Yeni Başlayanlar Ve Küsenlere Sil Baştan Akvaryum


OsBiLiÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 23
OsBiLiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2012 08:09
güzel  olmuş kardeşim...ellerinie sağlık...midyelerde yakışmış akvaryuma:D....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquacalixÇevrim Dışı

Kayıt: 25/04/2012
Mesaj: 101
aquacalixÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2012 21:10
 Sevgili Alper arkadaşım eski bir yazımdan alıntı yapayım sump ve su dengesi için özelden atmış olduğun sorunun cevabı sayılır diğer arkadaşlarda faydalanmış olurlar.. umarım yardımcı olur ...
 
 
 
 
''Arkadaşlar hepimizin bildiği gibi sump sistemli akvaryumlar her geçen gün yaygınlaşıyor. Bunun nedeni dahada bilinçlenen akvaryum hobicisinin su kalitesine verdiği önem. Sump sistemi evsel atık arıtma sistemlerinin akvaryum boyutunda küçülmüş hali diyebiliriz.
yaygınlaşmasına rağmen yinede bazı eksiklikler ve yanlışlar göze çarpmakta. Sump sistemi denince akla akvaryuma iliştirdiğimiz bölmeler geliyor. Aslında sistem bu kadar basit değil. Sistemin iki arıtma prensibi var ve malesef biz en basiti ve en az verim alınanını kullanıyoruz. Mekanik ve biolojik filitrasyondan geçirme prensiplerinden mekanik olanında takılıp kalmışız.
sump sisteminde asıl olay bio arıtmadır. Ne yazıkki sump sisteminde süngerler elyaflar tüf kırıntıları vs. Mataryallerin kullanımıyla ancak mekanik arıtmadan ileri gidemiyoruz. Oysaki bu artıtma yöntemi bio arıtma ile desteklenmediği sürece yararından aksine daha kötü sonuçlar doğuracaktır.
mekanik arıtmada partiküller sıralı eleklere takılacagı gibi ne yazıkki aynı elekler tarafından daha ufak parçalara ayrılıp tekrar akvaryuma geri dönüş yapacaktır ve dahada çözünük haldeki partiküller nitrat seviyesinde tavana neden olacaktır. Aslında birçok insanın ''sump kurdum ama yinede tam bir başarı sağlayamadım. '' düşüncesinin karşılığı bu olaydır.

peki ne yapmalıyız?

bu sorunun cevabı ikinci plana attığımız yada hiç uygulamadığımız biolojik arıtma kısmını hemen 1. Plana almalı yada daha fazla önem vermeliyiz.

bio arıtmayı nasıl yaparım?
bio arıtma biolojik canlılarla yapılır ve tabiattaki tek arıtma yöntemidir. Sump sistemimiz içerisine dahil edeceğimiz birkaç bitki ve canlı türü bu konuda muazzam sonuçlar verecektir.

örnegin :

sump sistemine tatlı su midyesi kullanarak mükemmel sonuçlar alınabilir. Sump girişlerine tazikli ve bol akıntılı olan giriş ve çıkış bölmelerine yerleştirilmiş midyeler yüzlerce litre suyu birkaç saatte süzerek arıtırlar. Bir diğer tamamlayıcı su bitkileri bu döngü içerisinde büyük rol oynar. Sump içerisine yerleştirilmiş su bitkileri akvaryum suyunu en iyi filitre eden canlıdır. Ama herşeyden önemlisi her bitki bu konuda çok başarılı değildir. Bitkiler nirat ihtiyaçları bakımından farklılık gösterirler. Mesela su sümbülü olarak bildiğimiz (eichornia crassipes) bitki arıtma istasyonlarında kullanılır ve dünyaca (nitrate monster) nitrat canavarı olarak adlandırılır. Okadarki akvaryumda bakımı çok zordur çünkü aşırı zehirli suları sevdiği için akvaryumdaki nitrat seviyesi bir süre sonra onu tatmin etmez hale gelir ve yaprakları kararıp ölür. Ama hemen onun arkasından nitrat avcısı olarak sayabileceğimiz bazı türler sump siteminde uyum sağlayabilirler. Bir çok hobici sump sisteminde yosunsu su bitkileri kullansalarda bilinen bir gerçektirki su üstü bitkileri ve yüzer bitkiler su filitrasyonunu en iyi yapan bitkilerdir. Köklü bitkiler azot döngüsü gerçekleşirken en aktif rol alanlardır. Sump içerisinde kullanıla bilecek bazı bitkiler şöyledir. Su sümbülü (eichornia crassipes) , bambu (bambusoideae) , su kelebeği kanatı (salvinia natans) ve ençok çeşitli bitkilerden frogbits bitkisi olarak bilinen ( limnobium spongia) gibi bazı türler su üzerinde yüzen kökleri ile mükemmel filitrasyon yapan türlerdir. Yosunsuların aksine nitrat tüketiminde daha başarılıdırlar.

sump sisteminiz akvaryumdan bağımsız ise bitkilerin tek ihtiyacı bol ışık olacaktır. Artık birkaç volt elektirikle su içi ve üzerinde kullanıla bilen lambalardan kullanabilirsiniz.

elimden geldiğince teknik terimler kullanmadan anlatmaya çalıştım umarım işe yaramıştır ve amacına ulaşmıştır. Herkese sağlıklı hobiler. ..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macho18Çevrim Dışı

Kayıt: 09/09/2012
İl: Içel
Mesaj: 109
macho18Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2012 23:18
Teşekkür ederim. Makaleniz çok faydalı. Ancak benim sump sistemi akvaryumun iç-üst kısmında. Işık sıkıntı olacağı için bitki koymayı düşünmüyorum. Akvaryumumda 2 küme midye, 4 adet asya midye, 2 adet elma salyangoz, 6-8 kök saz, 2 adet anubias nana, 15-20 dal tilki kuyruğu, 5-6 dal çam bitkisi ve 4 adet te japon var. Bu akvaryumda 100 litre kadar su var. Sumpta bioball, seramik halka, elyaf kullanıyorum. Temiz bir dere bulursam küçük çakıl taşlarıyla sumpta bir elek sistemi oluşturmayı düşünüyorum. Ve dediğiniz gibi tamamen biyolojik filtre sistemi kurmak daha mantıklı ve masrafsız.
Işıklandırmayı ledlerle yaptım. Yaklaşık 5 metre led var kapakta. Renkler: soğuk beyaz, gün ışığı, mor, mavi, yeşil ve kırmızı. Sizce bu ışık şartlarında bitkilerim yaşar mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BLaZe_06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 260
BLaZe_06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2012 00:15
Pazar günü akvaryumun kurulumunu yaptım herşeyiyle :) gayet güzel de oldu (ev halkı biraz kızdı bu kadar büyük olacağını beklemediği için ama alışacaklar inşallah :) ) Şimdilik çalışıyor kendi halinde suyumuzu dinlenmeye bıraktık bugün işyerindeki akvaryumumdan 500ml su getirip döktüm bakteri oluşumu için yarında duruma göre buradan o akvaryuma su götürüp 1 gün daha beklemeyi yada gelirken birkaç tane beyaz kuyruk iceman getirip atmayı düşünüyorum :) herşey gayet güzel gidiyor. Bu aradada boş durmuyorum istediğim balık türlerini araştırmaya devam ediyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Şenol SinoğluÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 356
Şenol SinoğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2012 16:42
Tam 20 yıl önce hayal ettim. 14 yaşında bir çocuk olarak eminönünden 20 litrelik akvaryumla japon balıkları alıp başlamıştım hevesime. Her cumartesi ölen balıklarımı yenileriyle gidip değiştirdim. Sıkıldım, Ailem balıklar ölür dayanmaz yeter dedi.
 
Evlendim, kendi evimi kurdum, Tam 20 yıl sonra kendi evimde bu hayalimi gerçekleştirdim. Akvaryumcularda Hep imrenerek baktığım ciklet ailesi hakkında okudum, araştırdım ve kendi rekorumu kırdım 12 tane balığım hiç kayıpsız 6 aydır yaşamakta :)
 Sıra hayalinde ötesinde olan yavru almaya geldi. Becerebilirsem kendimi aşmış sayacağım :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macho18Çevrim Dışı

Kayıt: 09/09/2012
İl: Içel
Mesaj: 109
macho18Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2012 21:37

Ve tecrübe edinmek böyle bişeymiş demekki. Japonlarım her gün tilki kuyruklarını taktığım vantuzdan söküp çıkarıyor :D Ve sökülen bitkiyi yukarda bol bol tırtıklıyor. Bitkiciğin sürgün verecek hali kalmadı japonlar yüzünden. Bende hemen 3-4 farklı çeşit yem siparişi verdim siteden araştırarak. İlk fırsattada ıspanak, havuç, bezelye karışımı yemi yapıp vericem. Keratalar rahat bıraksın artık şu bitkilerimi. Bir diğeri inşallah ölmeden büyür elma salyangozlarım. Hayvanlar ne zaman cam silmeye çıksa gelip geçerken taciz ediyor japonlar. Midyelerin durumunu hiç anlatmıyorum. Anlayan anladı zaten :)))) Ne kadar yaramazmış bu japonlar yahu!!!


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macho18Çevrim Dışı

Kayıt: 09/09/2012
İl: Içel
Mesaj: 109
macho18Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2012 17:47
Arkadaşlar japon isteyen varsa hediye edebilirim. Bilginize. Tür değişmeyi düşünüyorum. Demasoni ve iceman. Yada chiclid türlerinden herhangi biri de olabilir. Damızlık altıdır japonlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macho18Çevrim Dışı

Kayıt: 09/09/2012
İl: Içel
Mesaj: 109
macho18Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2013 15:35
Japonları müdürüme hediye ettim. Akvaryumu yeniden tasarladım ve artık DEMASONİ ye geçtim. Japondan sonra biraz soğuk geldi hayvanlar ama yavaş yavaş alışıyorlar insana.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir