Velifera


malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2012 14:33
Ne kadar büyük akvaryum o kadar iyi tabiki 2 metrelik bir velifera akvaryumu hayallerimde ilk sırayı şu an aldı diyebilirim.:).Biraz acımasızlık oluyor ancak yaşıtlarından en iyi bir kaç balığı seçip diğerlerini dağıtıyorum ya da bir şekilde kurtuluyorum.Ne yazıkki insan hayatında kimyasalların yeri dikkate alınması gereken bir konu çünkü bu canlılar da bu kimyasallardan etkileniyor ve hatta bizden daha çabuk tepki gösteriyorlar.Tokide oturduğum için sular arıtılmış olarak geliyor.Klorun uçması için bende 1 gün bekletiyorum.Ayrıca plastik kovalarında suya saldığı kimyasallar(içme suyu damacalarında kullanılan zararlı bir maddeydi adını hatırlamıyorum).Sudan dolayı Konya da ölüm yaşamadım.Arıtılmış olduğundan kireç ve mieral yönünden zayıf olduğunda yumurta kabuğu ve maden suyu katkılarını daha sık yapmak zorunda kalıyorum ancak değiyor.Konya bu aralar serin olduğu için ve ısıtıcı takılı olmadığından su 24 dereceye düştü ancak daha fazla düşeceğini zannetmiyorum.Eylülün başında ısıtıcıyı tekrar devreye sokacağım.Çoğu türde doğal renklere sahip olanlarda renkten çok daha fazla fiziksel ve bir çok farklılık göze çarpıyor.Sanırım cinsel aktiflikte bunlardan biri.Sıcaklığın cinsiyete etki ettiğini zannetmiyorum ancak aşırı sıcaklık erken olgunlaşmaya neden olabiliyor.Benden de şimdilik bu kadar.Bu şekilde bilinçli bir bilgi alışverişi için çok teşekkür ederim.Sizinde bayramınız kutlu olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CemErolÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2012
İl: Balikesir
Mesaj: 303
CemErolÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2012 18:37
 Onların kafa yüzgeci ne öyle !!!!!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2012 14:16
Sami Bey,

http://www.aquarium-guide.de/segelkaerpfling_video.htm

Yahu günlerdir izliyorum :)... Bir çok yorum var bu video ile alakalı... Dişilerin bizim dişilerden küçük olduğu konusunda.... Doğal hallerinin bu olduğu konusunda....

Erkek Veliferalar dişilere dönerek kuyruk atıyor (Yüzüne) (Videonun ortalarında)... Sert bilinçsiz bir kur var. Çiftleşemiyorlar...

Bende de bildiğiniz gibi büyüyen yavrular var.. Sizde de var... Orta boy yeni büyüyen dişilere olgun erkeklerim yaklaşınca aynı bu videodaki hareketleri yapıyorlar.. Kuyruk atma, kavgamsı, çevresinde dönme... Boy farkı nedeniyle çiftleşememe... Halbuki anaç veliferalarım erkekleri umursamıyor.. Erkek geliyor daha yavaş kur yapıyor, bazen yüzünden öpüyor, arkasına kafa değdiriyor, yanaşıp çiftleşiyor. Anaç dişiler erkekleri takmıyor :) (Anaç dişilerin yüzüne erkek kuyuk atamaz).Bu sırada diğer erkekler yaklaşırsa kovalamaca bilirsiniz...

Günlerdir aklıma takılıyor, videodaki dişi balıkların ve erkek balıkların hareketleri incelenirse sizce ergenliğe kavuşmamış orta boy dişi olma ihtmalleri var mı?, gelişik bir yavru hazneside göremedim karınlarında...

Şimdiden teşekkürler.

Saygılar.
sinanul2012-08-22 14:21:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2012 11:20
Benim düşünceme göre dişiler küçük değil erkekler çok büyük.Bildiğimiz gibi akvaryum ortamında ortalama 4-6 ayda cinsel olgunluğa ulaşan velifera erkekleri doğal ortamda 10-12 ayda olgunlaşıyorlar.Bu sürede onların büyük boyutlara gelmesi için yeterli zamanı veriyor.Bu nedenle türün özelliklerinde de zaten erkekler dişilerden daha büyük diye geçiyor.Deneyimlerim ve balıklarımın davranışlarıda veliferalarda fiziksel ve davranış olarak erkeklerin baskın olduğunu yani ataerkil yapıya sahip olduğunu gösteriyor.Bu yüzden o bölgenin baskın erkeği için dişinin büyük ve anaç olması çok önemli değil gibi çünkü sonuçta ondan küçük.Tınlamama konusunda bildiğiniz gibi yeni doğuran dişi erkeklerden 1-2 gün kurtulamaz.Sürekli kovalanır.E haliyle beğendiği erkeğe gözünü yumar çiftleşmeye izin verir.Ama sonrasında da çiftleşmeye çalışan erkeklere hiç aldırmaz erkek dişiyle çiftleşme hareketini yapar dişi hiç takmaz diyorsunuz.Çiftleşme olduktan sonra dişi çiftleşmeye doğum olana kadar kendini kapatıyor(girişi kapatıyor yoksa rahmi dış ortamdan stabile olmaz) bu yüzden hem dişi yorulmuyor hem erkek mutlu oluyor hem de gereksiz döllenme olmuyor. malawi_cheart2012-09-02 11:22:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2012 13:27
Çok faydalı bir forum olmuş. Zevkle okudum. Herkese teşekkür ederim.

Veliferaların safkanlarını bulma ihtimalinin olmadığını düşünüyorum. Ama yaptığınız gibi selektif yöntemlerle tekrar safkan veliferalar elde edilebilir. Buna bilimde "ataya dönme" deniyor. Bir de Latince bir adı vardı da hatırlayamadım. Melez genleri her canlı devamlı azaltarak çoğalır. Sürekli Safkan olma çabası içindedir tüm canlılar, bilinçli olmadan... Zaten bu konu "evrim teorisini" çürütmeye yeten bir olay... Neyse konuyu dağıtmayalım.
Gerçek bir safkan velifera elde edebilmek için kim bilir kaç nesil geçmesi gerekecek ama azimle devam ederseniz gerçekten çok yararlı bir iş olacak. Akvaryumda gerçek bir velifera görmek hayâlim... Zaten öyle bir velifera bulsam ona özel bir acı su akvaryumu yapardım, geniş... Her şartını da gerçeğine uygun sağlardım. Ama şu anda piyasadaki veliferalar zaten moliden pek farkı yok. Onları da çaprazlayarak değişik balıklar üretmek benim için bir keyif.

Tuzlu suda yetişen bitkiler, midyeler, salyangozlar, yosunlar... Bunlarla harika bir velifera akvaryumu kurmak isterdim.
Çabalarınızı takdir ederim, başarılar dilerim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2012 15:13
Sami Bey, 10 günüdür yoktunuz. Umarım herşey yolundadır. Bu konuyu unutmayın :)

Sayın Umut Bey,

Buna uğraşıyoruz. Sami Bey'in yardımlarıyla güvercinlerden ilham aldım hayırlısı :)

Sami Bey,

Dalmaçya veliferam'ın boyu 2 katını aştı. Canlı doğuran akvaryumu tanıtımlarında konum var. Gün gün video çektim. Fırsat bulunca o konuya bir göz gezdirin. Ekliyorum. Zamanınız olduğu zaman inceleyin. Çok video ve yazım var.

http://www.akvaryum.com/Forum/veliferalarim_%28_video_eklendi_%29_k608181.asp

Dedikleriniz işin aslı biraz sinirimi bozdu. En sevdiğim veliferam (doğal renkli olan) boysuz. Konuya bakarsanızda videoları izleyince görürsünüz. Anaç dişim'in maşaallah'ı var. Sevmediğim dalmaçyada boylandı. Yavrular harika gelişiyor. Hiç ölüm yok. İştah, çiftleşme yerinde.

Tam boyur vereyim. Dişim iri bir erkeğin baş parmağından daha kalın ve büyük. Şiştikçe şişti. Küçük kalan naturel erkek veliferamı versem doğal veliferam kalmayacak. Dalmaçyalıda dişim kadar hemen hemen...Yinede dişi ondan büyük yahu.  Videolarda göreceksiniz. Bence ve sizce naturel renkli olan erkek veliferam velifera kılıklı sağlam bir moli kırması. Tipi veliferaya çekse de boyu moliye çekik.

Durum o ki bence dişim normal velifera boyunda, erkeklerim yelkenli olsa da ufak. Erkeğin dişinin 2 katı olduğunu düşünürsek bir erkeğin 13-16 cm olması gerekiyor. Of of offff........

Akvaryumum yeterince büyük, hatta dev gibi.. Şimdilik. Yemim 3 çeşit. Tetramin. sera san, benim yaptığım karides tozu, bezelyem vs vs... Çok iyi besleniyorlar. Suyum iyi, süzmem tamamen doğal ortam.. (Sizinki kadar olmasa da)..Ha bu arada o dişi bukadar değildi. 2 katına çıktı. Anormal oldu diyeceğim dememem lazım. Sanırım diğerlerinin hepsinden genetik olarak doğal veliferaya daha yakın.

Dişi iki katına çıktıda diğer erkeklerim neden çıkmadı?????????

Tek açıklama geliyor aklıma GENLER...

O dişiden boylu erkek çıkar mı? Sanki yavruların bir çoğu dişi. İlk parti dişide... İkinci üçüncü partileri cidden merak ediyorum. 4 ncü parti yolda.

Sizce ne yapayım? Siz olsanız ne yapardınız?








sinanul2012-09-02 15:18:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2012 17:20
Sinan bey tatildeydim bu nedenle bilgisayarla uğraşmak istemedim açıkçası.Beklettiysem kusuruma bakmayın.
Vücut şekillerinden anladığım kadarıyla erkekleriniz özellikle dalmaçyalılar kırma.Resimlerde ve videolarda vücut şekilleri fazla toplu bel tarafları ince üst yüzgeç biraz dar vs.Yinede videodan tam kesin sonuç alınamayacağından üst yüzgeçlerinde kılçık sayılarını sayın derim eğer 18 in altındaysa elden çıkarın.Doğal erkeğede aynısını yapın.Doğal erkek yelken moli yani lapitinnanında doğal hali olabilir kılıçık sayısı 14 olur diye tahmin ediyorum 14 se lapitinnadır.Bence saflık açısından renkten önce diğer fiziksel özelliklere yönelmek gerek.Nasıl olsa bir kaç nesilde doğal renkler çıkacaktır.Dişiler büyümeye devam ederken erkeklerin büyümemesinin nedeni cinsel olgunluğa doğadakilerinden daha erken ulaşmaları.Buda daha kısa süren gençlik ve kaybedilen hızlı büyüme süresi demek oluyor.Dişiler sürekli büyüdüğündende haliyle erkekleri geçiyorlar.Örneğin bey her part yavrudan sadece en büyük ve en geç olgunlaşan erkeği seçiyorum.Eğer yelken yapmazsa da onuda elden çıkarıyorum.Şu an siyah bir yavrum var(kırma değil ancak siyah moli gibi garip :) en irileri ve şu an 5 cm boyunda 3 aylık.Umarım adam olur :).Dişilerde de erken hamile kalmayan ve çok küçük kalmayan hepsini elimde tutuyorum.Ben olsam yeni erkek arardım.Tavsiyem bu renk erkekten bulun.Bir tek velifera albinoları sarı olduğundan(diğer türlerde sarı olan albinolar vs. çalışmalar sonucu oluştu) bu varyetenin saf olma ihtimali daha yüksek.Alırken boyuna yelkenindeki kılçık sayısına fiziksel yapısına dikkat edin.İşte bahsettiğim varyete.

malawi_cheart2012-09-02 17:22:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2012 17:04
Bilgiler için çok teşekkürler... Belki İstanbula gittiğim bir gün veya siteden satış yapan birisi olursa bulabilirim. Burada imkansız. Bulduklarımda bunlar. 2-3 haftadır akvaryumcuya gidiyorum. Velifera dahi yok. Kırma moliler... Hatta dün bir balıklar gördüm ne olduklarını dahi anlamadım. İyicene bozmuşlar ırkı

Kılçık sayısı yüksek olsa da heybetsizler. Sizin diğer konunuzdaki balıklarınızı gördüm alakası yok. Üste doğru yelkenler mesafesiz.

Bu arada kılıç orta boy veliferalarıma anormal derecede kin bürüdü. Erkek kılıç. Hani kediler çiş ettiği yere kadar birbirini kovalar ya işte öyle takılıyor büyük yavruların peşine. F16 gibi. E yavrularda güdük. Nefes nefese kalıyorlar. Bu varyete gibi kırmızı tonlarında velifera bulursam kılıçların tümünü vericem. Kinli balık kılıç.. Veliferalar iki kapışır kovalamayı bırakır.

Teşekkürler.
sinanul2012-09-04 17:05:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2012 19:23
Evet benimde akvaryumumdaki kral şu an kılıçsız 8 cm olan erkek bir kılıç.Kılıcıyla ki kılıcı hala uzuyor 12 cm vardır.Akvaryumu dar ediyor diğer erkek kılıçlara ama veliferalara pek bir şey yapmıyor yalnızca veliferalar ona yapamıyor.Bu arada benimkilerle ilgili söylediklerinizi tam anlamadım açarsanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2012 21:03
Kılçık sayısı yüksek olsa da heybetsizler. Sizin diğer konunuzdaki balıklarınızı gördüm alakası yok. Üste doğru yelkenler mesafesiz.

-------
Sanırım bu cümleyi kastediyorunuz. Aklımdan geçeni toparlamadan yazmışım kusura bakmayın. Sizin balıklarınız ile benim balıklarım alakasız. Diğer konunuzu balıklarınızın resmi olan konuyu inceledimde harikalar.

Benim balıklarım üste doğru yelkenler mesafesiz, sizinkiler ile alakası yok. Nerdeyse 2 balık kadar üste doğru yelkenli sizinkiler. Bunu demek istemiştim.

Benim kılıçta ilk başlarda o şekildeydi. Garip bir huy edindi. Belki geçer. Geçmezse vedalaşacağım.

Görüşmek üzere. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2012 13:26
Sami Bey,

Dün anormal birşey oldu. Benim orjinal renkli velifera erkeği iktidarını kaybetti. Ölüyor sandım. Bitkilerin arasına kaçmış. Sonra baktım yemek yiyor. Ama bir çekingen.....

Bir baktım 2 kanki dalmaçyalı onu kovalıyor. Dalmaçyalının biri onun iki katı yelkenide diğeri biraz daha büyükçene.. 2 siyahi dalmaçyalı kanki. Ufak olanı gider onu koklar, büyük olan kızarsa yelkenini bir gösterir kaçar... Araları ikisinin iyi....Ortanca dalmaçyalı ile bugün 2-3 sefer kavgaya tutuştu orjinal renkli olan. Yendi ama şuan 2 nci erkek veya 2-3 arasında....Boy olarak böyle olması gerekiyordu geç bile kaldı, bilemedim. Genel olarak dünden beri çiftleşmeye çekiniyor. 3 aylık hakimiyetin sonu.

Steril bir şekilde su piresi yetiştiriyorum. Veliferalara canlı yem denediniz mi? Nasıl olur?

Saygılar.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2012 17:06
Canlı yemin sindirim sistemi için hayvansal kuru yemlerden daha sağlıklı olduğu bir gerçek.Arada bir bitkisel besin vermek kaydıyla istediğiniz kadar verebilirsiniz.Tabi dozunu kaçırıp balıkları yağlandırmadan.:).Zaten doğal görünümlü erkek videolardan gördüğüm kadarıyla diğerlerinden küçük.Böyle bir şey olacağı kesin bir şeydi belliki.Benim önerim küçük erkekleri elden çıkartın.Büyük dalmaçyalı erkeğinide yeni ve türünün özelliklerini daha iyi yansıtan bir erkek bulana kadar(zaten yukarda ayrıntılarıyla anlatarak önermiştim) büyük erkek kalsın.Bugün yukarda gösterdiğim albino velifera varyetesinden dişi olanı(6,5 cm kadar) yavruladı daha doğrusu dün akşam.Yavruları ayırmadım ancak yavrular gri yani büyüdüklerinde ya beyaz ya dalmaçya ya da doğal renk olacaklar.Umarım doğal renkli olurlar. malawi_cheart2012-09-06 17:06:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2012 16:58
Sami Bey merhabalar,

Canlı yemin iyi olduğunu çocukluğumdan beri biliyordum fakar velifera konusunda uzman birisinden duymak içimi ferahlattı. O gece su pirelerinin bir kısmını verdim. Çaptan düşen erkek bir gecede toparlandı. Akvaryuma hiçbir yabancı madde sokmamama rağmen kılıç dişide pul kalkması beyazlanma gözlenmeledim. O geceden sonra iyiye gitti. Tamamen düzeldi.

Su piresi ciddi şekilde iyi bir yem. Sağlıklı.

Su piresi kültürünü haftada bir kaç sefer verebileceğim şekilde steril üretmeye çalışıyorum. İnşallah vakıf olacağım. Bu konuda çok detliyim. Hızlı üretme çabam var. Bakalım bakalım. Bilgi veririm sizede.

Yukarıda anlattıklarınız ayrıca aklımda, daha gerçekleştiremedim bişey... :( Sizin türe yakın bulduğum anda gerçekleştireceğim, bilgi veririm.

Allah bağışlasın. Yavruykende albino veya naturel renkli olup olmadığı ayrılıyor. Dediklerinize istinaden kuvvetle muhtemel naturel olup, boyları sizinkilere çekecektir. Süper yaaa.

Ben yavruları hiç ayırmadım. Sadece çöpçülerden şüpheleniyorum. (ilk doğum anında yavru dibe iner ya o an sakat.)Yavrular 2-3 gün bitki arasında kalıp hemen cesaretlenip ortalarda geziyorlar. Ne kılıç nede veliferalar yemiyor. Hatta birbirlerini kovalarken karşılarına yavru çıkarsa tam ağızlarına denk gelirse duvara çarpmış gibi ne yapacaklarını şaşırıp yön değiştiriyorlar. Ölü yavruyu bile yemediler. Yavrular üstte geziniyor. 2 yapay bitkiyi ters çevirdim (akvaryumun sağında), canlı birkiler ile üstü destekledim, doğal bir yavruluk oldu orası sizede tavsiye derim.

Sami Bey yavrular ne alemde... Renkleri daha iyi gözlersiniz artık sanıyorum?

Sevgiler, saygılar.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2012 21:38
Şu an elimde naturele yakın ancak siyah ve sarı lekeleri olan 5 cm boyunda 3,5 aylık yavrular mevcut.Dediğim gibi o kardeşlerden simsiyah erkek bir yavru var(diğer erkek yavrular erken ergen oldu veya küçük kaldıkları için avkaryumdan çıkardım) gelecekte kendini gösterecek gibi büyümeye devam ediyor.Tahminen 7-8 cmlik bir erkek olacak ancak olağanüstü bir sırt yüzgeç beklemiyorum orta sınıf olsun açtığında vücudunun yüksekliği kadar yüksek olsun şimdilik bana yeterli.Albino dişimin yavruladığı yavrular bildiğimiz gri renkteler.Ancak doğal olmaları için genelde anne ve babasının da doğal olması gerekiyor.Anne doğal ancak baba değil(siyah sarı alacalı).Üstelik anne albino olduğundan geçireceği sağlıklı renk genlerine de sahip değil.Genelde bu tarz doğal gibi doğan yavrular büyüdükçe siyah benekler çıkarmaya ve beyazlaşmaya başlıyor.Elimde 5 aylık 6-6,5 cm bir dişi bulunuyor oda gri doğdu hala gri ancak dalmaçyalı gibi siyah ve azda sarı beneklere sahip.Bende yavruları ayırmıyorum.Ancak kılıç yavruları velifera yavrularının yarısı kadar olduğundan onlardan kurtulan olmuyor bu yüzden aykılıç dişim doğurduğunda bir grup ayrı akvaryumda büyütmeyi düşünüyorum.Belki doğal yavrularıda o ara ayrı akvaryumda özel bir beslemeye çekebilirim.En büyük erkek kılıcıma rakip genç bir kılıç erkek oldu aşağı yukarı aynı boydalar erkek tam geliştiğinde sanırım kılıçsız 8,5-9 cm olacak yani diğer erkeği geçecek şu an sürekli kavga ediyorlar bir agresiflik hakim akvaryuma :).Şimdilik gelişmeler bunlar.
Saygılar efendim..
malawi_cheart2012-09-11 21:43:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir