277Lt bitkili tank ile hobiye dönüş.


MosfeTÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 74
MosfeTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2012 23:59

Geçen pazar kuruluma başladım. Kapak sorununa yakın zamanda çözüm bulamayacağımı anlayınca kendi kapağını tavandan sallandırdım. Gerektiğinde çengelleri yukarı alarak yükseltebiliyorum. İstediğim şekilde kaya bulamasamda bir an önce biyolojik döngünün başlaması için kurulumu yaptım.  

Filtremi ileride daha büyük bir tank kurabileceğimi düşünerek hiç kullanmadan satışa koydum. Sump olayına da pek sıcak bakmıyorum. JBL  e1501 aldım. Malzeme kalitesi olarak kesinlikle eheim ı tutmadığını söyleyebilirim ama hem debisi, hem malzeme hacmi, hem de çevirdiği su miktarına göre elektrik tüketimi olarak verimi iyi bir filtre. Şimdilik bir sorun yok, umarım ileride beni yarı yolda bırakmaz. 

25kg lık poşetlerde "hagen siyah" diye satılan kum bazı yerlerde yıkamaya gerek yok dense de yıkadım. İyiki yıkamışım çünkü kırılma işleminden olsa gerek çok fazla siyah toz çıktı.

Tabana 10 metrelik hydor ısıtma kablosunu döşeyip hagen siyah ile 5 paket caribsea yı karıştırıp serdim. 

Şebeke suyunu büyük bir kova içinde hydro safe karıştırıp bir süre havalandırarak kafa motoru ile tanka aktardım. Isıyı 25 dereceye ayarladım.

Filtre malzemelerini dizip JBL in biyolojik malzemesini iki paket prodac biostart bakteri kültürü ile karıştırdım. Üst sepete de 1lt karbon koyup filtreyi çalıştırdım.

Dün yaptığım ölçümlerde Kh:7, Gh:8 çıktı.

Önümüzdeki pazar kaya aramaya devam. 

Şimdiden otocinclus, sae gibi yosun canavarlarına bakıyorum ama hiç bir yerde yok. Tahminimce yoğun talep olması gereken bu canlılar neden getirilmiyor anlamış değilim.

Şimdilik bu kadar.

MosfeT2012-04-20 00:04:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blitzkriegÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 981
blitzkriegÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2012 00:09
Sae ve oto Doğa Akvaryum'da var Aksoy Pasajı'nda. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MosfeTÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 74
MosfeTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2012 22:03

2 saat kadar önce eve geldim ve düne kadar gayet sağlıklı ve mutlu yaşayıp çoğalan karideslerimin çoğunun öldüğünü, bir kısmının da can çekiştiğini gördüm. Şimdiye kadar hiçbir sorun yoktu, dişiler gayet güzel bir form almıştı. Ölenler erkekler ve yavrular. Yetişkin dişiler sersemlemiş durumdalar.

Kırmızı burunlar ve otolarda hiçbir sorun yok, gayet normal davranıyorlar, hatta ölen karidesleri kısmen afiyetle yemişler.

Hiç vakit kaybetmeden su testlerini yaptım.

Amonyak: <0,05

Nitrit: <0,05

Fosfat: 0,05

Nitrat: Yaklaşık 8

Demir: 0,1

Kh:6

Gh:8

Işık açık olduğu sürece co2 aktif ve PH ölçüm imkanım henüz yok. Fakat sürekli co2 indikatörüne göre co2 miktarında anormallik yok, her zamanki gibi. Buradan aşırı PH değişimi olmadığı sonucuna varıyorum.

Ardından %50 su değişimi yaptım.

Bu arada su dinlendirme imkanım olmadığından 45 Litrelik kova, ısıyı tutturmak için kaynatılmış su ilavesi ve Tunç beyden temin ettiğim hydro safe i kullanıyorum. Önerilen miktarın (100Lt ye 5ml) iki katı doz şebeke suyundaki kloru yok etmeye ancak yetiyor. Bu doz aşımının bir sorun yaratacağını sanmıyorum. Sanırım şebeke suyundaki klor miktarı biraz fazla. Öyle ki son iki haftadır iki kat doz bile yetmiyor, 45Lt suya 8ml hydro safe kullanıyorum. Son iki haftadır suda bir anormallik var, biraz bulanık ve dediğim gibi klor daha abartılı.

Ciddi şekilde yosun sorunum olduğundan gübrelemeyi abartmıyorum. İki günde bir ölçüm yapıp nitrat 8ppm, fosfat 0,3ppm, demir 0,2ppm olacak şekilde ilave yapıyorum. Haftalık su değişimi sonrası potasyum ekliyorum.

Kısacası böyle toplu ölüme sebep olacak hiçbir değişiklik yapmadım. 

Su değişimi sırasında tankın dibinde ölü bir karasinek buldum, alakası olabilir mi bilmiyorum, pek sanmıyorum.

Su sıcaklığı 25C sabit, soğutma için fan çalışıyor.

Sorun şebeke suyu desem en son geçen cuma değişim yaptım ve ölümler tam 3 gün sonra aniden oldu.

Tam karideslerin rahatı için kırmızı burunları çıkarmayı düşünürken çok kötü oldu. En kötüsü sorunun ne olduğunu bilememek.

Şu şebeke suyunu en son teknoloji standartları ile içinde ne var ne yok en derin detayına kadar test edebilecek bağımsız bir kuruluş olsa da suya ne halt ediyorlar anlasak. Bırakın doğru düzgün temizlenip işlenmeyi insan ömrünü kısaltmak için ne haltlar karıştırıyorlar kimbilir?

Bu arada bugünkü su değişiminde bugün aldığım Sera Aquatan ı kullanmak istedim. Üzerinde yazan dozun tam 5 katı bile klora hiç etki etmedi. Azaltmadı bile. Test ile uyum sorunu mu var dedim ama klor testi de Sera. Su değişimini hydro safe ile yaptım.

Sera nın bu ürününde sorun var. Üretim hatası olabilir ya da son kullanma tarihi geçmiş olabilir. Aldığım firma ile görüşeceğim. Eğer sorun çözülmezse hem firmanın hemde Sera nın elimden çekeceği var. Kısacası aldığınız su hazırlayıcıya dikkat edin. Hiç işe yaramıyor olabilir.

Her imkanı sağlamama rağmen bitkilerimde doğru düzgün gelişme yok. Hatta bazı türlerde hiç yok. Sorunu çözemezsem bu konunun detaylarını daha sonra paylaşacağım.

MosfeT2012-07-01 23:14:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MosfeTÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 74
MosfeTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2012 23:05

Karideslerin ölümünden beri günlük %20 kadar su değişimi yapıyorum. Sağ kalan sakuralar kendini toparlamayı başardı. Yumurtalı dişiler ve yavruların hepsi öldü. Neyseki şu an bir kaç yetişkin dişi ve erkek hayatta. Kırmızı burun ları tanktan çıkarıp bir arkadaşıma hediye ettim. Sadece karidesler ve 7 adet otocinclus kaldı ve böyle devam edecek. Karidesleri çok sevdim, rahatlarını bozacak bir tür eklemeyi düşünmüyorum.   

Karideslerin toplu ölümüne sebep olabilecek iki ihtimal olduğunu düşünüyorum. Buna sebep olabilecek hiçbir değişiklik olmadı. Herhangi bir canlı yada aksesuar eklenmedi. Sadece olaydan iki gün önce yeni gelen potasyum gübresinden daha önce kullandığım dozda ekledim.  Birinci ihtimal son su değişiminde şebeke suyunda karideslerin hassasiyet göstereceği bir şey vardı. İkinci ihtimal ise yeni potasyum gübresinde bir anormallik vardı. Şu an korkudan potasyum ekleyemiyorum. 

Tankı kurulumdan beri yosun türleri sırayla işgal etti. En kötüsü staghorndu. Şu an cyano belası sarmış durumda. Yarın mecburen eritromisin tedavisine başlayacağım.

Bahsettiğim gibi bitki gelişimi çok kötü durumda. Kalsiyum ve magnezyum yetersiz olabilir mi diye düşünüyorum ama Kh ve Gh değerlerime göre bu da mümkün görünmüyor. Okuduklarımdan anladığıma göre Kh 6 ve Gh 8 için bu maddelerin yetersiz olması mümkün değil. Şebeke suyunda bitkileri olumsuz etkileyen bir şey mi var diye bir süre damacana su kullanıp bir fark olacak mı görmek istiyorum. 


MosfeT2012-07-01 23:11:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HM89Çevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 82
HM89Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2012 00:11
Karides beslenen akvaryumlarda sıvı gübre kullanımına ve yosunla mücadele için kullanaılacak kimyasalların dozlarına çok dikkat etmek gerekir.Tecrübe ile sabittir.Geçmiş olsun. HM892012-07-02 00:11:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kutlutokdemirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 434
kutlutokdemirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2012 05:03
Erhan ÖZDOĞAN  merhabalar bu taşların  yeri nerde acaba 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemibalıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/10/2008
İl: Bolu
Mesaj: 2624
acemibalıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2012 10:05
Öncelikle geçmiş olsun diyeyim aynı sorunu bende yaşadım. Daha yeni normale döndük desem doğru olurmu bilmiyorum. Aniden yüzlerce karides öldü. Akvaryumda sanki herşey normaldi testlerde sorun yoktu. Ben ölüm sebebi olarak akvaryuma eklediğim yeni karideslerden hastalık gelebileceğini düşündüm, yemin birisinin içindeki çok az bakırdan olacağını düşündüm, akvaryuma eklediğim suyun bir kısmını kaynattığımdan olabileceğini düşündüm(kaynayan suda bakır ortaya çıkıyormuş galiba), Azoo Sıvı karbon ekliyordum o da yapabilir diye düşündüm. Yani ucu açık kaldı halada açık, içinde bakır olan yemi iptal ettim, suyu kaynatmıyorum sadece eklemeden bir saat önce içine ısıtıcı atıyorum, ölümlerden sonra heryerden karides almamaya karar verdim bakalım ne olacak. Ayrıca bir sürü hastalık araştırdım hatta bahar aylarında bazen karideslerde toplu ölüm olacağını bile yurtdışı bir sitede okudum. Karideslerimden bazılarının burun uçlarında beyaz asalaklar vardı toplu ölümleri onlara yordum ne yazıkki onlarda toplu ölüme sebebiyet verecek kadar önemli değilmiş.( Sebepleri sonradan olmadık yerden karides eklememmiş), Siyah leke gördüm bazı karideslerde ama temiz olanlarda ölmüştü onuda umursamadım. Daha sonra ölümler olduğu gibi yeni yavrularıda gördüm ve kafam iyice karıştı hastalık olsa onlar nasıl yaşasın dedim hatta otocinclus, kuhli ve neon tetra yaşıyor güzel güzel karidesler neden ölüyor dedim. Bir ara akvaryuma tuz bile attım sonra bulduğum her ilaçtan azar azar attım hata yaptığımı bile bile. en son tam akvaryumu boşaltıp yeniden kurulum düşünürken karideslerde 8-10 kadar kalmışken ölümler azaaldı ve durdu. Yani sebebi kesin tesbit edemedim test kitimde var karbondioksit ölçen içi sıvı dolu minik araçta akvaryumun içinde takılı.
Benim önerim öncelikle size potasyumu azaltmanız hatta hiç eklememeniz(ilk zamanlarda çokta gerekli olmadığını okumuştum) ve gübrelemeyi de haftalık aynı ölçüde verin önce önerilenden az verin sonra azar azar fazalalaştırın, şebeke suyunuda 2 gün ağzı açık kapta bekletip öyle eklemeniz
iyi olur. ne kadar teferruat o kadar zarar olduğunu gördüm. Değişik ilaç, katkı, bitki, kuru yaprak yada değişik değerde su yada değişik yemler su değerlerini bozabiliyor. Akvaryumda ne yaparsanızda azar azar oranlarda yapın canlı eklersenizde dezenfekte yapınki akvaryuma hastalık girmesin dezenfekte yaptığınız canlı ölse sorun olmaz ama akvaryuma hastalık girse hepsi ölüyor. uzun yazdım belki ama paylaşmak istedim. Geçmiş olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MosfeTÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 74
MosfeTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Temmuz 2012 11:31

@kutlutokdemir

Taşmarketi soruyorsanız karşıyaka mezarlığına gelmeden sola sapan bir yol var, sapınca hemen ilk kavşağın çapraz iki köşesinde taşmarketler var. Bulamazsanız civardaki seralardan birine sorarsanız gösterirler.

---------

Karides ölümlerinin büyük ihtimalle şebeke suyundaki ağır metaller vs. den kaynaklandığını düşünüyorum. Dediğim gibi zaten az gübreleme yapıyorum. Bundan sonra su dinlendirmek için 100Lt civarı bir bidon edinip aynı zamanda aktif karbon ile bir süre filtreledikten sonra tankta kullanmaya karar verdim.

Bitki gelişimindeki olumsuzluklarla ilgili dün akşam aklıma bir şey geldi. Bitkilerin ihtiyacı olan mikro elementlerden biri klor. Şebeke suyunda bolca olduğundan sanırım mikroelement gübreleri içinde bulunmuyor. Klor un bitki gelişimi üzerine etkisini araştırdığımda yokluğunun gelişimi tamamen durdurabildiğini gördüm. Tanka klor girmesinin tek yolu su değişimi gibi görünüyor. Bilindiği üzere su hazırlayıcı bu elementi etkisiz bir forma sokuyor.

Dün akşamdan itibaren tanka günlük 3-4 litre çeşme suyunu su hazırlayıcı kullanmadan doğrudan eklemeye karar verdim. Bu miktar biyolojik döngüye zarar vermeyeceği gibi bitkiler için gerekli kloru fazlasıyla karşılayacaktır diye düşünüyorum. Gözlerim beni yanıltmıyorsa daha ilk eklemede bitkilerde fotosentez artışı olduğunu gördüm. 

Sorunun klor yokluğu olup olmadığını kısa sürede göreceğiz.

MosfeT2012-07-03 14:47:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kutlutokdemirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 434
kutlutokdemirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2012 01:16
Bende ayni sorunu yaşadım 2 sefer 20 adet aldım  kiraz karides bir gecede öldüler sonradan öğrendimkı suyu bir ay dinlendırmek lazım miş bitkilerin 2  hafta kadar kovada hergün su değişimi ile yıkanmasi lazım miş ama ben acele ettim  ama ilgiç birşey var bendeki yavruluk 40*30*30  2ye bölmeli bir tarafda dişi bir tarafda erkek kalmiş birer tane ama ellemedim 2 hafta oldu hala yaşiyorlar :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MosfeTÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2012
İl: Ankara
Mesaj: 74
MosfeTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2012 13:54

Görsel olarak pek bişeye benzetemediğim için şimdiye kadar fotoğraf paylaşmadım. Tankta yeni bir düzenleme yapmaya karar verdim. Bitkileri kayaları çıkardım. Kurduğumda 12 adet eklediğim sakuralar inanılmaz üremişler. Abartısız 1000 den fazla irili ufaklı karides var. Sifonlayarak mümkün olduğu kadar tanktan çıkarmaya çalıştım, tül yavruluğa doldurdum. Şimdi bu kadar karidesi ne yapacağımı düşünüyorum. 20-30 kadarı tankın yeni düzenlemesinde yer alacak ama gerisi ne olacak bakalım.

Yati kökü ve fosil kaya ile bir şeyler yapmaya çalışacağım ama aquascape konusunda çok beceriksizim yine ortaya bir şey çıkmayacak sanırım.

Güncel olmasada muhtelif zamanlarda telefon ile öylesine çekilmiş bir kaç foto:

Parvula tankın son halinde bu alanı tamamen kapladı ve boylandı.


Aldığımda farkında olmadan çöpe attığım parvula özellikle son zamanlarda coştu. Fotodakinin 5-6 katı kovanın içinde. Gittigidiyorda bir satıcıdan almıştım. O kadar berbat durumdaydı ki çürük kök parçası sanıp çöpe atmıştım. Daha sonra paketten parvula çıkmadığını farkedince çöpe attığımı farkettim. Sararmış halde 30-35 dal kadar dikmiştim ve bu hale geldi.

Böyle arsız bir türün neden pahalı satıldığını anlamıyorum. Acaba sadece bende mi böyle gelişiyor bu bitki? Satış fiyatlarına bakılırsa benim kovanın içinde servet yatıyor. :)

MosfeT2012-12-07 13:54:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

werneÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2006
İl: Bursa
Mesaj: 202
werneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2012 17:12
İnşallah bende de aynı hızda gelişirler Erhan Bey :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 421
BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2012 00:02
Tebrik ederim bitkilerinizin formları ve gelişimleri tek kelimeyle harika. Hayran kaldım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir