Vortex Difüzör ve Sünger Difüzör (Resimli)


fondeapÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 183
fondeapÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2013 22:50
Arkadaşlar bugün 2 çalışma yaptım. 

1.Kendim yapmış olduğum Vortex Difüzör. Mayalı sistemle çalıştırmaya başladım. İlk bi yarım sa. güzel çalıştı fakat sonra Vortexin içindeki CO2 miktarı çoğalıyınca motor hortum etkisi yapamadı. Sanırım Vortexin üzerine ayarlı bi çıkış yapmam lazım. Nese şimdilik rafa kaldırdım.



2.Bugün gene forumda bi abimizin sigara süngerinden yapmış olduğu difüzörü gördüm. Fikir hoşuma gitti. Gayet de basit. Uyguladım. Kabarcıklar akvaryumun yaklaşık %50sine dağılıyor. (Dış filtre yardımıyla) Şimdilik böle devam edicem.



Şimdi benim sormak istediğim sorular şuanlar;

  1. Şuan kullandığım sünger difüzörle birlikte hava motorunu da çalıştırırsam bişi olur mu. ? yoksa CO2 sistemini sadece gündüzleri, hava motorunu da sadece geceleri mi çalıştırayım. ?
  2. Geceleri Mayalı CO2 şişesinin kapağını aralayarak sistemi kapatmayı düşünüyorum sizce uygun mu. ?
fondeap2013-12-16 22:50:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayfreeÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2012
İl: Denizli
Mesaj: 147
bayfreeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 09:52
1. şöyle anlatayım hocam anaerob bakteriler oksijenin olmadıgı ortamlarda hızla çoğalarak bakteri patlamasına neden olur. oluşan bakteriler yüksek miktarda metan gibi gazların artması sebep olur. aynı zamandada nitrat ve nitriti de ayrıştırarak ph nın değişmesine sebep olur. bakteriler 24 saatte bir 2 katına çıkacagını hesap edersek sen bu sistemi gündüz çalıştırdıgında yaralı bakterilerin oksijenle beslenen bakterin azalmasına yol açacaksın ortamın ph sı değişecek buda balıkların ve bitkilerin için zararlı ayrıca mayalı sistem kullanıyorsun bir miktarda metil alkol çıkışı olacaktır. buda bakteriler daha da çoğaltacaktır.gecleri ise zaten karanlık kumun altındaki anaerob bakteriler artmaya devam edecektir yaklaşık bir hafta sonra sistmin çöker ve hastalıklar ile ugraşırsın benim 1 günde 400 melek yavrusunu kaybettiğim gibi olur.
 
peki  ne yapman gerekli bitkilerinin karbondioksitten faydalanması için difüzörünü geliştireceksin ne kadar suyla karışırsa bitkiler o derece emer hızla gelişirler aynı zamanda havanı da o derecede mümkünse difüzörle dağıt ki suyun o derecede oksijence zengin olsun ve anaerop bakterilerin yaşamasını engellersin. toprak altındaki bakterilerin tabiki kalacak kalmalı da geceleri akvaryumda oluşan nitrat ve nitriti parçalayarak ph nı düzenleyecekler. gör ki bol oksijen balıklarının sağlıgını arttıracaktır.ama şu değil bol hava vereyim gümbür gümbür hava olsun değil suyuna karışmış oksijen bol olsun. karbonmonoksitin oksijene göre 4 katbağlanma hızı vardır. eger ki balıkların ortamda yeterli oksijen bulamazsa karbonmonoksit tutatcaktır. ve buda zehirdir. hem bitkilerin hemde balıklarını bu mantıkta mutlu edersin.söylediklerimi bir daha oku sonra sana mantıklı gelen kısımlarına göre yolunu çiz kardeşim.
 
ben nasıl yapıyorum peki mayalı sistem kullanmıyorum. co2 tüp alamıyorum param yetmiyor:) akvaryumu cam kenarına koydum. günün en az 8 saati ışık alıyor.balık sayısını hareketli balık sayısını biraz fala koyuyorum.yavrular daima hareketli oluyor.akşam hava kararınca da ledden yaptıgım gün ışığı kırmızı ışık mavi ışıktan saat 8-9 a kadar yakıyorum.
 
ne oluyor peki balıkların karbondioksit üretiyor. suya salıyor. bitkliler sudan alıyor oksijen üretiyor ayrıca oksijen hava motorum var devamlı havalandırıyorum.üretilen oksijen balıklar da kullanıyor.balıkların dışkıları bitkiler için gübre oluyor. akvaryum suyunu full dolduruyorum ışıkları üzerine koyuyorum.kırılma indeksinin azaltıyorum. gce de fotosenteze devam ediyorum.ışıklar kapanınca balıklar sakinleşiyor bitkiler sakinleşiyor haya minimuma iniyor. gecede nitratçılar çalışıyor ph da kontrolüm olmuyor.
 
2.gece mayalı sistemi açarsam demişsin nasl bir malzemeden sistemin var bilmiyorum. anaaerop bakteriler yüksek basınçta faaliyetlerini durdururlar. yavaşlatırlar.kapagını kapatırsan basınç olur kola şisesi ise sistemin gece bir sesle uyanır her yeri maya görürsün.açarsanda hiç gaz kalmaz sabah tekrar kapattıgında belli süre bsınç elde etmen için beklemen gerekecek.
 
son olarak karbondioksit sistemi en iyi difüzör olsa bol oksijen olsa bol co2 olsa da ışık yoksa işe yaramaz. itkiler için ışık önemli co2 +su+ışık=oksijen+glikoz denkelmi bu
6CO2 + 6H2O Işık> C6H12O6 + 6O2
 
gece co2 sistemi işe yaramaz ışıgın yoksa...kapagını açarsan gazın da olmaz:)
sisteme hava vermezsen balıkların hem havasızlıktan hemde ph dan sağlıkları bozulur.hava motoru her daim çalışmalı.dış filtrelerde bir anaaerop ortamlardır. yani nitrat parçalayıcı ortamdır.ama oksijen üretmez co2 üretir.
 
umarım anlatmışımdır.yanlışım varsa kusura bakmayın ben böyle biliyorum. eklemek düzeltmek isteyen varsa açığım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fondeapÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 183
fondeapÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 12:51
Çok aydınlatıcı bi açıklama olmuş teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla hava motoru 7/24 çalışsın. CO2 sistemini de gündüzleri çalıştır diyosun. ? Buarada ışığımın yeterli olduğunu hatta fazla olduğunu düşünüyorum sanırım Dimmerli Priz alıcam led aydınlatmam için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayfreeÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2012
İl: Denizli
Mesaj: 147
bayfreeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 13:09
aynen öyle hocam co2 sistemi ışık oldugu sürece çalışacak. akvaryumlarda daima gün ışıgı kullanırlar ama fotosentez max absorbe oranı kırmızıda olur. hem hoşda görünür.akşamları varsa onu da kullanabilirsin.normal akvaryum için florasan sistemin varsa zaten tartışmaya gerek yok.
ben 15 tl ye bir manuel olan zamanlayıcı aldım her bir mandalı 15 dk elektrik akımı sağlıyor ayarladım. hava 5 te kararıyor.4den 8-9 a kadar yanıyor benimkiler led adaptörden az elektrik de harcıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fondeapÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 183
fondeapÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 14:02
Benim ledler de adaptörsüz. Binaların dış cephelerine kullandığımız borulu kaliteli bi malzeme. Beyaz ışık veriyor ve akşamları açtığımda akvaryumun içi resmen parlıyor. Bak ledler de bunlar.



Birde son olarak bi soru sormak istiyorum.

Mesela CO2 ve O2 sistemleri aynı anda çalışsa ne olur. Birbirlerini yokederler mi. ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayfreeÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2012
İl: Denizli
Mesaj: 147
bayfreeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 14:11
öyle olmalı zaten ikisi aynı anda çalışması lazım yani şöyle suyun senin yöntemde ya oksijence zengin olur bitkilerin ölür yada co2 ce zengin olur. hayvanların ölür.
 
benim söylediğimde suyun hem oksijence hemde co2 ce  zengin olur ikisi de yaşar. karanlıkta bitkiler oksijen tüketir. ışıkta co2 tüketir. öyle düşün gündüz için her iksinin de ihtiyacını vermen lazım


ledlerin güzelmiş aynısı bende var ama ben 1er metre gün ışığı mavi ışık ve kırmızı ışık koydum. bitkiler her ışık tayfından faydalanır. doganın rengi yeşil güneş sarı olsada bitkiler en çok kırmızıyı soğur. ben 3.birden yakıyorum.bitkilerde kırmızı olan var yeşil olan kim hangisini istiyorsas onu özümsesin:)

ışıkları çok fazla olursada balıkları strese sokar özellikle geceleri uyku vaktinde sıkıntı olur.

gün ışıgını sıkıntı hali bu işte balıkları rahatsız eder uyutmaz geceye dikkat et


sadece bitki içinse akvaryumda bitkiler fışkırır. am balıklar için o ışıklar biraz fazla

ışıkta hatta bir yerde okumuştum 3 metre kırmızı 1 mavi 1 gün ışıgı koy diyordu yabancı kaynakta ama malesef bu ledler pahalı alamadım kaldı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fondeapÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 183
fondeapÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 15:16
Yardımcı olduğunuz için gerçekten teşekkürler. Sistemi anladım şuan. :) Evet ledler biraz fazla gibi ama balıklar durumu alışıyolar sanırım zaten her akşam 10-11 gibi kapatıyorum. Bitkilere gelince akvaryumda ışıkla beraber gerçekten coşuyolar. :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir