yosun sorunu ve olası fosfat kaynakları


ativanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Aydin
Mesaj: 961
ativanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2009 21:43
Bitkili akvaryumda birçok sorun yaşadım ama yosun sorunu bence en zorlusu ve halen ciddi şekilde başım dertte.
Akvaryumum 50*30*40 cm boyutlarında net 50 litrelik hacmi olan bir akvaryum.
Işıklandırma olarak bir adet 15w t5 14.000 K + 1 adet 15w dayligt + 15 W osram flora kullanmaktayım. Işık sabah 4 akşam 6 saat şeklinde çalışmakta.

Taban olarak en altta midye kırığı+ zeolit+ lav kırığı + az miktarda dere kumu(arada sineklik) ve en üstte ise kuartz kum kullanmaktayım.
Sonrasında tunç beyin misket gübresi ve sera tablet gübre ile taban desteklendi. Yalnız burada ben önemli bir hata yaptım misket gübreyi çok sonradan eklediğim için çok yüzeyde kaldı. Kalın taneli kuartzların arasından misket gübreyi bazen dip çekimi sırasında bulanıklık yapar şekilde gözlemliyorum.

Bu ana bilgilerden sonra geleyim tanktaki yosun sorununa;
Yosun tipini bilmiyorum eğer bu yosunun adını biliyorsanız bana söyleyin beni bu işten soğutacak katil kendisidir:



fotoğraflar ile hagen fosfat testi sonuçlarını göstermek istiyorum:
Dinlemiş çeşme suyundan yaptığım test sonucu burada:


Buda tank suyum:


Fotolardan kesin değerle çok anlaşılamasada benim anladığım. Çeşme suyunda 0.25'e yakın bir sofat var bu tankımda 2.5 lara yaklaşıyor.
Neden olarak aklıma gelenler:
1) Balık yükü fazla olan bir akvaryum. Yemlemeden kaynaklanıyor olabilir. Ama nitrat ilavesi yapmama karşın nitrat değerleri çok ideal çıktı.
Bitki büyümesi bu yemle verilen fosfatı harcayamıyormu?
2) Acaba çok yüzeyel kalan misket gübreler fosfat artışınamı sabep olmakta.
3) Tabanda fosfat artıran bir katman mı var?
4) Ayrıca deniz akvaaryumu için uygun olduğu bana söylenen 14.000 k lık floresanın yosun tetikleyici etkisi var mı? Onu sitemden çıkartsam mı?
ve bence en önemlisi bu fosfattan basitçe kurtulmanın yolu yok mu?
Fitrede bir madde? ya da başka bir çözüm yöntemi?
Damacana almak istemiyorum bana biraz masraflı geliyor.
 Beni bıktaran derdin nedenini buldum sanırım ama çözüm kosunda tüm arkadaşların desteğine ihtiyaç var.

Baktığım birkaç yerde pomza taşından bahsediliyor ama kesin emin olmam lazım.
Ayrıca İlyas Aydemir ustanın yazdıklarınıda buldum:
Tankınızda oluşanlar,kırmızı yosun türlerinden biri olan bıyık/sakal yosunlarıdır.
Bunların oluşumu hakkında muhtelif sebepler ileri sürülüyorsa da,genellikle kabul gören ortak görüşe göre en önemli sebep,CO2 azlığı ve yüksek PH’dır (genellikle 7’den yukarı).
Genel mücadelede,
-CO2’yi ve demiri arttırmak,
-En az iki ay süreyle torf kullanmak,
-KH’yı ve PH’ı düşürmek,
-Aydınlatma tüpleri altı aydan eski ise yenilemek,
-Yosunlu yaprakları koparıp atmak,
-*** *** su değişikliği yapmak,
-Fosfatı azaltmak,
-Mavi spektrumlu ışık yerine,kırmızılısını kullanmak,
olumlu neticeler verecektir.


Saygılar.



ativan2009-04-14 00:35:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ali ilkerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/04/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 217
ali ilkerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2009 15:06
Onur Bey, benim nacizane tevsiyelerim; misket gübrelerinizi biraz daha derine gömün ve dinlenmiş çeşme suyu ile su değişimlerine başlayın. Su değişiminizi yaparken suyu dipten değil, su yüzeyine yakın yerden çekin. Çeşme suyunuzdaki 0,25 ppm fosfattan korkmayın. Zaten nitrat ilavesi de yapıyorsanız fosfata ihtiyacınız olucak, yoksa camlarınızda ve yaşlı bitki yapraklarında yeşil nokta alginin geliştiğini görürsünüz. Eğer hem mikroelement hemde demir gübresi kullanıyorsanız, demir ilavelerine biraz ara verip gözlemleyin. Demir eksildiği belirtilerini görürseniz tekrar ilave edersiniz. Floresanınızı da şimdilik değiştirmeye gerek yok bence. Bence öncelik su değişimlerinde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2009 15:58
Onur Bey,
 
Fotoğraflardan tam anlayamamakla birlikte saç yosunu gibi gördüm ama http://www.guitarfish.org/algae adresinden yosunun tam olarak neye benzediğini ve neden kaynaklı olduğunu görebilirsiniz.
 
Fosfat için lemna minor yani su mercimekleri çok hızlı fosfat yıkıcı su üzeri bitkilerdir, akvaryumlarda kullanıldığı gibi endüstriel olarak da üzerinde çalışmalar yapılmış ve yayınlar hazırlanmıştır.
 
Tankımın üzerini kapatır diyorsanız özel ve basit sistemlerle su mercimeklerini dağılmadan tutmak mümkün forumda bu tür sistemler mevcut.
 
Bir diğer husus aydınlatma süreniz. Anladığım kadarıyla 14 saat ışıklandırma yapıyorsunuz. Uzun gün bitkileri dışında 14 saat boyunca ışıklandırma yapmak yosun oluşumunu tetikleyecektir.
 
Glossositigma gibi ışığı çok seven bitkiler için belki 14 saat uygulama yapılabilir ama onların fotosentez hızı da ilk 3-4 saat süreyle yosunlarınki kadar hızlıdır sonrasında fotosentez için depo edilmiş inorganik madde miktarı azalacağı için hız yavaşlar ancak yosunlar için böyle bir durum söz konusu değildir.
 
Yosunlar fotosentez için ihtiyaç duydukları elementleri kökleri ile değil tüm hücre yüzeyi ile absorbe ettikleri için fotosentez hızı diğer bitkilerden fazla olacaktır.
 
Bazı arkadaşların aydınlatma süresini aralarda 3-5 saatlik karartmalar bırakacak şekilde yapmasının nedeni de budur. Bu sayede köklü bitkileriniz de fotosentez için gerekli mineral maddeyi köklerinde toplayabileceklerdir.
 
Bu nedenle florasan çıkartmak yerine ışıklandırma sürenizi en fazla 10-12 saat şekline getirmenizi tavsiye ederim ya da karartmalar yaparak yine 14 saatte tutabilir hatta 16 saate kadar çıkartabilirsiniz.
 
özet olarak, lemna minor takviyesi, ışıklandırma süresinin yeniden düzenlenmesi ama hepsinden önce yosun türünün tespiti :)
Torik2009-04-14 16:04:48

Beğenenler: [T]235507,holyline[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ativanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Aydin
Mesaj: 961
ativanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2009 22:07
Çok teşekkür ederim yardımlarınız için.
Su mercimeği eğer Samsun'da bulabilirsem kullanabilirim.
Yosunlarımıdan ilki green spot alg bu camlarda oluşuyor ve çok zor çıkıyor.
Bitkiler üzerindeki alg ise ya Hair/Thread Algae e çok benziyor ama türü konusunda çok tecrübem olmadığı için emin olamıyorum.
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2009 23:44
Onur Bey,

Üstteki mesajımı tekrarlamak gibi olacak biraz ama nokta yosununu engellemek için ışıklandırma süresini yeniden düzenleyiniz. Saç yosunu bitkilerinizin kullanamadığı maddelerden istifade ederler. Onun için de CO2 miktarını artırmak, mineral madde (mikro elementler) takviyesi ile fotosentezi biraz daha hızlandırabilirsiniz. Saç yosunu olduğuna eminseniz elma yosunu saç yosununa bayılıyor benim de saç yosunu ile mücade maceram vardı :)

Su mercimeklerini sitede ücretsiz dağıtan arkadaşlar var. Yalnızca kargo bedeli ile edinebileceğinizi düşünüyorum. Olmadı yine hızlı büyüyen eledoa da kullanabilirsiniz.

Bu arada camdaki nokta yosunlardan kurtulmak için camı sakın sert bir cisimle temizlemeyiniz. Derin çizikler hatıra kalmasın camınızda.

İyi geceler.

Torik2009-04-14 23:47:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ativanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Aydin
Mesaj: 961
ativanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2009 00:25
Çok teşekkür ederim.
Aslında ben bir dönem elma salyangozu kullanmıştım sorun o dönemde yoktu gibi ama bitki portföyü böyle değildi. Yine bir elma salyangozu edinsem iyi olacak.
Nitrat testi ile tekrar ölçüm yaptım nitrat düşük çıktı. Ama fosfat yine yüksek. Işıklandırmam 4+6 saat şeklinde düzenlenmiş durumda.
Ben fosfat ile ilgili araştırma yaparken şu filtre sistemine rastladım. Yosun kullanan bir sistem acaba bitkilide deneyen var mı diye merak ediyorum.
http://www.akvaryum.com/forum/yeni_sistemnitrat,fosfat,yosun_filtresi_3u1_arada_k230806.asp?PN=1
Saygılar.
ativan2009-04-15 00:26:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2009 08:55
Bahsettiğiniz sistem gayet mantıklı bir sistem. Bununla birlikte odanın bir köşesine sığışmaya çalışan biri olarak pek uygulanabilir olduğunu düşünmüyorum kendi adıma. 
 
Bir diğer husus ise ortalama 100 litreyi bile bulmayan akvaryumlar için bu yosun plakası yerine daha pratik ve ekonomik çözümlerin en basiti sizinle de paylaştığım üzere su mercimekleridir. Su mercimeklerinin kanalizasyon sularının ve atık sularla kirlenmiş kapalı su sistemlerinin temizlenmesinde kullanımı üzerine çevre mühendislikleri ve biyoloji fakültelerinde çalışmalar mevcuttur ve sonuçları da oldukça başarılıdır. (Evsel ve Endüstriyel Atıksulardan Lemna sp. ile Azot ve Fosfor Gideriminin Araştırılması)
 
Ben, bu tip yosun plaklağı kurma zahmetine yalnızca işi ticarete döküp büyük üretim tankları  kurmayı düşündüğüm zaman girerim. Onun haricinde ev içerisinde hem hobi hem de dekor olarak kullandığım bir sistem için bunca zahmete gerek yok daha pratik çözümler varken. Transfer borularıyla bodrum, banyo gibi yerlere sistemi kurup oraları batırdığıma da değmez.
Torik2009-04-15 09:10:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cetinsoftÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/11/2007
İl: Izmir
Mesaj: 74
cetinsoftÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2009 10:15
Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla bitki gelişiminizde bir sorun var.
Bence yosundan kurtulmayı değil de bitki gelişiminin neden durduğunu bulmalısınız.
Ayrıca ışıklandırmanız da bahsi geçtiği gibi fazla. Aralıklı ışıklandırma yapmakısınız. Periyotlar min 4-6 saat arası olmalı.

cetinsoft2009-04-15 10:18:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ativanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Aydin
Mesaj: 961
ativanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2009 17:20
Bitki gelişimi çok hızlı boyutlarda 2 aylık sürede yer zeytin çoğalmadık yer bırakmadı.Nerdeyse hepsini budayıp attım. Gene çoğaldı.
Ama köklerin tutma aşmasında bitkiler tam dengeyi sağlayamadığı pencere döneminde yosunlar fırsat buldu.
Su mercimeğini bulabilirsem alacağım ama Samsunda yok.İnternette bir arkadaştan istedim ama kargo sıvı almadığı için sorun yaşandı.
Eğer elinde olupta gönderme zahmetine katlanırsa çok minnettar kalıcam. Bu yosun belası gerçekten çok can sıkıcı birşey.
Saygılar.
ativan2009-04-15 17:23:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cetinsoftÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/11/2007
İl: Izmir
Mesaj: 74
cetinsoftÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2009 11:25
Gördüğüm kadarıyla vallisneria türü olduğunu düşündüğüm bitkinizin yaprakları çürüyor...
cetinsoft2009-04-16 11:25:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ativanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Aydin
Mesaj: 961
ativanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2009 22:02
Fotğrafta ışık parlaması bir sararma yok.
Sadece bir dönem potasyumm eksikliğinden delikler oluşmuştu.
Potasyum takviyesini artırınca oda düzeldi.

Fosfat fazlalığı için bu ürün için ne dersiniz daha önce hiç deneyen oldu mu?SEACHEM PHOS GUARD
Ne kadar dayanır, faydalımıdır?
Halen su mercimeği bulamadım ama çevirilmiş bir makaladen şu cümle su mercimeğinin fosfat azltılmasındaki rolünü güzel anlatıyor;
Hızlı büyüyen su mercimeği ve substrat altında kök sistemleri bulunan gövdeli bitkiler (başta Hygrophila spp.) esas sanıklar gibi kabul edilmekle birlikte ne de olsa test akvaryumlarındaki birçok bitkinin sudaki fosfatı son damlasına kadar “sağdıkları” bilinmektedir. Fosfatın test akvaryumunda bitki ve alg gelişiminde sınırlandırıcı rol oynadığı çok açık şekilde tespit edilmiştir

ativan2009-04-16 23:35:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2414
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2009 17:51
Bence ilk başta balık ve yemleme yükünü azaltmanız mantıklı. Bu şekilde yemden kaynaklanacak fosfat miktarını azaltırsınız. Tunç beyin misket gübreleri bildiğim kadarıyla NPK içerikli. Eğer dediğiniz gibi yüzeye salınım yapıyorsa ya tamamen çıkartın yada iyice derine gömün. Suya direk salınımı olmasın sadece köklü bitkiler erişebilsin. Böylece olası iki kaynağı elersiniz. Aydınlatma tek başına hiçbir zaman suçlu değildir. Eğer lambalarınız çok eski değilse ellemeyin ama periyot'u düzenleyin. Problemli akvaryumlarda 5-6 saate kadar indirebilirsiniz aydınlatmayı. Sinan beyin verdiği link'teki siteyi Alg'le Mücadele linkinde elimden geldiğince çevirmiştim. Burayıda bir inceleyin. Bence alg tipiniz saç değil sakal. Eğer saç olsaydı inanılmaz uzunluğundan anlardınız zaten. Co2'yi nasıl sağlıyorsunuz mesajlarda göremedim ama arttırma imkanınız varsa arttırın. Mayalı sistemse mayayı biraz fazla atmak daha fazla reaksiyona neden olacaktır buda kabarcık sistemin ömrünü azaltır ama sayısını arttırır. Haftada en az iki kere en az %20 su değişimi yapın. Bu kadar yüksek fosfat düzeyinde yine de gsa (yeşil nokta alg'i) oluşuyorsa muhtemelen Nitrat/Fosfat dengesizliğinden'dir. Fosfat'ı 0,5 seviyesine çekebilirseniz Nitrat'ıda 10 Ppm civarında tutun. Tüm bu dediklerimi tam uygulayabilirseniz 3-4 hafta içerisinde heryerden çıkan o2 kabarcıkları ve çoğalmayan yosunlarınız olacaktır. Kalan yosunlarıda budama yoluyla yok edebilirsiniz. Bitkilerin boy atması her zaman sağlıklı olduğunu göstermez. ÖZellikle renk ve form bitkiyi belli eder. Mesela son resimdeki rotalalarınız sağlıksız gözüküyorlar. Bu dönemde yine Sinan beyin dediği gibi hızlı besin tüketen su mercimeği, elodea, cabombo gibi bitkiler geçici olarak tanka alınabilir ama problem giderildiğinde çıkarılmalıdır çünkü hızlı besin tükettiklerinden diğer bitkiler bunlarla rekabete giremeyeceklerdir.

Bir ara akvaryumumun üstünden her hafta avuç avuç toplar atardım su mercimeği ama şuan hiç yok. Olsaydı seve seve ücretsiz yollardım. Umarım en kısa zamanda kurtulursunuz bu dertten ve seyre doyamayacağınız bir akvaryumunuz olur.

Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ativanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Aydin
Mesaj: 961
ativanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2009 20:54
Barış bey önerileriniz için çok teşekkür ederim.
Balık yükünü azaltamıyorum çünkü lepistelerimden ve cüce amerikanlardan vazgeçemiyorum.
Son okumuş olduğum makale(http://forum.van.gen.tr/showthread.php?p=200361) ile nitrat takviyesine başladım ve geçmişteki gibi fosfat takviyesi hiç yapmıyorum. CO2 sistemini yeniledim. Şu anda bariz şekilde bitki gelişimi çoğaldı. Yosunlarda gelişiyor ama eski hızda değil. Sırada su mercimeğini temin etmek var. İnternette var ama 2 tl bitkiye verip kargoya 8 lira vermek komik geliyor.
Saygılar

ativan2009-04-17 20:54:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ativanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/02/2009
İl: Aydin
Mesaj: 961
ativanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2009 22:30
Arkadaşlar başlığımda sormuş olduğum sorumun cevabını  şans eseri buldum sanırım.
Tankımda zemin bitkisi olarak almış olduğum fayansa sarılı bir bitki bulunmakta idi. Bitki çok iyi durumda elime ulaşmamıştı ve bir türlüde tutumadı. Sadece birkaç yeşil yaprak çıkmıştı.Ara sıra içinden gaz çıkmaktaydı. Bu bitkiyi daha sonra yavru tankıma ışık zeminde daha yakın olduğu için geçirdim ve yavru tanka sıvı gübre takviyesi azda olsa yaptım. Ama bir hafta sonra yavru tankımdada sakal yosunu belirdi.
Ben yine uyanmadım taki forumdaki bir başlığı okuyuncaya kadar kadar. Orada çrümüş bitkilerden çeşitli maddeler çıktığı yazmakta idi. Benim tahminime göre çürümüş ve sarılı vaziyetteki zemin bitkisi yaprakları en olası fosfat kaynağı.
Böyle birşey yaşamış olan var mı?
Acaba hipotezim doğru mu sizce?
Saygılar
ativan2009-04-23 22:32:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir