Yeni başlıyorum


Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2011 12:48

Arkadaşlar bu yazıyı tamamen kendi tecrübelerime dayanarak yazıyorum aynı şeyleri uyguladığınızda balıklarınız veya suyunuz farklı tepki de verebilir doğrusu budur diyemem. Ve garanti veremem. Ayrıca uygulamalardan sorumlu tutulamam.

 

 

Öncelikle yeni başlayan arkadaşların ve hali hazırda olan arkadaşların dikkat etmesi gereken konuları tek başlık altında toplamaya çalışacağım.

 

İmkanlarımızı değerlendirmek.

Öncelikle bir balık beslemeye başlayacaksak maddi olarak bu işe giriştiğimizde ne kadar harcama gideceğini hesaplamak gerekir. İlk kurlumda gerekli olan birçok malzeme vardır. İlk bakışta gözünüzü korkutsa da siz korkmayın ürünlerin çoğu sadece kurulumda gerekli daha sonra bazı ürünleri kullanmıyoruz bunların başında tabiî ki su hazırlayıcı ürünler geliyor. Su hazırlayıcı ürünler üzerine birçok konu mevcuttur forumda bazı tartışmalarda sürekli kullanılması önerilir bazılarında gereksiz olarak gösterilir ve gereksiz olarak gösterenlerdenim. Ne akvaryum içine nede beklettiğim sulara su hazırlayıcı ürünler kullanmam.  İlk kurlumda gerekli olacak malzemeler. Bu malzemeleri Cichlid besleyen biri olarak 150Litreyi baz alarak yazıyorum. Hacim yükseldikçe malzeme kullanımı ve gereği artar. Maddi yönün yanı sıra bir balık beslemek için zamanımız var mı bunu düşünmeliyiz. Akvaryumun haftalık bakımlarını aksatmadan yapabilecek miyiz. Evde koyacağımız yerimiz var mıdır. Bütün bunları değerlendirmeye almamız gerekir.

TL Rakamları tamamen ortalama olarak yazılmıştır. Tam rakamlar değildir.

150Litre akvaryum: 100,00TL

Dış motor: 100,00TL

Kum: 10kg 10,00TL

Dekor taşları: 15,00TL

Hava motoru ve hava hortumları: 30,00TL.

Işıklandırma: 15,00TL.

İç motor: 15,00TL.

Yem: 15,00TL.

Isıtıcı: 20,00TL.

Ayrıda dış motorun içi boş olarak gelirse isteğe bağlı olarak Filtre malzemeleri eklenebilir.

Balık isteğe bağlı: ( sarı prensesi başlangıç olarak baz alıyorum ) 1erkek 5dişi =30TL.

Evet arkadaşlar ilk kurulumda gerekli olan malzemeler bunlardır. Bunların yanı sıra birde su hazırlama ve ilaç ürünleri vardır ki. Bunları akvaryumcu dostlarımız yeni başlayan arkadaşları acemi olarak gördüğünden allar pullar ve fahiş fiyatlardan satar. Bu ürünlerin başında Sera Quatan vardır suda ki berraklığı arttırır ama aynı suyu 2 hafta içinde normal yollardan doğal olarak elde etmem mümkündür. Sonra Sera Nitrivec bakteri kültürü bu ürünü ben kendimde kullanıyorum fakat 150Litrelik akvaryumda gerek kalacağını sanmam bakteri oluşumu hızlı bir şekilde oluşur hacim düşük olduğundan dolayı. Bu ürünleri kullanıp kullanmamak tamamen size bağlıdır zorunlu değildir.

 

Balık seçimi,

Balık seçmeden önce imkanlarımıza baktık nelerin gerekli olduğunu araştırdık ve maddi olarak durumumuz bunlara gayet uygun o zaman balık seçimini rahat yapabiliriz rahat dememde ki kasıt her balığın farklı özellikleri ve farklı ihtiyaçları vardır. Örneğin yunus en az 350Litre akvaryum istersen sarı prenses için 150Litre gayet yeterlidir. Yunus geniş kumluk alanlar ister sarı prenses kayalık alanlar.

Eğer imkanlarınız ve zamanınız varsa balık seçimini balığın özelliklerine göre yapabilirsiniz. İmkan ve balık seçimi birbiriyle tamamen alakalıdır. İkisini güzelce dengede tutmak gerekir. Bunu başarırsanız hem siz, hem aileniz hem de balıklarınız bu durumdan çok memnun olacaktır. 150Litrelik akvaryum almaya imkanı olan ve Tropheus gibi bir balığa bakmaya zamanı olmayan birinin yanlış seçim yapması demek eninde sonunda kötü sonuçla karşılaşması demektir.

Tropheus 150Litrede bakılacak balık değildir geniş alanları sever. Aşırı hassas hastalanmaya çok yatkın bir balıktır. Tropheus türünü bakarken bloat hastalığı konusunda bilinçli olmak gerekir. Yem verme esnasında en az 10 dakika balığı güzelce takip etmek gerekir. Su değerlerini her zaman yüksek tutmak gerekir. Haftalık su değişimlerini ve dip çekimleri atlanılmamalıdır. Bitkisel ve bol çeşitli yemler seçilmelidir. Bunlara dikkat edildiği takdirde sağlıklı olmaması için sebep olamaz ama yinede bizim bilmediğimiz kontrolümüz dışında gelişen hastalıklar olabilir. Fakat iyi bakılan iyi su şartlarına sahip olan bir balığın hastalık oranı %10 iken kötü su şartlarına sahip olan bir balığın hastalık oranı %70 civarındadır. Bundandır ki her balığı istediği ortamda maksimum özenle yetiştirmek gerekir. Büyük balıkları alıp küçücük akvaryumlara tıkmamalıyız. Yunus büyük ve güzel bir balıktır etrafınızda muhakkak vardır yunus besleyen. Bu balığın büyük halini görüp beğeniriz ve alıp yetiştirmek isteriz fakat bu balık o güzelliğini ve formunu sadece büyük akvaryumda özenli bir bakımla sergiler. Küçük akvaryumda hiçbir zaman istenilen güzelliğe gelemez. Balıklarımızdan en iyi formu ve güzelliği almak için atlanılmaması gereken tek noktadır istedikleri ve mutlu oldukları ortamları hazırlamak. Onlar mutlu olurlarsa sizi de mutlu ederler.

 

Akvaryum kurulumu,

İmkanlarımızı değerlendirdik ve bu imkanlara uygun olan ve bizim bakabileceğimiz balığı bulduk. Şimdi sıra akvaryumun kurulumunda.

Öncelikle akvaryum malzemelerini hazırlıyoruz kurulum için kumumuzu bir leğene döküyoruz ve güzelce yıkıyoruz. Leğeni su doldurup kumu karıştırıyoruz su bulandığı zaman suyu döküyoruz ve yeniden dolduruyoruz bir süre sonra siz kumu karıştırsanız dahi su bulanmayacaktır. İşte o zaman kum temizlenmiş demektir. Bu kumu kaynatırsanız daha garanti olur mikropların ölmesi yönünden.

Akvaryumu güzelce soğuk ve sıcak su ile en iyi şekilde yıkayacaksınız kesinlikle deterjan kullanmayacaksınız sadece süngerle sileceksiniz. Sonrasında kurumaya bırakacaksınız.

Akvaryum kuruduktan sonra kumu ve dekor malzemelerini tabana yerleştireceksiniz. Mümkünse dinlendirilmiş su değilse çeşmeden normal su koyabilirsiniz. Suyu akvaryuma koyarken kumun ve dekorların dağılmaması için tabana tabak gibi bir şey koymalısınız suyu tazziğini kesmesi için veya suyu çok yavaş eklemelisiniz. Kum eklendikten sonra dış motor, iç motor, ısıtıcı ve hava motoru akvaryuma eklenir. Isıtıcı 26 dereceye ayarlanır bu değer balık seçimine göre değişiklik gösterir. Malzemeler çalıştırılır. Akvaryum içine bakteri kültürü veya birkaç parça yem atılır. Bakterilerin oluşması için. 1 hafta boyunca bolca hava verilir iç motor ve dış motor hiçbir şekilde kapanmadan çalıştırılır. İlk başlarda bulanık olan su 3-4 gün içinde tamamen açılır ve berrak olur. İlk hafta sonunda suyunuz tamamen balıklar için uygun hale gelir. Çok hassas balık besleyecekseniz kum seçimi ve dekor seçimini ona göre yapmalısınız çünkü piyasada bulunan bazı kumların farklı özellikleri vardır. Örnek Tropheus türleri için mercan kırığı veya aragonit kum önerilir ph tamponlaması yapması için. Çünkü tropheuslar yüksek ph değerlerinden hoşlanırlar. 1 hafta sonuna geldik ve suyunuz hazır. Şimdi balık eklemeye geldi. İstediğimiz balığı tercihim forumdan bildiğiniz kişiden almanız ama olmadı ve akvaryumcudan aldınız diyelim. Balığı eve getirdiğinizde önce onu bir kovaya koyarsınız Akvaryumdan kovaya yavaş, yavaş su eklersiniz balığı kendi akvaryumunuzda ki su değerlerine alıştırmak için. 1 saat sonra balığın alıştığından emin olduktan sonra ki bu süre için 1 saat idealdir balığı hırpalamadan akvaryuma yavaşça kepçe ile alarak ekleyebilirsiniz.

 

Bundan sonraki durum tamamen size aittir. Haftalık akvaryum bakımları ve su değişimlerini aksatmamalısınız. Burada sadece seçimin önemini ve başlangıç aşamasını anlatmak istedim. Kurlum konusunda çok detaya girmedim çünkü forumda yeni kurulumda fazlaca konu var. İnceleyebilirsiniz.


Eksiğim veya yanlışım varsa affola.


Saygılar...

 

 

Burak Bulut2011-01-21 07:46:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CatchMe1fYouCanÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 524
CatchMe1fYouCanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2011 11:52
Keşke bu yazıyı 1.5 ay önce yazsaydınız:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2011 12:08
[QUOTE=CatchMe1fYouCan]Keşke bu yazıyı 1.5 ay önce yazsaydınız:)[/QUOTE]

Bu yazı sadece başlangıç için değildir. Her zaman aklımızda bulunması gereken dip notlarda içerir.

Ayrıca zararın neresinden dönülürse kardır.

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mayazbÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 69
mayazbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2011 15:54
Teşekkürler, gaydalı bir başlık.

Ben bir soru sormak istiyorum, 480 lt lik yeni tanka geçeceğim, eski akvaryum hala aktif, içinde balıklarım var, biyolojik dengesi vs yerinde, dış filtre çalışmakta.

Yeni tanka geçişi nasıl yapmalıyım? Dekoru tamamlar tamamlamaz eski tanktaki suyu aktarıp, hemen balıkları felan aktarıp sonra kalan hacmi günde 40-50 lt dinlendirilmiş su ile tamamlamak mı daha uygun, yoksa 1 hafta dediğiniz gibi bekleyip yepyeni bir suya balıkları aktarmak mı?

Fakat bu bir hafta içerisinde dış filtreyi yeni tanta kullanıyor olacağım, o zaman eskisi ne olacak? Balıklar idare edebilecek mi?

Bu ve benzeri bir ton soru var aklımda Aglama

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2011 16:18
[QUOTE=mayazb]Teşekkürler, gaydalı bir başlık.

Ben bir soru sormak istiyorum, 480 lt lik yeni tanka geçeceğim, eski akvaryum hala aktif, içinde balıklarım var, biyolojik dengesi vs yerinde, dış filtre çalışmakta.

Yeni tanka geçişi nasıl yapmalıyım? Dekoru tamamlar tamamlamaz eski tanktaki suyu aktarıp, hemen balıkları felan aktarıp sonra kalan hacmi günde 40-50 lt dinlendirilmiş su ile tamamlamak mı daha uygun, yoksa 1 hafta dediğiniz gibi bekleyip yepyeni bir suya balıkları aktarmak mı?

Fakat bu bir hafta içerisinde dış filtreyi yeni tanta kullanıyor olacağım, o zaman eskisi ne olacak? Balıklar idare edebilecek mi?

Bu ve benzeri bir ton soru var aklımda Aglama
[/QUOTE]

Bunun için daha önce bir konu açılmıştı.

Sizin için bu akşam veya yarın bu konu ile alakalı konu açacağım. Size öm den bildiririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mayazbÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 69
mayazbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2011 16:38
Peki teşekkürler. Bekliyorum cevabınızı Tebessüm

Ben ilgili konuları aradım ama bulmakta başarılı olduğum söylenemez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dogancetinÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 51
dogancetinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2011 22:00
Çok tesekkürler Burak bey gerçekten yararlı bilgiler bende tam olarak böyle bir konu. yazı bulamadım çok hatalar yapmıstım ve balık hastalıklarının önüne bir türlü geçemedim az balıktada çok balıktada. akvaryumumu baştan yeniden kurmayı düşünüyordum bu yazıyı göz önüne alarak kurulumumu yapıcam .Başarılar saglıklı balıklar 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Adige•Çevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 203
Adige•Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2011 22:02
Kayseri'de 250 lt akvaryum 90 tl 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2011 15:40
[QUOTE=yakup07]Kayseri'de 250 lt akvaryum 90 tl  [/QUOTE]

Haklı olabilirsiniz 150x60x60 kayıtlı kuşaklı 10mm camdan akvaryum 225,00tl fakat her yerin ve mekanın farklı fiyatları vardır.

Fiyatlar kesin değildir. Ortalama olarak yazdım.


Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

goldmineristÇevrim Dışı

Kayıt: 08/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 35
goldmineristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2011 20:36

Çok güzel ve faydalı bir yazı teşekkürler . :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karideskisehirÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 933
karideskisehirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2011 21:43
[QUOTE=CatchMe1fYouCan]Keşke bu yazıyı 1.5 ay önce yazsaydınız:)[/QUOTE]
Ben yazmıştım 1.5 ay önce bir yazı. :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir