Yavru akvaryumunda balık büyütmek


malbranqueÇevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
malbranqueÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2008 20:29
Merhabalar,
 
Yavru akvaryumum genelde pek boş kalmıyor. Şu anda kobalt ve sarı prenses yavruları (yaklaşık 1 aylık) var ve yakında da mavi prenses yavruları gelecek. Atman F201 tarzı bi filtreyi yatay olarak kullanıyorum. Ancak filtrenin yavruları çekme ihtimaline karşı mecburen filtre girişini ince çorapla sarıyorum. Bu durumda akvaryum çok çabuk kirleniyor ve ara ara yavru kayıpları yaşıyorum.
 
Sizlerde yavru kayıpları ne oranlarda? Bu duruma nasıl bir çözüm bulabilirim?
 
Yavruları ana akvaryuma en uygun alma boyu-zamanı nedir?
 
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

moonhonorÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 179
moonhonorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2008 22:14
Ben 1 aylık yavrulara pipo filtre kullanıyorum,bende kirlenme sorununu  yaşadım ve 60 ltrede en fazla 45 adet vardı, birer, ikişer ölmeye başlayınca dip çekimini sık yapmaya başladım. 3 cm lık oldukları zaman ana akvaryuma atıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2008 16:43

 Merhabalar.

 Bora Bey, eğer yavru kayıplarının akvaryumdaki kirlilikten kaynaklandığına eminseniz su değişim sıklığını arttırmanız gerekiyor. Zaten yavrular için sık su değişimi, eğer doğru yapılıyorsa çok yararlıdır. Suyun mineral zenginliği büyük rol oynar gelişimlerinde. Sanırım ya tankınız yavru sayısına göre küçük kalıyor, yada biraz fazla yemleme yapıyorsunuz, ve su çabuk kirleniyor. Bu olası nedenleri gözden geçirin, ve iyileştirmeye çalışın. Düzenli su değişimlerini de ihmal etmeyin. Damızlıklarınızın bulunduğu akvaryumdan daha önemlidir diyebilirim su değişimleri yavrular için.
 
 Yavruları ne zaman ana tanka geçirebileceğiniz de ana tankın şartlarına göre farklılık gösterebilir. Saklanma yerlerinin uygunluğu ve anaçların ne kadar büyük ve vahşi olduğu önemli kıstaslardır. Örneğin hani yoktur ya, ana tankınızda 20 cm bir Yaşayan Kaya varsa, 5 cm. olmadan yavru koymak tehlikeli olacaktır o akvaryuma. Sanıyorum 375 litre tankta Sarı Prenses, Kobalt Mavisi, Mavi Prenses ve Demasoni besliyorsunuz. En büyüklerinin 10 cm olduğunu düşünürsek, eğer yeterli saklanma alanı da varsa, 3 cm. ve üzeri yavruları nakledebilirsiniz diyebiliriz. Bunu yaparken tüm 3 cmlik yavruları aynı anda nakletmeyin. Önce damızlıkları normal şekilde doyurun. Ardından mümkünse ışığı kapatıp, yem verdiğiniz yerden değil de biraz farklı bir noktadan, bir yavruyu suya alıştırdıktan sonra bırakın. Gözlemleyin anaçların tepkisini. Akvaryumda "sert" olduğunu düşündüğünüz bireylerle bu yeni eklediğiniz yavrunun karşılaşmasını görmeye çalışın. O dominant ve sert bireyler yavruyu umursamıyorsa, sorun çıkmayacaktır muhtemelen. Herşey yolundaysa birer ikişer eklersiniz istiyorsanız yavruları...
 
 Saygılar...
 
ahbeabi2008-02-02 16:58:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malbranqueÇevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
malbranqueÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2008 10:43
Aykut Bey, detaylı açıklamalarınız için teşekkür ederim.

Açıkçası ölümlerin sebebini tam bilemiyorum ama kirlilik/nitrat artışı olduğunu düşünüyorum. Mavi prenses dişisi her an yavrularını bırakabileceği için filtre ağzını korumak durumunda kalıyorum ve kirlilik artıyor.
 
Dip çekimi yaparken en az 1 kova su çekmem gerekiyor. Yerine ekleyeceğim 1 kova su ise akvaryum dengelerini bozuyor da olabilir. Bu yüzden dip çekimi yapmaktan da çekiniyorum.
 
Öte yandan yavruları ana akvaryuma alsam orada beslenme güçlüğü çekecekleri aşikar.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

neo utkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/03/2006
İl: Ankara
Mesaj: 149
neo utkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2008 10:55
Sayın Bora Bey,aynı sorun bende de vardı ve ben şöyle bir çözüm ürettim.Daha doğrusu "akvaryum.com"dahilerinin fikirlerinden yararlandım.Mutlaka görmüşsünüzdür DIY bölümünde 5lt'lik pet şişelerden yavruluk fikrini.İlk önce 5lt de denedim fakat yaruların gelişimi ve alan darlığından dolayı 12ltlik bir şeffaf pet şişe buldum.Alt kısmını kestim ve yerine yazın camdan içeri sinek girmemesi için kullanılan tel(plastik)sineklik silikonladım.Hem yavru gelişimi hemde suyun kalitesi belli miktarda arttı.Yavru kayıplarımıda en aza düşürdüm.DIY forumunda bununla ilgili fotograflar verilmişti onlardan faydalanabilirsiniz.Kolay gelsin.
Yavruları kayıpsız büyütmeniz dileğiyle!
Syglar,svgler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahbeabiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 751
ahbeabiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2008 11:22
 Merhaba Bora Bey.
 Ben neden en az bir kova su değiştirmeniz gerektiğini anlayamadım. Akvaryumun 1/3'ü bir kova mı ediyor acaba?
 
 Ben yeni doğmuş yavrular için Utku Bey'in bahsettiği yavruluğu kullanıyorum. Siteme bakarsanız nasıl yapıldığı anlatılıyor "kendin yap sistemler" bölümünde.
 
 Annesinin bıraktığı ve artık ilgilenmediği yavruları karantina tankımdan yavru tankına geçiriyorum. Fakat bu kendi yapımım yavruluğun içine alıyorum önce. 10-15 Gün orada çok güzel besliyorum onları, canlı yemlerle, dondurulmuş yemlerle... Bu aşamada hem kendilerinden büyük yavruların yiyemeyeceği boya geliyorlar, hem de filtrenin çekiş gücüne kapılmayacak kadar güçlü oluyorlar. 70 Litrelik akvaryumda güçlü bir şelale filtre kullanıyorum. Hiç sünger ya da benzeri birşey kullanmaya ihtiyaç duymadım. İki haftanın sonuna doğru salıyorum onları akvaryuma. 4 cmlik yavrularla aynı yem parçasını çekiştirecek kadar güçlü ve özgüven sahibi oluyorlar.  Big%20smile
 
 Fakat her ne yaparsanız yapın, yavru akvaryumunun suyunu düzenli olarak değiştirmelisiniz Bora Bey. Sağlıklı kalmaları için bu çok önemli...
 
 
 Saygılar...
 
ahbeabi2008-02-05 11:39:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2008 11:40
Kadın çorabı yerine sineklikle kapatırsanız daha sağlıklı bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eryol50Çevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2006
İl: Nevsehir
Mesaj: 91
eryol50Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2008 10:37

Bora bey, bende de sizdeki sorun vardı, yavrular 20 günlükken anne yeniden yumurta aldı, bende anneyi 15 gün normal akvaryumda tuttum bu arada yavrular da 35 günlük falan oldular daha sonra 10 lt'lik pet su şişeleri var buna hiç bir işlem yapmadan ana akvaryumun bir köşesine koydum (tabi her tarafına sivri uçlu lehim makinası ile delikler açarak) daha sonra da yavruları bu pet şişeye koydum hiç bir sorun olmadı (daha önce de 6 tane yavrum vardı onlar için 5 lt'lik şişeyi yapmıştım, şimdi yavrular fazla olduğu için 10 lt'lik şişeden yapmak zorunda kaldım) tam şişenin kapağının denk geldiği yere de matkapla bir delik açtım yemlemeyi de oradan yapıyorum kapağı kaldırmama gerek kalmadan, bunu denemenizi tavsiye ederim çok işinize yarayacaktır. İmzanızda yazdığına göre göre akvaryumun boyutu 60 cm benimki 45 cm olduğu için şişe tam denk geldi siz altını kayalarla doldurarak boyut sıkıntısını ortadan kaldırabilirsiniz.

Bu arada yavruları alırken 2 tanesi ana akvaryuma kaçtı geri de alamadım hemde bir deneyeyim yaşayacaklar mı diye hala dimdik ayakta hınzırlar 1 aylık yavruya bile dokunmuyorlar. 1-2 gün içinde de fotoğraf koyarım inşaallah. Bilginize
eryol502008-02-06 10:41:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

azizcpt38Çevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2007
İl: Kayseri
Mesaj: 21
azizcpt38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2008 15:26
Arkadaşlar bayan çorabını  kesinlikle denemeyin. Bir çok yavrumu kaybettim bu yüzden. Sanırım yeterince geçirgen olmadığından yavrularım 12 saatte ölüyordu.
5lt lik pet şişeyi lehimle delerek yaptığım yavruluğum harika şimdi.
 
Hepinize sağlıklı balıklar.
azizcpt382008-02-14 15:26:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir