Yeni hobi, tarantula. Korkanlar-Çekinenler içeri


ka2nÇevrimiçi

Kayıt: 13/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1336
ka2nÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2013 13:39
Merhaba arkadaşlar.
Yepyeni bir hobi ile tanışmış bulunmaktayım.
Sizlere kısaca giriş evremi anlatacağım. Amacım sizlerin de bu hobiye ilgi duymanızı sağlamak olacak ilk etapta.

Forumda bir tanıtıma yıllardır bakıyorum. Tarantula terraryumu, hep hayranlık.
Ama adı tarantula işte, hep geri duruyordum. Bendeki de kafa yani, o kadar bak hiç yazılanları okuma .
Birgün baştan sona okudum, hiç de korkulacak birşey olmadığını gördüm.
Evde beslediğimiz tarantulaların çoğunun saldırgan olmaması ve zehirlese bile arı sokmasından ileri gidemeyeceği gerçeği(alerjimiz yoksa tabii) beni hızlı bir şekilde bu hobinin içine attı.
3 gün önce gece 11 gibi ilk tarantulam olan sem-adult(yaru yetişkin) 2 yaşındaki dişi g. rosea mı aldım.
Kızımızın adı erza(anime izleyenler bilir ^^)
Aşırı derecede çekingen. Kesinlikle saldırma gibi bir girişimi yok. Bugün zorla yer değiştirtmeye çalışırken 5 dk boyunca fırça ile taciz etmeme rağmen 1 kere bile saldrmadı.
Yine de henüz elime almaya cesaret edemiyorum.
Resimlerde 2 farklı teraryum var. ufak olanda kıyamayıp büyükolana geçirmiştim ama ordaki yükseklik beni korkuttu biraz, tırmanma eğilimi var, 20-25 cm den düşerse de yaralanması muhtemel.
Ben de eski yerine alıp orayı yağmur ormanı habitatı şeklinde şekillendirmeye karar verdim. Şimdilik canlı olmayacak içerde.
Yarın elimde olacak yeni tür ise p. munirus.
Erza'nın aksine durduk yerde saldırma eğilimi olan bir canlı. Ve AŞIRI hızlı. Yeni başlayanlar için kesinlikle önerilmeyen bir tür. Youtube da 1 2 video var camlara saldırdığı, angry minurus yazar da izlerseniz ne dediğimi anlarsınız :)
Yine de bu denli güzel bir canlıyı evde görmek istedim ve gözümü kararttım. Tarantulaları iyice tanıyana kadar munirusa bayağı bir mesafeli davranacağım :)

Dediğim gibi bu başlık altında elimden geldiğince öğrendiğim bilgileri sizlerle paylaşıp bu hobiyi akvaristler arasında yaymaya çalışacağım.
Bir sonraki mesajımda da kısaca yem ve ortam konusundan bahsedeceğim elimden geldiğince.
Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.




 ka2n2013-09-20 09:04:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hasancan DaglarÇevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2013
İl: Izmir
Mesaj: 350
Hasancan DaglarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2013 13:47
Hayırlısı olsun yeni hobiniz. İnşallah keyifle beslersiniz. Bir ara bende çok heves etmiştim ama sürekli alerji ilaçları alan alerjik biri olarak ısırılma ihtimalini göz ardı edemedim :) eğleneceğiz diye de ölmeye gerek yok :D. Tarantulaları nereden tedarik ettiğinizi çok merak ettim paylaşırsanız sevinirim.
Hasancan Daglar2013-09-19 13:47:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

totankaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1036
totankaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2013 13:49
Kaan 'cığım hızına yetişemiyoruz. Ne yazacağım bilemiyorum. Maşallah çok güzel Diyeceğim ama rüyama girse kabusa çevirir.  Ne diyeyim aman kapağını açık unutma . 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bünyo123Çevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2011
İl: Balikesir
Mesaj: 173
bünyo123Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2013 23:40
Ah bi bulabilsem ben de teraryum hazırlıycam aklımda iyi bir teraryum projesi var ama Tarantula yok bulsam ev halkından gizli bakarım senin teraryumun da baya güzel bir de teraryumun genel bir fotoğraf ını cekermisin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ka2nÇevrimiçi

Kayıt: 13/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1336
ka2nÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2013 08:33
[QUOTE=Hasancan Daglar]Hayırlısı olsun yeni hobiniz. İnşallah keyifle beslersiniz. Bir ara bende çok heves etmiştim ama sürekli alerji ilaçları alan alerjik biri olarak ısırılma ihtimalini göz ardı edemedim :) eğleneceğiz diye de ölmeye gerek yok :D. Tarantulaları nereden tedarik ettiğinizi çok merak ettim paylaşırsanız sevinirim.
[/QUOTE]

Sağolun, henüz ısırılmadım ve keyifle besliyorum. Tabi sizin için biraz hayatta kalma savaşı olur evde tarantula olması :) Tarantulalar ile iligli forum siteleri mevcut ve şans eseri evime 5 dk uzaklıkta çok iyi bir üretici varmış :) Canlı yem ve tarantula konusunda. Onun dışında kargo yapılması kolay canlılar. Başka bir ilde beğendiğiniz bir tarantula, bilgili bir hobici sayesinde zarar görmeden elinize gelir.


[QUOTE=totanka]Kaan 'cığım hızına yetişemiyoruz. Ne yazacağım bilemiyorum. Maşallah çok güzel Diyeceğim ama rüyama girse kabusa çevirir.  Ne diyeyim aman kapağını açık unutma . [/QUOTE]

Sağolun abi. Aslında pek öyle olmadı benim için. Hep bir sevimli gözükme olayı vardı. Korktum hala da korkuyorum ama çok nadir iğrendim. Kapağını açık bıraktığım oluyor. Zaten pek yuvalarını terketmek istemiyorlar. Bir iş çıkışı geçerken uğrarsanız canlı görürsünüz abi :)


[QUOTE=bünyo123]Ah bi bulabilsem ben de teraryum hazırlıycam aklımda iyi bir teraryum projesi var ama Tarantula yok bulsam ev halkından gizli bakarım senin teraryumun da baya güzel bir de teraryumun genel bir fotoğraf ını cekermisin[/QUOTE]

Özelden mesaj attım. İstediğiniz her türlü tarantulayı, her türlü boyda bulabileceğiniz bir site. Ev halkından gizli bakmanızı önermem pek, temizlik yaparken anneniz görse, sağlam bir terlik darbesine kurban gidebilir güzelim canlı.


Kızımızın evdeki ilk serbest koşusu. koşu dediğim salyangozdan az hızlı :)





Büyük teraryum



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emotionÇevrim Dışı

Kayıt: 09/09/2013
İl: Mugla
Mesaj: 1
emotionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2013 12:34
Tarantula almak istiyorum. B. Simithi m vardı. 3. kabuk değişiminden sonra malesef öldü. Anlam veremedim ama kabuk değişiminden sonra 2 bacağı yoktu ve hiç tarantulaya benzemiyordu. Teraryuma başka bir örümceğin girip tarantulamı yemiş olabileceği bile geldi aklıma. Bakımı konsunda çok titiz davranış sergilememe rağmen bir yerde hata yaptım sanırım. Nerden bulabilirim......

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslan_kralÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/07/2012
İl: Kayseri
Mesaj: 1411
aslan_kralÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2013 10:07
   Ciddi anlamda ürktüm konuyu okuyunca. Bu hayvanlardan birinbin omzuma elime koluma değdiğini düşünmek bile beni ürpertiyor heralde gerçekleşse deliririm. Çok korkunç evimde beslediğimi düşünemiyorum bana ayda 5 bin lira verseler şu tarantulayı besle deseler bunu elimin tersiyle redderdim. Gece lavaboya kalkacaksın ayağına dolanacak ayyyy içim ürperdi hobinde başarılar...

Beğenenler: [T]193674,ZayaZ[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2013 10:14
Bunları nasıl besliyorsunuz, genelde yalan yanlış duyduğum kadar kendi tutluğu avları yemeyi tercih ederlermiş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whitesinekÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 528
whitesinekÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2013 14:29
[QUOTE=emotion]Tarantula almak istiyorum. B. Simithi m vardı. 3. kabuk değişiminden sonra malesef öldü. Anlam veremedim ama kabuk değişiminden sonra 2 bacağı yoktu ve hiç tarantulaya benzemiyordu. Teraryuma başka bir örümceğin girip tarantulamı yemiş olabileceği bile geldi aklıma. Bakımı konsunda çok titiz davranış sergilememe rağmen bir yerde hata yaptım sanırım. Nerden bulabilirim......[/QUOTE]


B.smithi narin ve zor büyüyen bir tür keşke başka tür ile başlasaymışsınız. Kabuk değişiminde ortam yeterince nemli değilse hatta kabuk yeterince nemli değilse bacaklarını çıkartamamış olabilir.


[QUOTE=mesutok]Bunları nasıl besliyorsunuz, genelde yalan yanlış duyduğum kadar kendi tutluğu avları yemeyi tercih ederlermiş.[/QUOTE]

Arkadaş cevap verecektir ama görmüşken ben de yazayım  Tarantulalar sadece canlı yem yer bu yüzden devamlı un kurdu , çekirge ve hamam böceği vermeniz gerekir. Tabi gücüne boyuna göre tarantulanızı yaralamayacak şekilde diğer böcekler de verilebilir. Kışın ortamdaki nemi sağlamak ve canlı böcek bulmak nispeten daha zordur ama artık net üzerinden böcek satışı yapılmakta. Küçük tarantulaları (siling) beslemek büyüklere göre daha zordur çünkü kolay yem beğenmezler ve boyutlarıyla orantılı küçük sinekçikler ve böcekleri tercih ederler. Bu yüzden hobiye yeni başlayacaksanız orta veya büyük boy tercih ediniz.


[QUOTE=aslan_kral]   Ciddi anlamda ürktüm konuyu okuyunca. Bu hayvanlardan birinbin omzuma elime koluma değdiğini düşünmek bile beni ürpertiyor heralde gerçekleşse deliririm. Çok korkunç evimde beslediğimi düşünemiyorum bana ayda 5 bin lira verseler şu tarantulayı besle deseler bunu elimin tersiyle redderdim. Gece lavaboya kalkacaksın ayağına dolanacak ayyyy içim ürperdi hobinde başarılar...[/QUOTE]


Sanıldığı kadar agresif ve zehirli bir tür değil aslında tarantula. Aslına bakarsanız tüm örümcekler zehirlidir fakat kimisinin zehri insanın hissetmeyeceği kadar az orandadır veya zayıftır. Tarantulaların da bir kaç tür hariç zehri çok kuvvetli değildir. Yine türe göre çoğu zaman ağır kanlı ve sakin huylu canlılardır ama yine de mecbur kalmadıkça ele alınması tavsiye edilmez hayvandır sonuçta ne yapacağı belli olmaz. Özellikle aç olduklarında ve üreme dürtüsü yoğun konumdayken ellenmemesi tavsiye olunur. Bir de tarantulalar kendini tehlikede hissederse üstündeki tüyleri bombalama adı verilen bir yöntemle düşmanına doğru fırlatırlar. Siz görmezseniz ama çok kaşındırabilir hatta alerjik bünyelerde ciddi reaksiyonlara neden olabilir.


Resimlerden anladığım kadarıyla örümceğin türü grammostola rosea olması lazım. Çabuk büyüyen , bakımı kolay , ısı -nem toleransı yüksek ve uysal bir türdür keza fiyatı da uygundur. Yeni başlayanlar için önerilebilecek bir türdür.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2013 14:47
Her eve lazım aslında bundan salacaksın eve mutlu mesut yaşar, hamam böceği, karınca, sinek, örümcekler işine geleni evden avlasın yesin bir köşeyede yuvasını yapsın, evi ilaçlatmaya hiç gerek kalmaz mesutok2013-09-27 14:48:57

Beğenenler: [T]215535,CURRE[/T]
+1: [T]215535,CURRE[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YFYİĞİTÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 460
YFYİĞİTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2013 15:47
Kimse sormamış ben sorayım bari bu vatandaşların örümcek ağları yok mu?

+1: [T]215535,CURRE[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 875
macasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2013 02:42
Bayıldım kardeşim :)) zevk ve imrenerek bakıyorum şu an fotolara. Ben ailevi sebeplerden bakamıyorum ama içimde bir uhtedir. Sağlıklı güzel hobiler dilerim. MaşaAllah 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ank-06Çevrim Dışı

Kayıt: 20/12/2011
İl: Ankara
Mesaj: 55
ank-06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2013 23:40
vay be kaan görmeyeli nerelere ilerlemişsin tebrik ederim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yortanÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2013
İl: Zonguldak
Mesaj: 50
yortanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2013 01:26
bende besliyorum resimdeki türlerden bendede var onun dışında 6 tanede yavru yani hobi adında sling tarantulam var her bakışta farklı hareket sergiliyorlar gizemliler avlanmalarını izlemekte muhteşem
ağ yapan türlerde var ama bu resimdeki tür yani g.rosea ağ yapmaz belirli özel durumlar hariç

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir