Velifera Tatlı ve deniz suyu karışımı?


LethalDreamÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2012
İl: Antalya
Mesaj: 5
LethalDreamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2012 17:26

Merhaba arkadaşlar, bende yeni başlıyorum akvaryum kurmaya. dolayısı ile tecrübem  düşük. 200 litre akvaryum yaptırdım dış motor vs. gerekli şeylerim hazır.

Antalyanın Alanya ilçesinde yaşıyorum, küçük akvaryumumda 5-6 veliferam var bu aileyi büyük akvaryuma geçirmek için gün sayıyorum. veliferayı besleyen beslemeyen bir çoğunuz biliyordur,   derelerin denize döküldüğü bölümlerde yaşarlar dolayısı ile yarı tuzlu su idealdir diye öneriliyor.

Şimdi benim sorum size şu;madem doğal ortama yakın birşey yapmak hedefimiz,

Akvaryum suyunu kaya tuzu ile tuzlandırmak yerine  Akdenizin tuzlu mu tuzlu suyu ile Dim Çayının berrak mı berrak suyunu karıştırsam farzı msal 3 dim 1 akdeniz oranında.  Bu normal suya tuz eklemekden daha mı mantıklı ve faydalı olur?

Eğer daha iyi olur diyenler var ise peki  oran ne olmalıdır, tatlı ve tuzlu suyun? Akdenizin tuzlu olduğunu dikkate alalım.


Gelelim 2. soruma;

Besleyeceğim balık malum velifera, Fluval 205 dış motorum var, akvaryumumda bitkisiz olacak. Forumda okuduklarıma göre karbon daha çok bitkili akvaryumlar için gerekliymiş gibi bir izlenime kapıldım.

Eğer doğru kapıldı isem =) Karbona ihtiyacım olmayacak ve dış motorun 3 sepeti var,
1 sepet zaten banko seramik

peki 2. ve 3. sepet ne olmalı. ? Karbonda olmalı ise 3. sepet ne olmalı =)

bana mantıklı gelen zeolit ve fluvalın amonyak yok edici bişiyi kafama yattı.

Önerilerinizi bekliyorum saolun varolun. Saygılar. LethalDream2012-04-25 20:44:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

severÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2007
Mesaj: 220
severÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Nisan 2012 18:46
Su olarak normal tatlı su kullanmanızı öneririm.Tatlı su sorun olmaz.Ayrıca göl nehir ya da deniz suyu parazit getirebilir.Daha iyi yaşatacağım derken balıklar daha kötü duruma da düşebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanulÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Mugla
Mesaj: 85
sinanulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2012 16:24
Merhabalar,

2 nci sorunuzdan başlayalım...

Tümden seramikten veya diğerlerine sünger parçaları ile devam edebilirsiniz... Üstlerinde muhakkak ince elyaf ve mavi biyolojik sünger olsun. En az 2 ay süre verin, temizlerken ya akvaryum suyu yada beklemiş su kullanın. Tümden seramik ve üstlerinde biri mavi ikisi elyaf tercihim olacaktır. Cam seramikleri bir araştırın...Kullanım süresiz...

Amaç biyolojik filtreyi sağlamak... Dış filtreniz 24 saat çalışırsa daha yerinde olacaktır. Bakteri dengeniz iyi olur, kapatınca mıknatıs kuruması ve kuruyan yosunun yatak sarma yapması kısa sürede kullanılamaz hale getirme riski var... 24 saat çalıştırmaya gayret ederseniz dış motorunuz evladiyelik olur. Elektrik dalgalanması için en ufağından line interactive kesintisiz güç kaynağı öneririm. Dört dörtlük olur.... Paraya kıyıp 3 sepetede cam seramik yaparsanız.. Temizlik süresinin uzunluğunu tarif dahi edemem... Canınız isteyince... Ben diyeyim 4 ay siz diyin 6 ay.. Tıkanmaz zaten....Zaten cam seramiklerin kullanım süresi yada ömrü yok...

Karbon su dengesini değiştirir, zeoliti bir araştırın.. Aspestten daha kanserojen... Akvaryumdan su buharlaşacak solumak istemezsiniz sanıyorum... Aynı denge zeolitte de oluşur ama dediğim gibi... Ayrıca kolay tıkanır neyse......

Amonyak yok edici vs asla kullanmayın... Zeolit ise hmmmmm... şimdi aklıma geldi ph'ı indirir... veliferalarınız için iyi durum olmaz...Dediğim doğal yollardan ayrılmayın... Para durumunuz iyi oldukça cam seramik ile sepet sepet ekleme yaparsınız... ömürlük olur.

Akvaryumunuzun amonyak patlaması ile başlamaması için 5-6 veliferanızı atın 3-5 çöpçü-3-5 cüce vatoz alın. Dengeler pek şaşmaz... Balık sayınızı arttırmayın.. 2-3 ay bırakın büyüsün üresinler.. Diğer küçük akvaryumunuzdaki filtrenizin pis tortulu suyunu süngerini yeni fluvalinize koyarsanız döngünüze katkısı olacaktır.

1 nci sorunuza gelirsek bazı kişiler su değişimini veya su kültürünü evimizin camını açmak hava alma gibi algılıyor çok yanlış... Dediğiniz şekilde süreklilik sağlanmaz, ayar tutturulmaz... Havuz ölçme aygıtları gerekir.. Masrafı çok, yinede bir süre sonra sıkıntı ile dengesizlik baş gösterir... Zararlı bakterilerin gelme ihtimalide cabası...

Anlattığım şekillerde bir başlangıç verebilirsiniz. Bu arada yavruların saklanabilmesi için akvaryumun bir tarafına kolay büyüyen bitkilerden şart. Olmazsa olmaz... Yavruları doğal ortamından almayı planlıyorsanız kayıplarınız daha büyük olabilir. Kayıp yaşamadan alırım derseniz çok uğraşırsınız. Su dengelerinin aynı olması lazım vs....Anneyi alırsanız anne strese girer..

Çeşme suyunun ph derecesi genelde yüksek. Bekletip akvaryumunuzu doldurabilirsiniz.. Basit stick testler alabilirsiniz. Almasanızda bunlar yeterli olacaktır.

Tam layıkı ile velifera acı su dengesini oluşturmak için sayın malawi_cheart size yardımı olabilir. Bu konu başlığını pm gönderirseniz size bilgi verecektir.

Başarılar.

Saygılar.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2012 16:30
Aslında düşünceniz doğru. Canlı doğuranlara da böyle davranmak gerekiyor ancak velifera gibi balıkların suları onlara göre nispeten daha tuzlu ve buna ihtiyaçları var. Sodyumklorüre saflaştırılmamış kaya tuzu ya da deniz tuzu bulun. Kaya tuzu diye aldıklarınızın %99 u ne yazık ki sodyumklorüre saflaştırılmıştır ve gereksiz bir sodyum stresi yaratır suda. Deniz tuzundan üretilmiştir ibaresine de kanmayın. %100 kurutularak elde edilen deniz tuzunu ya da büyükbaş hayvanlar için de kullanılan kaya tuzundan bulduğunuz zaman her 50 litre için 1 yemek kaşığı silme tuzu ayrı bir yerde çözerek akvaryum suyuna katın. Balıkların yaşadıkları ortamların taklit edilmesi vücut içi iyon dengesini korumak bakımından önemlidir ve canlı doğuranların sıklıkla ortada sebep yokken patır patır dökülmelerinin de sebebi genellikle gerekli olduğu halde yerine konmayan minerallerdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2012 18:43
Sinan bey 2. sorunuzu ayrıntısıyla hakkını vererek anlatmış.Velifera bir acı su balığıdır ancak diğer moli türlerinden kılıçlardan daha acı sularda yaşar.Yucatan bölgesinin okyanus kıyısında bile görülebilen deniz suyunda rahatlıkla yaşayabilen bir türdür.Ancak deniz akvaryumdan daha çok acı su akvaryumları doğal ortamlarına daha uygundur.Onur beyde kaya tuzu ve deniz tuzu konusunda ayrıntıları anlatmış.Akvaryumcularda deniz akvaryumları için tuzlar satılır mümkünse onlardan kullanın yoksa akya tuzu.50 litye bir yemek kaşığı eğer veliferayı türüne uygun su değerlerinde beslemek istiyorsanız ve tek türse(çöpçü vatoz gibi tatlı su balıkları için tuz ölümcül olur) 10 ltye bir yemek kaşığı tuz kullanın.Su buharlaştığında tuz eklemeyin çünkü tuz akvaryumda kalır su buharlaşır.Sadece su ekleyin.Su değişimlerinde de sudaki tuzluluk oranını koruyun.Ayrıca 1 gün dinlenmiş çeşme suyu kullanın klor uçacak ve ağır metaller dibe çökecektir(bu durumda suyun dip kısmındaki 5-6 cmlik kısmı kullanmayın).Ayrıca veliferaların doğalarında sular bol kalsiyumlu ve minerallidir.Bu nedenle yumurta kabuklarını bir tüle bağlayarak akvaryuma sallandırın ya da filtre haznelerine koyun(fazlasına gerek yok bir yumurtanın kabuğu yeterli) ve filtreyi temizleme vakti geldiğinde değiştirin.Filtre haznelerine tamamen cam seramik koymak yararlıdır ancak ben en baştaki(filtrenin en üst kısmı) hazneye seyrek şekilde elyaf koymanızı öneririm(akvaryumculardan elyaf almanıza gerek yok yastık malzemesi vs. olarak satan var).Elyaf koyarsanız en geç 2 ayda bir filtreyi yıkalmalısınız.Mineral konusunda her su değişiminde (su değişimini haftada % 25 öneriyorum) 1 şişe maden suyu bu sıkıntıyı çözecektir.Ayrıca su döngüsü için sağlıklı denitrifikasyonda gerekir.Bunun için en az 3 tercihen 5-6 cm kalınlığında kum kullanın(lav kırığı gibi suyu yumuşatan ve büyük taneli kumlar olmasın).Denizden vs. su alıp kullanmayın.Bir çok zararlı parazit bakteri vs. gelebilir.(karantinadaymış gibi yetişen akvaryum balıkları için ölümcül sonuçlar doğurabilir)
Sağlıklı bir velifera akvaryumu için akvaryum akıntılı olması gerekir bunun içinde akvaryum suyunun saatte 7-9 kez dönmesi gerekir.Yavrular vs. olacağından saatte 7 kere dönmesi yeterli.Filtreniz yeterli değilse kafa motorlarıyla akıntı yaratabilirsiniz.Ph ın 7 nin aşağısına düşmemesine ve suyun sert olduğundan emin olun.Bunun için kök ya da lav kayası gibi suyu yumuşatan ve asidikleştiren malzemeler koymayın.Beslenme vs. gibi konularda sorularınız varsa yardımcı olabilirim çünkü veliferalar diğer mollienesia türlerinin aksine hayvansal ağırlıklı beslenir.
malawi_cheart2012-08-21 18:46:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir