420 lt bitkili hi-tech; "uzun soluklu yolculuk"


EnuraleÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 7
EnuraleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2015 18:56


Yıllar, yıllar önce,

Ben 7 yaşında iken, babam bir komşumuzdan 100 litrelik akvaryum almıştı. Babamın o zamanlar edindiği bilgi kadarı ile bu akvaryumu ilk kurduğumuzda - ki bugünkü düşünceme göre meğer ne kadar bilinçsiz ve derme çatma imiş - herşey o kadar güzel, balıklar ve bitkiler o kadar büyüleyici gelmişti ki, saatlerce kıpırdamadan akvaryuma bakmıştım.

O zamandan sonra ilgim, her yıl arttı. Bundan yaklaşık 4 yıl sonra artık akvaryumuma "babam dahil" hiç kimseyi dokundurmaz olmuştum. Sapanca gölünden bitkiler, sakarya ve gittiğimiz diğer su kenarlarından taşlar bularak, mümkün olduğunca doğal bir ortam oluşturmak istemiştim. Eh bir nebze olsun, olmuştu da, en azından ilk haline göre.

Işık, taban, su değerleri ve birçok konuda yaptığım sayısız yanlışa rağmen -her nasılsa- balıklarımızı artık birkaç yıl yaşatır olmuştum. Düşünüyorum da kendisi bozulana kadar fluoresan lambayı hiç değiştirmemiştim. Yıllar yılı, her akvaryum temizliğinde aynı kumu 10-20 kere yıkayıp yeniden sermeme rağmen bu dere kumunun bitkileri beslemesini nasıl beklemişim? Güya akvaryum kitapları okuyor ve balıkları seviyordum.

Tüm bunlara rağmen 13-14 yıl kadar akvaryum evimizde kaldı, daha sonra üniversite ardından iş-güç koşturmaca derken, uzak kaldım akvaryum sevgimden. Ancak ilgim hiç azalmadı ve bir gün, tam istediğim gibi, herşeyini ince eleyip sık dokuyarak, harika bir akvaryum kurma hayalim nedeni ile sürekli araştırmalar yaptım, yarışmaları takip ettim, forumları okudum.


Bugün;

Yine akvaryum evime geri dönüyor. Tabii nasıl bir bekleyiş ve merak içinde olduğumu, acaba ortaya nasıl brişey çıkaracağım? endişesini, herşeyin en iyisi olması için -zor olduğu halde- nasıl ağırdan aldığımı tahmin edebilirsiniz.

Akvaryumumun camlarını istediğim gibi buldum, camları ve yapacak kişiyi bulmak ise aylarımı aldı.

Sonuç olarak;

Akvaryumun su yüzeyine çıkmış detayları aşağıdaki gibi.

BOYUTLAR:

130 boy x 60 en x 55 yükseklik. Yaklaşık iç hacim, 425 litre.

CAM:
19 mm Pilkinton optiwhite (15mm için 90% ışık geçirgenliği) süper şeffaf, cnc kesim düz parlak rodajlı, camlarım hazır. Bunları şeffaf akvaryum silikonu ile camları aldığım, işinin ehli bir usta yapıştıracak.



SILIKON:

Yapıştırmada kullanacağımız silikonun, ODTU den içme suları ekipmanı ve akvaryum için kullanılabilir onayı var. Mukavim, şeffaf, solventsiz akvaryum silikonu.



STAND:
ADA sitilinde bir akvaryum standı yapıyoruz, tek farkı, masif ahsaptan yapacak ve boya yerine tik yağı kullanarak ahşabı koruyacak olmamız. Ahşabın nev'ine tam karar vermedik ama suya dayanıklı, güzel desenli, sağlam bir ağaç olmalı. İskeleti 6 dikmeli olacak.

Stand yaklaşık aşağıdaki gibi, tabii yanındaki rampa yok.



SITIL:
Akvaryum tamamen "rimless" olarak tabir edilen, kayıt-kuşak-çerçevesiz türden. Standı ise aynen ada akvaryumunkiler gibi, stand yüzeyi, akvaryum tabanı ile milimetrik aynı ölçülerde. Yani akvaryum köşeleri ile stand köşeleri tam olarak aynı dikey çizgide. Hiçbir ayrıntı, kulp, oyma vs. yok. Minimalist bir yapıda kalması ilk önceliğim.



FILTRELEME / ISITMA:
Filtreleme için, dış filtre düşünüyorum. Bunun için karar verdiğim model "Eheim professional 3e 600T"  kendinden ısıtıcılı dış filtre.



SU GIRIS / CIKIS:

Bunun için lily pipe kullanılacak. Aqua rebel'in pipe ları gözüme güzel gorunuyor, ama bu konuda tavsiyelere açıgım.



AYDINLATMA:

Kesin olarak  led aydınlatma olacak. Ancak, daha aklımda çok soru var. Forumlardaki, led aydınlatma ile ilgili birçok konuyu okudum. En ideal çözüme net olarak karar vermemiş olmakla beraber, ilgilendiğim bir marka var. 

Buradan boyut ve watt olarak ayarlayabiliyorum. Bunda karar kılarsam; 4 kanallı yaptıracağım, mavi-kırmızı-sarı-beyaz. Ancak nm ve miktar olarak emin değilim. Mesela bu forumdaki çok iyi bir makalede, cherry de %5 olarak tavsiye edilmiş, bunu almalımıyım? (zira orijinal setup da yok) 120 derece acılı ledleri 4 ayrı sırada renklerine gore dizersek akvaryumun her tarafı her spectrumdan yeterli ısık alır mı? Dediğim gibi birçok soru var aklımda.

http://www.lightspect.com/wp-content/uploads/2011/07/Light-Spect-180W-150Cm-Led-Armatur-LS180-15015-01-300x90.jpg

SU BOSALTMA VE TAMAMLAMA:

Bahçeden akvaryumun duracağı koseye boru cekiyoruz, kısaca direkt sebekeden su alabileceğim. (akvaryuma direkt verir miyim, bekletirmiyim bilemiyorum), daha onemlisi, su değisikliğinde, suyu direkt dısarı verebileceğim.

AKVARYUM TABANI, TAŞLAR VE AĞAÇ MATERYAL:

En zor kısım bu...

AĞAÇ MATERYAL, KÖKLER:

Spiderwood denilen türden bugün (kurlemeye baslayabilmek için) 3 buyuk kok seçtim. Yaklaşık 30-50 cm çaplarındalar.

Aslen aşağıda verdiğim, "en beğendiğim akvaryumlar"  fotolarındakilere benzer, kütük ve dal seçebileceğim bir yer de bakıyorum.



TAŞLAR:

Aşağıdaki akvaryumlardan, Robertus Hartano nun akvaryumunda kullandığı gibi, gri-mavimsi görünen taşlardan kullanmak istiyorum.

AKVARYUM ZEMİNİ:

En ideal zemin konusunda hala emin değilim. Mesela ADA akvaryum, sadece amazonia kullanıyor. başka bir katkı ve gübre kullandıklarını görmedim tabanda. Bundan mı kullanmalı, katmanlar mı oluşturulmalı, taban gübresi olmalı mı? en ideali nedir bilemiyorum. Amazonia ile benim akvaryumunu istediğim olcularde doğdurduğumda ise çok ciddi bir miktarda taban malzemesi gidiyor, maliyeti de haliyle oldukça yüksek. Kalite ve yararlılıktan taviz vermeden bulabileğim uygun fiyatlı seçenekleri ise değerlendireceğim.



BİTKİLENDİRME:

Akvaryum genel olarak bir "taban bitkileri ve moss türleri" akvaryumu olacak gibi. Geri planda ise, güzel turuncu yakraklı bitkiler kullanmak istiyorum.  En az bilgimin ve deneyimimin olduğu alan bu sanırım. Tavsiyelere tamamen açığım.

CO2 VE GUBRELEME:

Cam co2 aparatları  kullanmak istiyorum. Tavsiyelerinizi rica ederim.  Taban gübrelemesi, iyi bir taban malzemesi kullanılırsa, ne kadar gereklidir, ne sıklıkta yapılmalıdır?

BALIKLAR:

Kardinal Tetra:
Yaklaşık 30 kardinal tetra dan oluşan bir sürü olacak içinde. Kesin istediğim bir tür bu.

Canlı doğuranlar:
Ozellikle sakin karakterli, çabuk üreyen ve su değerleri açısından, kardinal tetralarımın isteklerine nispete en uyan türleri koymak istiyorum. Tek istediğim türleri bozmadan muhafaza etmek. Mesela tek bir lepistes türü gibi, ya da belki de tek bir endler türü. Plati de koymak istediğim bir tür, ama hangi plati ve lepistes türü sorusuna henüz bir cevabım yok. Bir de velifera hayranıyım. Ancak su değerleri ideali diğer türlerden farklı, bu konuda ne yaparım bilemiyorum.  Ancak, plati, lepistes ve velifera "yapabilirsem" akvaryumumda olmasını istediğim canlı doğuranlar.  Heleki, bir platinin yavrularının hepsini büyütmeyi (hatta yarısını bile) hiç başaramadım, bu bende ukte kaldı.

Colisa laila:
Bu canlıya da hayranım. Hiç olmazsa bir çift bakmak istiyorum.

Karides türleri:

Çok bol karides olmasını istiyorum akvaryumumda. Doğru şartlarda çok miktarda ürediklerini biliyorum. Bunun da doğal olarak kardinal tetra larla dengeleneceğini düşünüyorum.

Bunlar dışında:

Bu akvaryuma, bitkilerime zarar vermeden, taban balıklarından ve yosun yiyicilerden neler girebilceğini deneyimlemediğim için tam olarak bilemiyorum. Tavsiyelere açığım.



YARDIMLARINIZA MUTESEKKÜR OLURUM:

1 - Benimki boyutlarında bir akvaryuma, istediğim balıklardan, sayılar ve türler bakımından nasıl bir yerleştirme yapmalıyım? Onececeğiniz, bu coexist e uyan bir tür tavsiye etseniz hangisi olurdu?

2 - Taş, ağaç materyal ve taban malzemesi tür ve ozellikle temin edilecek yer tavsiyeleriniz? (mutlaka görerek almalıyım)

3 - Özellikle kullanmış olanlar varsa filtreleme ve ısıtma tercihime yorumlarınız?

4 - (İşte bu cok onemli benim için)"Benimki boyutlarımda bitkili bir akvaryum için", "en ideal" led ışıklandırma detayları, -spectrum, nm, wat, lümen, her türlü bilgiye- için müteşekkür olurum. Benim şuanki tercihime de yorumlarınızı eksik etmeyin lutfen.

5 - Taban nasıl olmalı? Gerçekten bu konuda aklım çok karışık. Taban bitkileri, yosunlar ve turuncu renkli yapramlar için uygun bir taban hazırlamak istiyorum.

6 - Besleyeceğim türler için uygun suyu nasıl hazırlarım? şebeke suyunu direkt kullanabilir miyim? Yuvacık barajındna su alıyoruz, bu suyun genelde iyi iyi kalitede olduğu soyleniyor.

7 - Tabanda çimen benzeri (özellikle ivagumilerde kullanılan gibi) bir taban bitkisi kullanmak istiyorum ama alternatiflere açığım. Kütüklerde, yerde ve su yüzeyine yükselen yerlerde ve geri planda bir bitkilendirme kombinasyonu yapasanız, (taban bitkileri, mosslar ve renkli yapraklı geri plan bitkisi) nasıl bir bitki kombinasyonu, su değerleri, ısı, ışık bakımından uygun bir kombinasyon olurdu?

Aklımda daha çok soru var ama zaten gereğinden fazla uzattım, yazım hatalarım da affola, zaman ayırıp okuyan ve fikirlerini paylaşan herkese şimdiden teşekkür ederim.


EN BEĞENDİĞİM AKVARYUMLAR:















Enurale2015-05-05 16:06:52

Beğenenler: [T]152336,serdar özkaya[/T][T]117945,Keys[/T][T]111535,nasreddin[/T][T]168672,cyrus[/T][T]165030,rizasirman[/T][T]155865,alyagiz[/T][T]89499,Am@deus[/T][T]157668,matasoy[/T][T]151052,senpe1g[/T][T]148843,Tolga Arslan[/T][T]173213,Ebu Muhammed[/T][T]146469,dost67[/T][T]176546,Rokujou[/T][T]164324,ömer35[/T][T]166549,azsoslumakarna[/T][T]176181,Ibrahım[/T][T]6005,Echoe[/T][T]107995,SuperSport[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BluesisÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2015
İl: Konya
Mesaj: 179
BluesisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2015 23:09
Kardeş Allah yardımcın olsun. Bu büyüklükte bir akvaryum ciddi maliyet ve zaman istiyor. Ama üstesinden gelebilirseniz muazzam bir görsellik ortaya çıkıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasreddinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 254
nasreddinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2015 09:44
Ne kadar güzel yazmışsınız ellerinize sağlık. İnşallah güzel bir kurulum olur.

Balık konusunda tavsiyem tek tür kardinal tetra kullanmanız şeklinde olur. Karides olarak da amano karidesler olabilir hem de akvaryumunuza olumlu katkısı olacaktır. Lepistesleri sevdiğnizi söylemişsiniz fakat ben bir türlü yakıştıramıyorum bu türü. Şimdiye kadar da profesyonel şekilde hazırlanmış bitkili akvaryumlarının hiç birinde plati ya da lepistes görmedim. Tabii siz daha iyi bilirsiniz.

Gelişmeleri bekliyoruz. Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rizasirmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1030
rizasirmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2015 15:13
Öncelikle şimdiden hayırlı olsun. Takip edeceğim bir tank olacak gibi görünüyor.

Taban malzemesi konusunda Ada Amazonia düşünüyorsanız, fikrinizden bence vazgeçmeyin. Pahalı olabilir ancak kurulumdan sonra tanka yaptığınız en büyük ve akıllı yatırım olduğunu farkedeceksiniz. Ayrıca ucuz olsun diye başka bir malzeme kullanırsanız ve memnun kalmazsanız biliyorsunuz ki tankı bozmak zorunda kalacaksınız.

Filtreniz bence güzel seçim. Eheim ömürlük cihazlar üretiyor. 

Canlı doğuran bakmak isterseniz lepistes olarak sadece erkekleri tercih edin derim. Popülasyon patlaması beraberinde nitrat ve yosun patlaması da getirebilir. Bitkili akvaryumda lepistes bakan profesyöneller genelde böyle tercih yapıyor.

Canlı doğuran olarak black molly bence ekleyebilirsiniz. Daha önce yosun yiyerek de temizliğe faydaları dokunduğunu okumuştum. Hem de lepistes kadar çok üreyen bir tür bildiğim kadarıyla. Ancak ben oldum olası velifera türlerini sevmedim, bitkiliye de çok yakıştıklarını düşünmüyorum.

Suyu şebekeden direkt eklemeyin bence. Barajdan gelse de su, mutlaka dezenfektasyon için klor içerecektir. Bu yüzden dinlenmiş su kullanmanız daha isabetli olur. Hatta en ideali bu kadar masraf ve hazırlık yapmışken Ters Ozmoz arıtma cihazı alıp, %50 dinlenmiş %50 RO su ile değişim yapın. Yani suyu seyreltin ki su içindeki gübre elementlerinin kontrolü sizin için daha kolay olur. Ayrıca bu baraj suyunun test sonuçlarını alıp bir incelemenizi öneririm.

Kurulumunuz hayırlı olsun...

Beğenenler: [T]146469,dost67[/T]
+1: [T]178919,Penquin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnuraleÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 7
EnuraleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2015 15:28
Yorum yapan ve tavsiyede bulunan herkese çok teşekkür ederim, tüm yazdıklarınız çok değerli.

Ayrıca @rizasirman ; güzel bir fikir verdiniz bana, direkt suyu aktarmak yerine bir arıtma cihazından geçirmek harika fikir, bunu araştıracağım.

Amazonia konusunda ise aklımdaki soru isaretlerinizi giderdiğiniz için  ayrıca teşekkürler.

Bu arada kullanacağımız silikon markasının da resmini ekledim, odtu onaylı, zararsız ve yüksek mukavemetli akvaryum silikonu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2015 17:18
Öncelikle elinize sağlık yazı için. Kurulum da bilerek ilerlendiği zaman sorunsuz devam edecektir. Sırasıyla yazmak istediklerim var. Sohbet gibi düşünebilirsiniz. Ancak ben açık konuşmayı sevdiğim için bazen yanlış anlaşılabiliyorum :)

Öncelikle boyutlar ilk bakışta güzel görünüyor ancak ciddi bir külfetle geri dönecektir size. Bu sadece toprak konusunda dikkatinizi çekmiş. Ayrıca ciddi bir aydınlatma düzeneği gerekiyor ki bence 55 cm oldukça yüksek. Yaklaşık 300 watt civarında aydınlatma gerekebilir bitki türlerine göre. Ayrıca Rıza Bey'in bahsettiği  ro su da ciddi maliyetlidir. 10 litre su için yaklaşık 40 litre atık su meydana geliyor diye hatırlıyorum. Yani %30 su değişseniz her hafta size 120 litre civarında temiz su lazım. Bunun yarısını ro yapsanız 60 litre eder ve bu suyu arıtmak için 200 litreden daha fazla suyu atık olarak değerlendirmek zorunda kalacaksınız. Bu akvaryumun sahibi ben olsaydım ne bu kadar emek verir ne de bu kadar fazla suyun atık hale gelmesine göz yumabilirdim. 

Bahsettiğiniz camın görsellerine göz attım. Normal camdan farklı ancak crystal clear camdan farklı değil sanırım. Teknolojisi aynı olsa gerek. Farklı bir durum söz konusuysa öğrenmek isterim. Değişik bir camsa eğer. 

Stand için söylenecek bir şey yok. Yekpare duran stand ve tanklar benim de hoşuma gidiyor. Ancak görseldeki rampa için herhangi bir  mantıklı açıklama getiremedim :) Yapan neyi amaçlamış acaba.

Aydınlatma için yukarıdaki ufak tefek şeyler yazdım. Ancak led konusunda ben şüpheliyim. Sanıyorum siz de kesin ve net bilgiye sahip değilsiniz. Maliyet konusunda artıları olabilir ancak ben çok başarılı bir sistem göremedim henüz forumda. Evet güzel bitkiler yetiştiren arkadaşlarımız olmuş ledlerle. Ancak zeminleri nedense genelde boş oluyor. Işık konusunda teknik bilgim çok sınırlı. Atıp tutuyormuş gibi görünmek istemiyorum. Ancak yurtdışındakiler kadar başarılı örnek göremedim henüz. Bunun yanında floresan lambalarla yıllardır maksimum verimde işler yapabiliyoruz. Yani sistemin üstüne bu kadar düşünen birinin aklında çok fazla soru işareti olmasına rağmen kesinlikle led kullanacak olması beni düşündürüyor. Tabi ki sizin için geçerli sebepleri vardır. 

Tasarım konusu oldukça görecelidir. Ancak bu boyutlarda bir akvaryuma kesinlikle uzun süre idame edilebilecek ve köklerden oluşan bir tasarım yapardım. Bahsettiğiniz köklerden ve uygun tonda seçilecek taşlardan çok fazla örnek çıkarılabilir. Ancak paylaştığınız fotoğraflar tasarım açısından birbirinden oldukça farklı. Aralarında en çok sevdiğim Brezilya ekibinin akvaryumu - 4. sıradaki - aquapaisagismoydu sanırım ekibin adı. Ancak bu akvaryum ileri düzey tasarım örneklerinden bence :) size önerim Amano'nun köklerle yaptığı tasarımları incelemeniz. 

Taban için ADA aslında çok fazla malzeme kullanıyor. Hatta tek kullanımlık bakteri setleri bulunuyor. Türkiyede de satışı bulunuyor. Pahalı da sayılmaz. Onun dışında ciddi miktarda kum lazım. Bunu minimuma çekmek için belki lav kırığı kullanılabilir. Ancak üzerini bir şekilde kapatmanız gerekeceği için ben olsam bütçemi zorlayıp zeminde besleyici ögeler ve sadece amazonia kullanırdım. 

Zeminde tek tür zemin bitkisi ve kökler için fern türleri ve moss kombinasyonu kullanabilirsiniz. Bu noktada örnek vermek şu an için kolay olmaz. Zira yüzlerce bitki var. Önce tasarımı oturtmak gerek ne tarzda olacağını şekillendirerek. 

Son olarak tetra türleri hariç - özellikle lepistes - hiçbir balığı tercih etmezdim :) kesinlikle doğallığı bozacağını düşünüyorum. 

Şahsi fikirlerimdir. Hiçbirini ciddiye almak zorunda değilsiniz tabi ki.
Keys2015-05-05 17:21:05

Beğenenler: [T]155750,Anıl Özekşi[/T][T]166923,muhabirhamit[/T][T]148843,Tolga Arslan[/T][T]145527,mertozbek[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnuraleÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 7
EnuraleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2015 23:34
Yazdıklarınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim @Keys, ben de sizin yazdıklarınızdan sohbetimize devam edeyim.

Akvaryumun boyutları evimizde halihazırda iç bahçe olarak ayarlanan alanın olculerine uygun, uzun süre düşünüp karar verdiğim ölçüler ve evet haklısınız, oldukça külfetli. Bu kadar uzun zamandır beklediğim birşey olduğundan bu külfet ikinci planda kalıyor.

Eski aydınlatma sistemlerine göre söylediğiniz watta aydınlatma gerekecektir, zira metal halide, civa buharlılar, fluoresanlar, klasik ampuller, hepsi 360 derece ışık veren ve derin su penetrasyonu ışık yayılımı nedeni ile harcadıkları watt a oranla zayıf olan ışıklar. Ozellikle fluoresan kullanılacaksa 50 cm den daha derin (hatta kum vs ile 42 cm ye kadar iner) bir akvaryum önerilmez. Hatta metal halide de bile 60 cm gereginden fazla derindir, yüksek ışık gerektiren taban bitkileri kullanılacaksa.

Led için ise durum farklı. Bugun; led teknigi, yapım malzeme kalitesi, kullanım şekli ve odaklama ve mercekler sayesinde, son derece uzak mesafelere dar yayılımlı ışın demetleri gönderebilir durumda. Birkaç yıl öncesine kadar led watt/lumen değeri 1w/50l gibi iken bugun 1w/110+l değerine kadar cıkıldı.  Bu da yaklaşık olarak aynı miktarda wattan iki katı ışık alabiliriz anlamına geliyor, zira enerji kaybı nispeten çok daha az. Hele ki cree markası, incelemelerime göre bunu iyice ilerletti. Benim almayı düşündüğüm ledlerin ışık yayılım açısı 120 derece. Tüm ışınım bu açıya daraldığından çok daha yoğun ışık gönderebiliyor. Alacağım armatürlerin maksimum wat değeri 240 watt ki, bunu normal lambaların watt değeri ile karşılaştırmak mümkün degil. Zira watt olarak, her armatür, lamba tipinde farklı watt/lümen değeri/efektif süre/ısı değerleri oluşuyor. Büyük bir ihtimalle 240w da hiçbir zaman kullanmayacağım. (zira en yüksek litre başına 0,4 watt gerekiyor, 420 l x 0,4 = 168 w) İşin güzel tarafı, lambalar dimlenebiliyor ve otomatik zaman ayarı yapılabiliyor. Yani 20 watt a kadar bile düşürebilirim kullanımı, mesela bunu da gece ışığı olarak kullanırım. Watt / ışık değeri direkt doğru orantılı olarak değişiyor. Işığı kıstıkca, watt cinsinden kullanım aynı oranda azalıyor.

Led lambalarda, istediğimiz nm cinsinden frekansta ışık alabiliyoruz. Mesela forumda bahsedildiği gibi; 50% soguk beyaz, 20-25% 660nm deep red, 5% 630nm kırmızı, 10% 450nm royalblue, 10% 420-430nm mor, 24-30 led sırasında 1 adet 525nm yeşil ve 1 adet 730nm far red şeklinde bir dizilim yapmak mümkün. Bunların her renk grubunun da (kırmızı, mavi, sarı, beyaz) ayrı ayrı kısılıp açılabildiğini düşünürseniz, aslında uygun renk spectrumunu biz istediğimiz gibi oluşturabiliriz. 

Benim led konusundaki sıkıntım, benim akvaryum ölçülerime göre, yüksek destekli tank için hangi ledleri, hangi nm lerde, nasıl dizerek kullanacağım. İdealini arıyorum, ama henüz aklımdaki tüm soruları silemedim. Tek emin olduğum konu, ideal aydınlatmanın led ile yapılabileceği ve bunun da çok daha düşük işletme maliyetli ve uzun ömürlü olacağı, tabii daha yüksek bir ilk kurulum maliyeti ile. 

Arıtma konusunda ise; illa reverse osmosis olması gerekmiyor. Aslında suyu sadece klordan arındırsam bile yüksek litrelerde muhtemelen yeterli olacaktır. Bunu da direkt çeşmeye arıtma takıp oradan aldığım suyu direkt akvaryuma vererek yapabilirim. RO kullansam bile atık suyu bahçe sulamada kullanma şansım var. Yine de emin değilim, belki sadece dinlenmiş su koyarım. Dediğim gibi onerilere acıgım.

Tasarım konusunda ne istediğimi aşağı yukarı biliyorum. İstediğim kaya tipinden bulabilirsem, en beğendiğim akvaryumlar kısmındaki, üstten ilk iki akvaryuma benzer bir tasarımım var. Akvarym genel olarak bir yosun ve taban birkisi akvaryumu olacak. Ancak bu konuda da desteğe ihtiyacım var, ozellikle tabanı oluşturmak, bitkileri, kayaları temin etmek konularında.

Takashi Amano nun birçok akvaryumu kurarken, paketler dolusu Amazonia yı akvaryumlara boca ettiğini defalarca gördüm. Kimi zaman power sand ile birlikte kullanıyorlar. Benim demek istediğim, katmanlar oluşturmak gibi birşeye ihtiyac duymamaları ki, bu da büyük rahatlık. Ancak, amazonia kullanırsam gerçekten çok ciddi bir maliyetle karşılasıyorum. 9 litre soil 230 tl ve bana "en az" 60 litre gerekli.

Zemin bitkisi konusunda ise hiç emin degilim; iwagumi lerdeki çimen benzeri olanlardan mı, küçük yapraklılardan mı kullansam daha henüz karar vermedim. Ancak uyumlu taban-orta alan- kütük kaplama-geri plan renkli yapraklar kombinasyonu verebilecek arkadaslara müteşekkür olurum.

Balıklar konusunda ise dediğim gibi, net olan tek şey kardinal tetra. Plati ise doğru boyut ve renkler seçilirse çok güzel bir ekleme oluyor. Mesela favori akvaryumlarından 3. sıradakinde kırmızı platiler, resmen ağaçların rüzgarda ucusan yapsakları gibi duruyor.

Favori akvaryumlarımın her birinin mutlaka bir özelliği bana bir fikir veriyor, o nedenle biraz da buraya koydum. Tam tasarım olarak ise, ilk baştaki robertus hartano nun akvaryumu benim zevkime çok uygun, sadece o rasarıma bitkilerle biraz renk vermek isterdim. Tabii buradaki ana sorun bu malzemeleri bitkileri, kayaları (o kayanın türünü) nasıl bulacağım, bunu bilmiyorum, henüz.

Sonuç olarak, bıkmadan araştırmaya devam ediyorum, hatta aylardır sadece araştırıyor ve bekliyorum, işte akvaryum ancak yukarıda yazdığım kadar ortaya çıktı :) Ben de, akvaryum.com dan da yardım almak istedim, zira gerçekten deneyimli arkadaşlar, güzel yazılar yazıyorlar.

Tekrar yardımda bulunan/bulunacak herkese teşekkür ederim.
Enurale2015-05-05 23:42:14

Beğenenler: [T]166549,azsoslumakarna[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2015 23:48
Led konusunda benden kat kat fazla bilgiye sahip olduğunuzu anlıyorum. Bu nedenle o kısmı tartışmamız size fayda sağlamaz :) gerekli yardımı alabileceğinizi düşünüyorum forum üzerinden. 

Amazonianın fiyatı 9 litre için 160 lira civarında diye hatırlıyorum. Siz çok pahalı bir satıcı bulmuşsunuz. Yine de 60 litre için ciddi bir para gidecektir. Eğer aklınızda köklü taşlı bir tasarım varsa sadece beyaz silis kum alıp kullanabilirsiniz. Amanonun çok fazla örneği var böyle. Zemin sadece topraktan oluşuyor. Belli noktalarda taş ve kütüklerle kullanılan bitkiler var. Tam anlatamadım ama sonuç olarak zeminde ucuza bulunabilecek ve sadece görsellik yaratacak silis kum kullanılmış olur. Tabi tasarımın ne şekilde olacağı önemli bu noktada. 



Ayrıca taş ve kök için çok fazla seçme şansınız olacağını düşünmüyorum. Zira yeteri kadar çeşiti özellikle de görerek alabileceğiniz bir yerde bulabileceğinizi sanmıyorum. Kolay bulunmuyor çünkü. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnuraleÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 7
EnuraleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2015 00:10
Amazonia alabileceğim bir yer onerebilir misiniz ? Zira ben o fiyattan goremedim.

Silis kum mantıklı, heryere amazonia dokmek yerine bitkilerin yogun olacağı yerlere dokebilirim.

Forumda deko marka taşlar diye birşey gordum, bu taşları nereden alabilirim? Yurtdışından getirildiğini sanmıyorum, zira gorsel bir ogeyi sanırım kimse gormeden almaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2015 00:20
http://www.aquack.net/toprak-ve-kumlar/ada-aquasoil-amazonia-normal-type-9-lt.html

Birkaç lira zam gelmiş :) 

Aqua deco marka taşlardan bahsediyorsunuz sanırım. İstanbulda bulmak mümkün ama onun dışında pek göreceğinizi sanmıyorum. Online alan da çok var diye biliyorum. Dediğiniz gibi seçebilmek daha iyi olur tabi ki. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatih_71Çevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2015
İl: Kirikkale
Mesaj: 30
fatih_71Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2015 15:24
Kardes böyle güzel bir akvaryuma sump sistemini öneririm sump sisteminde biyolojik denge oturması biraz gec oluyor ama biyolojik denge oturduktan sonra üstüne yok derim, birde akvaryumun içinde hic bir malzemen durmuyor hepsini sump sistemine koyuyorsun, ısıtıcı, motor, ne varsa akvaryum yerine sump a koyuyorsun vede akvaryumun icinden yer tasarruf ediyorsun. Yinede sen bilirsin sadece tavsiye benimkisi. Kolay gelsin simdiden.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Am@deusÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 470
Am@deusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2015 16:15
Akvaryumun ölçüleri güzel şahsen benzer kurulum yapacak olsam.

Aydınlatma: power/smd yada şimdilerde yaygın olan cree led ile yapardım.
Filtre: Filtre seçimi güzel yada iki farklı model eheim filtre alıp su silkilasyonu maksimumda tutardım.
Taban: Amazonıa aktif toprak'dır bunun belli avantaj ve dezavantajları var. Şahsen kullanmazdım.
Co2: 5lt olmalı tekrar doldurması sıkıntı yaratabiliyor (üşenme gibi :) Sistemde ph kontrol kesinlikle olmalı Weipro ph controller ve Easy aqua ph controller kullandım Easy olan modelde ekstra ayarlamalar mevcut ayrıca wp'den görüntü olarak daha şık. Bence taban bütçesini amazonıa yerine buraya yatırın hiç olmazsa bir yıl sonunda elinizde çamur dışında birşeyler kalmış olur :) Akvaryum il kurduğunuz zamanlarda lily pipe (cam boru) kullanmayın çünkü çok çabuk kirleniyorlar. En azından suyun ve tabanın oturmasını bekleyin.
Gübre: Tunç bey yada ticari markalardan alabilirsiniz yada kendiniz imal edersiniz. İlk aylarda gübre yok sonlarısın da minimumda başlarsınız. Akvaryuma hakim olmanız için KH bir ayın sonunda Jbl Nitrat, Fosfat testlerine ihtiyacınız var. Ro suyu size pek gerekli değil. Artık doktorlarda ro suyunu çocuklara pek önermiyor lakin yararlı bakteri ve minerallerin ölmesi söz konusu. Atıyorum çeşme suyunuz 12 kh çıktı o zaman Ro kullanın derim.
Balık: Tabıki tetra türleri ve onları rahatsız edecek (sürü kurduracak) Altum melek :) 

Örnek olması bakımından. forumca bölüm bölüm takip etmiştik.
http://www.akvaryum.com/forum/high_tech_400_litrelik_bitki_tanki!_%28_acemiden!%29_k502874.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nasreddinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2011
İl: Ankara
Mesaj: 254
nasreddinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2015 09:20
[QUOTE=Am@deus]Taban: Amazonıa aktif toprak'dır bunun belli avantaj ve dezavantajları var. Şahsen kullanmazdım.[/QUOTE]
Sertaç hocam "aktif toprak" ne demek? Bir de ne gibi dezavantajlari var?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnuraleÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 7
EnuraleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2015 10:47
 [QUOTE=fatih_71]Kardes böyle güzel bir akvaryuma sump sistemini öneririm sump.......
[/QUOTE]


Teşekkür ederim Fatih Bey. Ben de Sump sistemi çok düşündüm, birkaç nedenden dolayı vazgeçtim.

* Akavaryumda su giriş ve çıkış kuleleri oluşturma gereği. Doğru bir iç yapılandırma ile sadece camdan kuleler saklanabilir evet, ama bu da tasarımı kısıtlayıcı bir rol oynuyor.

* Camı delme gereği. Camı çok zor bulduğumdan olacak delmeye kıyamadım, bunun yerine lily pipe lar gözüme daha mantıklı geldi. Bu boyutta bir akvaryum ilk denemem olacağı için, dış filtre ile zorlanırsam, ileride delip sump a geçerim dedim, zira bir kere delinip kuleler yapıldıktan sonra bundan donüş çok daha zor.

* Sumplu akvaryumlarda genelde fon kullanılması ya da arka planın kapatılması. Evet bu bir zorunluluk degil ama ozellikle sump tasarımlı akvaryum yapanlar bunu yapıyorlar. Benim akvaryumumda, şeffaflık çok onemli, yani bakışların akvaryumu delip geçmesini, arka planda oluşturacağım uzun boylu kara bitkileri sentezine geçmesini istiyorum. Bunun için akvaryumun arkasındaki pencereyi değiştirip, ışığı kontrol edebilecğeim elektrikli panjur yaptım, cam da wolkswagen sürgü sistemi ile açılıyor, alanı daraltmaması için. Zemideki tahtaları söküp, mermer ya da seramik yapıyorum, ıslanma tehlikesine karşı, zira akvaryumun çevresinde birçok kara bitkisi olacak. 

* Sump'un su miktarını ve dolayısı ile buharlaşma alanını çok arttırması. Akvaryum başlı başına çok yüksek kapasiteli, özellikle de bitkili akvaryum için. Sump gözümü korkuttu açıkçası, zira 200 litre daha kapasiteyi arttıracak.

* Sump un ekipmanı saklayan avantajına karşılık, artık sump içine koyulacak hiçbir cihazın kalmaması. Isıtıcılı filtre ve cam borular sayesinde zaten akvaryumda hiçbir cihaz olmayacak, bu da sump ihtiyacını azaltıyor.

Tabii tüm bu düşündüğüm dezavantajlara karşı sump'un yadsınamaz bir avantajı hala var; o da doğru bir kurulumla, suyu en iyi şekilde yönetmeye olanak sağlaması. Tüm müdahaleleri sumptan yapmak çok büyük bir artı. En iyi filtreleme de "yine doğru kurulumla" sump sayesinde oluyor. Sump alanı ayrıca ikinci bir akvaryum olarka da kullanılabiliyor. Kimi akvaristin, burayı, yavru bakma alanı olarak kullandığını duymuştum.



Değerli bilgileriniz için size de teşekkür ederim Am@deus




Birkaç sorum olacak, vakit ayırabilirseniz.

* Cree ledlerle akvaryum led aydınlatması yapan bir firma biliyor musunuz?

* Amazonia nın avantaş ve dezavantajlarını biraz daha açar mısınız? Aktik toprak nedir? Tabanımı en uzun süre nasıl verimli ve ideal koşullarda tutarım? Neler kullanmamı önerirsiniz?

* Önerdiğiniz bir CO2 sistemi ya da markası var mı? 5 litre co2 ne kadar süre gider ?

* Siz su değerlerinizi nasıl kontrol ediyorsunuz? Kendim araştırırım fakat, siz kullanan kişilerin, kullanım periyodu, şekli  ve tevsiye ettiği markaları bilmek isterim.

Şimdiden teşekkürler.



Bu arada, en fazla takıldığım ve uzun aramalar sonucunda bile bulamadığım bir cevap var. O da en ideal LED aydınlatma sistemini nereden bulacağım. Bu konuda profesyonel yardımda bulunabilecek arkadasların benimle iletisime geçmesini rica ederim.
Enurale2015-05-07 13:16:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir