Yeni başlıyorum


BozerÇevrim Dışı

Kayıt: 13/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3
BozerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2008 23:22

Merhaba,

Bu forumu buldugum icin cok sevindim.. Gecen hafta iki tane minik su kaplumbagasi aldim.. Aldigim akvaryumun boyutlari (uzunluk:30 - genislik:15 - yukseklik:25) simdilik yeterli gorunuyor, buyuduklerinde daha buyuk bir tane yaptirmayi dusunecegim. Bu forumda ve baska sitelerde bircok sey okudum ama emin olmak ve miniklere iyi bakabilmek icin sizlere sormak istedigim birseyler var, bazi sorular size kolay/sacma gelebilir, simdiden ozur diliyorum ama bastan dogru baslamak onemlidir diye dusunuyorum. Simdiye kadar 6 yil bir muhabbet kusu bakmistim, son 5 senedir de bir tekir kedim var o nedenle evcil hayvan konusunda cok sabirli ve sefkatli oldugumu soyleyebilirim Wink

Sorularim sunlar :

1. Ilk olarak bir ic filtre ve isitici alacagim. Ic filtre olarak ATMAN CT-AT101 sanirim boyut olarak yeterli olacak gibi. Filtrenin resminden anlayamadim ama kucuk boy akvaryumlar icin satilan filtrelerin yuksekligi nedir ? Tam olarak suyun icinde kalmasi gerekecegi icin akvaryumun icine koyacagim suyun miktarini arttirmam mi gerekecek ? (Su anda 5 parmak kadar su var) Kuru alan olarak kullandigim kayanin boyu ancak yetiyor. Belki de kuru alani mi degistirmeliyim / yukseltmeliyim ?

2. Isitici olarak yine ATMAN 100W tavsiyesi okudum, sanirim bu yeterli olacaktir. Akvaryumun tabanina yatay olarak koyarsam miniklere yuzerken zarar vermiyor mu ? Ayaklarinin degmesi, vs.. gibi durumlarda ?

3. Tepeye koydugum isik 60W normal ampul (softtone degil) kayanin 20 cm kadar uzerinde duruyor. Sanirim yeterli sicakligi sagliyacaktir. Isik kac saat boyunca ve hangi saatler arasinda acik kalmali ?

4. UV lambasi simdilik almadim, gunde bir iki saat gunes isigi gormesini saglayacak sekilde pencere onunde tutabilirim diye dusunuyorum. Ancak gunesin D vitamini saglayacak yararli isinlarindan cam onunde durarak faydalanmak pek mumkun degil diye biliyorum. Cocuk doktorumuz bize cocugun camin onunden gorecegi gunesin bir faydasi olmaz, bebeginizi mumkunse her gun disari, gunese cikarmalisiniz demisti, ayni sey bu hayvanciklar icin de gecerli olmali diye dusunuyorum.. UV lambasi alirsam hem isitici gorevi goren 60W ampulu, hem de UV lambasini akvaryumun kapagina nasil takabilirim ? Yukarida ancak bir duy icin yer var.. Sizler bu sorunu nasil cozuyorsunuz ? UV lambasi icin marka/model tavsiyeniz var mi ?

5. Haftada bir filtrenin temizlenmesi, ayda bir de suyun tamamen degistirilmesi gerektigini okumustum. Baska yapmam gereken birsey var mi ? Yeni su doldururken musluk suyu yerine icme suyu kullaniyordum, akvaryum kucuk oldugu icin sorun olmuyor.. Musluk suyu koyarsam icine kloru almasi icin bir solusyon damlatiliyormus, onu nereden temin edebilirim?

6. Su sicakligi icin termometre tavsiyeniz var mi ? JAGLER HJS-305A diye bir civali model gormustum, ucuz ve islevsel gibi geldi.

7. Beslenme ile ilgili bana verdikleri yem Sera Rayyf I (gammarus, karides, sardalya karisimi) Bunun disinda hangi siklikta nasil bir takviye yapmaliyim ?

8. Petshop'tan kabuklarinin sertlesmesi icin bir damla verdiler, (Tortucal) haftada bir kabuklarini pamuga damlatip silin dediler. Ancak kutunun uzerini okuyorum, haftada 3 kere yemin uzerine 10 damla damlatin ya da akvaryumun suyuna ilave edin diyor (1 litre icin haftada 2 kez 100 damla) Petshop'taki adamcagiz yanlis mi yonlendirdi beni ? Bu konudaki dogru uygulama nedir ?

9. Bunun disinda bir de vitamin verdiler (Tortvit isminde) Anladigim kadari ile icinde A-D3-E-D-B1-B2-B6-B12-K3 vitaminleri var.. Bizim kaplumbagalarin henuz minik olduklari dusunulurse hangi siklikta ne kadar vermeliyim ? Yemin uzerine damlatip yemi suya atinca bu vitaminler suda eriyip gitmiyor mu ? Soru sacma oldu ise kusura bakmayin..

10. Kaplumbagalardan birisi (daha ufakca olan) geldiginden beri neredeyse hicbirsey yemedi. Devamli olarak kayanin uzerine cikip gozlerini kapatiyor. Beslemek icin birkac kez suya indirdim, burnunun ucuna kadar yem koymama ragmen hic yemedi, bir sure sonra yine gidip kayanin uzerine cikiyor. Suyun sicakligina baktim, 27 derece civarinda, usumus de olmamali diye dusunuyorum. Acaba ne olmus olabilir, hasta olup olmadigini anlayamadim.. Nasil yemek yemesini saglayabilirim ? Bu sekilde yem atinca tum yemleri diger canavar yiyor.. Biri acliktan olecek bu gidisle, digeri de catlayacak Confused

11. Bir veterinere goturmek gerekirse tavsiyeniz var midir ? (Anadolu yakasinda) Veterinerler genelde kedi/kopek uzerine uzman olduklari icin bu hayvanciklardan anlayanini bulmak zor oluyor mu ?

Akvaryumun resimleri de asagida..
 
Zaman ayirip okudugunuz icin cok tesekkur ederim Smile
 










Düzenleme Notu: Çağla Hanım,  lütfen mesajlarımızda Türkçe harfler kullanalım .
Semihsungur2008-05-20 10:16:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2008 00:38
Merhabalar,
 
Dilerim onlara olan bu sevgi ve ilginiz hiç bitmez Smile.
Sorularınıza gelirsek;
 
1-2) Isıtıcıyı yatay koyabilirsiniz, Atman buna elverişli bir ısıtıcıdır, ama 100 watt çok fazla, 25 veya 50 watt bir ısıtıcı sizin için yeterli olacaktır. 25, 50 wattta pek değil ama daha yüksek wattlı ısıtıcılarda bir ısıtıcı koruyucusu şart oluyor, ısıtıcıya sarılıp uyumaya düşkün oluyorlar, bu da plastronda yanık ve lekelere sebebiyet verebiliyor. İçinizin rahat olması için ısıtıcıyla birlikte bir ısıtıcı kouyucusu alabilirsiniz.
 
Mutlaka su seviyesini, doğal olarak kuru bölgeyi yükseltmenin yollarını aramanızı tavsiye ederim. Ne kadar çok su, her açıdan o kadar iyi, şu anki su miktarı gerçekten çok az. Ancak suyu yükseltirken ne kadar iyi tırmanıcı olduklarını, akvaryumdan hiç ummadığınız şekilde firar edebileceklerini unutmayın Wink. Ve sanıyorum akvaryumunuzu çok kısa bir süre sonra değiştirme ihtiyacı hissedeceksiniz.
 
Bir de tabandaki taşlar riskli olabilecek boyutta, tabana koyacağınız taşlar kafalarının en az 2-3 katı büyüklüğünde olmalı, yoksa afacanlar inanılmaz bir şekilde yiyorlar onları, oldukça riskli sonuçları olabilen bir durum. Tabanı tamamen boş da bırakabilirsiniz, hiçbir sorun olmaz, hatta tüm güvenilir yabancı sitelerde boş kullanılması tavsiye edilir, bunun bir nedeni de taşların arasına biriken pislikler sebebiyle su hijyeninin çok çabuk bozulması ve filtrenin veriminin düşmesi.
 
3) Isınma lambası olarak kullandığınız lamba ortaya değil de tam kuru bölgenin üstüne yönlendirilmiş olmalı. 20 cm. uzaklıktan 60 watt ampul uygun görünüyor, ama bunu anlamanın en sağlam yolu bir dereceyle kuru bölge ve su sıcaklıklarını takip etmek; kuru bölge 31-34 derece gibi, su da 26-28 derece olmalı.
 
4) Aynen öyle, pencere, akvaryum camı, su minikler için gerekli olan UVB'nin hemen tümünü engelliyor, arada bunlar olmadan, güzel havalarda, doğru güneşlendirme kurallarına uyarak güneşlendirirseniz, kışa kadar UVB lambayı rahatlıkla erteleyebilirsiniz. Doğru güneşlendirme için forumun başında ataçlanmış Hasan Bey'in (oracle) okumanızı tavsiye ederim.
UVB lambalar, sadece floresan şeklinde zaten, aldıktan sonra bir blast ve starter taktırarak akvaryumun üstüne o şekilde koyabilirsiniz, yükseklik ve akvaryumunuzun eni buna müsait. Piyasada zaten sadece 3 markanın UVB floresanı var; Sera, Exo Terra ve Sylvania, internet üzerinden satış yapan petshoplarda bulunabiliyor genelde, elektrikçilerde bulamanız imkansız.
 
Bir de akvaryumun kapağını bu şekilde kullanmamanızı tavsiye edeceğim, zira akciğer solunumu yaptıkları için sürekli temiz, rutubetsiz hava sağlanmalı. Lambları takmanız gerektiğinde zaten kapakla birlikte kullanamayacaksınız.
 
5) Günlük küçük su değişimlerini ihmal etmeyin, bir de komple temizlik için ayda bir çok uzun görünüyor, akvaryumuzdaki su hacmi çok az olduğu için çok kısa zamanda kirlenecek. Musluk suyunu ağzı açık bir yerde bir gece dinlendirirseniz ek bir madde koymaya gerek yok. Yine de diğer ağır metaller açısından Sera aquatan ekliyorum ben, tüm akvaryumcularda bulabilirsiniz.
 
6) Civalı değil de ucu kablo gibi olan dijital termometreleri öneririm. Kaplumbağa ve civalı bir termometre aynı akvaryumda riskli olabiliyor.
 
7) Raffy I ek besindir, asıl olarak Tetra, Sera gibi kaliteli bir markanın stick kaplumbağa yemiyle beslemelisiniz, diğeri ise arada tadımlık olarak. Toplam hazır mama miktarı bebekler için hergün kafa hacimleri kadar uygundur. Kalsiyum ve vitamin takviyesi sağlıklı olacaktır. Sağlıklı yeşilliklere şimdiden alıştırabilirseniz dengeli ve çeşitli bir beslenmeleri olur.
 
8) Aldığınız bir kaplumbağa vitamini olabilir, kabuk sertleştirici diye satılan kabuğa sürülen ürünleri ise kullanmamak yerinde olacaktır.
 
9) Vitamini haftada bir kez, 2 damla stick yemlere emdirerek verebilirsiniz.
 
10) Minik hasta olarak gelmiş olabilir, ama henüz alışma sürecinde de olabilir. Başta ısıtıcı ve ısınma lambası olmak üzere ekipmanları en kısa sürede sağladıktan sonra durumunu takip edin, hiçbir düzelme göstermezse en kısa zamanda veteriner tedavisi gerekecek.
 
11) Acıbadem'de bu konuda deneyimli bir veteriner ismi önerebileceğim, şahsen tanımamakla birlikte forumlardan takip ettiğim kadarıyla pek çok kaplumbağacığa yardım etmiş bir hekim.
 
Miniklere sağlıklar dilerim Smile.
druzhok2008-05-14 00:41:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BozerÇevrim Dışı

Kayıt: 13/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3
BozerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2008 09:11
Detayli cevaplarınız için gerçekten cok teşekkür ederim. Dediklerinizi en kısa sürede uygulayacagım. Kalan birkaç tane sorum var, affınıza sığınarak..
 
Kuru alanı yükseltmek için daha uzun bir kaya mı aramalıyım, sizin başka çözümleriniz var mi ? Akvaryum küçük oldugu için yüzme alanlarını kısıtlamamak için dar ve uzun birşey bulmam lazım sanırım. Siz nereden temin ediyorsunuz ?
 
Calcium konusunda ne yapmalıyım ? Totrucal diye verdikleri sanırım kalsiyum damlası. Vitamin damlası gibi haftada bir mamasına damlatsam olur sanırım değil mi ?
 
Son olarak 5 numarada yazdığınız günlük küçük su değişimi nedir ?
 
Akvaryumun kapağı yarm kapak, yani üstünün yarısı açık.  Bu durumda içindeki havanın sirkülasyonu sorun olmayacaktır diye umuyorum. Kapak yarım olduğu için hem 60W ampulu hem de UV lambasını birlikte takacak yer yok ne yazık ki. Bu konuda henüz bir çözüm bulamadım.
 
Çok çok teşekkürler. 
Semihsungur2008-05-20 10:24:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

.bengi.55Çevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2007
Mesaj: 333
.bengi.55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2008 12:07
Akvaryumunuza bir asma kat kuru bölge yapabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2008 17:51

Çağla Hanım, rica ederim Smile.

Kuru alan için size uygun olan yöntem yerden de tasarruf etmek için Bengi Hanım'ın da belirttiği gibi platform sistemi. Forumda örnekleri olacak, genel olarak tarif etmek gerekirse platform olarak kullanılacak malzeme (tercihen cam, ancak plastik de kullananlar var) yarım bir kat gibi akvaryumun camına yapıştırılıyor (mutlaka akvaryum silikonuyla, bir diğer alternatif vantuzlamak ama bana o şekilde hiç güvenli gelmiyor). Önüne çıkabilmeleri için bir rampa ya da merdiven düzenleniyor. Platform ve rampanın üstü, üstünde rahatça durabilmeleri için uygun bir malzemeyle kaplanıyor (plastik malzemeler de kullanılıyor, ama yassı ince taş vb. doğal malzemeler daha sağlıklı olacaktır). Platformun altı da boş olduğu için minikler için hiç yer kaplamayan kuru bölge yöntemi bu.
 
Tortucal bilmediğim bir marka, kullanım şeklini bulup okudum, beni biraz huzursuz etti doğrusu ("1 litre suyuna haftada 2 defa 100 damla , haftada en az 3 defa günlük yemlerinin üzerine 10-20 damla"). Kalsiyum katkısı kaliteli yemlerde oluyor, elinizdeki raffy I kalsiyum açısından da zengindir. Aynı şekilde kurutulmuş yem olarak satılan karidesler de. Kalsiyum almalarının en yaygın ve sağlıklı yollarından biri de kuşlar için satılan elips şeklindeki gaga taşlarından (sübye kemiği, mürekkep balığı kemiği) vermek. Mutlaka üstündeki sert kısmı iyice kazıdıktan sonra rendeleyip yemlerini ıslatıp bu toza bulayabilirsiniz, biraz büyüdüklerinde zaten bütün olarak suya attığınızda gidip kemirebilecekler.
 
Günlük su değişiminin miktarını siz belirlemelisiniz, hergün yapacağınız için sizi zaman içinde bıktırıp yormayacak bir miktar olmalı. Örneğin günde %5 gibi bir oran olabilir. Eklediğiniz suyun soğuk olmamasına özen göstermelisiniz, soğuğa karşı çok duyarlılar, soğuk suyla ya da soğuk havayla/esintiyle en ufak temasta hastalanabiliyorlar.
 
Yarım bir kapak olması tabi hava giriş çıkışı için sorun değil. Ama şu durumda bana sorarsanız kapağı tamamen çıkarın, çünkü ısınma lambasının esprisi kuru bölgeyi ısıtmak, bu şekilde lambayı kuru bölgeye yönlendirememiş oluyorsunuz. Onun yerine içine normal duylu 60-75 watt gibi bir ampul takabileceğiniz bir masa lambasını kuru bölgeye doğru yönlendirin. UVB floresan alırsanız onu da blastıyla beraber, akvaryumun üstünde kalacak şekilde boylamasına yerleştirebilirsiniz.
 
Kolay gelsin Smile.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BozerÇevrim Dışı

Kayıt: 13/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3
BozerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2008 00:14

Bütün sorularıma yanıt bulmuş oldum, vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim... Bugün bir ısıtıcı, iç filtre, termometre ve aquatan ısmarladım.. Yakında elimde olur..

Sanırım en zor çözülen konu da kuru alan konusu.. Özellikle benimki gibi minik akvaryumlarda yüzme alanından da feragat etmek istemiyorsak.. Filtreyi ve ısıtıcıyı koyunca zaten yer iyice daralacak.. Internette güzel bir platorm gördüm, Amerika'da satılıyor 7 USD civarında, ancak buralara göndermiyorlar. Orada oturan bir arkadaşımdan benim için alıp postalamasını isteyeceğim.. Gerçekten şık bir çözüm olmuş.
 
Akvaryum tamamlanınca son halinin resimlerini de buraya eklerim..
 
Yeniden teşekkürler :)
Bozer2008-05-15 00:15:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feyzalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1677
feyzalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2008 00:49

Selamlar Çağla Hanım, linkteki asma katı cam kestirerek rahatlıkla yapabilirsiniz. Ben kendi kaplumbağa tankımda asma katın yapay olacağını düşündüğüm için Antalya kayası kullanarak kuru bölge yaptım. Yer kaplamaması açısından kuru bölgeyi linkteki gibi yapabilirsiniz, akvaryumunuzu camcıya götürürseniz belki yatay bir şekilde cam slikonlayabilir. Tabi derdinizi anlatabilirseniz, ben camcıya model arabalarımı koymak için raf yapmasını istediğimde bana yaratıcı zekasını kullanarak değişik birşey yapmıştıConfused

Semihsungur2008-05-23 22:41:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir