ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
oracle
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
7
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
20 Şubat 2006 00:37
Son Ziyaret:
10 Ağustos 2008 11:53
Toplam Mesaj:
390 [0.06 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Hasan Taycan
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Hasan Taycan

SON 10 MESAJI

Su Kaplumbağası Bakımı ve Akvaryum

[QUOTE=kabaltah]

 Kaplumbağalara verilmez diye saydıklarınzın yanında marul, muz ve kiraz da verilmez. Marul, ıspanak ve lahanayla aynı sebepten verilmez. Muz ve kiraz da şeker oranı çok yüksek olduğu için verilmez, %12-%13.

[/QUOTE]

Su kaplumbağalarına marul verilmez bilgisi yanlış.
1 cisi ana besin maddesi yapmadıktan ve aşırıya kaçmadıktan sonra kırmızı yanak su kaplumbağalarına marul verilebilir, zararı yoktur çünkü zararlı bir içerik barındırmıyor. Zaten pek çok profesyonel yaklaşımlı sitede verilebilecek yeşillikler arasında mutlaka vardır. Marulun kıvırcığın birçok türevi var bu türevler arasında bazıları içerik açısından diğerlerine göre daha iyidir. Aşırı kullanım halinde ise kalsiyum ve mineraller açısından yetersizlik yaratabilir ama  kaplumbağalarımıza özel yemler verdiğimiz , salt marul ile beslemediğimize göre marul vermekte sakınca yoktur.

İkincisi marulun , kaplumbağalar için önerilmeyen lahana ve ıspanakla da hiç alakası yok. Ispanak , kalsiyumla etkileşime geçerek heba olmasına yol açan oxalic asit içerdiği için , lahana ise kaplumbağa da guatr sorunlarına yol açabileceği için önerilmez.

Marul su kaplumbağalarına verilebilir ama kara kaplumbağalarına asla önerilmez. Çünkü esas besin maddesi olarak kullanılacak ve kara kaplumbağalarının hiç bir gereksinimine cevap veremeyecektir.

oracle2008-08-07 21:49:46
Kabuk Rengi Değişti Acaba Hastalık lı mı?
Çetin bey kabuğun düzelmesine sevindim. Bu ara kabuk değişimindenmiş diye yazmışsınız tüm o kabukların üst şeffaf katmanlarını döktümü ?
Antibiyotik
Bengi hanım
kuru mamasını bile yemiyorsa pis kokulu acı antibiotiği nasıl vereceksiniz , onu hırpalamadan antibiotiği ağızdan vermeyi becerebilmek çok zor. Bu yüzden iğne yapılıyor. Eğer yemek yiyorsa belki tavuk etini açıp antibiotiği  içine damlatarak yedirmek suretiyle olabilir.

Bu antibiotik tedavisi konusu gerçekten forumlarda yazılması zor ve riskli bir konu bu yüzden bu konulara girilmesi pek akıllıca değil. Yurt dışı forumlarda çok tecrübeli deneyimli kişiler bile tavsiyede bulunmaz sadece veterinere gidin diye yazarlar.

Şimdi yukarda tüm yazdıklarımdan sonra , üstelik veteriner yada doktor olmadığımı , bu konularda tecrübem olmadığının da önemle altını çizerek  belirttikten sonra nacizane tavsiyem toz ampisilin ( ampisina) antibiotik alıp kutu da yazdığı oranda su ile ama tek kullanımlık çok çok az bir solusyon hazırlayarak kuru mamalara emdirip sabah akşam disiplinli bir biçimde antibiotikli 5-6 mama yedirmek biçiminde olabilir. Sıvının dozunu eczaneden alacağınız iğnesi çıkan bir şırınga ile ayarlayabilirsiniz. Tabi yemek yiyorsa geçerli bir yöntem bu. Antibiotikten birazda akvaryum suyuna damlatın ama kaç ml damlatmanız lazım onu bilemiyorum. Her ne kadar bu antibiotiğin etkisi yıllar boyunca aşırı kullanım nedeniyle artık çok azalmış olsa da denenebilir.

Forumda yazılmış olan diğer yeni jenerasyon daha kuvvetli ve dolayısıyla daha riskli antibiotiklerin kullanımı konusunda birşey diyemeyeceğim. Momo zaten o mesajda konuyu izah etmiş. Eczanelerde vardır.

Bu arada yazdığınız belirtiler sanki akciğer enfeksiyonuna benziyor ama emin olamam. Bu rahatsızlık mutlaka düşük ortam ısısı  yada üşütmekten dolayı olmayabilir sudaki hijyenin bozulması ve mikrobun içerde üremesi yada kaplumbağanın direncinin çeşitli sebeplerden zayıflaması sonucunda da olabilir.
Akvaryumda ki ısıyı 30 dereceye arttırın.
oracle2008-05-14 14:37:23
Gözü hasta, ne yapılması gerekli?
Elvin hanım gittiğiniz veterinerin durumu pek anladığını sanmıyorum.
Su kaplumbağalarında göz şişmesi genelde içerdeki enfeksiondan dolayı olur. Büyük ihtimal solunum yollarında ve ciğerlerinde enfeksiyon var.
Sadece gözlerde sorun olduğu zaman kaplumbağalar gözleri kapalı olsada hareketli olurlar. Yeme ilgi gösterirler. Ama sorun içerdeki bazı ciddi sebeplerden kaynaklanıyorsa işte bu şekilde yemez içmez. Keşke antibiotik ile müdahele yapılsaydı yemediği için mecburen iğne yapılması gerekiyor.
Onu sıcak tutun su sıcaklığını 30 dereye çıkarın kuru bölge ısınma  lambasıda sürekli yanık olsun. Diğer bazı değişik hastalık belirtileri varsa buraya yazın.
oracle2008-04-28 16:53:24
Teras'da Kara Kaplumbağası
Kaplumbağalar soğuk kanlı yani dışardan ısı almak zorunda olan canlılar aksi takdirde bünyeleri yavaşlamaya başlıyor. Bu yüzden kışın toprağa gömülerek kış uykusuna yatarlar. Sizin balkonda yeterli seviyede derinlik bularak içine gömülmesi zor Bu yüzden sizde kışın içeri alırsınız. Evlerde beslerken doğal süreçten kopardığımız için ve hareket özgürlükleride olmadığı için bedenen kış uykusuna hazırmı değilmi bilemiyoruz. Ben riskli bularak kış uykusuna yatırmıyorum. Zaten oda içinde doğru dürüst kış uykusuna yatamazlar en iyisi  hiç yatırmamak.
Teras'da Kara Kaplumbağası
Yaşar.
Biraz güneşli biraz gölgeli bölgesi olması da lazım yani hep gölge yada hep güneşli alan olursa olmaz. Zaten sabah güneşlenip sonra öğlen güneşinde yada aşırı güneş altında durmaz hemen gölgeye kaçarlar. Ayrıca o yaşam alanı içerisinde ufak bir kapalı alanda yapmanız lazım ki saklanarak kendini güvende hissederek içersinde uyusun. Sürekli açıkta durmak onu rahatsız edecek bölgeden uzaklaşmak isteyecektir

Ama bir konuda uyarmam lazım kara kaplumbağaları 50 -60 hatta 75 yıl gibi çok uzun yaşayan canlılar. Eğer bir süre sonra örneğin 5 yıl sonra sıkılıp doğaya salma isteği duymanız kuvvetli bir olasılık. İşte bu durumda tekrar doğaya adapte olması zor olacaktır.

Kaplumbağalar eğer imkanı, kaçacak bir kapalı yuvası varsa içinde saklanıp günde 14- 16 saate yakın uyuyan ortada çok fazla gözükmeyen canlılar yani pekte seyirlik değiller. Eğer aynı ortamda birden fazla kaplumbağa varsa biraz büyüdükleri zaman cinsel olgunluğa girrmeye başlamalarıyla birlikte kavgalarda başlıyor. Özelikle erkek erkek veya erkek dişi den oluşan ikili durumlarda kavga ısırma ve taciz kaçınılmaz. 2 dişiden oluşan ikili durumlarda kavga oluyor mu bilemiyorum.

Ben ev içinde 2 ayrı terraryumda 2 kara kaplumbağasına bakıyorum  kavga ettikleri için mecburen ayırdım. Evde oldukları için kış uykusuna yatırmıyorum,  ısınma lambaları her sabah yaz kış yanar onlar öğlen saat 12-1 gibi uyumaya çekilince söner.

Elimden geldiğince doğal ve doğru şekilde bakmaya çalışıyorum ama mutlaka kalsiyum , multi vitamin , güneş ışığı  ve ağızdan vitamin D3 vererek destekliyorum.
oracle2008-04-28 14:13:04
Kabuk Rengi Değişti Acaba Hastalık lı mı?
Şimdi bir olumsuz durum söz konusu ama olumsuzluğun nerde olduğunu uzaktan tam anlamıyla bilemeyiz.
Kabuk sertleştiriciyi kullanmayın , vitamini bir süre kesin fazla vitaminde etkiliyebilir. Bu ikisi dükkanda bozulmuşta olabilir. Su sıcaklığını 28 e düşürün. Bir süre bekleyin hemen düzelmeyecektir ama kabuğunu gözlemleyin.
Daha sonra kuru mamalara haftada 1-2 kere eczaneden alacağınız devit3  (d3 vitamini) damlatabilirsiniz
Kabuk Rengi Değişti Acaba Hastalık lı mı?
Kabuk sağlığında bir bozulma var ama mantar değil. Kabuktaki renk kayıplarına hard water sebep olur denilir yani sert , kireç ve mineral bakımından ağırlaşmış su koşulları. Tabiki tek sebep ve tek neden diye birşey olmaz ama su ve yaşam koşullarını değiştirmeniz lazım.
 
Yaşam koşulları hakkında biraz daha bilgi yazabilirmisiniz. Akvaryumdamı fanustamı bakıyorsunuz ? Su değişimini yapıyormusunuz ve nasıl yapıyorsunuz ? Nasıl besliyorsunuz yem markası nedir ? Kullandığınız herhangi bir vitamin varmı varsa kullanım dozu hakkında bilgi lazım. Ayrıca D3 yada kasiyum katkısı kullanıyormusunuz. ?

Kuru bölgeye lamba koymanız şart adi ampulda olur. Kaplumbağaların toptan kuruması şart.

Onu eski bir diş fırçasıyla kafasına asla gelmeyecek şekilde ılık su altında yumuşakça fırçalayın sonra kabuğunu  iyice kurulayın kaçamayacağı bir yerde lamba altında sıcakta yarım saat 45 dakika tutun iyice kurusun. Akvaryumdaki suyu toptan değiştirin su sıcaklığını 28 derece yapın ve kaplumbağayı geri koyun. Suda Klor olmasın öncesinde ağzı açık temiz bir kapta 12 saat bekletin sonra kullanın.
Kara kaplumbağası buldum!
Kafa sallamasını anlayamadım hapşırdığından eminmisiniz.  Üst solunum yollarından hastamı acaba. Ağız burun çevresinde salgı varmı mesela. Bu konuyu pekte bilmiyorum birşey söyleyemeyeceğim.
İnşallah o çocuklar kötü bir şey yapmamışlardır ellerinden almakla iyi yapmışsınız.
Hiç bir zaman size tam alışamayacak hep biraz korkacak özellikle yakından yaptığınız hızlı hareketlerde.
En iyisi kendi halinde bırakmak o ne yapacağını bilir güneş gölge ayarlamasını yapar ama ters dönmemesi lazım ara sıra kontrol etmek lazım çünkü su kaplumbağaları gibi kolay düzelemiyorlar. Ters dönen kaplumbağaların  bu durumda uzun süre kalırsa öldüğünü de biliyorum hatta güneş görmeyen evlerde bile. Birde inanılmaz tırmanıcılar tahmin etmediğiniz yerleri aşarlar ben telden yukarı tırmanan kaplumbağa fotoğrafı bile görmüştüm. Yumuşak toprağıda çok iyi kazarlar. Zaten uyurken hafifçe kazacaktır.Yani ondan  beklemediğiniz şeyleri kolayca yapabilen bir canlı kara kaplumbağaları.
 
kapluşumun neyi var?
Antibiotik hatalı doz halinde tüm yararlı bakterileri de yok ettiği için sonuçta risklidir ama yapacak başka bir şey yok zaten tedavi görmezse pek düzelemiyorlar. Antibiotik tedavisinde bir şansı var ama geç kalınmamalı. Bu tedavi esnasında da ölen kurtarılamayan kaplumbağalar olur malesef.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.