Yunus akvaryumu nasıl olmalı?


RustyÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,119401[/C] [B]7567,2[/B] [B]8834,3[/B]
Kayıt: 27/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1701
RustyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 16:35
[QUOTE=Ludendorff] [QUOTE=RUSTY] Tamamı saldırgan balıkların karmasından oluşan bir tankta yumurta döken gtler ve akabinde yumurtaların kaybolması örnek olabilir buna bence.Karakter ve cüsse olarak güçlü olan gtleri kendi bile  stres altına sokan bir karmada yine de yumurta dökmesi dediğim gibi örnek olabilir forumda gezinirken aklımda kalan bir yazıydı akvaryum tanıtımlarından birinde.Ama siz haklısınız 150 200 litrelik tanklarda birbirinden alakasız türlerden yavru alan arkadaşlarımız ve hikayeleri varken somut gerçeklere pek de ihtiyaç yok.150 litrede 1e 5d yunusun yanına midas,texas da ekleyip yavru alabiliriz nasılsa biri denemiş olmuş değil mi:) Sağlıklı balıklar dilerim..


Bu arada amacım polemik yaratmak değil özellikle konuyu açan Orhan abi'ye saygısızlık etmek hiç değil.Sadece gerekçeleriyle fikrimi açıklamak istedim burada birbirimize alıntı yaparak sayfalarca tartışabiliriz ama buna gerek yok bence.Saygılar
[/QUOTE]

Ben demiyorumki verdiğim örnek doğrudur.  300 litre akvaryumda 10 yunus besleyeblirsek 200 litrede 4-5 yunus neden beslemeyelım . Yunusun bakım sınırı bana göre 200 litre ve balık sayısıdır. Bu benım şahsi fikrimdir.Size şunu idda edebilirim ki yavrudan aldığım balıkları 200 litrelik akvaryumda 20 cm boya getirebilirim bu balık sayısı ve bakımla alakalı . Ben demiyorumki 200 litreye 20 balı k koy besle yavru al diye .  Polemiklik birşey yok bana göre forumun amacı bu !
[/QUOTE]

Sevgili Kerem benim üzüldüğüm nokta da bu.Yalnızca bizim değil bir çok kişinin düştüğü hata yaptım oldu anlayışı.Benim verdiğim örneklere bakarsanız malavi trop bakmadım , ilgimi çekenler Amerika türleri ve buna yönelik konuşuyorum fakat cüsse olarak yunus da bir çok amerikana yakın hayvanlar.Bana beslediğim bolivian ram türüyle ilgili bazen sorular geliyor özel mesaj ile.Ben nasıl yaptığımı anlatıyorum fakat önermiyorum cünkü bende ise yarayan bir taktik veya sıkıntı çekmediğim bir durum karşıdaki kişide aynı sonucu vermeyebilir.Siz kalkıp oyle bir ornek veriyorsunuz ki sizin tecrubeniz bile değil bir nevi şehir hikayesi.Yetişkin yunuslar neredeyse 25 cmi bulabiliyor fakat sizin verdiğiniz hacim örneklerinde kayalı dekorları sevdiklerini ve bilimum malzemelerin kaplayacağı alanı (kaya,kum,ısıtıcı,filtre vs..)göz önünde bulundurmuyorsunuz.Mutlaka kaya eklenmesi gereken akvaryumlarda kum ile birlikte hesaba kadarsak en az 25 belki daha fazla litre kaybı kaçınılmazdır.Ben daha geçen gün bu forumda bir yunus konusu gördüm yanlış hatırlamıyorsam 9 adet yunus 24 25 cm buyuklugunde hepsi ve akvaryumun uzunlugu 2 metre veya o aralarda bir olcuydu.Uzaktan çekim resimlerde kayaları vs hesaba katarsak bir ergin yunus 2-3 kuyruk sallamayla tum akvaryumu gezmis oluyor.Sarı prenses,mavi prenses,iceman gibi malawi turleri daha minyon olduklarından hacim konusunda daha esnek davranılabilir fakat yunus frontosa gibi hem canlının hem de kendinizin rahat etmesi acısından imkanlar dahilinde en buyuk akvaryumlar tercih edilmeli.Bir çok arkadaşımızın anlayamadığı durum bu hacim sınırlamalarında bu hayvanların doğal ortamlarında koskocaman göl ve ırmaklarda yaşadıklarıdır.Bu nedenle yunus balığı veya bilimum cusseli canlıların bakılmadan önce doğal ortamlarındaki davranışları izlenmeli ve mevcut akvaryumda bakılıp bakılamayacağına kanaat getirilmelidir.Ha diyeceksiniz ki hangi hacim doğal ortamını sağlar hiç biri.Fakat bu canlılar özgür iradeleri dışında akvaryuma giriyorlar ve deyim yerindeyse hapis hayatı yaşıyorlar hacim ne olursa olsun.Bu nedenle ben bu fikrimi savunuyorum; elimizden geldiğince en büyük akvaryumu edinmeliyiz ve canlıların yapılarını buyukluklerini iyi analiz etmeliyiz.Bir diğer konu da farklı tabiatlara ait canlıların aynı ortamda bakılması ve birilerinin yavru alması bu olayı bir tez yapmaz sadece istisna yapar ve örnek olarak kullanılamaz bence.Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LudendorffÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2010
İl: Ankara
Mesaj: 486
LudendorffÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 16:48
Usta bir akvarist demiyorum kendime ama Yunus sp ve iceman besledim zamanıda yunuslarımında fotoları hala durmakta cep telefonumda yani tecrübesiz değilim malavi konusunda . Dediklerinizden ( Hacim elimizden geldiğince en büyük , hapis hayatı vs ) katılıyorum tamamen ancak 300 litrelik sınırlamasına katılmıyorum .  200 litrelik akvaryumda uygun sayıda  tek tür yunus bakılabılır benım fıkrım bu . Tropheusa gecmeden önce baktıgım tür malawiydi Şehir hikayesi değil yani durum !
Madem kuyruk sallayarak yuzulmesı olayı ise bu dediğinize göre uzun bir akvaryum şart 100 50 40 lık bir akvaryum değilde 100/50/60h lik bir akvaryum olsa çok mu farkedicekti yapmayın lütfen !
Ludendorff2012-02-28 16:52:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Daivy_JonesÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 127
Daivy_JonesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 16:56
Murat ilgi ve görüşlerin için teşekkür ederim . Elimden gelen en büyük akvaryum bu malesef ve tek tür yunus beslicem aklımdaki sayı 1 erkek 5 dişi. yavrular elimde onları buyutup koloni kurucam  belki ilerde daha büyük bir akvaryum nasip olur .Teşekkür ederim ilginiz için

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RustyÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,119401[/C] [B]7567,2[/B] [B]8834,3[/B]
Kayıt: 27/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1701
RustyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 16:59
Kerem bey size tecrubeli veya tecrubesiz yaftası takmak benim harcım değil asla konuyu maalesef yanlış anlıyorsunuz yada anlamak istemiyorsunuz.Bence uzatmanın anlamı yok konu aynı yere geldikten sonra tartışmanın bir manası yok.200 litrede bakılamaz gibi bir söz hiç çıkmadı benden.Fakat 200 litrenin içinden dekor ve kayaların çaldığı hacmi de hesaplamanızı tavsiye ederim.3 kuyruk darbesiyle akvaryumu dolaşması aslında bir akvarist için en buyuk hacimin bile kucuk kaldığına bir örnekti.Şehir hikayesi konusu ise ''bir arkadaşım'' diye anlattığınız duruma yönelik söylenmiş bir sözdü.Ben saygı duyuyorum sadece yaptım oldu anlayışının yanlışlığını ve başka bir takım durumlara örnek vermek istedim, anlayamadınız, sağlık olsun.Teşekkür ederim muhabbet için sağlıklı balıklar dilerim..


[QUOTE=Daivy_Jones]Murat ilgi ve görüşlerin için teşekkür ederim . Elimden gelen en büyük akvaryum bu malesef ve tek tür yunus beslicem aklımdaki sayı 1 erkek 5 dişi. yavrular elimde onları buyutup koloni kurucam  belki ilerde daha büyük bir akvaryum nasip olur .Teşekkür ederim ilginiz için [/QUOTE]

Ben teşekkür ederim abi istemeden konunu işgal ettim maalesef.Ben sağlıklı ve ilgili bir şekilde bakacağınıza eminim balıklara.Ustteki uzun mesajımda asıl belirtmek istediklerimden topluca bahsettim bunun dışında bir amacım yoktu.Sağlıklı balıklar dilerim Orhan abi iyi umarım ileride daha büyük akvaryumlarla güzel başarılara imza atarsınız..Iyi günler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sorceresÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,108164[/C] [C]2,2,108164[/C] [B]13373,3[/B]
Kayıt: 05/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 4093
sorceresÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 17:04
[QUOTE=Ludendorff] Usta bir akvarist demiyorum kendime ama Yunus sp ve iceman besledim zamanıda yunuslarımında fotoları hala durmakta cep telefonumda yani tecrübesiz değilim malavi konusunda . Dediklerinizden ( Hacim elimizden geldiğince en büyük , hapis hayatı vs ) katılıyorum tamamen ancak 300 litrelik sınırlamasına katılmıyorum .  200 litrelik akvaryumda uygun sayıda  tek tür yunus bakılabılır benım fıkrım bu . Tropheusa gecmeden önce baktıgım tür malawiydi Şehir hikayesi değil yani durum !
Madem kuyruk sallayarak yuzulmesı olayı ise bu dediğinize göre uzun bir akvaryum şart 100 50 40 lık bir akvaryum değilde 100/50/60h lik bir akvaryum olsa çok mu farkedicekti yapmayın lütfen !
[/QUOTE]

Ben yazdıklarımı gerekçesi ile yazdım. Kerem Küçe kardeşimde çok güzel özetlemiş. Elinize sağlık. 150 litrelik tankta 6-7cm lik dişi yunusum yumurta tutmuştur. 10 gün sonra ise balıklarımı hediye ettiğimden akıbetini bilmiyorum. İlk tutuşu olduğu için atmış olabilir yumurtaları. Önemli olan nekadar düzenli baktığınız ve akvaryum bakımını eksik etmemeniz. 150 litrede 25-30cm lik yunuslardan bir koloni bakılır diye iddaa etmiyorum, lakin 10-12cm lik genç yunus kolonisi rahatlıkla bakılabilir. Üstelik yavrudan alıp büyüteceğini düşünürsek 200 litre için uzun süre sağlıklı şekilde yunus bakılabilir. Daha sonrasında tür değişikliği yada büyük akvaryuma geçiş kaçınılmaz bir durum. İstisnalar kaideyi bozmamakla beraber bu akvaryum hobisindeki durum budur. Hep daha iyisini, daha büyüğünü isteriz ve daha ulaşılmaz türler ilgimizi çeker. Saygılar.

(Yine belirtmemde fayda var, keşke 200 litre değilde 2000 litre hacimli bir akvaryum sağlayabilsek balıklarımıza)

Teşekkür Edenler: [T]206663,İbrahim68[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pleco-keeperÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/06/2011
İl: Içel
Mesaj: 557
pleco-keeperÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 19:50
100 50 40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir