Yarışmada Yeni Oylama Sistemi


ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2011 22:53
[QUOTE=bjkalley]
Fotoğraf makinesine göre kategorilere ayırma fikri bana uygulanabilir gelmiyor. Çok garip olur.

Umut eklemek yetmiyor, sonra sıralaman lazım taşıyarak. En tepedekine 10, altındakine 9, 8 diye gidiyor puanlama. Tekrar hoşgeldin bu arada ;)[/QUOTE]

Hoşbulduk Refet böyle güzel inovasyon görünce insanın yazası geliyor :)

Sıralamayı yaptım da yazmayı unutmuşum OKdir. Bu şekilde 10 katılım da en beğendiklerimiz olduğuna göre ayıp/haksızlık edilen bir katılım yok demektir.


[QUOTE=DenizYILDIZ]Makineyi kullanamamak ile makinanın barındırdığı özelliklerin karıştırılmaması gerekiyor. Siz zamanla tecrübelendikçe 500D ile güzel fotolar cekeceksiniz cekebileceksiniz. Maddi kaynagınız oldukça çok daha profesyonel olabilirsiniz. Ama compactta bilseniz foto cekmeyi bir yere kadar. Bence cok ama cok anlamsız değil. Her yeni fikire statükocu olmayın .:)  Hem her yeni  şey iyi demek değildir. Bunun bir kurum bir yönetim tarafınca yapılmasıda doğrulugu kanıtlanmaz. Bunu zaman gösterir. İki foto arasında kaldım diyelim. Her ikisinde 1 er hata var. Mecburen 9 diğerine 8 vereceğim. Bu adil olacak mmı? Bence biraz yönetimin eski yöntemine saygı gösteremediğimiz için onlarda insanları bu kadfar tartışmaya sürükleyip sorun çıkmaması için top seçmene atılmış gibi duruyor. Özünde güzel sistem ama bir ön seçim olup öyle sunulmalı. Adaylardan kimse tanımadığı kişinin fotosuna baktığında bu işin kitabını bilen kişinin yorumunu okuyarak eksikliği görebilir. Böylece bir bilgide öğrenir. Bu ve benzeri örneklerle destek olmak bu yeni yapıya onu dahada geliştirir. Oldugu gibi kabul etmek değil. Beyin fırtınası yani :) Saygılarımla [/QUOTE]

Hocam bu iş nicel bilim olmadığı için iki katılım arasında bir eşitlik mümkün değil. Biraz zorlayarak hangisini daha çok beğendiğimize karar verebiliriz. Bu yeni sistem insanları biraz daha detaylı ve ciddi değerlendirmeye zorlayacaktır ve bu iyi bir şey.
Really2011-03-28 23:00:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2011 22:56
[QUOTE=Kribensis]

Yarışmanın prof. veya amatör makinaya göre ( veya sınıfa göre ) ayrılması çok ama çok anlamsız. Örneğin ben bugüne kadar defalarca Canon 500D ile katıldım yarışmalara. Son yarışmadada varım. Bugüne kadar sadece bir kere başarılı olabildim. Ondada balığın yapısı, aydınlatma, akvaryumda başka balık olmaması önemli etkenlerdi. Herşey fotoğraf makinası demek değildir.(1) Akvaryumunuz bakımlı mı, suyunuz berrak mı, makinayı doğru kullanıyormusunuz ve aklıma gelmeyen bir çok etken söz konusudur. Zaman zaman gazetelerde, televizyonlarda, radyolarda duyuyoruz. (2)Bilmem ne konulu fotoğraf yarışması. Nasılki o yarışmayı düzenleyenlere 'kardeşim bende amatör makina var, bu adaletsizliği kaldırın' diyemeyeceksek buradada diyemeyiz. Ben Canon 500D kullanmadan önce yani öylesine bir dijital bir fotoğraf makinası kullanırken bile 'adamlar kaliteli makina kullanıyor, bu haksızlık' demedim. Canon 500D makinayıda akvaryum.com için almadım. Ama tesadüf, kullanıyorum işte. Ek olarak; bu makinayı alabilmek için dünyanın kredisini çektim ve aylardır borç ödüyorum. Yani; herkez biraz özverili olacak. Yarışmayı kazanmak istiyorsa iyi bir makinayla katılacak. Bu makinayı satın alacak, kiralayacak veya makina sahibi olan bir arkadaşından rica edecek. Olmadı mı? O zaman bir fotoğrafçı kiralayacak, hodri meydan diyecek. Sonuçta bu illegal bir durum değil. Umarım anlatabilmişimdir.

Ek olarak; yeni oylama sistemini sevmedim. Ancak yönetimin uygulamalarına saygı duyuyorum.
[/QUOTE]


1- Bence aklınıza ilk gelmesi gerekeni sıralamaya koymamışsınız. Muhtemelen  aklınıza gelmeyen etkenlerde kalmıştır balığın güzelliği.

2-Evet bilmem ne konulu fotoğraf yarışmasında bende amatör makina var diyemeyiz.

Ama hatırlatmak isterim bu bilmem ne konulu fotoğraf yarışması değil. Bu akvaryum ve akvaryum canlısı yarışması.
http://www.akvaryum.com/Yarisma/

Kısacası fotoğrafçılığımızdan ziyade canlılarımız ön planda olmalı. Evet onları herkes en iyi şekilde sergilemek ister ama herkesin imkanı farklı.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribensisÇevrim Dışı

[B]7672,2[/B]
Kayıt: 11/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3530
KribensisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2011 23:10
Bilmem ne konulu yarışmayla akvaryum.com canlı yarışması aynıdır. Sadece konular farklıdır. Biri balık üzerinedir biri doğa üzerine. Veya herneyse.
 
Dikkat ederseniz herkezin imkanlarının farklı olabileceğini söyleyerek bir sürü alternatif sundum. Kaliteli makine satın almak, kiralamak, kaliteli fot. mak. sahip olan birinden rica etmek, bir fotoğrafcı tutmak. Bunların hiçbirini yapamıyorsanız saygı duyarım ama o zamanda veryansın etmemek gerek.
 
Bende makine var mı? Var. KESTO Erkan'da babacan yunus var mı? Var. Akvaryum berrak mı? Berrak. Benden rica etti. Gittim, çektim. Benim baskımla yarışmaya soktuk ve birinci oldu. Yani yarışmaya girmek için değil sergilemek için çekmiştik. Kısacası önce biraz emek. ( Erkanı fot. çekmeye gidene kadar tanımazdım )
 
Amaç canlı. Canlıyı ön plana çıkarmak. En güzel balık sizde olsun, 2 mp ile sonuncu olursunuz. Zaten güzel bir resmin amacı canlıyı ön plana çıkarmaktır. Yoksa sadece yarışmaya katılmış olursunuz. Bende kazanmak için girmiyorum. Sadece eğlence olsun diye katılıyorum.
 
Kısacası; prof veya amatör, dijital ve slr ( adları herneyse ) ayrılamaz. Bu seferde prof. makinacılar diyecek ki 'kardeşim bende 1000D var adamda 500D var. Bu haksızlık değil mi?' Her türlü teklife saygım var ama bazı teklifler çok enteresan oluyor.
 
Teşekkürler Barış Bey.
 
Not : Lütfen mesajlarım yanlış anlaşılmasın. Sert yazmışım gibi gelebilir. Bazen öyle anlaşılabiliyor.
 
Kribensis2011-03-28 23:51:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2011 09:36
Sayın Alper bey, burada sert konuşma olmaz çünkü her birimiz fikirlerimizi yarıştırıyoruz haklı olduğunu düşündüğümüz noktaları vurguluyoruz. Aksi söz konusu olamaz olmamalı.
Amacımız bize önerilen uygulanan yeni bir sistemi değerlendirmemizdir. Bu böyle olmasa idi yöneticiler bu duyuruyu yapıp konuyu kilitlerdi. Bizde riayet ederdik. Belki aynı düzlemde değil ancak bazı bilgisayar programları son kullanıcıya sunulduktan sonra ve vya sunulmadan önce testte tabi tutulur bugları araştırılır vs vs. Böylece yeni yamalarla program mükemmele yakın olmaya başlar. Buda aynı sistemdir. 100 kişi yönetimde bir fikir beyan eder uygular, 101 ci kişi bir öneri sunar "Aaa nasıl aklımıza gelmedi " diyebiliriz. Olmadı bunun yolu açık olmalı.
Bu forumun asıl amacı canlı hayatıdır. Yani fotoğraflama sanatı ön şart değil. Canlıya sahip kişilerin veya dolaylı fotoğraf cekme olanagına sahip kişilerin eğlenmek , canlılarını sergilemek, bu yönde tatlı bir rekabete girmek için yapılan bir yarışma. İnanın fotoğraflara bakmak yerine o sahiplerinin altında yazdıkları o canlı ile ilgili yazılar çok hoş ve eğlendirici ve samimi geliyor bana.
Bir forum yöneticimiz ne demişti önceki satırlarda " Herkesi memnun etmek imkanına sahip değiliz" . Bu çok gerçekçi bir yaklaşım. Bende o memnun olanların arasında olmak için talebimin değerlendirilmesini istedim. Absurd bir durum oldugunu düşünmüyorum.
Amaç eğlenmek olduktan sonra imkanım olsada neden paramı örnek veriyorum bir DSLR ye yatırayım ki?.. Bu yarışmanın amacına misyonuna uygun olmaz.
Ben fotoğraf tekniklerinden çok anlamam, her türlü canlıyıda tanıma şansımda yok, formlarının renklerinin düzgünlüğü hakkında bilgi sahibide değilim ama oy verebiliyorum. Bu sistemle bir çok kişide verebilecek. Bir çok kişinin oy verebilmesi işin doğru olacağı anlamını taşımaz. Asıl sorunu burada görüyorum. Bu yükümlülüğü başka yere vermek gibi algılanır.
Ülkemizde nükleer santral kurulsun mu? diye referanduma gittiğimizi düşünün . 45 milyon seçmenli bir ülkede bu bireylerin Nükleer santral ile teknolojik bilimsel anlatımlardan kesin anlayıp ona göre sağduyulu yaklaşıp karar verebileceğini düşünebilir miyiz? Bir bilim insanı çıkacak diyecek ki X199 nolu elementin Kurşun bir blokla kapatılamaması halinde Gamma ışınları yayacağını bununda hücre yapısına zarar verip kanser yapabileceğini söylemesi anlaşılmayabilir ( Ben bile anlamamışım ki verdiğim örnekte bilimsel birşey yok :) )  Ne olacak peki? Hmm deaha çok enerji az elektrik faturası tamma olsun gibi sonuçla belki yararlı belkide çok zararlı bir şey uygulanacaktır.
Buradada özünde yanı şey var4dır. Bu fotoğrafları bu işin ehli olanlar değerlendirmeli oylamalı. İllaki demokratik ve adil sistem isteniyorsa sınıflara ayrılabilir yarışma. Bu yönetimin bunu yapabileceğine inandığım için öneriyorum, aksi olsa idi önermek aklımın ucuna gelmezdi. Evet, anlıyorum DSLR ler arasındada kargaşa çıkabilir ancak bu katlanılabilir bir durumdur. Ama bir Dslr ile compact sahibini yarıştırısanız compact sahibi eleştirilerini sıralarken haklı derece almış Dslr sahibi konuşmaz yorumda yazamaz halde olur. Oysa Örnek veriyorum, fotoğraf makinelerinden anlamam pek, 450D sahibi bir yarışmacı bir yunusu çekmiş  ve derecesi 3 cülük olmuş, Nikon D50 sahibi bir Severum çekmiş birinci olmuş. Üçüncü olan kişi bir sorununu beyan ettiğinde ,veya tam tersi olsun makineler, birinci olan kişi uzman kişilerce belirtilmiş fotoğralama hatasını üçüncü kişinin hangi mod veya çekim tekniğini uygularsa giderebileceğini yazabilir. Ama beni,m compact makinem 3 cm den daha yakın mesafede makro çekim yapamaması durumunda bana yeni makine al demekten başka caresi yok.
Sözü çok uzattım kusura bakmayın. Ben karşı değilim düzgün olması için yapılan adımlara sadece düzeltilebilir ve dahada geliştirilebilir oldugunu belirtmek istedim. Arkadaşın dediği gibi nicel birşey değil, böylede uygulanabilir. Ama benim gönlüm içim rahat çünkü hem tebriğimi sundum hemde önerimi. Forum üyesi olarak paylaşımda bulundum. Kendimce ileri gitmemiz için birşeyler önerdim. Herkese bol eğlenceli sağlıklı hobi dilerim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akunakiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2010
İl: Gaziantep
Mesaj: 413
akunakiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2011 17:22
İyi günler yarışmanın en adil bir şekilde olabilmesi için şu yönün incelenmesini istemekteyim akvaryum tanıtımı kategorisinde yarışacakların daha önce yarışmaya katılacak tankını forumda tanıtmamış olması gerekmelidir diye bir kural koyulmalı birinci olan akvaryum un sahibi yarışma bittikten sonra tankı nasıl yaptıgını  dizayn ettigini anlatan detaylı bir konu açmalıdır gibi bir şey yarışmacının daha önceden tanınan akvaryumuna daha fazla puan gitmesini engelleye bilir  ve hobiye yeni başlayanlara dizayn konusunda yardımcı olabilir düşüncesindeyim..bu sistemin yeni olmadıgını farklı yerlerdede bu şekilde uygulandıgını bilmekteyim iyi günler..  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cyrelmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1415
cyrelmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2012 09:45
Uzun zamandır forumda yoktum. Yarışma ile ilgili yeni oylama sistemi hakkında kafamı kurcalayan bişey var...
 
Şimdi ben 10 adet balık seçtim. Sıralamamı yaptım. 10 ile 1 arasında oy verecek anladığım kadarı ile. Benim seçtiğim 10 balık içinde en az not alacak balık 7-8 puanlık. sistem bu balığa otomatik olarak 1 verecek. Buda aslında 7-8 puanlık balığa istemeyerek düşük not vermek oluyor.
 
Nasıl oluyor.
cyrelman2012-03-23 09:56:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquatopyaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1046
aquatopyaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2012 13:12
Muzaffer aynen yazdığın gibi oluyor.Sistem eurovision oylaması ile aynı sistem,yani 10 katılımın herbirine ayrı puan vermek durumundasın.Bu sebeple seçtiğin katılımlardan biri mecburen 1 puan alacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dogangkÇevrim Dışı

[B]7735,1[/B] [C]3,2,75270[/C] [C]3,3,75270[/C]
Kayıt: 21/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1307
dogangkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2012 21:15
Oylamada 10 canlı seçtiniz ama 10 unuda çok beğeniyorsunuz bu durumda beğendiğiniz halde sisteme göre aşağıda kalan katılım 5-4-3-2-1 puan alıcak bu durumdada katılım iyi olduğu halde düşüş yaşıycaktır.
Hal böyle olunca 10 tane iyi katılım seçmemek lazım 5 iyi 5 kötü olarak ayırmak daha mantıklı olucakki iyi olan katılım puanlama sisteminden dolayı düşük puan almasın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2012 21:25
Oylamaya almamak 0 puan vermek demek 5 iyi 5 kötü seçerseniz seçtiğiniz 5 kötü diğer iyilerin önüne geçmiş olur sonuç da oylar toplanıp verilen oy miktarına bölünmüyor.
Eurovision sistemi en iyi 10 katılımı sıralarsınız olur biter.

Yarışma sonuçlarını da tartışmak mantıklı değil bende sergilemek için ve ilk defa katıldım sanırım ilk 10'a değil ama son 3'e falan girmeyi başardım insanın şevki zevki kırılıyor ama zevkler ve renkler tartışmak ne değiştirir

Bu arada bilmeyerek Aycan bey'e 10 puan verdiğim için önceki konular ve tartışmalar nedeni ile ileride suçlanmaktan korkuyorum bu da garip 

Ve şu konuya da değinmek gerek benimde profesyonel bir makinem yok şuan alma imkanım yok ödünç ise belki alabilirim ama yarışmayı katagorilere ayırmak mümkün değil oylamayı yapan 100 farklı insan var (belki daha fazla) kimi fotoğraf kalitesine kimi canlı kalitesine kimi eş dost akrabaya kimi ise fotoğraf üzerindeki ince ayarlara bakar ama ilk 3'e girmek için bunların hepsine bakandan da oy almak gerekir :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahim hkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1177
ibrahim hkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2012 12:11
Sercan bende senin katılımına bilmeyerek 9 puan verdim,buda garip değilmi
Bence yarışmaya yeni bir soluk katmak adına kurallara yeni düzenlemeler yapmak gerekiyor çünkü genellikle ödüller aynı kişiler arasında dağılıyor.Ödül alan arkadaşları tekrar tebrik ederim,elbette onları rencide etmek gibi bir niyetim yok,hak ediyorlar ve ödülü kapıyorlar,eyvallah
Beni rahatsız eden konu:1 yıl içinde aynı kişinin defalarca ödül alması mevzusudur.Bu durumda,hem ödüller aynı kişilerde dolaşıyor,kazanan hep aynı kişiler oluyor hemde diğer arkadaşların hevesleri kırılıyor.Üst üste katılım yaparak ödül alamayan bir arkadaş,ödül alamadığı için yarışmaya birdaha katılmıyor hemde yarışma hakkında olumsuz görüş belirtiyor.
En azından bu mesele bir kurala bağlanamazmı?Mesela:Aynı yıl içinde 1 kişi en fazla 3 veya 4 kere dereceye girmeye hak kazanabilir vb.bir şekil yapılamaz mı? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir