3cm strafordan 90lt.lik akvaryum projem


t.by_hanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2010
İl: Balikesir
Mesaj: 21
t.by_hanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2010 22:12
                
                 Öncelikle herkeze merhaba arkadaşlar. Yaklasık olarak 3, 4 aydır akvaryum hobisiyle ilgileniyorum 40lt küçük bir akvaryumum ve lepisteslerim var.Tebessüm  Bu zaman zarfında sizlerden çoksey öğrendim. Formda en cok keyif aldığım bölümlerden bir tanesi de kendin yap proje bölümü.  80 90lt. kapasiteli bir akvaryumun cama alternetif malzemeler kullanarak yapmak ve sizlerle paylasıp sizlerden de destek almayı düşünüyordum. Sonunda kafamdaki projeye başlama fırsatı buldum.
          
                 Bu proje de cama altarnatif olarak daha önce formda gördügüm 15lt.lik bir akvaryumda kullanılan, 3cm kalınlığında sert straforu kullanmaya karar verdim. ( daha kalınını bulamadım ). Oluşturmak istediğim akvaryum ölçüleri ise 61*61h*42 (bunlar akvaryumun dış kenar ölçüleri, gerçek iç haçim ölçüleri ise 54boy*55H*39en). Bu ölçüleri belirlememde ki temel etken ise ön cam olarak kullanmak istedeği 6mm kalınlığında 61cm*61cm.lik kullanılmayan bir camın elimde bulunması ve 42cm.lik ene sahip akvaryumu üstüne koymayı düşündüğüm sağlam bir dolabımın olması. Ve tabikide kullanıcak olan strafor malzemanin dayanimi :P
 
                2 gün önce isteğim strafor malzemeyi temin ettim tanesi 4 tl.ye 2 tabaka 60cm.* 120cm. Gerekli ölçülerde keserek tüm parçaları hazırladım. Sağlamlığı artıracak üst kagıtları yine aynı malzemden 6cm eninde olmak uzere hazırladım.
 
                Bu aşamada aklıma bir fikir daha geldiTebessüm Akvaryumun arka duvarına monteli yarısı akvaryumun su seviyesi içinde kalacak bir üst sump. Sump iç kenar ölçüleri 8cm en 14cm h 54cm boy olacak şekilde aynı malzemeden kesildi.
                Kısmetse yarın strafor malzemanin montajına başlayacağım. Straforları yapıştırmak için slikon kullanacağım. Sağlamlı arttırması için straforların birleşim yerlerine 6cm uzunluğunda vidalardan 10cm arayla kullanmayı düşünüyorum. Montaj aşamalarını resimleyim en yakın zamanda ekleyip sizlerlede paylaşacağım.
 
                Sizlere danışmak istediğim bir konu ise akvaryumun içini ve dışını ne tur bir boya ile boyaya bilirim(siyah renk). Bu boya strafora iyi nufuz ederek bir nepze olsun sağlamlığını arttırmalı ve tabiki suya salinim yapmamalı. Hatta Boyadan once akvaryumun iç kısmına ne gibi bir uygulama yapabilirim sağlamlığı arttırması ve esneme katsayısını düşürmesi bakımından. ( 1mm 2mm kalınlığında bir sıva gibi). Genel olarak açıklamaya çalıştığım bu projenin uygulanabilirliği konusunda sizlerin görüş ve katkılarını bekliyorum. Her türlü görüş ve yoruma açıktır.
 
               Saygılarımla...
            Taygun Bayhan
               
                
 
               
                

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Rafi60Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/12/2008
İl: Tokat
Mesaj: 1525
Rafi60Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2010 23:00
Sok
Merakla bekliyorum resimleri.Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alicantrzÇevrim Dışı

Kayıt: 31/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 171
alicantrzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2010 01:02
Çok güzel olucağına simdiden eminim,resimleri bekliyorum.Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EgeUSÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 153
EgeUSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2010 01:07

Şimdiden kolay gelsin içi mecbur epoksi olacak sızdırmazlık için.

Dışıda su bazlı yap koku yapmaz.Hatta dışınıda epoksi yap 2 kat emniyet olsun.
Sonuçta 1 yerine 2 çok daha iyi bence.
Fakat forumda epoksi malzemenin kullanımını iyi öğren.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

t.by_hanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2010
İl: Balikesir
Mesaj: 21
t.by_hanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2010 04:23
             Peki bu epoksi pahalı bir malzeme midir, siyah rengi bulunur mu, uygulaması düşündüğüm gibi zor mudur? Straforun sırzdırma sorunu yapacağını sanmıyorum, ama uzun bir zaman dayanacak güzel bir boya şart?
            
 Sanırım sağlamlık açısından akvaryumun etrafına ahşaptan çerçeveler gerekeçek, her ihtimale karşı. Ancak slikon yerine straforları birbirine ve ön camı strafora daha güzel yapıştıracak bir malzeme bulabilirsem buna gerek kalmaya bilir. Bu konuda önerilerinize ihtiyacım var. Daha sonra içerden köşeleri slikonla yalıtım yapacağım için bu yapıştırıcının salınım yapıp yapmaması önemli olmayacak. Yeterki strafora zarar verecek bir şey olmasın. Tutkal böyle bir altarnatif olabilirmi acaba?
 
               saygılarımla...
t.by_han2010-09-17 14:41:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ColakogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 347
ColakogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2010 11:24
Taygun bey sanıyorum hepimizde olan sıradışı, orijinal bir şey yapma hevesiyle böyle bir projeye başladınız ama en kısa yoldan vazgeçmenizi öneririm.
 
Straforu cam kadar güvenli ve sağlıklı bir hale getimek için harcayacağınız emek ve para cam maliyetinden çok daha fazla olacaktır. Ne yaparsanız yapın yine de çok güvenli bir akvaryum olmayacaktır. Cam kadar güvenli olması amacıyla ahşap, plastik, metal vs. gibi takviyeler kullandığınızda ise estetik sorunu ortaya çıkacaktır.
 
Bence siz projenize uygun cam kestirerek akvaryumunuzu yapın, aldığınız straforlarla da içine güzel bir fon yapın.
 
Saygılar
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wizardÇevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2008
İl: Manisa
Mesaj: 145
wizardÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2010 11:38
Eğer yapmakta kararlıysanız iki kat strafor kullanmalısınız yani 3cm+3cm=6cm en bolundanda kayıt kuşak atarsanız olur gibi geldi bana özellikle kuşağı üç tane kalın kalın atarsanız belki olur. Benim fikrim yapmaman.Sonuçta az buz değil 90 lt,bir lt su bile dökülse eve her yer maf oluyor 90 lt yi düşünün.Daha değişik  malzemelerle yapmayı düşünü bilirsin ahşap mesela. ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

themutluÇevrim Dışı

Kayıt: 28/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 34
themutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2010 00:09
Resimleri merakla bekliyorum.İlginç bir çalışma teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

t.by_hanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2010
İl: Balikesir
Mesaj: 21
t.by_hanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2010 22:07
                           Evet Mükremin  abi çok doğru bir tespitte bulunmussunuz boyle bir hevesle başladım bakalım ne olacak :) Bir şeyler ortaya çıkarmanin heyacanı gerçekten çok güzel, Aslında bu proje benim için bir deneme ve birazda teknik beceri kazanmayı düşündüm bir süreç. İleride 75*40*55h bir akvaryumu aynı teknikle imal etmeyi düşünüyorum. Eğer bu çalışmamda toplam maliyetim cam maliyetinin yarısını bile geçerse bunu projenin anlamsızlığı olarak değerlendireceğim.
 
                          Arkadaşalar yapıştırıcı konusunda yardımlarınızı hala bekliyorum. slikondan başka ne kullana bilirim?
                  
                        Bugun pattex marka pl 500 power fix yapıştırıcı aldım üzerinde strafora uygundur yazdığı için. Aslında slikon alacaktım ama siyah slikon bulamadım(koca tekzende yoktu malesef), , eve gelip baktığımda bunun cekomastik denilen yapıstırıcılara çok benzer bir şey olduğunu gördüm. Cekomastiklerin slikondan kadar bile dayanıklı olmadığını düşünüyorum. Bu malzeme hakkında bilgisi olan var mı, bu işe uygunmudur? Acil yardımlarınızı beklıyorum!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

laveyÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2008
İl: Bursa
Mesaj: 151
laveyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2010 23:01
1) Epoksi Boyayı strafor uzerıne nasıl uygulamayı dusunuyorsunuz selülözik esaslı bır malzeme olacagı ıcın straforu eritmezmi?Normal straforu ben selulozik tiner ile erittiğimi  biliyorum..
2) eger mastık gıbı bır malzemeyı ıc duvarlarda da kullanacaksanız malum suya salınım yapıp suyu zehirlemezmi?
 
Bana sorarsanız 40*40 alüminyum köse bentler oluyor bunla straforun koselerını kaplayıp sılıkonlayın derim.strafora destek olsun dıyede 4 mm gıbı kalınlıkta ağaç plakalar oluyor kose bentlere bu agac plakaları yapıstırın daha sonra ıc kısmada straforlarınızı guzelcene yapıstırın,vede bütün köşeleri akvaryum sılıkonu ile guzelcene gecın sızdırmazlıgı engelleyin..
 
İnsallah istediğinizi yapabilirsiniz!
 
iç yalıtım içinde betek filli booyanın sutut diye 1 malzemesi vardı..bundan 8 sene once satarken sazdan örme sepetler olurdu ıcerısı bu malzeme ile kaplı kattıyen su sızdırmazdı vede su bazlı bır urün idi.Betekle ırtıbata gecıp salınım yapma vede suyu zehırlememe gıbı bır olasılıgı yoksa kullanabılırsınız

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

t.by_hanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2010
İl: Balikesir
Mesaj: 21
t.by_hanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2010 21:17
                                  Tekrar merhabalar, dün straforların birleştirilmesi bitti, yapıştırıcı olarak bir önceki mesajımda bahsettiğim pattex pl500 kullandım tahmin ettiğim gibi mu ürün mastik çıktı ancak normalden daha dayanıklı bir mastikmiş resmen taş gibi sertlesti. Sorun şu ki suya karşı dayanımı yok, bunu iç duvarların birleşim yerlerini slikonla yalıtarak halletmeyi düşünüyorum.
                                 
                                   Geriye sadece gerekli kağıtların atılması, uygun bir boya ile boyama ve camın montajı kaldı, akvaryumun şu anki halinin resimleri ekliyorum. Değerli yorum ve fikirleriniz için şimdiden teşekkürler.
                                  Arkadaşlar yarın uygun bir boya lamayı düşünüyorum nasıl bir boya alayım iç duvarları bayamak için normal arka fon çalışmalarında kullanılan su bazlı boyalar uygun olur mu? bu boya uzun süre kalıcı olurmu. slikon bazlı boyalarda varmış onlar dahamı uygun olur silikon bazlı boyalar salınım yaparmı? Bu iş için boya önerilerine ihtiyacım var?
t.by_han2010-09-22 17:35:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

t.by_hanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2010
İl: Balikesir
Mesaj: 21
t.by_hanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2010 22:19
                       Tekrar merhaba değerli akvaryum.com takipçileri, projeme kısa bir ara vermek zorunda kaldımıştım dün itibariyle strofordan akvaryumun içini boyayacağım boya aldım dyo marka dyoplast su bazlı plastık boya üzerinde anti bakteriyel/küp önleyiçi ibaresi bulunmakta tanım kısmında ise pva emülsiyon bağlayıcı esaslı mat duvar boyası yazmakta. Şimdi ben boya ile straforu boyarsam suya salınımı olurmu bu boya hakkında görüşlerinizi bekliyorum arkadaslar.
                       Projenin eklemiş olduğum resimler dışında kuçük bir değişiklik yaptım. Strafora ön camın içine girebileceği 1cm değirinliğinde kanallar açtım cam bu kanallara geçecek ve sabitlenecek. Filitreleme konusunda ise sümger duvar filitre diye tabir edilen filitreleme yöntemini kullanmayı düşünüyorum.Çok yakın zamanda uygulamaya geçip yeni resimleri sizlerle paylasacağım.
                      Boya hakkında fikirlerini bekliyorum çok açil yardımlarınız lazım şimdiden teşekkürler. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YigitCeylanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 379
YigitCeylanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2010 01:49
Akvaryumunuzun içini kalekim marka antibakteriyel siyah renkli derz ile 4-5 kat kaplayın. Suda herhangi bir salınımı yoktur. Kendi akvaryumumda strafordan yaptığım arka fonda kalekim bej renkli derz kullandım bir sıkıntı yaşamadım. Ürün çimento esaslı olduğundan ne kadar fazla kat atarsanız sağlamlığada katkınız olur. Aldığınız boya ile dışını boyayabilirsiniz. Silikon olarak akvaryum silikonu kullanmalısınız. iyi çalışmalar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

t.by_hanÇevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2010
İl: Balikesir
Mesaj: 21
t.by_hanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ekim 2010 05:17
                Yiğit Bey yorumunuz için teşekkürler bende bu yönde araştırma yapıyordum ki mesajınızı gördüm sanırım dediğiniz gibi olacak umarim bulunduğum yerde uygun derz dolgusunu bulabilirim boya ararken girdiğim birkaç dukkanda derzde sordum bizde piyasa derzi var dediler. kullandığınız kalekim derzin tam ismini yazarsanız araması daha kolay olacak benim için... kalekim fuga 2000 yada 2300 bu iş için uygunmu buradaki tekzende sanırım bunlar mevcut.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir