikle bitkisel.
Üretme: kolay.
Üretme Yöntemi: canlı doğuran.Genç balıklar yavruları yer.
Su: Her tür,lt başına 1 çay kaşığı tuz.
pH: 7,0-7,5
Isı: 24˚C
Tank Tipi: Barışçıl
Yüzme Seviyesi: Her seviyede
Özel Gereksinim: Bitki

Canlı doğuranlar akvaryumculuğa yeni başlayanlar için ideal balıklardandırlar.Siyah Moli canlı doğuranların en güzellerindendir.Siyah kadifemsi bir mukozası vardır.
Akvaryum şartlarının iyi ayarlandığı bir tankta sorunsuzca üretilebilir ve diğer balıklara karşı barışçıl yapısıyla mükemmel bir karma akvaryum balığıdır.Tavsiyemiz tek tür olarak bakılması yada canlı doğuran dışı karma akvaryumlarda bakılmasıdır.Bunun sebebi balığın güzel kadifemsi yapısının diğer canlı doğuranlarla kırılıp bozulmamasıdır.Farklı moli türleriyle bakıldığında kırma yavruların doğması kaçınılmazdır.
Tatlı su yanında tuzlusu da da yaşayabilen bu balık için akvaryumlara litre başına 1 çay kaşığı tuz kullanılması iyidir.Kaya tuzu kullanımı balıklardaki cilt hastalıklarını da engelleyecektir.Bazı tuzlusu akvaryumu kurulumlarında tuzlu su tankının su değerlerini kontrol etmek için moliler kullanılmaktadır.
Yosun yemekten hoşlanırlar,bunun için akvaryumda bir miktar yosunlanmaya müsaade edilmesi molilerin hoşuna gidecektir.Yosunlanma oluşturulmuyorsa yada istenmiyorsa bol bitki kullanılmalı ve bitkisel ağırlıklı yemlerle beslenmelidir.
Molilerin bakılacağı tanklar en az 50 lt olmalıdır.ideal sıcaklık 24˚C dir.Bu ısının altına inilmesi hastalıkları beraberinde getirir.
Moli grupları 1 erkeğe 3 dişi şeklinde oluşturulmalıdır.Dişilere karşı saldırgan olan erkekler dişilerin az olması halinde saldırganca davranışlarıyla dişileri öldürebilirler.
Moliler tank dibinde birikecek bir çok yem atığını yiyebilirler fakat bunun için tank dip malzemesi ince yapıdaki malzemeden seçilmelidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TalhaKURTAYÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2012
İl: Afyon
Mesaj: 79
TalhaKURTAYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 12:37
Peki bitkilendirirsem tetra turlerinden besleyebilirmiyim


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AritoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1051
AritoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 13:32
Akvaryumunuz 45 Lt. neon tetra denen türü besleyebilirsiniz.
En az 6'lı gruplar halinde alınmalıdır.
http://www.akvaryum.com/paracheirodon_innesi_(neon_tetra)_tatlisur_10_475.asp#b

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakGuranÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BurakGuranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2012 13:44
[QUOTE=xqtalhaxq]Peki bitkilendirirsem tetra turlerinden besleyebilirmiyim

[/QUOTE]

Evet besliyebilirsiniz, bitki olması daha iyi olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir