Ülkemize gelen ilangi adındaki canlıların gerçek türünün araştırılması


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2011 18:40
[QUOTE=ruffles05]Mehmet kardeşim doğruyu bulalım fakat doğru verilerle.

İlangi chilanga; böyle birşey zaten yok iki farklı türü ardarda yazınca farklı tür cıkmıyor sanırım.
ilangi nkamba bay; ilanginin ta kendisidir. http://www.cichlid-forum.com/profiles/category.php?cat=15 Tropheus moorii (Nkamba Bay) bizzat common name ilangi olarak geçmektedir.Çıkarıldığı yerdir mplungu ve kasakalewe gibi.
ilangi yellow real; ticari bir isimdir yanına sahte diyince de farklı tür mü olacak anlamıyorum ki.Alamanya ve çek  listelerinde cezbetmek için yazılmıştır.
Tropheus chilanga; Bu da farklı bir türdür ve malesef nkamba baydan da toplanır hatta Tropheus sp. "Red" (Nkamba Bay) olarak geçer bakın RED farklı bür türdür. Ve bana göre ithat edilen tropların renklerin bozuklukları bu azgın tekeler meydana getirmiştir.

İlk önce kavramları doğru söyleyelim ki savunduğumuz şey hakkında atıp tutuyoruz izlenimi vermeyelim dimi.Kılıç abinin paylaştığı ilangiler bana göre fevkalede ama sizin kriterinize uymayan balıklar orda da var malesef.BU NE  PEHRİZ BU NE LAHANA TURŞUSU.
[/QUOTE]

İşte sizi tebrirk ederim şüper konu artık ayrımlara geliyor ve araştırıp ayrımları yapıcagız hapimiz buldugumuz verileri ekliyelim.


Sizinle bir röpertaj yapmak isitoyrum  izninizle.
 İlangi kırılmadımı safkan mı hep. ? 
 Gölde avlanmadan dolayı koylardan göçler başlayıp diyer koylarla kırılmalar meydana gelmesi sizce   asılsız bir habermidir.
 Ad konings son dalışımda o limon sarısı ilangiyi göremedim demesi kitabında sizce yaşlandıgı için gözüşmesafesi düştügü içinmidir.
 Aqualog kitabı çıkar içinmi yazılmış kitaptır.
İlangide kertenkele kanımı vardır ve ortama göre kıpkırmızı balık sapsarı rengi alıyormu.
ilangi beslen arkadaşların arşatırmaya sıcak bakmaması nedendir
CAPE NUNDO national park ilan edilmiş olması asılsız bir şeymidir
eyer ilan edildiyse dalış ücreti 1000 $oldugu dogrudumudur.
Afrikada gözlemlediginiz son ilangilerin renk tonları nedir.

İlangi konusunda uzman olan birisiniz bizimde amacımız bilgilenmek bizlere seminer vercek düzeyde olan biri oldugunuz için sizinle ufak bir soru cevap turu yapmak istedim. 

Not : Ayrımları yapıcakkadar geniş bilgim yok ve konudada bahsettim bunları araştıralım ve net bir sonuca kavuşalım COBRA Kerem beyin arşatırmaları var idi onlar üstüne bilgi ekliyerek dogrulugun tartışarak sınıflandırma yapa biliriz. 

Öncelikle bu için uzmanından ( semih beyden ) bu balıklar gerçekten kırılıyormu dogrumu diyilmi teyidinin alıp bunu araştırmasını yapmaya başlıyalım.

Saygılar...
ZeUss2011-09-13 18:55:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ruffles05Çevrim Dışı

Özel Üye
[B]6353,2[/B]
Kayıt: 21/10/2010
İl: Adana
Mesaj: 670
ruffles05Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2011 19:22
Mehmet bey bir yandan hocama msnden projem hakkında rapor yazıyorum onun için geç cevap veriyorum kusura bakmayın.Hemen cevaplayım sorularınızı bidaha da yazmayim çünkü yazacagım seyleri daha önce de yazdım , eğer yazmamışsam veya o gün farklı bugün farklı diyorsam; hemen özür dilicem sizden ve bu konuyu okuyan herkesten.İlangi kırıldı, ithalatcılardaki ilangileri gidip görmeme bile gerek yok kırık var aralarında (bana göre)Ama bu hepsinin böyle olduğunu anlamına gelmiyor nitekim de değil zaten gayet ilangi de geliyor ama 3 ama 5 ama 15 ama 25. (bana göre)Avlanmadan dolayı kırılmalar mutlaka artıyordur ilangi populasyonu da azalıyordur mutlaka zaten chilangalarla komşular.Ama bu tükendiği anlamına gelmez.Aqualog pdfsi ben de var koningsi bu söylediği sözün sayfasını söyleyin yapıştirim buraya yada siz yapıştırın siz de varsa.Yada ben tarafsız birine yollayim pdfyi onla iletişime geçim yada geçin o yapıştırsın ben bulamadım pdfde öyle bir şey.Capa nunda national park ilan edilmiş mi bilmiyorum doğrusu ,ama nkamba bayın kuzeyi olarak geçiyor cape nunda vede kachese mekanı diye biliyorum , sanırım nkamba bay cape nundo komple yasaklanmış olması lazım dediğinize göre.Kimse de chilanga ve kachese için bu miktarı vermez zaten. Afrikadan gözlemlediğim ilangi renk tonu yoktur çünkü ben türkiyedeyim ama beni yollarsanız seve seve gidip yaparım araştırmayı. Ama benim bildiğim ilangi kriterini zaten paylaştım.

[QUOTE=ruffles05] Güzel bir konu olduğu aşikar, en azından artık türkiyeye gelen balıklar daha kaliteli olmak zorunda forum sakinleri gayet bilinçlendi bu  kesin.Türkiyeye gelen balıkların hepsinin ilangi olmadığı da kesin.Fakat bu ayrımı bilgisayar başında çay yudumlayarak iki fotoğrafı yan yana koyarak bu bunun aynısı değil demek ki ilangi değil demek kadar yanlış bişey olmadığı da kesin.En güzel örnek verilen kolonilerde ne kadar turuncu balıklar olduğu gözüküyor.Ben bu balığı istiyorum diyerek 3 tane sabit fotoğraf sürekli konması kadar yanlış bişey yok. Konan fotoğraflar türün çok güzel örnekleri, fakat onun birebir aynısı olmayan balığa ilangi değil demek kadar yanlış bişey olabilir mi?
2. ağızdan ilangi nasıl ayırt edilir farklarını yazim.Kesinlikle kendi ürettiğim bir yöntem değildiir direk bilir kişiden alınmış söylemdir kendi isterse adını da açıklayabilirim abimizin.

1. Dorsallar mutlak kırmızı
2. Kafa bordo, baskınlık durumda dorsallara doğru siyahımsı bir işaret
3. Göz çevresi mutlak sarı
4.Dorsalların altında yine mutlak bir yeşilimsi ton özellikle genç balıklarda bu yeşil daha belirgin oluyormuş
5. Ve de en kolay ithalatcıdan alınırken yöntem kepçe girip balık korktuğunda balık siyah kesinlikle olmıcak gerçek ilangi hiç bir zaman siyahlaşamaz, yeşerir ağaç misali.

İster baz alın ister almayın bu maddeleri ben direk bilir kişiden duyduğumu yazıyorum ilangi alacak arkadaşlar için.Gelelim bütün bu özellikler tuttu neden ton farkı var.Şimdi herkes tanıtımlarda bütün balıklara baksın herkesin balığı tek kalem gibi aynı formda mı.Özellikle moori gurbundaki renk pigmentleri çeşitli ve yoğun balıklar için bakın.İnternette araştırma yapın gerçekten süper ilangilerin olduğu videolar fotoğraflar var, ama yanlarında gezen formu bozuk balıklar da var, alındıkları yerde bir kısmı ilangi bir kısmı başka bişey midir hepsinin? Mutlaka formu süper balıklar mevcut ama kötü olanlar da mevcut.Form bozukluğundan kastım kesinlikle chilangi değil bir korku anında chilangi simsiyah olduğunu bizzat ben gördüm, internetten videoda izlemedim.Benim de dediğim türkiyede ilangi olmayan balıklar malesef satıldı, ama bu türkiyede ilangi yok, yada ilangiye çok yaklaşan adını koyamadığımız balık var demek bana göre yanlış olur.İnternetten oturulduğu yerden karar verilecek bişey değil bu bana göre.
[/QUOTE] 

Röportajımız bittiğine göre ben saygılar sunuyorum herkese.Gerçekten işe yarıcağını bilsem güzel bir söyleşi tartışma tadında gitse seve seve konuşurdum.Konuşmayı da seven bir insanım. Fakat aynı şeyleri yazmaktan ben kendi adıma bıktım.Aynı soyut şeylerin karşımıza çıkmasından da...
ruffles052011-09-13 19:29:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquatopyaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1046
aquatopyaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2011 21:21
Bu konu ile alakalı bilgi almak isteyen üyelerimiz,şimdiye kadar yazılan yazılardan gerekli bilgileri alabilirler.

Konu amacından saptığından ve tartışmalar kişiselleştiğinden dolayı izninizle konuyu kilitliyorum.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir