Yunus Cikletlerde Kuma Sürtünme Sorunu


uzay06Çevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2017
İl: Ankara
Mesaj: 19
uzay06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2018 01:42
Herkese iyi günler arkadaşlar damızlık boyda 250 litrelik bir tankta 10 adet yunus ciklet besliyorum . Dışarıdan bakıldığında hiç bir sorun gözükmemesine rağmen aşırı derecede kuma sürtünme sorunu yaşamaya başladım . Önlem amacıyla 20 litreye 1 çay kaşığı kaya tuzu ekledim bugün dış filtre temizliği yaptım ve dış filtremdeki aktif karbonu çıkardım suya salınıp yapma ihtimalini önlemek açısından . Bu temizliği gerçekleştirirken farkettiğim bir diğer sorun ise akvaryum suyumun normale oranla sarılaşmış bi durumda olmasıydı . Herhangi bir ilaç kullanmak istemiyorum ama kuma sürtünme sorunu ve suyun renk değiştirme sorunu da canımı sıkıyor açıkçası . Günde 1 veya 2 öğün şeklinde etçil ve otçul karıştırdığım yemle besliyorum balıklarımı . Dış filtredeki aktif karbonu çıkartıp bugün yerine elimde hazır bulunan sıvacı süngeri diye geçen malzemeden koydum keserek yüzey alanını arttırıp bunun herhangi bir zararı olur mu yoksa daha mı faydalı olur sizce ? ( Sepetlerde sünger-seramik , sünger - elyaf , sünger - kesilmiş sünger parçaları var şu an ) Dip çekimini ve su değişimini en geç haftada 1 yapıyorum akvaryumum yaklaşık 1 senedir kurulu . Tabanda 2-3 cm civarında beyaz silis kum mevcut dış filtre olarak lifetech 835 var 2 adet pipo filtre ve akıntı sağlaması açısından bir iç motor kullanıyorum akvaryumumda . Forumlarda okuduğum kadarıyla sürtünme durumunun nitrat artışı veya parazit ihtimali şeklinde yorumlandığını gördüm ama nitrat artışı olması için bi sebep göremiyorum dipte yem vs. birikmeyecek kadar besliyorum balıklarımı . Çözüm önerileriniz neler konuyla ilgili yardımcı olursanız sevinirim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2018 22:35
Uzay Bey, merhaba,
Yunus çiklitler, aktif hareket eden ve iri boyuta ulaşabilen balıklardır. İri boyutlara ulaşan balıklar, fazla atık bırakarak, nitrat düzeyinin yükselmesine sebep olurlar. Zeminde yenmemiş yem kalmasa dahi, yunus çiklitlerin metabolizma atıkları, sudaki nitrat konsantrayonunu arttırmaktadır.
Belirttiğiniz şekilde, suyunuzun sarı renkte olması, azotlu bileşiklerin (Amonyum, nitrit, nitrat) sudaki konsantrasyonunun artmasının göstergesidir.
Aynı periyotta olmak üzere haftada iki kez 1/4 oranında su değişimi yapılmasını öneririm. Zaman içerisinde, sürtünme davranışı azalıp geçecektir.
Eğet geçmezse, su değişimi haftada üç kez yapılabilir. Nitrat konsantrasyonunu azaltmanın en verimli yolu, su değişimidir.
Keyifli hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir