500 lt Bitki Tankı Kurulum hikayesi


oguzhan1981Çevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 86
oguzhan1981Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2007 14:53

Sayın Akvaryum.com forum üyeleri herkese öncelikle merhabalar. Türkiye’ de son yıllarda gelişen akvaryum ve akvaryum bilimi ile ilgili gelişmeler ve bu bilgilerin paylaşımı bundan 20 yıl önce kulaktan dolma bilgilerle başladığım ve 6-7 yıl devam ettiğim o yıllarda çokta zevk vermeyen akvaryum hobisine büyük bir hevesle geri dönmemi sağladı. Bu uzun süreci kısaca anlatmaya çalışacağım.

2006 Ocak aylarında büyükçe bir fanusun içinde Japon balığı haricinde daha çok dekoratif amaçlı balık yetiştirmek istiyordum. Benim gibi böyle bir sistem  kurmak isteyen bir arkadaşımla internette dolaşmaya başladık. Bulduğumuz sitelerdeki güzel akvaryumların etkisinde kalarak bu heyecanımız dahada arttı. Artık küçük boyutlu bir akvaryum kurmaya kara vermiştik. Sitelerdeki öğretici makale, bilgi dolu yazıları okumaya başladığımızda ilk önce hiçbir şey anlamamıştık. Bizim daha önce bildiğimiz Akvaryumu al, kumu koy, suyu doldur, istediğin kadar balık at 1 tanede florasan bağladığınız zaman her şey tamamdı. Bu bu işin ciddiyetini anladığımızda merakımız ve hevesimiz arttı tabi bunun ne kadar masraflı bir iş olduğunu öğrenince de moralimiz alt üst olmuştu. Önce hangi tür akvaryumlardan hoşlandığımıza karar verdik ben bitki arkadaşım malavi türü chiclitlerden oluşan akvaryum kuracaktı. Buna göre akvaryum yaptırmak yada almak için araştırmalar hız verdik. Tabi gözümüz doymuyor her seferinde daha büyük daha büyük diye birbirimizi kandırıyorduk. Ama bu işin sonu yoktu ve bir yerlerden başlamamız gerekiyordu. 150 cm lik akvaryumlar enaz 500 ytl civarındaydı tabi okadar parayı bir araya getirmek problemdi. Tam o sırada Temmuz 2006 da Ankara’dan Hakan Yıldız bey akvaryumunu bana hediye etti(Tekrar çok teşekkürler.). Hiç düşünmeden ertesi gün otobüse atlayıp İzmit’ten Ankara’ya vardım. 125*50*80 akvaryumu görünce daha doğrusu kaldırmaya çalışınca şok oldum. Yerinden bile kıpırdamıyordu. Ama hiçbir şey şevkimi kıramazdı hemen gidip oralardan bir nakliyeci tuttum. Adamada peşin peşin söyledim beraber taşıyacağız diye neyse önce akvaryumu sonra dolabı 3 kat aşağıya indirdiğimizde ikimizde kıpkırmızı olmuş ve artık kollarımız kıpırdamıyordu. Neyse vakit kaybetmeden doğruca AŞTİ’ye gittik otobüs saatleri çok ters olduğundan ertesi günü dönmeye kara verdim. Akvaryumu oradaki emanete yine binbir güçlükle taşıyarak bıraktık. Ertesi günü otobüs firmasındaki adamla 25 ytl akvaryumu İzmit’e götürmeye pazarlık ettim tam akvaryumu arkadaşımla kucaklamış bagaja koyarken adam 100 ytlden aşağı götürmem dedi tabi o durumda pazarlık etme şansın çok olmuyor. Neyse bi gayret 90 ytl indirdik. Ama acayip sinirim bozuldu . Yola çıktık İzmit’te akvaryum konusunda birbirimizi desteklediğimiz (gazladığımız) arkadaşım yeni bir nakliye aracıyla terminalden karşıladı .Yine zor bela nakliye aracına akvaryumu attık. Eve geldiğimde artık kollarım kaskatı kesilmişti. Akvaryumu alıp 5 kat yukarıya çıkarma denememiz 1. katta son buldu . Kesin çıkaramayacaktık. Neyse ki karşımızda inşaatta çalışan işçiler tam paydos etmek üzereydi onlarla gidip konuştuk sağ olsunlar cüzi bir miktara 4 kişi 5. kata çıkardı . Ama onların halini görünce kesin çıkaramayacağımızı anladım. Akvaryumu salona yerleştirdik. Asıl iş bundan sonra başlayacaktı. Bu nakliye işi 300 ytlden fazlaya mal oldu.



Bitki akvaryumu için fotoğraflardan nasıl bir peyzaj uygulanacağı ve gerekli malzeme listesi çıkarıldı. Bu arada daha önceden planladığım arka fon çalışmasına başlandı. Fotoğraf makinem olmadığı bütün aşamaları çekemedim. Makine bulduğum zamanlarda kısmen fotoğrafladım.

Oyma işlemleri bitip akvaryuma oturtuldu.

 
 
 
 
 
 
 
 


Fuga 2300 uyguladıktan sonra


 



Fon çalışmam devam ederken uygulayacağım tasarımı Autuocad te 3 boyutla kaba taslak modelledim.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aydınlatma sistemi için ilk başta metal Halide düşünmeme rağmen UV korumalı olanların 500 ytl den aşağı olmaması beni florasana yönlendirdi. Kapağı florasan bağlanabilecek şekilde üstünü mdf kestirip kapattım. 6 Adet florasanla aydınlatabilecek şekil bağlantıları gerçekleştirdim. Yansıtıcı olarak hem küflenmeyi önleyecek hemde hafif olması açısından süt kazanı yapan yerden 100*25 ölçülerinde 3 adet parça alıp onları büktürdüm ve kapağa monteledim. Florasan olarak 2 aquarella 1 sera tropik 1sera day ligt aldım ve bunlar elektronik balansla kapağa monteledim. Elektronik balansları kapağın dışına konumlandırarak nemden etkilenmemesini sağladım. İleride 2 adet daha floresan ekleyeceğim.

 

 

 


Taban malzemesi olarak 40 kg aquaclay 30 lt beyaz 0.1 mm hagen kum ve 4,7 kg sera floredepot kullandım. İki kumu birbirinden asetatala ayırdım.

Bu arada Strafordan yaptığım Arkafonu 6-7 kat 2 renkli (siyah-gri) fuga poll 2300 le kapladım. Akvaryuma yerleştirdim.

İç dekorasyonda 55 * 37 ölçülerinde mangrow kökü ve 2 adet e-5 kenarından bulduğum kayayı kullanmaya kara verdim. Mangrovu yaklaşık 1 ay suda bekletip büyük bir çöp kovasında elektrikli ısıtıcı ile 4 saat kaynattım.

Filtre sistemi için en başta sump kullanmaya karar verdim. Bu nedenle aquamedic overflow box birebir ölçülerinde çizip modellediğim tasarımı tabelacıya kesip yapıştırdım. Bana baya pahalıya patladı (115 ytl) . Fakat ehimn dış filtre kullanacağım için bu sitemden şuan için vazgeçtim.

Akvaryuma suyu yarıya kadar doldurup Barış beyden aldığım birkaç parça bitkiyi akvaryumuma ekledim. Bitkilerin yarısı kargoda parçalanmış, ekilebilecekleri ektim tabi tutarmı bilmiyorum. Barış bey sağolsun çok ilgilendi, istememe rağmen gelecek hasatta zararın telafi edeceğini bildirdi. İlgilenmesi bile çok büyük kibarlık buradan Barış beye tekrar  teşekkür ederim.
 
Fakat şuanda enbüyük problemim hala salınım yapan mangrov köküm. Atmayada kıyamıyorum. Çok güzel şekli var. 1 ay daha durup karar vereceğim artık.
Üstten Görünüş
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lütfen tasarım, donanım vs konulardaki eleştirilerinizi esirgemeyin hepinize şimdiden teşekkürler.

Akvaryum ölçüleri 125*50*80 cm

Ekipmanlar

Aydınlatma
2 philips aquarella 36 w
1 sera torpic 36 w
1sera daylight 36 w
15 ledli gece aydınlartması

Zemin
40 lt aquaclay kum
30 kg 0.1 mm hagen beyaz kum
4,7 kg sera floredepot

Isıtıcı
Atman 300 w

Filtre
Ehimn 2217 (Almanyadan gelecek)
Atman 11w UV

Arkafon
DIY strafor( kayalık konsepli)

Kullanılan ilaçlar ve gübreler
Sera aquatan
Sera florena
Sera floredepot

 

oguzhan19812007-1-30 14:2:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

orandamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 748
orandamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2007 16:12

Oğuzhan bey merhabalar.İlk yorum yapan ben oliyim.Haydi bismillah.Öncelikle bu hobiye bu kadar emek harcadığınız için sizi tebrik etmek ve bu çalışmayı bizimle paylaştığınız için teşekkür etmek isterim

Bitkili bir akvaryum kurmayı düşündüğünüze göre;bu akvaryum tam sizin için.Çünkü bitki akvaryumlarının olmazsa olmazı yüksekliktir.Gördüğüm kadarıyla akvaryum hayli yüksek.Bunun dışında dekor olarak akvaryumun içine birşey eklemenizi tavsiye etmem.Taşlar ve mongo kökü yeterli bence güzel de durmuş.Tabi mongo kökünün salınımını önleyebirseniz.Zor olduğunu duymuştum.Sakın çıkarmayın herşeyin bir çözümü vardır.Atarsanız yazık olur.Bi şekilde sabitlersiniz.

Bunun dışında kumun yerleşimi pek göze hitap etmemiş.Keşke tama mını beyaz kumdan yapsaydınız.Arka fondaki beyaz ile uyumlu olurdu.Bence mutlaka bir şekilde müdahale edin böyle Güzel gözükmüyor.Bu arada arka fon çalışmanız gayet güzel

Tamamlandıkça resimlerini görmek isteriz.Kolay gelsin


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguzhan1981Çevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 86
oguzhan1981Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2007 16:20
Aslında Aqua clayın olduğu yüzey ileride tamamen bitki ile kaplanacak sadece beyaz yüzeyler kalacak böylelikle patika görünüm verilecek. Aslında yükseklik aydınlatma konusunda benim için dezavantaj fakat besleyeceğim türler açısında (tetra, melek- diskus )avantaj yorumlarınız için tekrar teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguzhan1981Çevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 86
oguzhan1981Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 09:48
Pek ilgilenen olmadı sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgao2000Çevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2005
İl: Ankara
Mesaj: 2284
tolgao2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 09:54
Oğuzhan bey resimleri link değilde direk resim görünecek şekilde koyarssanız ilgi artacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguzhan1981Çevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 86
oguzhan1981Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 10:05

Tolga bey nasıl olacağını çözemedim açıkcası. Bu şekilde koyunca açılıyor zannediyordum.Yardımcı olursanız düzeltmeye çalışırım. Teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgao2000Çevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2005
İl: Ankara
Mesaj: 2284
tolgao2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 11:55
imageshac da yanılmıorsam resmi upload ettiğiniz de bir sayfa geliyor, yaklaşık 6 adet link veriyor , 3. yada 4. sıradakini ( forum için yazanı) kopyalayıp buraya yapıştırmanız yeterli olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kriptoÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2006
İl: Izmir
Mesaj: 508
kriptoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 12:35

Merhaba Oğuzhan bey;

Herşey mükemmel seçilmiş ekipmanlar ve malzemeler bir bitki akvaryumu için harika ama hayal kırıklığına uğradığım an akvaryumun yüksekliğini gördüğüm an oldu.Bu yükseklikte bir akvaryuma uygulayacağınız aydınlatma yöntemi florosan olmamalı çünkü birkiler için hiç faydası olmaz,ancak az ışıkla yetinen bitkiler yetiştirebilirsiniz  tabanı kaplamayı düşündüğünüz bitkiler çok yoğun ışık ister.Metal halide lamba kullanırsanız sorununuzu giderebilirsiniz.Başarılar diliyorum...

kripto2007-1-30 12:40:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguzhan1981Çevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 86
oguzhan1981Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 13:41
Özgür bey yukarıda açıkladığım nedenlerden dolayı malesef metal halide kullanamadım. Onun yerine 6 florasanla idare edeceğim. Yükseklik meselesini kum kalınlığını fazla tutarak (18 cm) ve su seviyesini 5 cm az tutarak gidereceğim. su yüzeyine görüntüyü tamamlamak için 5 cm genişliğinde siyah bant çekilecek böylelikle suyun yüksekliği düşürülmüş olacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

orandamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 748
orandamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 14:40
Arkadaşlar bitki akvaryumu dediğiniz yüksek olur yaa.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguzhan1981Çevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 86
oguzhan1981Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 14:47
Bu arada Tolga bey teşekkür ederim.  Arkadaşlar özellikle Arka plana bitki önerileriniz varsa bu konuyada değinirseniz sevinirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kriptoÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2006
İl: Izmir
Mesaj: 508
kriptoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 15:07

Arka plan bitkisi olarak Cyrpto balansae kullanabilirsiniz ışık gereksinimi az ve kolay bulanan bir bitkidir.Akvaryumunuzun kapağına bir reflektör takarsanız daha yoğun bir aydınlatma yapabilirsiniz.Saygılarımla..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguzhan1981Çevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 86
oguzhan1981Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 16:02
Reflektör kullanıyorum kromdan özel olarak yaptım. İhtiyacı olan arkadaşlara tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

halit2Çevrim Dışı

[B]2140,1[/B] [B]2165,2[/B]
Kayıt: 17/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 417
halit2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2007 17:58

[QUOTE=orandam]Arkadaşlar bitki akvaryumu dediğiniz yüksek olur yaa.[/QUOTE] Yanlış biliyorsunuz.

Bitkili akvaryumlar için maksimum yükseklik 60 cm'dir.Sonrasında bitkiler gerekli ışığı alamazlar.Ama Oğuzhan bey bunun üstesinden gelecek gibi gözüküyor.Tebrik ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir