Yeni Japon akvaryumu kuruyorum


iesenÇevrim Dışı

Kayıt: 28/06/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 6
iesenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2012 22:49
Birkaç haftadır sürekli bu forumda dolaşıyorum, paylaşımları okuyorum, gerçekten çok faydalı oluyor..

55 lt akvaryumum var yeni su doldurdum 1,5 gün bekledim, akvaryumcunun verdiği mavi sıvıyı gösterdiği ölçüde ekledim. Aylardır fanusta yasayan balığı hemen kurtarmak için birkaç gün daha beklemedim :( Akşam koyduğum balığım, sabah öldü..

Bu işi gönülden doğru şekilde yapmak istiyorum ve 2-3 haftadır bu forumu takip ediyorum. Bu olaydan sonra birkaç sorum var:

 - Akvaryumda 2 küçük anubis var. Acaba paratiz oradan bulaşmış olabilir mi, bazı yapraklarında kahverengi küçük iplikçikler var bazıları suda dolaşıyor, acaba bitkilerim sağlıksız mı?( Sanırım kahverengi alg sorunu var. Bu zararlı mı?)
 - Paratiz den öldü ise acaba akvaryumun suyunu tamamen değiştirmelimiyim?
 - Akvaryumu en az kaç gün bekletmeliyim ve bu süre zarfında akvaryuma nasıl bir bakım uygulamalıyım? (1 haftadır boş çalışıyor ne zaman alayım güzel bir tül kuyruk)
 - Sadece iç filtre kullanıyorum ve hiç kapatmıyorum, acaba yeterli olur mu?
 - Akvaryum beklerken kapağını kapatmalı mıyım, yoksa açık mı kalmalı?
 - Hava motoru ve hava taşı almalı mıyım?


iesen2012-07-13 22:10:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Rc orandaÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 451
Rc orandaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2012 23:19
 Sorun suyun hazır olmayışından olabilir, çeşme suyunun akvaryum için kullanılabilir hale gelmesi için en az 3 gün gereklidir(güzel bir biçimde havalandırarak).
 
 Yeni tank kurulumunda ise suyun yeterli hale gelmesi en az 1 hafta civarında olur (tavsiye edilen bir ay civarıdır) tank'da bakterilerin oluşması için dinlenmiş suya az miktarda yem ufalayıp veya bakteri kültürü ekleyerek süreci hızlandırabilirsiniz yada güvendiğiniz bir tanıdığınızın akvaryum suyunu kendi akvaryumunuza ekleyerek aşılama yapabilirsiniz. Birde küçük bir tavsiye yeni tank kurulumunda uygun miktarda kaya tuzu kullanımı, balıkları parazitlerden korumada yardımcı olur.
 
 Malesef acele etmişsiniz ama buda sizin için bir deneyim oldu sonuçta. Filtrenizi hiç bir zaman kapatmayın hava motoru da maddi açıdan sorun olmayacaksa tabi ki alın. Forumda ki yararlı yazıları okumaya devam ederseniz yeni balığınıza çok daha güzel bakabilirsiniz. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SertacbatmazÇevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2012
İl: Ankara
Mesaj: 135
SertacbatmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2012 07:59
Merhabalar,
Balığınızı almadan önce iyice bi gözlemleyin derim. Pularında dökülme, kuyruk ve yüzgeçlerinde yırtılmalar ve kanlanma, suyun içerisinde hareketsizlik ve renginde cansızlık gibi faktörleri göz önünde bulundurun ve bu balıklardan uzak durun derim ben.
Balığınızı akvaryumunuza koymadan önce mutlaka bir 10 dk a kadar poşetini açmadan akvaryum suyunuzun üzerinde bekletin ki akvaryum balığınız akvaryum suyunuzun sıcaklığına alışsın.
Haftada bir gün mutlaka %20 oranında iyi bir dip çekimi yapın. Ve mutlaka dinlenmiş (akvaryum içerisindeki su sıcaklığına ile aynı olması şart) su ekleyin. Her 10lt ye 3 çay kaşığı kaya tuzunu akvaryumdan aldığınız suda çözerek ekleme yapın.
Japon balığı besleyecekseniz silis kum tavsiye ederim. Midye kırığı da öneriliyor.
Yemleme olarak Sera Goldy, Sera Goldy Gran, Sera Goldy Color Spirulina, haşlanmış bezelye(dış kısmı soyularak balık başına 1 adet elinizle ezerek), karides kurusu(3 günde 1 aşırıya kaçmadan) kullanabilirsiniz. Yem miktarı olarak balıkların göz büyüklüğünü geçmiyecek şekilde yemleme yapabilirsiniz.
Şu sıralar ısıtıcı kullanmanıza gerek yok diyebilirim havalar gayet sıcak, ama eylül ekim gibi kullanmanızı öneririm.
Hava motoru ve hava taşı kullanımı filtreniz yeteri kadar oksijen sağlamıyorsa kullanın derim. Ama ihtiyacınız yoksa arkadaşımında dediği gibi tamamen maddiyata bağlı olarak senin elinde.
benim aklıma gelenler şimdilik bu kadar. Bir hatam olursa zaten forumda japon balıklarından çok çok iyi anlayan üstadlarımız var onlar beniim hatalarımı düzelteceklerdir.
Birde akvaryumunuzun resimlerini, ölçülerini ve ekipman özelliklerini yazarsanız daha faydalı bilgiler alabilirsiniz.
Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kiZiroGLuÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 341
kiZiroGLuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2012 10:42
Geçmiş olsun bu sizin için bir deneyim oldu bundan sonraki balıklarınız eminim daha sağlıklıyaşayacak..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iesenÇevrim Dışı

Kayıt: 28/06/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 6
iesenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2012 09:20
Cevaplar için çok teşekkür ederim...

Sessiz bir hava motoru almayı düşünüyorum. 24 saat olmasa da ara ara çalıştırırım. Tetratec in APC 100 modelini kestirdim gözüme..Yinede da sessiz tavsiyeleri araştırıyorum..

Kum sanırım deniz kumu, midye kırığı da olabilir, fotoğraf yükleyince görebilirsiniz..

Şu an aklımdaki tek soru Anubiaslar üzerindeki kahverengi algler. Işığı hiç kapatmıyorum, birazını temizledim, 4 gündür yeni oluşum gözlemlemedim.

Bugün fotoğraf ekleyeceğim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2012 13:06
Yeni suya yeni akvrayuma balık hemen konmaz ölür, metilen mavisi koymak şart değil, akvrayuma çeşme suyunu doldur, tüm malzemeleri ekle, içinde balık varmış gibi boş bir şekilde tüm filtreleri falan nevarsa çalıştır, bir hafta böyle balıksız çalışsın bu arada akvaryumun içine 3-4 tane pond yem ufala yahut her hangi bir miktar yem, buda faydalı bakterilerin oluşmasında faydalı olacak. bir hafta sonra bir iki balık  balık ekleye bilirsin ve izlersin 5 gün içinde ölmezlerse sorun yok, döngü genelde 3. haftada tam olarak otururmaya başlar, faydali bakteriler iyice kolonileşmiş olur filtrelerin süngerlerindede, bitki yapraklarında, kum üzerinde v.b yerlerde. 3. haftadan sonra begendiğin türleri yavaş yavaş ekleye bilirsin. Haftalık su değişimini ihmal etme, ilk hafta en suda zehirli haftadır, çünkü amonyak had safhadadır. Buda balıklar için en zehirli olandır, sonrasında faydalı bakteriler amonyagı  daha az zararlı nitrite, daha sonra ise nitriti daha az zararlı olan nitrata çevirirler. nitratı ise sen haftalık akvrayumdan kirli su çekimi ile uzaklaştırabilirsin. Bunun için akvaryumun kapasitesine balık yogunluğuna göre haftalık yahut çok büyük akvaryumlarda biraz daha uzun sürelerde su çekimi ve yeni su ile zaleme yapılır. akvrayuma eklenecek su ise çeşme suyu sullanıyorsanız üzeri açık kapta en az 3 gün dinlendirilmeliki içindeki klor uçsun, ağır metaller çöksün, su yumuşasın balıkları fazla rahatsız etmesin diye.  mesutok2012-07-08 13:07:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iesenÇevrim Dışı

Kayıt: 28/06/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 6
iesenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2012 22:13
Fotoğrafları ekledim...kahverengi alglerden kurtulmak için ışığı hiç kapatmayınca, bu sefer de yeşil algler oluştu :) herşeyin dengesi makbul sanırım...yarın dip çekimi ve su değişimi yapacağım, hava motorunu alır almaz ise güzel bir tül kuyruk bakacağım..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir