Ülkemize gelen ilangi adındaki canlıların gerçek türünün araştırılması


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 11:06
Merhaba Arkadaşlar ilangi Airfısh'den almıştım, zamanında vucut sapsarı idi ve sarıdan turuncuya kaçan renk yoktu. Rainbow gibi üsttaraflarında siyahlık yok idi. Şimdiki türler ise rainbow gibi siyah
ve sarıdan turuncuya kaçan bir sarımtırak bir renkte, bunun olgunlukla oldugunu düşünmüştüm.
Araştırmalarım sonucu stadel airfısh ve birçok Almanya firmasında tropheus ilangi yellow
yok artık. Afrika ithalatında gelen türler inceledigim forumlarda orenge ilangi deniliyor, bazı yazılarda
ilangiye yakın türler yayılıyor dünyaya. Sebebi ise ilanginin nesli tükenmesi imiş.
Türkiye'de ithalaltçılara sordum sorduklarımın hepsi yanlış bilmektesin dediler, birtek deepseapet onay verdi. O renge ilangi gelmekte Afrika'dan diyerek.


CHİLANGA
 
NKAMBA BAY
İLANGİ YELLOW






---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forum sakinleri sizlerden sorum araştırmalarım dogru mudur, yanlış mı. ?






-------------------------------------------------------------------------------------------

orjinal ilangi 



EDİT : ilangi ile ilgili ufak araştırmam sizce dogrumu.  ( konu başlıgı degiştirldi + resim eklendi )
ZeUss2011-05-01 16:48:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 12:05

Selamlar; Böyle bir konudan inanın bilgim yoktu ama farklı bir konu yakalamışsınız yanlız orange ilangi adı tuhaf çünkü renk formasyonu çok iyi olmayan ilangilerde bu renk formasyonuna sahip oluyor diye düşünüyorum. Ayrıca iyi bir ilangi yellow kolonisi düşünün yavruluyorlar ve yavruları ilerleyen süreçlerde anaçları gibi renk formuna kavuşamıyorlar sarıları hafif turuncuya kaçıyor bunlardamı orange ilangi oluyor. Değişik bir durum sonuçları merakla bekliyorum.

 
Birde az daha atlıyordum her ithalattan gelen ilangiler aynı renk formuna sahip olmayabiliyorlar mesela aralarında sapsarı olan varken sarıları daha koyu turuncuya kaçanlar oluyor sizinde araştırmasını yaptğınız şeye göre birisi orange ilangi oluyor biride ilangi yellow oluyor yani bunlar farklı türler oluyor ozaman bir çoğumuzun ilangileri orange ve yellowlar olarak birbiriyle kırılıyor öyleyse bunun pek ihtimalli birşey olabileceğini sanmıyorum ama sonucunuda merakla bekliyorum. Sağlıklı balıklar...  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

COBRAÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1564
COBRAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2011 16:25
Yakın çevrem benim ilangi konusundaki fikirlerimi çok iyi bilir.Zamanında ben bu konuda çok araştırma yaptım, sonucada ulaştım ama gerek ithalatçılar gerek hobiciler zarar görmesin, besledikleri balıklarından soğumasınlar diye sadece çok ayrıntıya girmeden ufak ufak göndermeler yaptım ve yakın çevreme de kesinlikle ilangi almayın alacaksanızda o sapsarı rengi hayal bile etmeyin diye söylemlerde bulundum.Tabi sonuçta besleyen arkadaşların hepsi balıklarını ya canlı görerek yada fotolardan görerek aldığı için burda satacıların hiçbir suçu yok bunuda belirtmek gerekir sonuçta onlarada balık bu isimle geliyor.Bu tartışmaların benzerlerini yurt dışı forumlarda görübilirsiniz herkesin ortak görüşü 1999 yılından sonra o sarı balığın ortadan kaybolduğu yönünde. Ad KONINGS'in zannerdersem 2010 yılında yaptığı açıklamalar bunu destekler nitelikte.''12 yıl öncesine göre son yaptığım dalışlarda hiç sarı İlangi göremedim, balıklar artık daha kahverengi''.Kısaca o sapsarı ilangi ya yok yada yok denecek kadar az.
 
Yabancı dili olanlar verdiğim linki okuyabilir yada googlede çevirebilir ben genelde öyle yapıyorum. Yurt dışında benzer bir konu.
 
Buda daha önce açılan benzer konu ve yaptığım yorumlardan bazıları.
 
Tarih: 27 Mayıs 2010
[QUOTE=COBRA]
Dünyada tanganyika üstadı olarak bilinen Ad KONINGS'in bile son dalışlarında doğru düzgün ilangi göremediğini söylediğini okumuştum,kimbilir belki buda ona bir işarettir. 
 
Sonuç olarak;
 
Kanımca herkesin istediği ilangi formu sarı gövdeli olanıdır ama onada sahip olmak anlattığım bu sebeplerden dolayı biraz zordur. Bu lafım geneledir siz siz olun özelikle ilangi alacaksanız mutlaka görerek alın, aksi takdirde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
 
Saygılar,selamlar....
[/QUOTE]
 
 
Tarih: 11 Nisan 2011.
[QUOTE=COBRA] 
Hepsi güzel türler Mustafa, sana tavsiyem bu türlerin hepsini önce canlı olarak gör sonra karar ver.İşin açığı bu saydığın türlerden ilangi ve bulupoint benim beslemeyeceğim türler.Bulupoint gövdesinde sarı tonları barındırmadığından dolayı, ilangi ise o 1990 yılların sonlarında gölden çıkan Ad KONINGS'in fotoğrafladığı balıktan çok uzaklaştığından dolayı tercih ettiğim türler değiller ama diğer türler benimde beğendiğim güzel türler. [/QUOTE]
 
 
COBRA2011-04-18 16:29:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

statistician06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4293
statistician06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 14:11

Gölde zaten hemen hepsi çıktıkları yerde birbiri ile kırılıyor bununda önüne geçilemez , hangisinin hangi rengi tam doğru o da bence tam biilinmiyor. Bence iki balık da ilangidir , ikisininde sahip olduğu renkler ilangiyi % 80 taşıyor ama hangisi orjinal ilangi belli değil , belki biri rrk ile kırıldı vucut rengi sapsarı belki biri kazumba ile kırıldı rengi koyu ama ilangi özelliklerini taşıyorlar.. Bu tamamen doğal bir olay onlar için , insanlar gibi düşünün uzun boylusu kısayla siyahı beyazla , şişkosu zayıf ile evlenip ne türlü varyeteler olabiliyor.. Siz melez bir insana melez insan siyaha siyah insan dersiniz o da ilangi ama anaç renkleri farklıdır.. Şuan koyu renkteki ilangiler meşhur demek ki ithal onlar gönderiliyor belki sarıların fiyatlarını artırmak için yapılan bir satış tekniğidir , kim bilebilir ki ithal edilen ülkede ne yöntemler uygulanıor ????  Bize tarıma önem veriliyor üretim artırılalım diyorlar ama hangi ürün olcağı uygulanan politikalar ile belirleniyor ? Bunlar tamamen stratejı tekniği bence..



Balıkları kendi yediğimiz balık örneğinden de düşünebilirsiniz , bazen hamsi bol oluyor bazen çupra bazen biri uzun bazen biri kısa ..Hani dönem dönem mevsim mevsim değşkenlik gösterebilir..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak DenizÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 2467
Burak DenizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 18:35
İlangi Yellow diye bildiğimiz İlangi Orange oldu demeyin.Yalnız bencede artık göldede turuncu İlangi varsa biz hobicilerin yapabileceği bir şey yok malasef.Sonuçları merakla bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2010
İl: Bayburt
Mesaj: 829
BurakimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 19:10
Durum böyleyse Hakan Aşkın abimizin balıkları türkiyedeki tek ilangi kolonisi ozaman
Orange ilangi çok doğru bir yaklaşım değil balıklarında sonuçta bir formu var kendilerine has güzellikleri var onlarınkide üzerlerinde taşıdıkları renkleri her kız çok çok güzel olacak diye bi kaide yok daha her erkek yakışıklı olacak diye bizde her ilanginin altın gibi parlamasını bekleyemeyiz.Göldeki balıklarda türlerinin en muhteşem örnekleri olamaz elbette yine hakan abiden örnek verecem ama Duboisi konusunda gölde serbestçe yüzen duboisi ile hakan abinin balıklarına nazaran bantları daha bozuktu bu tür şeyler elbette olur.Önemli olan balıklarımızı görerek severek almamız biz onları sevdikten sonra onlara saygılı olduktan sonra varsın ilangilerim yeşil olsun ne olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak DenizÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 2467
Burak DenizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 22:45




1990 İlangisi ile 2010 un İlangi arasındaki bu fark gerçekten çok fazla boşuna İlangi'ye İlangi (Yellow) isimini koyduklarını sanmıyorum.Altaki balığın gerçekten sarıları bariz belli fakat üstteki balıkla arasındaki farkın cevabı,Burada son 20 yılda balıklara nasıl zarar verdiğimiz gözlemlenebilir.Kim bilir Bugünün Kasakalawesi yarın İkola'ya benzerse şaşmayalım.(Burada kendi düşüncemi belirttim elbet benimde elimde F1 balıklar var.Bu konuda bende dahil duyarsızlığımı dile getirdim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

COBRAÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1564
COBRAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 23:24
Bu konuda daha fazla yazmak istemiyorum bence söylediklerim oldukça açık ve anlaşılır.Burada kimin balığı ilangi kiminki değil onuda söylemek yada tartışmak yersiz sonuçta elimizde son olarak 1999 yılında çekilmiş bir İlangi fotosu, üstüne birde tanganyika göl bilimci Ad Konings'in açıklamaları ve şuanki beslenen balıkların gerek görüntüleri gerekse fotoları var.Herkes kıyaslamasını bir şekilde yapıp beslediği balıkların kararını verebilir ben kararımı çoktan verdim.Literatüre ilangi olarak girmiş o kitaplara basılan, google'da ilangi diye arattığımızda karşımıza çıkan parlak sarı balık piyasada yok o yüzden sırf adı ilangi diye beğenmediğim bir balığı beslemek bana ters geliyor.Tabi birde şu var bizler balıklarımızı görerek alıyoruz sonuçta bu bir hobi balığın ismine takılmak yersiz, bir balığı beğeniyorsanız beslerseniz beğenmediniz halde hala o balığı besliyorsanız bence o zaman amaç farklıdır.Ben şuan ülkemizdeki hatta dünyadaki ilangi popülasyonunu beğenmediğimden ama tropheusta sarı renkleri sevdiğim için şuan ilangi yerine bence çok daha güzel olan fakat popülaritesi ilangiden daha düşük golden kazumba ve katoto türlerini besliyorum, inşallah kısmet olursa aklımda birde bantları düzgün ikola kolonisi var.
 
Son olarak daha önce paylatığım bir video.Erkeklerin gövde rengine tekrar tekrar bakın özelliklede kafa rengine çok dikkat edin.Türkiye'de bu şekilde ilangisi olan bir kişi foto değil video buyursun paylaşsın bende ağzım açık izleyeyim çünkü balıklar dünyada sayılı kişilerde var.
 
İşte video linki.Ben yüklemeyi beceremiyorum hayırsever bir arkadaş yüklesede tüm forum o sarı ilangi nasıl olur görse.
 
 
COBRA2011-04-19 23:42:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2010
İl: Bolu
Mesaj: 2064
Cagdas OZDOGANÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2011 23:46
Gercekten bu balıkların renkleri çok güzel ve bizdekilerden cok farklı.Kerem beye katılıyorum.Ama sevgili dostum bu durum sadece ilangide yok.Yabancı sitelerde öyle molirolar var,öyle black krizia lar var ki insan sasıyor.Sanki farklı  bi tür gibi kalıyor bizimkiler.Aynen sizin linkte verdiğiniz örnek gibi.
Fakat neden böyle? Bence bizde sapkayı önümüze alıp bi düşünmeliyiz.Nerede veya nerelerde hata yapıyoruz diye. Daha katedeceğimiz cok yolumuz var.Nezaman ki su değerlerine gercek anlamda dikkat edecez,bu işi daha bi ciddi yapıcaz o zaman gelişmeye baslaya bilir bizim de hobimiz.Mesela kaç tropheuscu ph,kh,gh değerlerini düzenli ölcüp değişme olmayacak sekilde ayarlıyor?Ve bunun sadece yolun bası olduğunu düşünürsek sanırım yabancılarla aramızdaki farkı algılayabiliriz.
Sayın Lütfullah Demir daima söylüyor'Dısa bağımlılığımız azalsın,hobicilerde iyi üretimler yapsınlar'diye.İşte dısa bağımlılığımızı azalta bilmek için bu eksiklerimizi değerlendirmemiz gerekiyor.
Okuma zahmetinde bulunan ve yorum yapan tüm dostlarıma tesekkür edrim.
Sağlıklı balıklar...
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

statistician06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4293
statistician06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2011 09:02
[QUOTE=Burak Deniz]



1990 İlangisi ile 2010 un İlangi arasındaki bu fark gerçekten çok fazla boşuna İlangi'ye İlangi (Yellow) isimini koyduklarını sanmıyorum.Altaki balığın gerçekten sarıları bariz belli fakat üstteki balıkla arasındaki farkın cevabı,Burada son 20 yılda balıklara nasıl zarar verdiğimiz gözlemlenebilir.Kim bilir Bugünün Kasakalawesi yarın İkola'ya benzerse şaşmayalım.(Burada kendi düşüncemi belirttim elbet benimde elimde F1 balıklar var.Bu konuda bende dahil duyarsızlığımı dile getirdim.[/QUOTE]
 
 
 http://www.tropheus.ro/photo/displayimage.php?album=16&pos=6 
 Artık ilangi diye bunlar yollanıyor sanırım. Yorumu sizlere bırakıyorum.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KILIÇÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 21/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2109
KILIÇÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2011 09:32
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=a9YshqZErdY[/VID]
Gerçekten Kerem, İlangi Yellow günümüzdeki balıklardan çok farklı duruyor.Açıkçası ben bu balıkların akvaryumda bakıldıkça, kolonileri oturdukça ve besinlerini aldıkça renklerinin daha da güzelleşeceğini ve bu rengin yakalanabileceğini düşünürdüm ama sanırım uzak ihtimal.  
KILIÇ2011-04-26 21:11:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

statistician06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4293
statistician06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2011 09:44
Ümit hocam balık rengini verdi mi veriyor ilk başta da olsa son hali olsa da ; yani 2-3 gün içinde ithal balık zaten kendini toparlaması gerekiyor , şuan ithal gelen ilangiler ancak kavga anında titreme anında , erkeğin dişiyi cezbetme anın da bu renklere yakın renk oluyor sarılığı , ondan sonra genel itibariyle koyu tonlar da oluyor. Bir de chilanga diye tür var buaradar sanırım ilangi diye o geliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KILIÇÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 21/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2109
KILIÇÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2011 10:04
Her ne kadar Chilanga'ya benziyor ise de, o kadar da kötü değiller canım .
Açıkçası Tanganyika popülasyonu ve özellikle tropheus çeşitleri hususunda detaylı bir bilgiye sahip değilim. Ancak, hani "göz var, nizam var" denir ya; o hesap, benim de naçizane gördüğüm bu balıkla o balık bir değil...
Selamlar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

statistician06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4293
statistician06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2011 10:32
Şuan genel de gönderilen ilangiler - bir arkadaşın balıklarının resmi ona sormadan gerçi buraya koyuyorum kusura bakmaz sanırım , yeni ithal edilen İLANGİLER , Ümit hocam..
 
Bu da o kadar kötü balık değil dediğiniz ve göz var nizam var dediğiniz CHİLANGA RESMİ -Yabancı siteden alınma resimdir.
 
 
Arada dağlar kadar fark var da ben mi göremiyorum ???
bjk062011-04-20 10:34:14

Chilanga ile mutlaka fark olacak ama nedir ben bilmiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir