Yeni Akvaryumu Tropheus İçin Dizayn Etmek


CihanustÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2019
İl: Tekirdag
Mesaj: 12
CihanustÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2019 11:14
Merhaba arkadaşlar,

Hobiye yeni başladım, akvaryumu kurdum fakat değişiklikler yapmak istiyorum ve hobiden keyif alarak sağlıklı canlılara sahip olmak için tavsiyelerinize ihtiyacım var.

[B]Öncelikle akvaryum ve ekipmanlarımdan bahsedeyim;[/B]
* 150-55-70h 10mm mobilyalı akvaryum (mobilya profil üzerine mdf giydirme)
* Buhar camlarını iptal ettim, yerine 2 parça pleksiglas kestirdim, 2 köşesinde manuel yemlemek için kapak, bir köşede ekstra otomatik yemleme için boşluk bıraktırdım.
* 2 adet dış filtre (Eheim 3e pro 2078 + Eheim 3e pro 2076), sağ arka ve sol arkada konumlu
* Isıtıcı (Eheim Jager 300w) sol arkadaki filtre borularının yanında arka cama dikey sabitlenmiş
* JBL Aquacristal UV-C 11w (henüz takılı değil)
* JBL Autofeeder 4 zamanlı (henüz takılı değil)
* Dophin SFP-34 motorlu pipo filtre (henüz takılı değil)
* JBL ProSilent a400 hava motoru
* Işıklandırma 8 adet LED tüp mavi-sarı-beyaz fakat sadece beyaz ışık veriyor ve sadece ışık şiddetini ayarlayabiliyorum kumandadan, sadece mavi seçeneği de olsa iyi olurdu...
* Siyah kum (sanırım hagen değil, 50-60kg kadar - Reeflowers Pearl White kalsiyum karbonatlı 0,5-1,0mm ile değiştirmeyi düşünüyorum)
* 34 adet Malawi chidlid (karışık cinslerde) + 1 adet vatoz (hepsi akvaryumdan çıkarılacak ve Tropheus Duboisi Maswa ile değiştirilecek)
* Jeneca elektrikli dip süpürgesi
* JBL Aqua In-Out
* JBL Aquapad tabanı (kumun ve kayaların altına) full kaplayacak boyutta.

[B]Planım şu şekide;[/B]
*Siyah kumu Reeflowers kalsiyum karbonatlı 0,5-1,0mm ile değiştirmek (forumdaki konuları takip ederek karar verdim pH'ı sabitlemesi için (çok sık su değişimi yapamayabilirim), yorumunuzu rica ederim)
*JBL Aquacristal UV-C 11w kurmak
*Dophin SFP-34 motorlu pipo filtreyi kurmak (suda askıda ve su yüzeyinde beyaz parçacıklar var ve gitmiyor)
*Dalga motoru eklemek (model bilgim yok, gerek var mı araştırıyorum, yorumunuzu rica ederim)
*JBL Autofeeder kurmak
*3E+12D Tropheus Duboisi Maswa eklemek (yetişkin veya yeni bant açmaya başlamış). Bulunduğum yerde yeni bant açmaya başlamış bu adetlerde Duboisi var adet olarak 30TL istiyor (F0 olduğu söylendi). Fiyat çok mu veya yetişkin almamı mı önerirsiniz (epey masraflı oluyor tabi)
*Kayalık dekorlu 3D arka fon istiyorum hem doğallık hem görüntü açısından fakat hacmi düşürecek, pahalı ve fonun arkasında kalacak suyun temizliği/kokusu ile ilgili endişem var (yorumunuzu rica ederim)
*3D arka fon yapmamaya karar verirsem kaya ihtiyacım olacak ve arkaya açık mavi fon koyarım fakat görsellik olarak bana hitap etmiyor

Yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi rica ediyorum arkadaşlar,
Hepinize sağlıklı, huzurlu hobiler.

Not: Ilk kurulumda çok yardımı oldu Müfit Bey'e (Mataheus) teşekkürler.[EDIT]Cihanust,2019-01-16 17:57:28[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fma3280Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 713
fma3280Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2019 11:56
Merhaba; Kurulum da değişiklik sizin için hayırlı olmasını dilerim...

Yazdıklarınız ve olaya bakışınızdan dolayı size tebrik ederim. Bu işe araştırarak, okuyarak, sorarak başlamak son derece önemlidir.
Akvaryum ve ekipmanlar da herhangi bir sıkıntı yok.
Siyah kumu kesinlikle silis kum ile değiştirin. Reeflowers kalsiyum karbonatlı 0,5-1,0mm kumu bende kullanıyorum ve çok memnunum. Gerçekten kullanışlı bu amaca uygun bir ürün. İlk kurulumda yıkamadan, uğraşmadan kullanabiliyorsunuz. Tek sıkıntı renk olarak sadece beyaz olması.
2 adet kaliteli, etkili filtre var. Eminim içinde seramik halka, biyolojik sünger, ehiem pro substrat, elyaf v.b. kaliteli filtre malzemeleri de vardır. Bu doğrultu da bir pipo filtreye gerek olmaması diye düşünüyorum. Yemleme de ki fazlalıktan su yüzeyinde ince bir tabaka olabilir ve burada partiküller olabilir ki JBL Aquacristal UV-C 11w alırsanız bu durumu kökünden çözer.
Maswalar akıntıyı sever. Sizin 2 adet dış filtrenin yaptığı akıntı gücü yeterli olacaktır. Bu mantıkla dalga motoruna gerek yok diye düşünüyorum.
Balıklarda ki fiyat durumu biraz görecelidir. Sonuçta balıkları gören sizsiniz. Eğer balıkların hareket ve davranışları pozitif ise, yüzgeç, kuyruk problemsiz ise, anatomik durumu sağlıklı ise, bant oranları ve renkleri doğru ise dediğiniz fiyat bana makul gibi geldi.
Ben olsam 3D fonu tercih etmezdim. Hem bu işi iyi yapan kişi oldukça az. Hem de sizin de yazdığınız problemler yaratıyor. Bir kere hacimde kayıp yaşıyorsunuz. Sizin aksine ben doğal olmadığını düşünüyorum. Salınım yapma ihtimalide az da olsa var.
Kesinlikle doğal kayalardan oluşan açık bir mavi renk fonlu asimetrik bir tasarım tavsiye ederim. Forumda bu işin şahane örnekleri var ve size yardımcı olacaklarına eminim ve ortaya çıkan sonuç sizi tatmin edecektir.


İyi Hobiler...

[EDIT]fma3280,2019-01-16 14:51:15[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]212329,Cihanust[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CihanustÇevrim Dışı

Kayıt: 16/01/2019
İl: Tekirdag
Mesaj: 12
CihanustÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2019 15:14
Fatih Bey öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.

Reeflowers kumu yıkamadan koymayı düşünüyorum bende ilk seferde. Zaten belli bir miktarı suda çözüneceği için, hazır tankta balık yokken bulanık ta olsa en azından tabandaki kum yerine askıda olanlar çözünecek (hem de daha küçük partiküller halinde olacakları için daha kolay çözünecek) ve su dengesi daha çabuk oturacak.

Filtrelerimi biri akvaryumun sol arkasında, diğeri sağ arkasında olacak şekilde konumlandırsam da, soldaki filtrenin çıkışı ön cama doğru su verecek şekilde, sağdaki filtrenin çıkışı sol cama doğru su verecek şekilde yönlendirdim (daha güçlü ve dairesel akıntı olur düşüncesi ile). Bu şekilde mi olmalı, yoksa ikisi birbirlerine doğru mu su vermeli.
Filtrelerimin ikisini de tam kapasitede mi çalıştırmalıyım?

3D fonun suya salınım yapması ile ilgili olarak ise, bu fonu gazbetondan oyarak yapan (strafor vb. değil) değerli bir sanatçı biliyorum. Salınım olmayacağına inanıyorum, belki arkada kalan boşlukları doldurmak yardımcı olur. Malzeme olarak tam doğal olmasa da, görüntü olarak daha doğal olur diye düşündüm, bu nedenle "daha doğal" dedim aslında. Hacim konusunda 5-10cm derinlik kaybı olacaktır tabi ki.

Sudaki bahsettiğim beyaz partiküller yüzünden, suyu berraklaştıracağını düşünerek, pipo filtreyi satın almış bulundum, epey de büyük görsel olarak kurup kurmamakta kararsızım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fma3280Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 713
fma3280Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2019 15:53
Cihan Bey Rica ederim.

Dediğim gibi kum gerçekten çok efektif bir ürün. Memnun kalacağınızı rahatlıkla söyleyebilirim.

Dış filtre olarak Eheim 3e pro 2078 tek başına yeterli olacağını düşünüyorum. Sizin akvaryum 577 Litre 3D fon ve kum ile bu rakam 420-450 Litreye düşecektir. Eheim 3e pro 2078 filtre 1850 Lt/Saat olduğunu düşünürsek saatte 4 küsur defa devir olacak ki bu da istenilen bir değerdir. Ben konumlandırmayı şöyle yapıyorum. Dış filtrenin su emiş borusunu ( alt köşe ) ve su çıkış borusunu ( üst köşe ) aynı köşeye koyun ve su çıkış borusunu su yüzeyine paralel olarak çıkışını sağlayın. Bu çıkış debisi hem su yüzeyin de dalgalanma ile beraber oksijen yaratacaktır, hem su yüzeyinde ki varsa tabakayı dağıtır, hem de oluşan akıntı suda dolaşan dışkı v.b atıkları dış filtre emiş borusuna doğru yönlendirerek çekmesini sağlayacaktır. Bu arada suda istenmeyen partiküller v.b için filtre içine en üstte sıkı dokulu ( JBL Green elyaf ) (Sera Crystal Clear Top ) koymanızı tavsiye ederim. Bu elyafı istediğiniz berraklığı yakalayana kadar her hafta değiştirin. Daha sonra süreyi açarsınız. Suyun berraklığına katkı sağlayacaktır.

3D fon ile ilgili olarak forumda bir heyecan ve hevesle yaptırıp sonra pratikte hayal kırıklığı yaşayan kişiler var. İyice araştırıp kararınızı verin.

Pipo filtre için acele etmişsiniz. Daha çok yavru büyütme ve üretim tankların da tercih edilir ve gerçekten nahoş bir görüntü oluşturur. Şimdilik kurmayın derim. [EDIT]fma3280,2019-01-16 15:56:00[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir