Yanık Hakkında...


hknktl666Çevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2008
Mesaj: 101
hknktl666Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2009 11:12
Herkeze merhabalar.. Etrafımda ve kendi tankımdaki Astronotlarda başta olmak üzere yanık kalmış birçok balık görmekteyim.Yanığın nedenlerini biliyoruz fakat bunun bir çözümü,tedavisi,yada gelişmeyi tekrardan hızlandıracak formullerimiz var mı?Yardımlarınızı bekliyorum..Sağlıklı balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvarist26Çevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 92
akvarist26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2009 20:53
Hakkı bey merhabalar.Öncelikle hepimiz yanık kalmanın baş nedenlerini biliyoruz(küçük akvaryum,kalitesiz yem vs.)Öncelikle balığın bulunduğu tankın dekoruda çok iyi olmalı.Çünkü;mesela yavru akvaryumlarında kum tavsiye edilmez çünkü kum olursa balıkların dışkıları ve yem artıkları kumun dibine çöküp nitrat oluşumuna neden olucak ve balıklarınızın gelişiminide etkileyecektir.Yani dekor fazla tavsiye edilmiyor.Sonra stres...Balığınızın bulunduğu akvaryumun içinde yaşayan canlılar balıklarınızla uyumlu olmalı(bunu herkez biliyorda)ama ben yavrular için söylüyorum.Mesela şu düşünceyi çoğu kişi yapar;zaten yavru değilmi büyüyene kadar bu (uyumsuz)balıkla dursun.Bu düşünce çok yanlıştır ve yavruda olsa sonuçta balık balıktır.Sonra kontroller...Düzenli olarak ph nitrat gibi değerleri ölçün.Balıkların gelişmesinde çok önemlidir.Örneğin;sert suda yaşayan bir balığı ölçüm yaparak akvaryumdaki suyun sertliğini öğrenir ona göre hareket ederiz yumuşaksa sertleştiririz:)Sonra filtre...;oh filtrem çok güçlü çok hava veriyor bu balıklara bir şey olmaz  mantığıda çok yanlıştır.Filtreniz  ne kadar güçlü olursa olsun akvaryumda düzenli olarak su değişimi yapmalıyız.Ve çok güçlü filtre akvaryumun suyunu çok dalgalandırır ve balığınızı strese sokar buda yanık kalma nedenlerindendir.Dip çekiminde sadece pislikler gitsin su kalsın mantığıda yanlıştır.Dip çekiminin asıl amacı pislikleri çekmek değil suyun dibinde oluşan nitratı almaktır.Buda tabiykide sadece pislikleri almakla giderilmez.Yavru akvaryumlarıda bence o balığın en az yaşayabilceği litrede olmalıdır.Ve yemler...Balıkların gelişmesinde önemli yer tutan yemleride iyi seçmek gerekir.Bence yavrulara en iyi yemler canlı veya dondurulmuş yemlerdir.Hem hızlı gelişmesini sağlarlar hemde balığın yanık kalma oranı olabildiğince düşer.Ve ışık...Akvaryumcularda satılan bazı ışıklar gördüm 5snde bir değişiyor.Ne kadar acı verici birşey.Düşünsenize 5snde bir güneşin ışığı değişiyor siz bile strese girersiniz.Balıklarda girer tabiykide.Çok ışık vermekte yanlıştır.İnsanlar kendi seyir zevki için değişik değişik şeyler yapıyorlar.Umarım bir faydam olmuştur.Saygılar sağlıklı balıklar...   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hknktl666Çevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2008
Mesaj: 101
hknktl666Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2009 01:06
Bu güzel makaleniz için çok teşekkür ederim.Çok haklısınız maddi yetersizlik ve çaresizlikten dolayı 2 astroya 6-7 ay boyunca 20 litrede bakmak zorunda kaldım.Tamam haklısınız çok haksızlık ettim ama inanın verme yada akvaryum büyütme şansım yoktu.Sonunda 500 litreye taşıdım akvaryumu kurtardım astroları ama 6-7 aydır baktığım canlılar sadece 10-12 cm arası kaldılar.Malum bağışıklık sistemi sorunları falan derken çok uğraştım.Şu sıralar mutlular.Yanlarına birkaç balık ekleme deneyimimden sonra bir süre daha yanlız kalmalarına karar verdim.Şu anki en büyük sorunum astrolarımın boy atmaları renklenmeleri.Bu saatten sonra yapılabilecek şeyler nedir sizce.
İlginize teşekkür ederim.
Sağlıklı balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2009 02:03
Hakkı Bey; balıklar yandıktan onra yapılacak pek bir şey yoktur. Büyük akvaryuma geçince biraz daha boy atarlar ama çok büyük değişiklikler beklemeyin. İlaç vb. bir tedavisi yoktur, bu saatten sonra bir şey yapamazsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2009 02:08
[QUOTE=akvarist26]Hakkı bey merhabalar.Öncelikle hepimiz yanık kalmanın baş nedenlerini biliyoruz(küçük akvaryum,kalitesiz yem vs.)Öncelikle balığın bulunduğu tankın dekoruda çok iyi olmalı.Çünkü;mesela yavru akvaryumlarında kum tavsiye edilmez çünkü kum olursa balıkların dışkıları ve yem artıkları kumun dibine çöküp nitrat oluşumuna neden olucak ve balıklarınızın gelişiminide etkileyecektir.Yani dekor fazla tavsiye edilmiyor.Sonra stres...Balığınızın bulunduğu akvaryumun içinde yaşayan canlılar balıklarınızla uyumlu olmalı(bunu herkez biliyorda)ama ben yavrular için söylüyorum.Mesela şu düşünceyi çoğu kişi yapar;zaten yavru değilmi büyüyene kadar bu (uyumsuz)balıkla dursun.Bu düşünce çok yanlıştır ve yavruda olsa sonuçta balık balıktır.Sonra kontroller...Düzenli olarak ph nitrat gibi değerleri ölçün.Balıkların gelişmesinde çok önemlidir.Örneğin;sert suda yaşayan bir balığı ölçüm yaparak akvaryumdaki suyun sertliğini öğrenir ona göre hareket ederiz yumuşaksa sertleştiririz:)Sonra filtre...;oh filtrem çok güçlü çok hava veriyor bu balıklara bir şey olmaz  mantığıda çok yanlıştır.Filtreniz  ne kadar güçlü olursa olsun akvaryumda düzenli olarak su değişimi yapmalıyız.Ve çok güçlü filtre akvaryumun suyunu çok dalgalandırır ve balığınızı strese sokar buda yanık kalma nedenlerindendir.Dip çekiminde sadece pislikler gitsin su kalsın mantığıda yanlıştır.Dip çekiminin asıl amacı pislikleri çekmek değil suyun dibinde oluşan nitratı almaktır.Buda tabiykide sadece pislikleri almakla giderilmez.Yavru akvaryumlarıda bence o balığın en az yaşayabilceği litrede olmalıdır.Ve yemler...Balıkların gelişmesinde önemli yer tutan yemleride iyi seçmek gerekir.Bence yavrulara en iyi yemler canlı veya dondurulmuş yemlerdir.Hem hızlı gelişmesini sağlarlar hemde balığın yanık kalma oranı olabildiğince düşer.Ve ışık...Akvaryumcularda satılan bazı ışıklar gördüm 5snde bir değişiyor.Ne kadar acı verici birşey.Düşünsenize 5snde bir güneşin ışığı değişiyor siz bile strese girersiniz.Balıklarda girer tabiykide.Çok ışık vermekte yanlıştır.İnsanlar kendi seyir zevki için değişik değişik şeyler yapıyorlar.Umarım bir faydam olmuştur.Saygılar sağlıklı balıklar...   [/QUOTE]
 
Yazınızda yanlışlıklar var.Nitrat suya homojen dağılır,bir yere birikme söz konusu değildir.Nitrat=dışkı değildir; ki zaten dışkılar önemsenmeyecek düzeyde azot içerirler.Asıl azotlu bileşikler solungaçtan suya verilir.Tabanda kum bulundurulmamalı tabiri yanlıştır.Çünkü kumlu tabanlar daha iyi bakteri kolonileşmesine imkan tanır ve akvaryumun dengesi daha iyi oturur.Dışkıları ne miktarda çekeceğimiz ve ne kadarını tankta bırakacağımız o durumdaki ayrıştırıcıların ne kadar ayrıştırabildiğine ve balığın türüne göre değişir.Çünkü dışkılar özellikle pH değişikliğinde rol oynamaktadır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2009 03:40
Atahan Bey; mesajınızı aceleyle okumamıştım. Birkaç noktada sizinle aynı fikirde değilim. Adaşımın dediklerinin büyük bir kısmına katılıyorum ve birkaç ekleme yapmak istiyorum:

"Ve çok güçlü filtre akvaryumun suyunu çok dalgalandırır ve balığınızı strese sokar buda yanık kalma nedenlerindendir."

Stres balığın yanık kalmasına sebep olmaz. Yalnız hastalıklara davetiye çıkarttığından balığın kimi hastalıklardan dolayı gelişim bozukluğu yaşamasına sebep olabilir. Yine de doğrudan bir sebep değildir.

"Akvaryumcularda satılan bazı ışıklar gördüm 5snde bir değişiyor.Ne kadar acı verici birşey.Düşünsenize 5snde bir güneşin ışığı değişiyor siz bile strese girersiniz.Balıklarda girer tabiykide.Çok ışık vermekte yanlıştır."

Işıktan rahatsız olan kimi türler vardır ama genelde "Çok ışık vermekte yanlıştır." gibi bir şey söylemek pek doğru değil. O zaman doğada güneş gören balığın herhalde aklını kaçırması lazım. Benim gibi 8-10 florasan kullanan kişilerin ise hiç balık beslememesi gerekir.Big%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2009 08:25
Ah keşke şu saeler de yanık kalsa. Büyük tankımda kocaman olan saelerin küçük akvaryumda arada bir yem verdiğim aynı batından kardeşleri küçücük kalmıştı. Ana tanktaki sae yi çıkarıp yerine sözde yanık kalan saeleri attım ama hayvan yine kocaman oldu. Örneğin bir discus yanık kaldı mı büyükmek çok zor ama küçük kalan canlı doğuran veya sae görmedim.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2009 10:48
[QUOTE=bjkalley]Ah keşke şu saeler de yanık kalsa. Büyük tankımda kocaman olan saelerin küçük akvaryumda arada bir yem verdiğim aynı batından kardeşleri küçücük kalmıştı. Ana tanktaki sae yi çıkarıp yerine sözde yanık kalan saeleri attım ama hayvan yine kocaman oldu. Örneğin bir discus yanık kaldı mı büyükmek çok zor ama küçük kalan canlı doğuran veya sae görmedim.

Saygılar,
[/QUOTE]
 
Sanırım bu biraz da mineralleri gerektiği kadar alamamasından kaynaklanıyor.Belki de yüksek nitrat oranında balık yanık kalırken nitrat bazı gelişimsel süreçleri önlüyordur ama tabi kapsamlı bir araştırma lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2009 01:31
[QUOTE=unotim123][QUOTE=bjkalley]Ah keşke şu saeler de yanık kalsa. Büyük tankımda kocaman olan saelerin küçük akvaryumda arada bir yem verdiğim aynı batından kardeşleri küçücük kalmıştı. Ana tanktaki sae yi çıkarıp yerine sözde yanık kalan saeleri attım ama hayvan yine kocaman oldu. Örneğin bir discus yanık kaldı mı büyükmek çok zor ama küçük kalan canlı doğuran veya sae görmedim.

Saygılar,
[/QUOTE]
 
Sanırım bu biraz da mineralleri gerektiği kadar alamamasından kaynaklanıyor.Belki de yüksek nitrat oranında balık yanık kalırken nitrat bazı gelişimsel süreçleri önlüyordur ama tabi kapsamlı bir araştırma lazım.
[/QUOTE]

Yüksek nitrat kanın oksijen tutma kapasitesini düşürür. Bol oksijenli ortamda balık oksijen sıkıntısı çekmeye başlar. Uzun süre devam eden bu durum kalıcı gelişim sorunları yaratabilir. Genelde aşırı koşullarda üreme dahil pek çok işlevde kalıcı bozukluk olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2009 07:18
[QUOTE=onuruygun] [QUOTE=unotim123][QUOTE=bjkalley]Ah keşke şu saeler de yanık kalsa. Büyük tankımda kocaman olan saelerin küçük akvaryumda arada bir yem verdiğim aynı batından kardeşleri küçücük kalmıştı. Ana tanktaki sae yi çıkarıp yerine sözde yanık kalan saeleri attım ama hayvan yine kocaman oldu. Örneğin bir discus yanık kaldı mı büyükmek çok zor ama küçük kalan canlı doğuran veya sae görmedim.

Saygılar,
[/QUOTE]
 
Sanırım bu biraz da mineralleri gerektiği kadar alamamasından kaynaklanıyor.Belki de yüksek nitrat oranında balık yanık kalırken nitrat bazı gelişimsel süreçleri önlüyordur ama tabi kapsamlı bir araştırma lazım.
[/QUOTE]

Yüksek nitrat kanın oksijen tutma kapasitesini düşürür. Bol oksijenli ortamda balık oksijen sıkıntısı çekmeye başlar. Uzun süre devam eden bu durum kalıcı gelişim sorunları yaratabilir. Genelde aşırı koşullarda üreme dahil pek çok işlevde kalıcı bozukluk olabilir.
[/QUOTE]
 
Sanırım bu biraz da derken nitratın belki başka engelleyici özelliklerinin de var olabileceğini dile getirmek istedim.Yoksa bu konu bu seneki biyokimya dersimizde kapsamlı olarak anlatıldı.Nitratın en büyük baskılayıcısının da C vitamini olduğundan bahsedildi.Big%20smileAçıklaman için teşekkür ederim Onur abi ama kastım oksijen değildi,ondan başka şeyler olabileceğiydi.Tebessüm
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eeryurukÇevrim Dışı

Kayıt: 03/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 55
eeryurukÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2009 15:10
Yanık ne demek tam olarak? onuruygun2009-02-21 14:01:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvarist26Çevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 92
akvarist26Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2009 15:54
Gelişimi tam tamamlayamamak demek.onuruygun2009-02-21 14:01:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2009 14:07
[QUOTE=unotim123][QUOTE=onuruygun] [QUOTE=unotim123][QUOTE=bjkalley]Ah keşke şu saeler de yanık kalsa. Büyük tankımda kocaman olan saelerin küçük akvaryumda arada bir yem verdiğim aynı batından kardeşleri küçücük kalmıştı. Ana tanktaki sae yi çıkarıp yerine sözde yanık kalan saeleri attım ama hayvan yine kocaman oldu. Örneğin bir discus yanık kaldı mı büyükmek çok zor ama küçük kalan canlı doğuran veya sae görmedim.

Saygılar,
[/QUOTE]
 
Sanırım bu biraz da mineralleri gerektiği kadar alamamasından kaynaklanıyor.Belki de yüksek nitrat oranında balık yanık kalırken nitrat bazı gelişimsel süreçleri önlüyordur ama tabi kapsamlı bir araştırma lazım.
[/QUOTE]

Yüksek nitrat kanın oksijen tutma kapasitesini düşürür. Bol oksijenli ortamda balık oksijen sıkıntısı çekmeye başlar. Uzun süre devam eden bu durum kalıcı gelişim sorunları yaratabilir. Genelde aşırı koşullarda üreme dahil pek çok işlevde kalıcı bozukluk olabilir.
[/QUOTE]
 
Sanırım bu biraz da derken nitratın belki başka engelleyici özelliklerinin de var olabileceğini dile getirmek istedim.Yoksa bu konu bu seneki biyokimya dersimizde kapsamlı olarak anlatıldı.Nitratın en büyük baskılayıcısının da C vitamini olduğundan bahsedildi.Big%20smileAçıklaman için teşekkür ederim Onur abi ama kastım oksijen değildi,ondan başka şeyler olabileceğiydi.Tebessüm
 
[/QUOTE]

Antioksidanlar bu durumda iyi iş görür, en azından zararı azaltır. Bildiğim kadarıyla niasin de iş görüyor. Fakat balığa devamlı antioksidan vermek de iyi beslenme gerektirir, iyi beslenmenin yanında yeme devamlı vitamin takviyesi lazım ki su değişimi yapmak daha kolay.Big%20smile

Oksijen dışında tabii başka sorunlar da oluyor. Mesela endorfin salgısında azalma oluyor. Bilim çevreleri bunun sadece nitratın stres unsuru olmasından değil, balıklarda bir şekilde endorfin metabolizmasını etkilemesinden de kaynaklandığını düşünüyorlar.

Bunun dışında nitrat testesteron,  11-ketotestesteron ve 17B-estradiol(B beta olacak) seviyelerini düşürüyor.


Bu da yetişkinlerde cinsel isteksizlik, ergenlerde ise cinsel gelişim bozukluğu doğurabilecek bir durum. Eğer yetişkinlik süresi boyunca yüksek nitrat düzeylerinde yaşayan bir canlı söz konusu ise o zaman cinsiyet hormonlarının salgısındaki azalmadan dlayı oluşacak hasar büyük ihtimalle geri döndürülemeyecektir. Sanırım yanık balıkların çoğundan yavru alınamaması, alınsa bile çok verimsiz olmalarının altında yatan sebep bu. Göz%20Kirpma
onuruygun2009-02-21 14:09:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir