Su Kaplumbağası Beslemek ; Umutsuz Vaka


oracleÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 390
oracleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2007 22:45
2006 yılı şubat ayında bu foruma giriş yaptım. Yazdığım her 3 mesajın birinde su kaplumbağası almayın diye herkesi uyarmaya çalıştım.
Su kaplumbağası beslemek umutsuz bir vakadır tıpkı yazdığım su kaplumbağası almayın bu işe hiç başlamayın mesajları gibi.

Herşeyden önce su kaplumbağaları akvaryum yaşamına uyumsuz canlılar çok uzun yaşama ömürleri var ve tahmin edildiğinden daha fazla büyüyorlar.Akvaryumlarda yarattıkları kirlilik çok fazla doğru dürüst üstesinden gelemiyoruz kaplumbağaların sağlık sorunları bu yüzden çoktur.Tedavileri zordur.

Bir kaplumbağa aldığınız zaman bilmelisiniz ki 40 yıldan fazla yaşama süresi olan bir canlının sorumluluğunu alıyorsunuz.

Minik yeşil 3-5 cm boyunda bir yavru kaplumbağa aldığınız zaman bilmelisiniz ki 25 cm e kadar büyüme potansiyeli olan bir canlının sorumluluğunu alıyorsunuz.

Size satarken fanusta yaşar , çok fazla büyümez diyen petshopçuyu hatırladınız mı ? Geçerken bir hatırını soruverin !

Onları alırsınız hatta size almayın deseler bile gider alırsınız hatta bazen 4-5 tane birden alırsınız. Çok şirindirler onları çok seversiniz Hergün onlarla ilgilenirsiniz sularını değiştiri yemlerini verirsiniz.İyi ki onları almışım diye düşünürsünüz.

Sonra günler geçmeye başlar kaplumbağa hızla büyür , ilk aldığınız akvaryuma sığamaz olur daha büyük bir tane akvaryum alırsınız. Gün geçtikçe kaplumbağa büyüdükçe onlara harcamaya başladığınız vakit ve harcadığınız emekte gün gün artmaya başlar. Bir süre sonra sorunlar üstesinden kalkılmaz hale gelir. Bu arada onlara duyduğunuz sevgi mum gibi erimeye başlamıştır. Artık onlar sizin için birer soruna dönmüşlerdir. Doymak bilmeyen pis kokan yapmak istediğiniz pek şeye engel olan baş belaları olmuşlardır.
İçerlerde bir yerlerde vicdanınız sizi rahatsız etsede onları hala sevdiğinizi düşünsenizde değişen yaşam şartlarınız yada duygularınız sizi onların daha fazla taşıyamayacak hale getirmiştir. Yeşil mink kaplumbağalar büyümüş önünüzde aşılmaz bir engel  olmuşlardır
Önünüz tıkalıdır ve çıkabileceğiniz tek bir çıkış yolu kalmıştır. ACİL TAHLİYE KAPISI
Bu iş hep sevgiyle başlar ve hep böyle biter tabi eğer o minik yeşil kaplumbağa 2 yaşına gelmeden şu yada bu sebepten elinizde ölmemişse.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dark_HorseÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 21
Dark_HorseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2007 23:26
Yazınız güzel olmuş altına izninizle minik bir anektod eklemek istiyorum:
 
Ankara Hayvanat Bahçesine yolu düşenler bu yazıyı okuduktan sonra bir daha baksınlar neden 10'larca kırmızı yanaklı su kaplumbağası var ?
 
Cevabını oradaki görevli şöyle veriyor: İnsanlar alıp bakamayınca bize getiriyorlar. Kendi kafesleri çok dolduğu için timsah kafesininde bir bölümüne kaplumbağa koyduk... 
Dark_Horse2007-10-23 14:55:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2007 01:03
Hasan bey ben size pek katılmıyorum ve öncelile söyleyeyim bu yazı size karşı yazılmış gibi görülebilir ama aslında değildir sadece aklımdaki bazı şeyleri paylaşmak için sizin yazınızdan giriş alıyorum, biraz bölük pörçük olabilir kusura bakmayın.
Genelde yazılarınızda yukarıdaki gibi kaplumbağa almayın, kaplumbağa evde bakılabilecek bir hayvan değildir falan diyorsunuz.
Bu yanlış bir görüş, böyle düşünürsek özel amaçlarla üretilmiş çiftlik hayvanları vs gibi hayvanlar dışında hiçbir canlıyı evde bakmamamız gerekli ama hayvan beslemek bir hobidir uygun şartlar sağlandığında birçok hayvan türü evde yada özel ortamlarda bakılabilir üretilebilir.
Hatta şuan insanlar tarafından doğal ortamları yokedildiği ve zamanında avlandıkları için doğal ortamlarında hemen hemen soyları tükenmiş bazı cinsler sadece bu hobi sayesinde üretilmekte ve varlıklarını sürdürebilmektedirler.

Kaplumbağa bakımınında zor olduğunu düşünmüyorum, bu konudaki en büyük zorluk insanların kaplumbağaları hafife almaları ve konuya bilinçsiz yaklaşmaları. Genelde petshopçular kaplumbağa alan insanları yetersiz ve yanlış yönlendirmekle suçlanıyorlar ama burada hata en az bu işin ticaretini yapan insanlarda olduğu kadar bu hayvanları alanlardada. Hemen hemen herkesin elinin altında olan internet gibi bir kaynak varken kimse hayvan almadan önce araştırma zahmetine katlanmıyor ve hayvanı alıp ihtiyaçlarını öğrendikten sonrada hep işin ucuzuna kaçılıp nereden kurtarsam kardır şeklinde yaklaşılıyor. Devamlı karşılaşılan şu kadar akvaryumda yaşar mı, ısıtıcı olmasa olur mu, filtre olmasa olur mu vs gibi sorular buna örnektir.

Kaplumbağalar gerekli koşullar sağlandığında evde gayet iyi şekilde ve rahatlıkla bakılabilecek ve hep aksi söylensede fazla zorlanmadan üretilebilecek hayvanlardır.  Bir kaplumbağaya ömrü boyunca yetecek ortamı sağlamak bugünün şartlarıyla en fazla 500 ytl tutar, kaplumbağa evde beslenmez demek yerine açık açık optimal ihtiyaçlarını söylemek bence daha doğru olur.
Burası bir akvaryum forumu bazı akvaristler balıkları için milyarlar harcıyorlar ama kimse çıkıp kaplumbağası için böyle paralar ortaya dökmüyor, herhangi bir zaruri olmayan ihtiyacı için bu paraları harcayabilen ama kaplumbağası için harcamayan kimsenin ben kaplumbağa seviyorum besliyorum yada kaplumbağa evde beslenecek hayvan değildir demeye hakkı yoktur.

Benim bu yaklaşımımın sebebi şu; Ben 16 yıldır (ki aslında daha fazla) kaplumbağa besliyorum, elimden türkiyede bulunan ve türkiyede bugüne kadar satılmış her tür geçti, ve bu işi bilinçli yaptığımı düşünüyorum ki yıllardır ne bir kaplumbağam hastalandı nede gelişmesinde bir gerilik meydana geldi. 2 yıldır elimdeki tür ve kaplumbağa sayısını azaltıp istediğim türlerden bir koleksiyon yapmaya çalılıyorum ama yapamıyorum çünkü türkiyeye gelmiyorlar, gelmeme sebepleride fiyatlarının pahalı olması ve kimsenin almayacak olması, çünkü Türkiye'de hala kaplumbağalar insanların gözünde 5-10 ytl'lik ucuz hayvanlar. Ve bunun yanında kimse beslediği hayvana değerinin 15-20 misli masraf yapmak istemiyor, bu hayvan severlik değildir hatta hobicilik bile değildir!
Hep yakınıyoruz kuru alan satılmıyor, UV lamba satılmıyor, o yok bu yok aslında hepsi var ama çoğu kişi arayıp bulmaya ve/veya fiyatını görüp sonrada almaya yanaşmıyor. Biz bunları almadığımız, hayvanlarımıza para harcamadığımız sürecede ihtiyaçlarımız her zaman "olmayacaktır" çünkü bu işler arz talep meselesidir.

 Tek cümleyle özetlersek, bu işe gerçek bir hobici gözüyle yaklaşılmadığı, bu hayvanlara verilen değer satın alınma fiyatlarıyla ölçüldüğü sürece kaplumbağalar bakımı zor hatta imkansız hayvanlar olacaklardır ama hayvanını gerçekten seven bilinçli biri için kaplumbağalar bakımı çok kolay ve dayanıklı hayvanlardır, hastalanıp ölen binlerce kaplumbağanın suçlusuda en az bu işin ticaretini yapanlar kadar hayvanlarına aslında değer vermeyen, yeterince sevmeyen, onlara başından beri ucuz hayvan gözüyle bakan sahipleridir.
kabaltah2007-10-21 12:15:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aKvArYuMbEkÇiSiÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 304
aKvArYuMbEkÇiSiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2007 11:42
  Bir kaç hafta önce pet shop a gittiğimde bir leğenin içinde büyüklükleri 25 cm olan 2 tane kırmızı yanaklı kaplumbağa gördüm sahibi bakamamış bırakmış pet shopta vericek yer arıyordu bahçedeki süs havuzunu kapatmamış olsaydık alıcaktım ama ne yazıkki alamadım.
   Aldığınızda ufacık olan o küçük yeşil şirin şey ileride dev bir baş belası oluyor bakma imkanınız yoksa kesinlikle almayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2007 13:34
Mustafa Bey, yazdıklarınızı çok iyi anlıyorum, yapıl(may)an masraflar konusunda da haklısınız, ama sizinle ayrıldığımız nokta şu ki sadece kaplumbağa değil, hiçbir hayvanı beslemek bir "hobi" değildir benim ahlak anlayışıma göre. İnsan olmamız hiçbir canlıyı koleksiyonumuza katacağımız bir parça olarak görmemiz hakkını vermez bize, vermemeli. Bana göre bir hayvancığı beslemek, onu hayatımıza sokmak sadece en iyi yemleri verip, UV lambasını almaktan ibaret değildir. En mükemmel akvaryumu hazırlayıp beslediğiniz hayvana en iyi koşullarda bakabilirsiniz, ama bana göre insan olarak (hayvansever bir insan olarak da demiyorum) düşünmemiz, aklımıza gelmesi gereken en önemli soru "bu hayvacık bu evde huzurlu mu, doğal ortamını ne kadar taklit edebildim, onu hayatıma ben zorla soktum, peki o bundan mutlu mu?" olmalıdır, tıpkı İpek Hanım'ın kendine sorduğu gibi. Anlıyor ve biliyorum ki bu konuya profosyenelce yaklaşıyorsunuz, ama işin bir de duygusal boyutu var işte, ve ben size bu soruların cevabını söyliyim, hayır, tabi ki hiçbirimizin kaplumbağası hiç ama hiç mutlu değil, evde bakılan hiçbir kaplumbağa da hiçbir zaman mutlu olmayacak.  Bu tamamen bu konuya  kendimizi merkeze koyarak mı ya da kendimizi ve beslediğimiz canlıyı büyük bir ekolojik dengenin parçaları olarak mı gördüğümüzle ilgili bence. Siz hobi olarak görür, yeni türleri beslemek için uğraşırsınız, ben evimdeki tek bir sıradan kırmızı yanak mutlu mu acaba diye sıkıntıya düşerim, neticede bakış açılarımız çok farklı. Mükemmel dizayn edilmiş bir turtle dock asla yaşadıkları gerçek bir kara parçacığını taklit etmeye yaklaşamayacak, en büyük akvaryum bir gölün binde biri kadar etmeyecek vs.; bunları aklımıza getirmemiz, ve getirip onları hiç almamamız için çok isabetli bir çağrı Hasan Bey'inki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_CeM_Çevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 158
_CeM_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2007 13:41
Hayretle okudum,20 günlük kaplumbağa sahibi olarak gözümde ileriki günleri canlandırdım..Yazılanlar doğrudur mutlaka ama aldığımıza göre bakmak zorundayız.İnşallah duygularımız ileride değişmez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2007 15:12
Pınar hanım bende sizin yazdıklarınızı anlıyorum, konuya bahsi geçen hayvanlar açısından bakıldığında tabiki ne yaparsak yapalım doğadaki yaşamlarını onlara sunamayız ama şunu da unutmamak lazım ki bu hayvanlar zaten doğadan gelmiyorlar, evcil hayvan olmak üzere üretilip satılıyorlar. Birçok hayvanseverde şöyle bir görüş var, "biz bu hayvanları almayalım kimse almasın ve zamanla bu kanlı ticaret bitsin" ama bu iş o kadar basit değil. Evcil hayvan sektörü dünya çapında çok büyük bir sektördür ve devamlı da büyüyor, biz almasak bile mutlaka alacak birileri çıkacaktır. Zaten satılmak üzere doğmuş bir hayvanı bakım şartlarını sağlayabileceğimiz halde almamak sadece o hayvanın petshopta pis bir akvaryumda yada sizden biraz sonra gelecek muhtemelen bilinçsiz müşterinin evinde plastik bir kapta ölmesine sebep olur.

Bir hayvan üretim çiftliğinde doğduğu yada doğadan toplanıp bir petshopa geldiği anda (yerli doğadan toplanan türler haricine tabi) onun için yapabileceğimiz hiçbirşey yoktur. Hal böyleyken bu hayvanlar en iyi seçenek kendilerine iyi şekilde bakabilecek bir insan tarafından satınalınmaktır ve bu sektör bitmeyeceğinden dolayı benim fikrime göre sektörü öldürmeye değil geliştirmeye çalışıp bu hayvanarın bakımı için daha uygun ve gerekli malzemelerin piyasaya girmesini sağlamaktır.

Ayrıca şöyle bir durumda var bu hayvanlar toptancılardan 2-3 dolar gibi çok ucuz fiyatlara satınalınıyorlar ve petshop sahipleri için gözden çıkarılabilecek ucuz hayvanlar, bu yüzden satıldıkları yerde en ucuz yöntemlerle yaşatılmaya çalışılıyorlar ama düşünün ki fiyatı 40-50 dolar civarı hayvanlar piyasaya girse hem petshop sahipleri hemde satınalan kişiler değerli oldukları için bu hayvanlara ellerinden gelen en iyi koşullarda bakacaklardır ayrıca başlangıç parası olarak hayvana bu parayı verebilecek kişiler de büyük ihtimalle hayvanın ilerki günlerde ihtiyaçlarını karşılayabilecek daha iyi maddi imkanlara sahip kişiler olacaktır.
Böyle bir durumun mevcut ucuz kaplumbağlara yararı da hem bu hayvanları satan hem besleyen kişiler tarafından bakım şekillerinin ve ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılmasından dolayı kendilerinin de daha iyi bakılması olacaktır.
kabaltah2007-10-21 15:14:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cordexÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 96
cordexÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2007 02:45

Ben görüşün yarısına katılıyorum yarısına katılmıyorum katıldıgım kısım sizin dediginiz masraf yapmak istemeyen arkdaşlar için gerçerli masraf yapanlar için degil  açıkcası  masraf ederseniz ne koku ne pislik oluyor  şuan  1 sene oldu ve hayvanlarım 15 cm oldu ama gerçekten onları hala seviyorum ilk başta 50cm ile başladım büyümezler dedim ama akvaryumcunun yalanı geçmeden kendini gösterdi  buarada  ne dış moturum nede kuvvetli bir iç motorum vardı sıradan bir motordu ve gercekten 15 gün olmadan kokudan durulmuyor ;temizlemek zorunda kalıyordum açıkcası bazen bunaltmıyor degildi. Özelliklede kokudan çok çektim daha sonra yerleri onlara dar gelmeye başladı ve daha  büyük bir akvaryum aldım  1metre boyunda ama anında dış moturu ,iç motorun  bayagı bir kuvvetlisi çünkü yem ve dışkıda iç motorun çekişi bence cok önemli yani kısaca bayagı bir masraf yaptım ama şuan gerçekten koku sorunum bitti ve akvaryumumu 2 ayda bir oda kara bölge ve hafif dip çekim  çogu zaman iç motor sayesinde gerek bile kalmıyor ,motorun elyafını temizleme  dışında birşey yapmıyorum ve hayvanlarım cok mutlu bende son nefeslerine kadarda onlara bakmayı düşünüyorum. Alacak arkadaşlara şöle bir tavsiyem olabilir masraftan kaçmayacaksanız alın yoksa almayın 7 milyona satılan bir kaplumbaganın saglıklı bakmak isterseniz masrafı boyunu aşıyor ve masraf fazla yapmam diyenler ne onlar eziyet çeksin nede siz ona göre iyi düşünün ve tercih yapın derim  saygılar.

cordex2007-10-22 02:52:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelphieÇevrim Dışı

Kayıt: 08/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 221
SelphieÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2007 19:35
Bence hayvan sever birisi hayvana yeterli koşulları veririse bakalınabilir...
Tabiki doğal ortam gibi olmaz ama bilinçli alıcı almazsa onu başkası alacak(bilinçsiz..palstik kapta ve adi yemlerle besleyen biri)ve sonucunda ölecek.. Çünkü o kapluş pets shopa geldiyse bir daha geri doğal ortamına dönmeyecek hiçbir zmn...Unhappy

Bunun yüzünden bence iyi koşulları olan her kişi kaplumbağa alsın derim ben....

Yani Mustafa bey'e katılıyorumWink

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bestenurÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 715
bestenurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2007 19:39
Bende son kaplumbağalarımı besliyorum. Bundan sonra bir daha kaplumbaağ almayacağım. Çünkü hem öldükleri zaman üzülüyorum, hemde çok masraflılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2007 21:05
Doğal ortamı, hayvancıkların duygusal durumunu geçtim, peki yeterli ortam nedir? Yeterli tank boyutu için tüm yabancı sitelerde geçen formül şöyle, her kaplumbağa için ayrı ayrı hesaplanmak üzere, her 1 inç kabuk boyu için 10 galon, kullandığımız ölçülere çevirirsek, kabuk uzunluğu 2,5 cm.lik tek bir kaplumbağa için 45 litre su demek. İki kaplumbağanız varsa 90, tabi sadece bebekken yetecek bir tank. E bu hayvancıklar 20-25 cm.'e kadar büyüyor, o zaman nasıl bir yeterli ortam sağlayabileceğiz, hangimiz sağlayabiliyoruz? Gerçekten orta büyüklükte bir masraf mı bu?
 
Evinizin bahçesinde tonlarca büyüklükte bir havuz varsa, kuru bölge bahçenin kendisiyse, istediği zaman havuzunda yüzüp istediği zaman çimenlerde güneşlenebiliyorsa o zaman uygun koşullardan bahsedebiliriz. Ya da bahsettiğim ölçülerde bir tankı evinizde kurabiliyorsanız.
 
Bu koşulları sağlayamadığımız sürece hem evdeki hayvancıklarımıza eziyet ediyoruz, hem de yenilerinin üstüste tanklarda, yarı yarıya fire(!) vermeleri normal karşılanarak (ölmeleri yani!!) getirtilmelerine bir katkı da biz yapıyoruz. Sonra tabi bir de hayvancık büyüdükçe sıkılanlar, yorulanlar, başlarından atmaya çalışanlar...
 
Evet, bu "kanlı bir ticaret", ve hepimiz katkıda bulunduk. Hemen hemen hepimiz asla doğru koşullara yaklaşamıyoruz bile. Fanusta bakmıyoruz diye kendimizi iyi bakıyoruz sanıp kandırmamalıyız, bu sadece "nispeten" iyi bakmak olabilir, kötünün iyisi durumundayız.
 
Asla almamalıyız, almaya niyet edenleri vazgeçirmeliyiz, başka yolu yok bunun. "Ben almasam, sen almazsan, ne olacak ki, başkaları alacak, belki benden daha kötü bakacak" fikri yanlıştır arkadaşlar, her konuya bu kalıp düşünceyle bakmaya alışığız zaten, toplum olarak, insan olarak. Ama doğrular sabittir, başlarının da yanlışlar yapıyor olması bizleri aklamaz, bireysel sorumluluğumuzu ortadan kaldırmaz.
 
Çok uzattım biliyorum, ki bu kısalmış halim, neyse ki yeni üyelere haftada iki mesaj hakkı veriyorlar :-)
Ayrıca kimsenin yazdıklarımı üstüne alınmasını istemem, bahsettiğim herşeye ben de dahilim, bu her yerde olan bir sorun. Ama kaplumbağa almama, aldırmama fikrini pas geçmeyin, inanın forumdaki her başlıktan daha kritik bir konu bu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2007 21:52
Merhaba, öncelikle o hesaplamada geçen gallon, amerikan standartlarına göredir. Yani 4,54 değil, 3.38 litredir. Tam gelişmiş ortalama bir kırmızı yanaklının boyu yaklaşık 22 cm'dir (dişi ve erkek olmasına göre (+,-) 1-2 oynayabilir), buda yaklaşık 9 inch eder, yani bir yetişkin için 90 gallon eder buda 340 litreye eşittir.
Bu miktarın tek kaplumbağa için uygun olması teoriktir yurtdışındaki en prıofesyonal hobiciler bile genelde 2 yetişkin kaplumbağa için yaklaşık 110 gallonluk akvaryumlar kullanırlar. Buda yaklaşık 400 litre civarı eder ve hiç öyle ekstrem bir akvaryum büyüklüğü değildir, bu sitedeki birçok akvaristte bu büyüklükte hatta çok daha büyük akvaryumlar vardır. Yani öyle "nasıl yeterli ortam sağlayabileceğiz" gibi bir durum yok.

Ayrıca başka bir konuya daha değineceğim, hep o mükemmel doğa şartlarından bahsediliyor, ama doğa şartları hakkında çok ayrıntılı düşünüldüğünü sanmıyorum.
Doğada doğan her yüz kaplumbağadan sadece biri yetişkin olabilir, yani %99'luk bir ölüm oranı vardır. Doğada avcılar, hastalıklar, açlık, parazitler, hava koşulları, yaralanmalar, çevre kirliliği gibi sebeplerle sadece en güçlü yada en şanslı yavrular hayatta kalabilir. Yani o büyük göller, nehirler, doğal kuru alanlar hayvanlar için bir cennet değil yaşam savaşı meydanıdır. Ve eminim ki en bilinçsiz kişiye bile 100 adet yavru kaplumbağa verseniz bu yavruların %99'dan fazlası yetişkinliğe ulaşır.
Ve kaplumbağaları bahçede havuzda bakma fikride çok parlak bir fikir değildir, hem bu hayvanlar bizim iklim şartlarımıza uygun olmadıklarından özellikle kış aylarında çok zor hayatta kalabilecekler, hemde kontrolsüz havuz ortamı yüzünden doğada karşılaşabilecekleri hastalık ve parazitleri kapma ihtimalleri doğacaktır.

Sonuç olarak benim burada anlatmak istediğim 2 nokta var.

Birincisi, "kaplumbağa evde bakılmaz, kaplumbağa bakımı çok zordur, karşılanamaz kadar masraflıdır" gibi düşüncelerin gerçek olmadığı. Gerçekten bu hayvana bakmak isteyen herkes öyle inanılmaz büyük masraflar altına girmeden bu hayvanlara ömrü boyunca bakabilir.

İkincisi, bazı yorumlarda geçen "almayalım, aldırmayalım" şeklindeki düşüncenin ki aslında bu herkesin bildiği "Herkes kapısının önünü temizlese sokaklar pırıl pırıl olur." düşüncesinin bir varyasyonudur, malesef ki başarı oranının imkansıza yakın bir yöntem olmasıdır.
Türkiyede bu konuda yaygın ve yeterli kaynaklar olmadığından insanların kaplumbağa bakımı hakkında bilinçlenmesi için tek yol internettir ve bizim buradaki fikir paylaşımımız da sadece bu interneti kullanan kişilere ulaşacaktır. Bu ortamın dışında kalan sayıları bizim onlarca katımız olan insan yine bilinçsiz bir şekilde kaplumbağa alıp öldürmeye devam edecektir. Biz burada bu konu hakkında bilgi sahibi olup bu hayvanlara teorik olarak bakabilecek bir avuç insanken bizde birbirimize aldırmazsak, petshoplardaki hayvanlar için değişen tek şey  arada bir bu konuda bilgi sahibi biri tarafından satın alınmak yerine  sadece bilinçsiz kişiler tarafından satın alınmak olacaktır.
kabaltah2007-10-22 21:57:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SelphieÇevrim Dışı

Kayıt: 08/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 221
SelphieÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2007 16:08
Tabiki bazıları evinde hayvanı alıp işkence ediyor olabilir...Ama ben bu insanlar alsın demiyorum yeterince bilgi ve tecrübe sahibi olan insanlar gönül rahatlığıyla alabilirler..."Kaplumbağayı sakın almayın" cümlesi bence yanlış..Neden sakın almayayım ki?Ben ona belki doğadan çok daha fazla şeyler vereceğim belkii...!?Onu büyük bir havuzda beslesem bence çok rahat bir yaşam sürdürür...

Mustafa Bey'in dediği gibi bu hayvanlar doğada sürekli mücadele içindeler, bunların çoğu ölüyor...

Gerçekten büyüyümce bir odayı kapluşlara ayırıcam ve kapluş beslemeye devam edicem..

Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

h999Çevrim Dışı

Kayıt: 12/10/2005
İl: Ankara
Mesaj: 153
h999Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2007 16:03
 
   Hasan Beyin yazdıkların tümüne katılıyorum ve destekliyorum. Birçok kişi tanıdım su kaplumbağası olan fakat hepside ya başkalarına verdiler kaplumbağalarını ya da çok sevdikleri kaplumbağaları öldü.

   Çok iyi biliyorum ki bizler ne kadar anlatsak da bir çok kişi almaya devam edecek çünkü duramayacaklar sahip olmak isteyecekler. Evlerine getirmeden rahat etmeyecekler. Bir süre sonra ya kaplumbağaları ölecek ya da çok severek aldıkları onun için her şeyi yaparım doğasında bu kadar mutlu olamaz dedikleri kaplumbağalarını hiç istemeyerek elden çıkarmaya çalışacaklar. Bahanelerde hep aynıdır.

-        Çok büyüdüler yeterli yeri sağlayamıyorum.

      -    Çok masraflılar
      -         Derslerim çok yoğun bakımları çok vakit alıyor zamanım yok.

-         Evleniyorum

-         Bebek bekliyorum

-         Tayinim çıktı vb.

 

   Buradan sonra yazacaklarım o kişiyle aramda kişisel sorun bir varda o yüzden ona yükleniyorum gibi anlaşılabilir. Peşin peşin yazayım Mustafa Yavuzla kişisel hiçbir sorunum yok forumlar dışında tanımam da kendisini.

 

   Mustafa Bey ( kabaltah)

   Bu forumda üyeler sizi tanımıyor diye bu kadar rahat yazı yazmanıza hayret ediyorum.

Ben 16 yıldır (ki aslında daha fazla) kaplumbağa besliyorum, elimden türkiyede bulunan ve türkiyede bugüne kadar satılmış her tür geçti, ve bu işi bilinçli yaptığımı düşünüyorum ki yıllardır ne bir kaplumbağam hastalandı nede gelişmesinde bir gerilik meydana geldi. ‘ yazmışsınız. 

   Soruyorum 18 kaplumbağası ölen siz değimliydiniz. Bunu petimbenim forumunda kendiniz yazdınız. Yoksa oradaki kabaltahın siz olmadığınızı mı söyleyeceksiniz. Bunu kanıtlamak benim için çok kolay. Çok iyi bakıyordunuz her şartı sağlıyordunuz da 18 kaplumbağanın nasıl ölmesini sağladınız birde burada yazın.

   Hep doğayı taklit ettiğinizi yazıyorsunuz bu forumda da yazsanıza diğer üyelerde öğrensin doğal ortama yakın kaplumbağa nasıl beslenir. Çok güzel fikirleriniz vardı. Canlı yem olarak yedirilecek balığın renk seçimi siz yazıverin ben unuttum şimdi kırmızı balık mı yoksa beyaz balık mıydı en iyisi yanlış yazmayım.

   Kaplumbağasını o kadar sever ki canlı yem olarak kaplumbağasının akvaryumuna attığı balığın kaçarak kaplumbağasını yorduğunu düşünür ve değersiz balığın yüzgeçlerini kuyruğunu keser makasla balık canlıyken. Hanginiz sevebilir kaplumbağasını onun kadar.

   Doğal ortam olsun diye canlı balık yedirir kaplumbağasına ama kaplumbağasının akvaryumunda plastik rampalar vardır. Hangi doğal ortamda kaplumbağalar plastik rampalara çıkıyor kurumak için. Tabi plastik rampa doğal ortamda ki kayaların yerine kullanılabilir çünkü temizlemesi kayaya oranla çok kolaydır. Fakat kaplumbağalar için özel üretilen yemler yeterli gelmez bir türlü illa doğal ortam olmalı canlı balık yedirerek bu sağlanabilir. Çünkü  balık ucuz ve almak kolay. Balığı akvaryuma atıvermek yüzgecini makasla kesmek zor değil.

   İmzanızda ki bilgiler eksik düzeltiverin lütfen

162.5 lt canlı doğuran- kaplumbağalarım için yüzgeçleri kesilerek canlı yem olacak ucuz balıklar- yazın doğrusu bu.

 

   Pınar Hanımın (druzhok) yaptığı hesaplamaları bir kenara bırakıp sizin hesaplamaları doğru kabul ederek soruyorum kaç kaplumbağanız var? ( aldıklarınız değil henüz hayatta olanlar) Bu kaplumbağalarınız yetişkin olduğunda kaç tane 400 lt lik akvaryuma ihtiyacınız olacak? Bu akvaryumları nasıl sağlayıp nerede tutacaksınız? Hala da kaplumbağa alma niyetiniz olduğu durmadan almaya devam ettiğinizi de biliyorum.

   Cevaplar genelde şu şekilde olur

-Büyük akvaryum alırım

-Oda’nın birini onlara ayırırım olmadı ev tutar bir evi onlara ayırırım. Umarım sizde mantıklı cevaplar vardır. Bunlar hayal olmaktan öte değil çünkü.

 
   Bu forumda çok daha büyük akvaryumu olan üyeler olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat onların onlarca su kaplumbağası değil balıkları var. 400lt ve daha büyük akvaryumlarla evi donatmıyorlar. Zaten su kaplumbağasıyla balık akvaryumu karşılaştırılamaz. Balıkları evde besleyebilirsiniz. Şartları sağlayabilirsiniz.
 

   Su kaplumbağası almayın ev ortamına uygun değildir. Seviyorsanız gidin hayvanat bahçelerinde ya da doğal ortamlarında falan sevin.

 
   Doğada bir çok kaplumbağa ölebilir. Çok az yavru hayatta kalabilir bu doğal hayatın bi parçasıdır. Petshoplar satmaya devam edebilir ama nereye kadar. Bizler ev ortamına uygun olmadıklarını belirtikçe bu konuda bilgisi olmayan insanlar bilinçlendikçe alımlar azalacaktır. Talebi olmayan bir hayvanında satışı petshoplarda azalacaktır. Buna inanıyorum. Ben almasam bilinçsiz bir başkası alacak yada petshoplarda ölecekler diyerek alıp evlerimizde onların ölümüne sebep olmak onların her zaman petshoplarda artarak satılmasına neden olur.

  

   Duygusallık yapmıyorum. Doğada hayvanların öldüğünü birbirlerini parçalayarak yediğini bende biliyorum. Bunları bilmek yada belgesellerde bu görüntüleri izlemek beni rahatsız etmiyor. Beni rahatsız eden evde evcillerimize canlı bir hayvan yedirmek daha da kötüsü bunu kanadını kuyruğunu keserek yapmaktır.

 

   Hayvan sevgisi illa bir hayvanı evde beslemekle olmaz. Hediye olarak bir başkasına su kaplumbağası ya da başka bir hayvan almayın. Çocuklarınıza ya da bir başkasına hayvan sevgisi aşılamak için evcil hayvan beslemeye yönlendirmeyin. Hayvan sevgisi eve getirerek onun sorumluluğuna verilerek oluşturulmaz sadece.

   Lütfen bir hayvan besleyecekseniz ev ortamına uygun türlerden seçin.

 

   Az daha unutuyordum Mustafa Bey (kabaltah)

   Kara kaplumbağalarınız nasıl? Hani alıp uygun ortam yapmadığınız gece bir kutuya tıkıp gündüz masada ya da ortalıkta dolaştırdığınız kara kaplumbağalarınız nasıl? Yoksa onları elden çıkarma derdine mi düştünüz.

h9992007-10-24 17:00:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir