Yeşil Su


strangerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1663
strangerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2006 22:00

Epeydir görülmekte olan yeşil su sorunu için naçizane ufak bir tercüme hazırladım.Umarım sorunu olan arkadaşlara yardımcı olur.

Sağlıklı balıklar dilerim...

Yeşil Su Oluşumu

 

Bir bardak su alır, balık yemi veya bitki gübresi ekleyip güneşe bırakırsanız su birkaç gün icinde yesile döner.

Bu tarif, genellikle, akvaryumlar içinde geçerlidir.

 

Akvaryumdaki yeşil su, genelde yüksek nitrat miktarı ile belirtilen yüksek çözülmüş organic madde ve besinler ile büyüyen tek hücreli planktonic organizmadan başka bir şey değildir. En yaygın gelişen alg’nin tipi, Euglena, yüzlerce cinsten oluşur. Planktonic algler kesinkes bitki veya hayvan olarak karakterize edilmeyen tek hücreli organizmalardandır. Butun protistsler gibi bitkisel ve hayvansal karakteristikleri vardir.

Protis hareketli ve organizmanın ışığa doğru gitmesine olanak sağlayan flagella ile donatılmıştır.Fotosentesiz bu organizmanın kullandığı bir enerji kaynağıdır.

Kendi yiyecegini kendisi sağlayan organizmalar outotroph diye adlandırılırken, heterothtopic organizmalar gelismeleri icin organic bir maddeye ihtiyaçları vardır.  Alg e sebep olan yeşil su outotroph dan heterothropha ana besin kaynağına bağlı olarak değişebilir.

Fotosentesiz için ışık yoksa, alg çözülmüş organik maddeyle beslenir. Işığın uzun süreli yok olmasi durumda, klorofil renksiz olacak ve  yeniden ışık geldiğinde rengini tekrar kazanacaktır.Eski kaynaklarda alg gelişmesini bertaraf etmek icin ışığın önlenmesi metodu tavsiye edilir.  Baska düzeltici önlemler alınmazsa, sonuç birçok durumlarda alg gelismesi şeklinde bir kac gün içinde geri döner.

Alge sebep olan yesil su herzaman vardır, fakat akvaryum iyi dengelenmişse, akvaryumda şartlar stabilse ve herşey düzenliyse, algi gelişmeyecektir.İç ve dış etkenler dengesizlik ile sonuçlanacaktır.

Yeşil planktonik alg için, denge yeterli miktarda zooplankton veya düsük miktarda besin derecesiyle sağlanir.Çok yüksek miktarda ve sıkca yapılan su değişikliği zooplankton miktarını daha da düşürecek, ve bu nedenden  ana tüketicisini uzaklastırmak sayesinde yesil suyun yoğunlugunu arttıracaktır.Yüksek besin düzeyleri asağıda ayrıntılı olarak açıklandığı gibi alışkanlık ve şartlara bağlı olarak insandan kaynaklanir.

Plankton besin zincirinin temelidir.Alg yapan yeşil sular, fotosentesiz yapan phytoplankton (mikroskobik bitki/hayvan) olarak adlandırılır. Zooplanktonlar baş üreticiyi yüksek trofic duzeylere bağlayan phytoplankton ile beslenen mikroskobik havyanlardır. Sığ kayaliklardaki küçük balık, lavra ve mercanlar zooplanktonları tüketir.

Bu yüzden Zooplankton varsa, Planktonik alg dengeli bir durumda tutulabilir. Zooplankton ile kontrol edilmezse, besin ihtiyaci yesil suya neden olan çok yüksek büyümeyi  önlemek icin kontrol edilmelidir.

 

Zooplankton tanklarda oluşan microfauna su yaşantısının bir parçasıdır. Alg yiyiciler ve ilaçlar phytoplankton ve zooplanktonlrin dengesi için zararlı olabilirler.Yüksek miktarda yok edilen zooplankton planktonic yesil alglerle daha fazla beslenemeyecek, fakat besin birikimine daha katkıda bulunacak, aşamal olarak alg gelişmesini  destekleyecektir.

Besin birikimi yararsiz microfaunanın yanında sonunda yesil su alg gelismesini başlatacak ve besleyecektir.

Biriken besinler akvaryumdaki fazla balık, sistemi fazla besleme, yetersiz filtrasyon ve/veya yetersiz bakımın direk sonucudur.

Nitrat bakterilerinin amonyağı nitrit/nitrat çevirmeden önce, heterothropic bacteril yenmeyen balik yemleri, dışkılar, bitki yapraklari v.b. gibi ölü organikleri tüketirler. Nitrat bakterileri coğalmak icin 10-15 güne ihtiyaci varken, bazen çöpçü olarak adlandirian heterotrophic bakteri, her 15-20 dakikada çabukca çogalır... 

Yeni sistemlerde, heterotrophic bakteri, nitrat bakterilerinden daha hızl çalışmaya başlarlar ki buda besin birikmesi ile sonuclanır. Bazı durumlarda bu çöpçüler suyun dumanlı, bulanık olmasına sebep olur ki bu da bakteri gelişmesidir.

Heterotrophic bakteri ölü organic madde bulunan herhangi bir yere yerleşir. Baz durumlarda akvaryum besinleri vakumlandıktan sonra veya başka türlü rahatsız edildikten sonra bulut gibi gorünür.

Akvaryumda fazla atık varsa, büyük heterotrophic koloniler yetişir. Bu mineralisazyon prosesi sırasında amonyak, CO2 ve çözücü organic madde üretilir. CO2 fotosentez için gerekli; amonyak ve cozünmüş organic maddeler planktonic algin  kuvvetle büyümesi icin gerekli diger malzemelerdir. pH azalmasi, CO2 artışı ile doğrudan bağlantılıdır.

Nitrat veya heterotrophic bakteriler, yüksek miktarda oksijen ihtiyacları vardır. Su eutrophice (yüksek besin) dönüştükçe, bakterisel oksijen ihtiyacındaki artış, balıklar için yetersiz oksijen seviyesine sebep olabilir. Oksijen eksikliği alg gelişmesi sirasinda ana risktir. Bu gündüzleri oksijen uüeten ve geceleri oksijen tüketen fotosentez yapan planktonic alg ile kuvvetlendirilir.

Hemen hemen bütün durumlarda yeşil su sadece su miktarının eutrophicatonu (su sisteminin besin eklenmesiyle zenginleşmesi) azaltılması ile giderilebilir.

Heterotrophic bakteri ile mineralizasyondan once, algone, Protein ve karbonhitratlara donusen enzim iceren, bunları sudan çozünmeyen bir yapıda içerir.Biokimyasal bileşikler organic/inorganic  kirlilikleri direk olarak okside ederler.

 

Organik maddeleri uzaklastırmak ve kontrol altına almak, çözünmüş organic madde miktarını düşürecek ve  düzenli ışıklandrma aralıklarına (6-8) saat bağlı olarak göze hoş gelmeyen yesil su sorununu çözecektir.

 

 

Kaynak: www.algone.com

 

 

 


Beğenenler: [T]177359,Ferhat Özarslan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

el toroÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/10/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 308
el toroÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2006 12:39
Emeğiniz ve paylaşımınız için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ahmet KonukÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 504
Ahmet KonukÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2006 12:10

 Gene ugraşmışsın metin abe, eline saglık.

 Bende hiç eksik olmuyor bu yeşillenme zaten.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir