Ülkemize gelen ilangi adındaki canlıların gerçek türünün araştırılması


bar0nÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1882
bar0nÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2011 09:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The_ÜSTAD_06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 3678
The_ÜSTAD_06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2011 09:32
[QUOTE=NELnel][QUOTE=ember_month_06]Bencede balıklar isimlere takılmamalı renklerine göre alınmalı.Zaten begendiğimiz rengi taşıyan balığı akvaryumlarımızda görmek istemiyormuyuz.Genelinde tropheus mu tropheus...Bu sorun yavrularda ilangileri nasıl ayıracaz.Bir çok arkadaş yanılıp değişik türleri büyüyene kadar ilangi diye besledi...Büyüyünce renginde sarı var turuncu var ordan alıyoruzda....[/QUOTE]
Kimsenin şikayeti yok işte isimlerine takılmayın ama bu balıkları ilangi diye almayın diyoruz :) gerçek ilangiyi ögretiyoruz amaç burda yeni çıkan yada olan trophes türünü keşfediyoruz
insanlarlar o balılıkların ana babalarına hayran kalıp aldılar yani balıgın ismi fark etmiyor. ? tabi ticari düşünce yok ise rengindende tür ayrılmıyor :) ilanginin belli kırıterleri ile ayrılıyor bu konuda gerçek ilanginin ayrım yöntemlerinide ögreniyoruz. :)
[/QUOTE]
Sonuçta kırılmalar çok yeni türleri keşfetmek gerçekten zor.Resimdeki İlangilerden ben doğru dürüst kimsenin evinde görmedim forumda da ya bir kişide bilemedin 4 kişide var.Zaten Damızlık İlangiyi ayıramayanlar ya bu işe yeni başlayandır yada bu işi biliyomuş gibi davranıp insanları yanlış yönlendirendirenlerin yönlenmesine kanmıştır.Damızlık ya sarı yada turuncu fark etmezde esas sorun Yavruların ayırımı değil midir. Ben yavruları ayıran bir kriter bekliyorum arkadaşlardan.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

statistician06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4293
statistician06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2011 09:38
Damızlıklar kabul edilmedi , tam net kesin çizgiler çizilmedi ; daha yavrulara mı sıra geldi :))))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

COBRAÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1564
COBRAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2011 02:07
Bakıyorumda sustuk kaldık, bize sunulan balıkları ilangi olarak kabul ettik hadi hayırlı olsun.Gerçi normaldir o kadar çok pazarı ve besleyeni olan bir balığa dokunmak, eleştirmek ve bu eleştirilerin kabul görmesini beklemek kolay olmasa gerekti, öylede oldu.Ne varki bu balıkları besleyen yada takip eden arkadaşların hiçbirisi o parlak sarı balıkla bu balıklarında aynı balık olduğunu dile getiremedi işin açığı buda gerçeği gün gibi ortaya koydu.Madem ki bu balıkları ilangi olarak kabul ettik o zaman parlak sarı balığa başka ad bulalım nede olsa farklı balıklar, farklı balıklarında aynı isimle lanse edilmesi doğru olmasa gerek.Haksız mıyım? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrbilginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 701
emrbilginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2011 10:49
Başlığı bir kaç gündür takip ediyorum. Konuyu ilk açan arkadaşa vede bilgilerini paylaşan diğer tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Daha önceden bu konuyla ilgili bilgisi olan vede bunu bir başlık açıp paylaşmayan (paylaşmama nedenlerini anlasamda) arkadaşlara ufakda bir sitem etmek istiyorum. Keşke bu konuyu ilangi'ler bukadar yayılmadan açsaydınız.

Buradan aslında çok güzel bir derste çıkıyor. Modaya uyup! Kendi kafamıza göre iş yapmayacağız. Abi oradan şu kadar dişi şukadar erkek balık ver gölden gelsin yeter dememek gerekiyor.muş
Benim gibi bilgisi az olanlar için söylüyorum, şayet herhangi birimiz bir balığı besleyecekse bu balığı almadan önce iyice tanıyıp almaya o şekilde gitmelidir. Veya bir bileni ikna edip onun nezaretinde bu alımı gerçekleştirmelidirki sonu hüsran olmasın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2011 11:58
[QUOTE=COBRA]Bakıyorumda sustuk kaldık, bize sunulan balıkları ilangi olarak kabul ettik hadi hayırlı olsun.Gerçi normaldir o kadar çok pazarı ve besleyeni olan bir balığa dokunmak, eleştirmek ve bu eleştirilerin kabul görmesini beklemek kolay olmasa gerekti, öylede oldu.Ne varki bu balıkları besleyen yada takip eden arkadaşların hiçbirisi o parlak sarı balıkla bu balıklarında aynı balık olduğunu dile getiremedi işin açığı buda gerçeği gün gibi ortaya koydu.Madem ki bu balıkları ilangi olarak kabul ettik o zaman parlak sarı balığa başka ad bulalım nede olsa farklı balıklar, farklı balıklarında aynı isimle lanse edilmesi doğru olmasa gerek.Haksız mıyım? [/QUOTE]
 
Kerem abi söylediğin bir çok şeyde haklılık payın var, yanlız şöylede bir durum söz konusu şimdi ülkemizde yellow ilangiye sahip olan yokmu tabiki var bunları sizler gibi takip eden araştıran kişiler zaten biliyor. Kimi dostumuz kara ilangi diye tabir ettiği balığa formu kötü her balığın formu bir olmaz diyor bu bir düşüncedir kesinlikle saygı duyuyorum ama şöylede bir durum söz konusu bu formu kötü denilen balık ilangi denilen balığa benzemiyor hani şöyle söyleyebiliriz formu çok kötü bir red rainbowla yine formu harika bir red rainbow'u yan yana koysak derizki ikiside red rainbow veya linangu içinde aynısı geçerli, bemba içinde geçerli bir çok tropheus türü için geçerli ilangideki kriterler bellidir burada ilangi yellow uzmanı olduğumu idda etmiyorum ama gözlerim var görebiliyorum yellow sarı bir gövde kırmızı yüzgeçler kadife kafa, tipik ilangi görüsü formu kötü bir ilangi nasıl olur diye düşünsek sarısı çok sarı değil kafa kadife ama okadar koyu değil yüzgeçler kırmızı ama okadar kırmızı değil buda formu kötü bir ilangi deriz ama bir çok ilangi denilen balıkta formu kötü ilangiyede benzemiyor nasıl benzemiyor üst yüzgeçin altı kara karalığın altı portakal rengi gibi kafa kara hani red rainbolarda olurya üst yüzgeçin altı kara onun altıda bir parça sarılık onlara benziyor ozaman şimdi bunlara red rainbowmu demeliyiz red rainbow'a kıstas olarak daha fazla benziyor ama şunuda idda etmiyorum ilangidir yellowdur red rainbowdur ama aralarında tür farklılığı olduğu görülüyor yani herşeyi geçtim yellowları biliyoruz görüyoruz gövde komple sarı, gövdesinin üstü kara altı sarı balığın ilangi olabileceğini düşünmüyorum bu işin biryerde bakımla ilgisi olduğunuda fazla düşünmüyorum balığın durumu buysa budur istediğimiz kadar iyi bakalım eğer tür yellow değilse direk tanganyika gölünden suyla değiştirelim sularını veya herşeyi balığın o üzerindeki karalık yine gitmicek ama yellowda o red rainbowların yüzgeç altındaki karalık gibi karalık olmaz diye biliyorum görüyorum ben forumdan çok sevdiğim değer verdiğim abilerim var ilangi besleyen damızlık bakıyorum balıkta öyle bir karalık yok gövde sarı kafa kara yüzgeçler kırmızı formu kötü diye idda edilen karartılık olan balıklarla yan yana koyalım bakalım benzerlik bulamayız sadece tropheus familyasından başka, hadi onuda geçtim formu kötü ilangi yellow diye düşünen arkadaşlarımız herzaman demezmiyiz biz balık türünün güzelliğini yansıtmalı kim isterki formu kötü bir koloni bakmak eğer gerçekten karalıkları olan balıklarda formu kötü ilangiyse demekki formu kötü balıklarda kabul ediliyor oysa ben herzaman ülkemiz hobicilerinin akvaristlerinin en iyiye en güzele bakma en iyiyi bulma düşüncesine sahip olduğunu düşünürdüm ama formu kötüde olsa sizlerin değişiyle adı ilangi diye geçiyorsa besleniyor demekki ozaman neden kimse formu kötü bemba beslemiyor yada formu çok kötü ikola beslemiyor nasılsa ülkemizde formu kötü balıklarda beslenebiliyormuş bunun bir önemi yokmuş. Herkese sağlıklı balıklar dilerim saygılar.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrbilginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 701
emrbilginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2011 12:37
Ferit bey, anladığım kadarıyla olay form ile ilgili değil. İlangi yellow olduğu söylenilen birçok balık ilangi yellow değil(miş. bende yeni öğrendim). Çünkü kötü formdaki ilangi yellow bile olabilmesi için dişi ve erkeğin ilangi yellow olması gerekir. Ozaman bunlardan doğan yavruların birkısmına iyi yada kötü formlu denilebilir. (Yanlış bilgi verdiysem düzeltebilirim).

Son söylediğiniz "formu kötü balık besleme" ile ilgili olan cümleyi şöyle değiştirerek sorarsak daha iyi olabilir. İkola ve bemba kırması bir balığı nekadar beslemek istiyorsak/istemiyorsak diğer balıklar içinde bu geçerli olmalı... Her nekadar ismi çok popüler olsada. (balık ismi geçen balık değilse tabi)
Amacımız, satın aldığımız balıkların gerçekten adı doğru ve sevdiğimiz balık olması ise.
emrbilgin2011-05-11 12:38:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2011 14:31

Emrullah bey tabiki dediğiniz gibi konu kötü form iyi form değil sizinde belirttiğiniz gibi konu ilangi adındaki balığın ilangi olup olmaması. Burada benim söylemek istediğim sayfanın başından beri kötü forma sahip olabilir her tropheus aynı olmaz kimisinde renk farklılıkları olabilir (buna zaten katılıyorum) gibi konuşmalar söylemler geçti yazımda bunları kıstasa alarak yazdım yoksa zaten başlıktanda anlaşılacağı gibi konu balıkların ilangi olup olmamasının araştırılması bu bariz açık net bir şekilde belli.

Diğer bir husus olan sadece örnek amaçlı yazmış olduğum yani ilangi diye formu kötü olsada beslenilen balıklarda isim ilangi formu o saatten sonra önemli değil edasıyla beslenen kötü formda olan balıklar ilangi ismi var diye besleniyor. Burada adının vermiş olduğu güzellikle formu kötü olsada besleniyor, sonuç itibariyle asıl söylemek istediğim ise formu kötü türünün iyi bir örneği olmayan bir balığı kolay kolay kimse beslemek istemez ki her defasında bunlar her hobici tarafından dile getirilir (türünün güzel örneği olsun safkan olsun cinsi önemli değil) Ama ilangi diye formu kötü olsada besleniyor demekki diyorum balığın safkan yada türünün güzel örneği olmasına gerek yok ismi olsunmuş diyorum. Ben kendi şahsıma şunu söyleyebilirim ve yineliyorum ismi var diye ilangi besleyeceğime safkan ve formu çok iyi diye bemba beslerim,ikola beslerim,murago beslerim,hangi tropheus olursa olsun safkan türünün güzel örneği olsun benim için tatminkardır. Teşekkürederim... sprwon2011-05-11 14:33:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

statistician06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4293
statistician06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2011 17:27
Arkadaşlar 23 aralık 2010 da temin ettiği hobicinin portekiz-lizbonda ki ilangileri .
http://www.cichlid-forum.com/phpBB/viewtopic.php?t=222227&postdays=0&postorder=asc&&start=0  3 sayfa bence teker teker göz atın sayfalara, ve ilangilerin farkını görün sadece o kadar diyebilirim . Bunlarda ya afrika kökenli ya almanya kökenli bizim tanıtım kısımlarımız da niye böyle balıklar yok.
Saygılar.
bjk062011-05-11 17:30:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

andoriellÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2007
İl: Antalya
Mesaj: 530
andoriellÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2011 19:26
[QUOTE=bjk06]Arkadaşlar 23 aralık 2010 da temin ettiği hobicinin portekiz-lizbonda ki ilangileri .
http://www.cichlid-forum.com/phpBB/viewtopic.php?t=222227&postdays=0&postorder=asc&&start=0  3 sayfa bence teker teker göz atın sayfalara, ve ilangilerin farkını görün sadece o kadar diyebilirim . Bunlarda ya afrika kökenli ya almanya kökenli bizim tanıtım kısımlarımız da niye böyle balıklar yok.
Saygılar.
[/QUOTE]
Şimdi bunlar güzel mi ? çirkin mi ? Neyi kastettiğini pek anlamadım açıklar mısın?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

statistician06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4293
statistician06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2011 20:04
Balıkların doğal vahşiliği de orta da renk güzelliği de ortada. Tarafsız olarak bizdekilerden daha güzel, öyle değil mi ?

bjk062011-05-11 20:06:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

COBRAÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1564
COBRAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2011 20:07
[QUOTE=bjk06]Arkadaşlar 23 aralık 2010 da temin ettiği hobicinin portekiz-lizbonda ki ilangileri .
http://www.cichlid-forum.com/phpBB/viewtopic.php?t=222227&postdays=0&postorder=asc&&start=0  3 sayfa bence teker teker göz atın sayfalara, ve ilangilerin farkını görün sadece o kadar diyebilirim . Bunlarda ya afrika kökenli ya almanya kökenli bizim tanıtım kısımlarımız da niye böyle balıklar yok.
Saygılar.
[/QUOTE]
 
Buğra Bey tanıtımdaki balıklar türünün çok güzel örneği Chilangalar.Tanıtımın sonlarına doğru birkaç fotoda balıklar sarı florasan vermiş ama o sizin aklınızı karıştırmasın, karın altından çekilen fotolarda karındaki renk neyse tüm gövdeye o renk yayılır, bu bir fotoğraf hilesidir ve çoğu kişi burda hataya düşer.Yine forumda tanıtımı yapılan balıklarında bu tarz fotoları var bakıyorsunuz balık sapsarı ama tam karşıdan yada sırttan çekilen fotolar balığın gerçek rengini gösteriyor, sonra diyoruz o balık bu balık mı diye.Kısaca balık tam karşıdan çekildiğinde ne renkse o renktir.
 
Bu arada bu konu sayesinde çoğu kişinin bilinçlendiğini görmek gayet güzel tabi sonuçta kimseyede bu balıkları almayın beslemeyin demiyoruz, gerçi desekte birşey değişmez.Nasıl sigara paketlerinin üzerinde içmeyin öldürür, süründür gibi yazılar yazdığı halde toplum olarak içmeye devam ediyorsak bu balıklarıda ilangi olarak beslemeye devam ederiz burda bir sorun yok ama sigara zararlımıdır dendiğinde evet zararlıdır kelimesi kabul görüyorsa bu balıklarında ilangi olmadığı kabul görmelidir.Şunuda tekrar tekrar söylüyorum ilangi olarak beslenen bu balıklarda kesinlikle güzel ama ilanginin sarılığına ulaşmaları imkansız.işin açığı Google ilangi diye yazdığımızda karşımıza çıkan parlak sarı balığa ulaşamıyacağımızı bilerek bu balıkları almalıyız.Defarlarca tekrarladığımız gibi burda asıl amaç kaç kişiyi bilinçlendirirsek kardır şeklinde.Bu yüzdendir ki yazdıklarmızdan kimse alınmasın, gücenmesin yada sen kaç sayfadır bizim balıklarımızı kötülüyorsun hissine kapılmasın lütfen...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

statistician06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2010
İl: Ankara
Mesaj: 4293
statistician06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2011 20:15
Aynı balıklardan bir kare daha , bu balıklar bence ilangi chilanga değiller. Yada keşke bizdeki ilangi olanlar da en azından bu kalite de olsalarda chilanga da olsa başka bir şey de olsa da yine de kabullenilebilir bir durum olurdu. Ama bence bu balıklar ilangi Kerem bey balıkların hemen hemn hepsinde sarılık var, 1-2 tanesinde turunculuk var gibi geldi bana da  ,keşke bizim tanıtımlarımızda da olsa da bu halde olsa...


Hani benim de balıklarım böyle diye 1 üyemiz bile var mı resmini koyabilen , bu son 3 balığın olduğu resim gibi ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

andoriellÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2007
İl: Antalya
Mesaj: 530
andoriellÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2011 20:16

Valla bence alakası bile yok.Adam profesyonel makinayla çekmiş. Belliki fotoğrafçılık bilgiside çok yüksek. Ama ne forumda tartışıldığı  gibi sarı nede forumdaki bazı arkadaşlarımızın ilangilerinden daha güzeller. Elinizi vicdanınıza koyun. Yiğidi öldür hakkını ver demişler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir