155*57*50h The Adventure of a planted discus High Tech


ANILÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 359
ANILÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2011 20:34
Bence iki kütükte aynı yöne baksın dekorasyon için dediğim gibi aceleci olmayın. Yeni alınan kökler kayalar vb. materyaller girdikçe kafanızda bir tema canlanmaya başlar yada varolan temalardan birini belirleyip ona yakın tasarımlar çıkarmak için uğraşabilirsiniz. Bence belli bir tasarımı referans alarak o tasarıma göre kaya ve kök alıp eklemek rastgele alıp eklemekten daha hoş tasarımları yakalamanızı sağlayacaktır.ANIL2011-12-18 21:06:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2011 21:02
Umut co2 sistemini sormuşsun hemen yardımcı olayım. Ben tüpü Küçük sanayi girişindeki Orsez firmasından almıştım. 5 yada 6 kiloluk bir vanalı yangın söndürme tüpüydü, sanırım 80 lira gibi bir fiyata almıştım dolu olarak. Regülatörüde internet üzerinden almıştım ama siteyi hatırlamıyorum. Özsoy'un ince ayar vanalı bir modeli idi. Ama tavsiyem ince ayar vanasız bir model alıp hassas bir ince ayar vanası alman. Çünkü ben çok çektim benim vanadan ufacık bir oynama ile bir süre sonra ya tamamen kesiyordu gazı yada aşırı veriyordu. Tüp işini başka şekilde de halladebilirsin ki o da şu oluyor, Efes yada Tuborg ana bayi'lerine gidip onlardan isteyebilirsin yada bunlarda çalışan bir tanıdığın varsa daha kolay olur öteki türlü vermiyorlar. Tüp bittiği zamanda direk dolum yapılmış başka tüp geliyor böylece aynı tüple uğraşmıyorsun tekrar tekrar.

 Bitki konusu ise apayrı bir konu. Bizim sana şunu al bunu al deme lüksümüz yok. Tamamen kesene ve zevkine bağlı. Bitki türleri ile ilgili yerli yabancı siteleri iyice incele, ihtiyaçlarına bak, resimlerine bak ve hangisi hoşuna giderse onlarda karar kıl ve özellikle tavsiyemdir çok fazla tür yapma. Çoğunun ihtiyaçları ve tüketimleri farklı olduğu için bir süre sonra problemler çıkartabiliyorlar. Birbirine uyumlu birkaç türle oluştur tankını. Tabanda parvula iyi seçim alternatif olarak glossostigma yada hc cuba'da olabilir. Dediğim gibi siteleri iyice incele pek çok yabancı ve yerli kaynak var bitki hakkında. Ben uzun süredir tuzlu su'da olduğum için iyice köreldim bitki konusunda. Aydınlatmanıda az lamba ve az süre ile başlat bitkiler iyice arttıktan sonra ihtiyaca göre gübreleme, co2, ve aydınlatma periyotlarını ayarla. Bu konularla ilgili yine forumda pek çok konu mevcut'tu eminim ki çoğunu okumuşsundur ama gerekirse tekrar oku.

Sana şimdiden başarılar diliyorum. Zor ama başarılırsa bir o kadar'da zevkli bir tür seçimi yapmışsın. Eğer hayalindeki gibi bir tanka kavuşursan eminim seyrine doyum olmayacaktır. Davet edersen gelir birlikte izler inceleriz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thekobayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 460
thekobayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2011 23:52
Ne demek benim için bir şeref olur Barış abi beklerim tabi ki.Tankı kurayım tam olarak sistem otursuz söz.Bu hafta sonu Orsez firmasına uğramakta fayda var sanırım.Çok sağol abi Bursa gibi büyükşehirde bile gerçekten Co2 ile ilgilenen firma sayısı çok az.Bir makalende okumuştum Özipekler idi sanırım bir de oraya gideceğim bakalım inşallah bu hafta sonu co2 probleminden kurtulurum. thekobay2011-12-20 01:16:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kemal LeoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2010
İl: Tokat
Mesaj: 691
Kemal LeoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2011 12:38
Tebrikler umut akvaryumun çok güzel ekipmanlarında yeterli gözüküyor artık bitkileri ekmeye başlarsın...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

babanusÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2010
İl: Balikesir
Mesaj: 489
babanusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2011 12:52
Benim tavsiyem ilk sayfadaydı sanırım videodaki tanki oluşturman hem görsel açıdan hemde bitkiler bakımından daha kolay oturtulacabilecek bir tank gibi duruyor. Zaten gelişim oldukça yeni düzenlemeler yapman gerekecektir. Kütük yerleşimi konusunda göze en uygun gelecek şekli sen bulmalısın. Kütükler üzerine java moss sardırabilirsin zamanla ağaç görünümüne kavuşuyor. Diskus yapacağını düşünürsek boş alanın fazla olması daha güzel olur diye düşünüyorum ön pplanda diskuslar olmalı. Arka planda rotala, köklerin diplerinden başlamak üzere parvula gibi çim tarzında bir uygulama yapabilrsin. Rotalalar kızarınca güzel bir görünüm oluşturuyor. Geliştikçe sende görünüm konusunda bazı şeyleri oturtacaksın mutlaka. Merakla bekliyor ve takip ediyorum. fotoğrafları bol ve güncel tutman yorumları artıracaktır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Street ParrotÇevrim Dışı

Yönetici
[C]3,1,12491[/C] [C]2,2,12491[/C] [B]1414,3[/B]
Kayıt: 05/07/2006
İl: Adana
Mesaj: 4508
Street ParrotÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2011 16:14
Allah kolaylık versin zor bir işe girişmişsiniz. Bende düşük destekle bitkili düşünüyorum Siz ilerleyin bize de örnek olur inşallah.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LantisBeawolfÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 46
LantisBeawolfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2011 04:07

Discus ve bitkili akvaryum; kanımca tatlı su akvaryumlarının seyri en güzel olanlarının başında gelir. Bu sebeple kendinize koymuş olduğunuz hedef mükemmel.  Bitkili ve discus ikilisinin bazı açılardan yükler getirdiği doğrudur. Ama Hedefini tayin ederek bu hedefe ulaşmadaki engelleri aşacak çözümleri üreten her yolcu sonuçta hedefine ulaşacaktır. Bu sebeple başarılı olmanız kesinlikle mümkündür.

Mesele; discusun muhteşem formuna ulaşması ve koruması için özellikle gelişme aşamasında çok sıkı beslenmesi ve yaşam ortamının kaliteli olmasının sağlanmasıdır. Yaşam ortamının kalitesinde en önemli parametre sudur.  Yavru balıkları, sadece kuru yemle beslemeyle ilgili denememde hüsrana uğradım. Sebep sadece protein miktarı değil, tükettikleri yem miktarında azalma oluyor. Gelişme çağının ilk evresi kuru yemle tamamlanamıyor. Bu durumda iki alternatifimiz var; canlı yem veya ev yapımı mama. En etkili olanı canlı yemdir. Fakat riskleri sebebiyle tercih edilmez. (Hem balıklarınızın, hem de sizin sağlığınız açısından tubifexin taşıdığı riskler vardır.) Su piresi risksiz olsada, yaygın olmaması, ev ortamında üretiminin zahmeti gibi sebeplerle pek rağbet görmez. Sonuç olarak, dana yüreği discus büyütmede neredeyse alternatifsiz tek seçenek olarak uygulanır olmuştur. Cama cam uygulamasının ana sebebide bu seçeneğin tercih edilmesidir. Çünkü discus gelişmesinde kaliteli bir yaşam ortamı ister. Oysaki yüksek ısıdaki bir suda dana yüreğinin vereceği sonuç bellidir. Mesele sadece sindiriminin sonucu oluşan atık maddeler değildir, yenmeyen parçalar ciddi oranda mikrop üreticidir. Engellemenin yolu bellidir, yemleme kısa sürede tüketilecek kadar yapılır, akabinde kalıntıları sifonlanır, sisteme günlük ciddi oranlarda su tazelemesi yapılarak suyun kalitesi korunur. Bu işlemlerin rahat ve uygun şekilde yapılabilmesi için de cama cam akvaryumlar tercih edilir. Dezavantajı, discus temiz bir suda büyür ama kaliteli bir ortamda büyümez. Kaliteyi açayım; öncelikle su oturmuş bir su olmaz. İkincisi Discus doğası gereği saklanma iç güdüsüne sahiptir, tamamen çıplak bir akvaryum onun için sıkıntılıdır. Bu dediğimi anlatması zor, cama camdan çıkıp; bitkiliye geçen bir discusun hareketlerindeki değişimi görmek lazım. (İnanın yüzüş şeklinde bile farkı görüyorsunuz.) Yalnız burada hacim sorunu ortaya çıkar. Bitkilide discus doğasına döner, akvaryumu sahiplenir ve kalabalıktan hoşlanmaz. Akvaryum gereğinden fazla kalabalıksa, zamanla zayıf halkalar kopmaya sayı eksilmeye başlar.
 
Konuyu uzatmadan bitkilide beslenme sorunu nasıl halledilire dönersek; kum ve bitkiler su kalitesi için en büyük yardımcımızdır. Dip çekimi gerekliliği yoktur. İstisnası dana yüreğidir, gözle görülür parçalar nitrattan çok, kokuşmasında üreyebilecek mikroplar açısından risk oluşturur. Yenmeyeni uzaklaştırmak iyi olur. Salyangoz, çöpçü ve benzeri canlılarla artıkların tüketilmesini sağlamak sorunu azaltır. Uv kullanımı ise çok etkili bir çözümdür. Sistemdeki canlı yükünü uygun tuttuğunuzda sistem kendini çevirecektir.
 
Discusların yemlenmesindeki bir meselede dipten ve nispeten yavaş şekilde yemlenmeyi sevmeleridir. Çok hızlı balıklarla rekabette sorun yaşayabilirler. (Yeterli büyüklüğe ulaştıklarında tanka hakim olurlar ve yemlenmede hızlı balıklara bile pabuç bırakmazlar.) Tamamen ve çok sık bitki örtüsü yemlenmelerini zorlaştırır. En azından tankın, dip yemlerini vermekte kullanacağımız açık bir zemin bölümü olmalıdır. Dana yüreğini elden vererek yedirebilsekte, kuru yemde şarttır ve zeminden beslenmeleri gerekecektir. Burada tank dizaynınızı gözden geçirmeniz gerekmekte zeminde muhakkak sorun yaşarsınız.  Büyümede 2. evreye geçmiş, yavruluktan çıkmış discuslar sadece kuru yemle beslenebilirler. (7-8 aylık civarı discusları kastetmekteyim. ) Düzenli beslenme önemlidir, günde 5-6 kere yemlenmelidirler, yem makinesi kullanmak bir alternatif olabilir. (Sadece kuru yemle beslediğim dönemde 8-10 günde bir aç bırakmaktaydım. O gün akvaryumdaki bitkilerin dişlerine uygun olanlarını yemekteydiler.) Yani; belli bir boya ulaşmış discuslarla bitkilide zahmetiniz daha az olacaktır, ama yavruda büyütülebilir. Unutmadan, ufaktan alıştırılmazsa meyve benzeri gıdalara pek ilgi göstermiyorlar.
 
Açıkcası yazı biraz uzun oldu, ben discuslar hakkında otorite değilim, kendi tecrübelerimi paylaşmaya çalıştım, eksiklerimin olabileceği göz önünde tutulmalıdır. Bu uyarıyı düştükten sonra konuya dönersek daha hiç girmediğim yazılası çok şey var ama ana fikir şu; "sorunlar mevcut, çözülmeleri mümkün, sonuçsa bütün sıkıntılara değer."
 
Son uyarım; bitkili akvaryuma discus koymaya kalkmayın, discusa bitkili akvaryum hazırlayın aksi halde başarı şansınız azalacaktır.
 
Şimdiden sizi kutlarım, İnşallah her şey gönlünüze göre gelişir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LemuriaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 256
LemuriaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2012 14:30
Umut sanırım artık peyzaj'da karar vermişsindir. Tankın bir fotoğrafını görmüştüm, son halini paylaşırsan bitkilerin gelişim sürecini bizde görmüş oluruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thekobayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 460
thekobayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2012 00:21
Sanırım bir sürü discus için ara vermek zorundayım tanka düzenlemeler yapıp tetra türünden balıkları ekledim.Yeni dizayn ve fotografları sizinle paylaşmak istedim.Her türlü görüş ve öneriye açık olduğumu belirtmek isterim.









Düşündüğüm fikir şöyle.Sağ ve sol tarafa dev sazlar yerleştirmek ve suyun üstüne gelene kadar yayılmasını sağlamaktır.Sol orta kısma calomba ve sessiflora ile  sağ tarafı ise calomba furcuta ile zenginleştirmeyi planlıyorum ve bu bitiler dik kenar üçgen gibi kayaların arasından orta kısımdaki kayaların olduğu yere kadar birleşerek daha güzel bir görüntü oluşacağı kanısındayım.Kayaların üstüne de christmas moss sardım tabanda ise  Hydrocotyle sp. Japan bitkisi ektim şuan yavaş yavaş gelişme göstermeye başladılar.24 saat co2 takviyesi yapmaktayım.Işık ise günde 12 saat açık konumdadır.Fakat sakal yosunu azda olsa oluşmakta.Umarım beğenirsiniz.

Saygılarımla...
thekobay2012-01-31 00:30:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayKunduRÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 577
BayKunduRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2012 20:17
Umut bravo,güzel bir tankın oluşumunu izliyoruz.Dekor konusunda profosyonel arkadaşlar yardımcı olurlar sanırım.İleriki zamanda bitkiler oturduğu zaman discus ekliyecekmisin ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2012 21:15
Umut tebrik ederim. Gayet güzel duruyor. Müsadenle birkaç öneride bulunayım.
Ortadaki iki büyük taş çok uzun kalmış bence. Onları kısalarıyla değiştirirsen daha iyi olur sanırım. Birde yine o iki taşın arkasına uzun bitki ekmişsin o iyi durmamış. Orası boş kalsın ya da çok kısa bitkiler ekebilirsin oraya. Derinlik hissi vermesi bakımından daha faydalı olur.
En öndeki iki ufak taşta onun arkasındaki iki taşın simetrisi gibi olmuş. Cetvelle ölçülmüş gibi dizilimlerden bence uzak dur. Doğallıktan uzaklaşıyor bu şekilde dizmek.
Son olarak orta kısıma taban bitkisi kullan bence. Marsilea hirsuta kullanmanı tavsiye edebilirim. Fazla birşey isteyen bir taban bitkisi değil.
Biraz oynadım resmin üzerinde. Dediklerimin daha iyi anlaşılabilmesi için. Tam olarak olmadı ama aşağı yukarı yaptım sanırım. Tabi bu benim düşüncem. Kolay gelsin.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2012 21:29
Çok güzel olacak diskus tavsiye ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thekobayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 460
thekobayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2012 14:09
Teşekkür ederim Mustafa önerilerini dikkate almaya çalışacağım fakat başka fikirleri olan arkadaşlarımızında fikirlerini paylaşmasını isterim.Elimde bir kaya daha mevcut o da orta boylarda onu da tanka ilave edebilirim.

Tanka discus inşallah ilerleyen zamanlarda tank tamamen oturduktan sonra eklemeyi planlıyorum Nurettin abi.

thekobay2012-02-04 14:09:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2012 11:16
   Tebrikler Umut, Birkaç önerim olacak.

    Birincisi ortadaki iki kayanın arasına hiç bitki ekme orası baştan sona kadar boş olsun,  sağ öndeki stem bitkilerinin hepsini sağ kayanın arka tarafına,   sol öndeki stem bitkilerinin de hepsini sol daki kayaların arkasına taşı.sağ ve ol tarafın kayalarının dibinden öne doğru belli bir yere kadar sagittaria subulata kullanabilirsin.   sağ camdaki derece zavazingosunu da yan cama yapıştır 

    Sağ ve solun tam ön kısmını da sırf sterogine kaplayabilirsin. . Kaya diplerinde h.verticillata yada Blyxa auberti ile zenginleştirebilrsin. Arkadaki stemler yüzeye gelince iyi vir V budama ile güzel bir hal alır tank.
batuhanbayram2012-02-05 11:17:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir