60 cm Hi-Tech kurulum


firteminÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 13
firteminÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2014 14:07

Selamlar,

Bu yazdıklarımın tamamının, hiç bir deneyimi olmadan hi-tech bitkili tank kurmaya girişen insanlara küçücük de olsa bir yardımı olmasını umuyorum. 

Hiç bir bitkili deneyimim yok. Youtube’da ADA kurulumlarından birine denk geldim o gün giriştim araşatırmaya ve en çok hoşuma giden bir tank ölçüsüyle başladım ve biraz araştırmayla giriştim bu işlere.

 Sırasıyla kullandığım malzemeleri, kurulum aşamalarını, yaptığım hataları, şuanki halini, neler yapmak istediğimi  ve ayrıca ürünleri nerelerden temin ettiğimi paylaşmak ve bazı konularda tecrübeli arkadaşların fikirlerini almak istiyorum. 


Kurulum: 3 Ekim 2014

Tank:  60x36x30 kristal ,cam cama 6mm fabrika rodajlı  olarak yaptırdım (boş hali 64 litre)

Su: Tankım küçük olduğu için (47 Lt) haftalık %50 lik değişimlerimde damacana tercih ettim.

Taban: ADA  Powersand Special + ADA Amazonia Soil Powder 9  Litre

Dekorasyon:  Aquadeco-Grey Mountain (16 kg civarı)

Filtrasyon: Eheim 2213+Eheim Substrat Pro

Isıtıcı: 50W Eheim Jager

CO2: 2kg Tüp + Ista Regulatör + Selonoid  ( Solenoid+Selenoid J+  Damla Sayacı (Saniyede bir kabarcık) + VIV difüzör

Aydınlatma: Hopar Hi 24x4 T5

Lambalar:  Eheim Fresh power Daylight + Sylvainia Grolux +  Sylvainia Aqustar + Hopar Beyaz 10K (Bu dördünden yalnızca ilk ikisini kullanıyorum şimdilik.) 4+3+4 şeklinde toplam 8 saat aydınlatma yapıyorum

Hava Motoru:  Tetratech APS 50 Geceleri aralıklı olarak 4 saat kadar çalıştırıyorum.


Bitkiler: Tamamı Tropica

Anubias petite

Alternanthera – Reineckii “mini”

Java Fern

Nyriophyllum Tubercalatum

Lilaeopsis Brasiliensis

Hottonia Palustris

Hygrophila Polysperma

Rotala Green

Echinodorus Tenellus

Java Moss

Hemianthus Callitrichoides (Cuba)

 

Canlılar:  Şimdilik 5 SAE + 5 Caridina Japonica (amano/çim) + 5 Anantome Helena + 2 Corydoras Pygmaesus  ( hiç yem kullanmıyorum)

Testler: Sera Nitrat+Demir+Fosfat + Sera +6+1 lik set 

Katkılar: Sera Aqutan + Tetra Bactozym + Sera Nitrivec 

Gübreler:  Seachem’im tüm gübrelerini edindim. Nitrojen+Demir+Trace+Florish+Potasyum+Fosfat DIY olanlar:nitrat+excel

Şuan yalnızca excel ve potasyumu düzenli olarak kullanıyorum.





 Kurulum bilgileri böyle.


Malzemeleri Nereden temin ettim.

* Çoğu bakım malzemesi,aydınlatma dahil ilaçlar vs. Akvaryem.com

Ceylan bey müthiş bir esnaf. Benim gibi iletişim takıntılı biri için kesinlikle doğru seçim. Pazar gece saat 24:00’da verdiğim bir siparişe geridönüş yapıp bilgilendirebiliyor. Kesinlikle 10/10 bir satıcı. Ardından defalarca alışveriş yaptım ve yapmaya devam edeceğime eminim. 

* Forum aracılığıla solenoid valf ve hızlı büyüyen bir  kaç bitki aldığım crunchhh (Kıvaç Sezen)  Telefonda hiç üşenmeden yarım saat bilgilendirdi çoğu konu hakkında. Yine 10/10 luk bir satıcı. 

* Gecenin bir yarısı buluşup excel ve nitratı elden teslim edip ayaküstü bazı konular hakkında da bilgilendiren Akgün Cem yine  super  bir satıcı. 10/10 

* Gübreleri temin aşamasında okuduklarımdan yola çıkarak yasmut dan edinmek istedim fakat olmadı zaten bununla ilgli forumda biryerlere birşey yazdım. Söyleyecek bişey yok. 

* Dükkan formatlı aldığım yerler ise Beşiktaş Flora akvaryum çok ilgli bir biolog arkdaş var orada. Eski bitkiciymiş çoğu konuda tecrübeli ve yardımsever tavsiye ederim. Çok bişiy almasamda arada uğrıyorum. Dükkanın kendisi biraz iç karartıcı ve bakımsız ama uğramakta fayda var. 

* Yine Beşiktaş’ta,  Büyük Beşiktaş Pasajın da Beşiktaş Akvaryum var. İlgisiz,yüzünüze bile bakmıyor. Birdaha uğrayacağımı hiç sanmıyorum. 

* Şans eseri Maltepe  akvaryuma gittim. İlgli ve  yardımcı oldu. Malzeme için gidileblir. 

* Tüm  bitkileri ve malzemelerin çoğunu aldığım yer. Moda/interzoo petshop  Bilenleriniz vardır. Adist ekibi haftanın belli günlerinde oradalar. Her konuda sayısız soruma sabırla cevaplar verip samimiyetle yardımcı oldular. Kesinlikle tavsiye ederim. Benim hatam ise, onların olmadığı bir gün gidip alışveriş yapmak oldu. Sanıyorum burası bu tip bitkili akvaryum konusunda  galeri niteliği taşıyan ülkedeki tek yer. Sık sık ziyaret ediyorum.


Yaptığım Hatalar:  

 

1: Bitkileri seçerken tecrübeli birileri yoktu etrafta  bu yüzden kendim seçtim. Zor ve başlangıç için tecrübe gerektiren bitkilerden aldım farkından olmadan. Zemin için aldığım Cuba neredeyse akvaryumda kayboldu, çoğu eridi gitti ve  yine Reineckii “mini” aynı şekilde öldü. Başlangıç için hızlı büyüyen bitkilere ihityacım olduğunu sonradan öğrendim. 

2: Biraz gübre kullanımının bir zararı olmaz diye kurulumun 3.haftasında bir kaç gün gübre kullandım (uygun oranlarda) aniden kayaların üstünde yosunlar ve kahverengi algler oluşmaya başladı. Cam üstün de yeşil nokta algler gözlemledim. Gübreyi hemen bırakıp excel uygulamaya başladım. Hemen zayıfladı yosunlar. Amanolar güzel güzel zayıflamış yosunları yiyorlardı. Su değişimi esnasında kayaların üstündeki yosunları fırçalamak gibi bir büyük hata yaptım. Ardından tankda bir nitrat patlaması oldu. 150-200 ppm  civarı nitratı oluştu. Hemen hemen 3 gündür %50 su değişimi ile ancak 50 ppm civarına getirebildim. Bu olaydan once nitrat 5-10 ppm civarıydı. O güne kadar su değerlerim oldukça yerinde sayılırdı.

Bu hatayı nasıl telafi Ederim? :  Kayaları çıkarıp yardımcı bir dezenfektasyon ile temizlemek beraberinde %80 su değişimi gibi alternatifler okuyorum. Ne dersiniz? Tankın ve bitkilerin son durum da görsellerdeki gibidir.

4.Hafta: Şuanki durum ve yapmayı planladıklarım

Kayalar temiz görünsede muhtemelen salınım yapıyorlar. Bitkilerin üstünden dağılan sporlardan oluşan yosunlar zaten yeterince görünüyor.




Bu pazar gunü tüm kayaları çıkarıp temizleyip dezenfekte edeceğim. Tasarımda gözüme takılan soldaki kayayı irili ufaklı bir kaç taşla değiştireceğim. Hızlı büyüyen bitkileri ekleyip %50-60 su değişimi yapacağım. Ardından hergün excel kullanmaya devam edip 1 ay sonunda gübrelemeye başlatıp diğer canlılaları ekleyeceğim. 


Bu kadar :) 

Bu bilgiler doğrultusunda öneri ve paylaşımlarınızı rica ediyorum. 

Sevgiler



firtemin2014-10-23 16:40:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

arthistoryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 425
arthistoryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2014 14:19
Kurulum inşallah daha da ileri seviyeye çıkacaktır. Takip etmekte fayda var. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2014 14:46
Gökhan Bey öncelikle kurulumunuz hayırlı olsun.Konuyu detaylı bir biçimde okudum.Başlangıç gerçekten güzel fakat bazı eksik ya da yanlış bilgilendirme var.Öncelikle tankınızda ki kayaları çıkarıp temizleyip tekrar akvaryuma koymak gibi bir girişimde bulunmayın.Sebebine gelince kayaları çıkartırken tabanı oynatırsınız ve tekrar nitrat patlaması yaşarsınız artı suyunuz allak bullak olur.Yosun problemi yaşamanızın nedenlerine gelince kullanmış olduğunuz Ada marka toprak ve power sand zaten oldukça gübre içermektedir.Siz bunun yanında üstelik kurulum aşamasında ( bitkilerin adapta olma süreleri vardır) ekstradan gübre verdiğiniz için yosun sorunu kaçınılmazdır.Yapmanız gereken bu taban için şimdilik sadece potasyum gübresi vermenizdir.suda ki fazla nitratı dışarı atmanın yolları ise ön enemlisi düzenli su değişimi bir diğeri ise filtrenize nitrat ve fosfat tutucu malzemeleri bu süreçte ekleyip daha sonradan çıkarmak olabilir. Jbl markasının  bu tip ürünleri var netten aralştırabilirsiniz.Bir diğer yöntem ise sizinde söylediğiniz gibi hızlı büyüyen saz,çınar vb bitkileri ortamda ki nitratı ve dengeyi sağlaması açısından başlangıçta koyabilirsiniz.Elinizde ki test kitleri ile düzenli ölçüm yapın. Seachem tüm ürünlerini gözünüz kapalı alabilirsiniz.Son derece kaliteli ürünlerdir.Yaptığınız diğer hatalar ise bana göre aydınlatmayı 4+3+4 şeklinde fasılalı olarak değil direk olarak vermeniz bunu da 6 saat ile başlayıp birer hafta on gün ara ile bitkileri de bu süreçte izleyerek birer saat arttırmanız ve aydınlatma ve co2 yi bu şekilde kesintisiz olarak vermeniz yönündedir.Co2 sudaki ph düşürür sizin dediğiniz şekilde suda aşırı ph dalgalanmaları da olacaktır bu size yosun ve canlı kaybı olarak dönüşecektir.Co2 konusunda en doğru yöntem ise ph-kh yöntemidir.Ph controller sayesinde cihaza set edilen değerler vasıtası ile co2 açılıp kapanır.Bunu da akvaryumda düzenli kh testi yaparak ph-kh tablosuna göre ayarlarsınız.ista nın ürünü olan co2 test kiti kullanışlıdır.içerisinde ki solüsyon yeşil olduğu zaman suda ki olması gereken co2 miktarı yani 30 ppm var demektir.Sarı ise fazla co2,mavi ise eksik co2 dir.Tankta ki değerlerin stabil olması ve düzenli su değişimi ile de bu problemlerinizi aşacağınızı umuyorum yazı biraz uzun oldu kusura bakmayın umarım yardımcı olabilmişimdir.Hava motoru kullanmanıza da gerek yoktur.CEM KIRCALI2014-10-23 14:49:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

firteminÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 13
firteminÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2014 15:17
[QUOTE=CEM KIRCALI]Gökhan Bey öncelikle kurulumunuz hayırlı olsun.Konuyu detaylı bir biçimde okudum.Başlangıç gerçekten güzel fakat bazı eksik ya da yanlış bilgilendirme var.Öncelikle tankınızda ki kayaları çıkarıp temizleyip tekrar akvaryuma koymak gibi bir girişimde bulunmayın.Sebebine gelince kayaları çıkartırken tabanı oynatırsınız ve tekrar nitrat patlaması yaşarsınız artı suyunuz allak bullak olur.Yosun problemi yaşamanızın nedenlerine gelince kullanmış olduğunuz Ada marka toprak ve power sand zaten oldukça gübre içermektedir.Siz bunun yanında üstelik kurulum aşamasında ( bitkilerin adapta olma süreleri vardır) ekstradan gübre verdiğiniz için yosun sorunu kaçınılmazdır.Yapmanız gereken bu taban için şimdilik sadece potasyum gübresi vermenizdir.suda ki fazla nitratı dışarı atmanın yolları ise ön enemlisi düzenli su değişimi bir diğeri ise filtrenize nitrat ve fosfat tutucu malzemeleri bu süreçte ekleyip daha sonradan çıkarmak olabilir. Jbl markasının  bu tip ürünleri var netten aralştırabilirsiniz.Bir diğer yöntem ise sizinde söylediğiniz gibi hızlı büyüyen saz,çınar vb bitkileri ortamda ki nitratı ve dengeyi sağlaması açısından başlangıçta koyabilirsiniz.Elinizde ki test kitleri ile düzenli ölçüm yapın. Seachem tüm ürünlerini gözünüz kapalı alabilirsiniz.Son derece kaliteli ürünlerdir.Yaptığınız diğer hatalar ise bana göre aydınlatmayı 4+3+4 şeklinde fasılalı olarak değil direk olarak vermeniz bunu da 6 saat ile başlayıp birer hafta on gün ara ile bitkileri de bu süreçte izleyerek birer saat arttırmanız ve aydınlatma ve co2 yi bu şekilde kesintisiz olarak vermeniz yönündedir.Co2 sudaki ph düşürür sizin dediğiniz şekilde suda aşırı ph dalgalanmaları da olacaktır bu size yosun ve canlı kaybı olarak dönüşecektir.Co2 konusunda en doğru yöntem ise ph-kh yöntemidir.Ph controller sayesinde cihaza set edilen değerler vasıtası ile co2 açılıp kapanır.Bunu da akvaryumda düzenli kh testi yaparak ph-kh tablosuna göre ayarlarsınız.ista nın ürünü olan co2 test kiti kullanışlıdır.içerisinde ki solüsyon yeşil olduğu zaman suda ki olması gereken co2 miktarı yani 30 ppm var demektir.Sarı ise fazla co2,mavi ise eksik co2 dir.Tankta ki değerlerin stabil olması ve düzenli su değişimi ile de bu problemlerinizi aşacağınızı umuyorum yazı biraz uzun oldu kusura bakmayın umarım yardımcı olabilmişimdir.Hava motoru kullanmanıza da gerek yoktur.[/QUOTE]


Çok teşekkür ederim. Son fotoğrafı yanlış eklemişim şimdi güncelledim. İlk kurulum fotoğrafıydı o. Şİmdiki halğinde sağ üstte ista'nın indicatorunu görebilirsiniz. 
Aydınlatma konusunda: Hemen hemen her yerde aralıklı olarak aydınlatmayı öneriyorlardı bu yüzden öyle yaptım. Bir hafta sizin dediğiniz yöntemi deniyeceğim. Nitrat fosfat tutucu olarak şuan filtemde ayrıca purigen ekli. Bunun dışında bir katmana daha gerek olurmu? Ph cont. cihazı düşündüm en başta ama bu kadar küçük bir tank için çok fazla olaacğını düşünerek edinmedim. Ph-Kh seviyem genelikle stabil. ph 6.4 Kh:6-8 seviyelerinde sürekli. Nitratı düşürürsem biran önce başka bir derdim kalmayacak gibi aslında. Tekrar teşekkür ederim bilgilendirme için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2014 15:31
Purigen oldukça etkili bir üründür.Kristek berakklığında su sağlar partikülleri yok eder vb.Fakat nitrat ve fosfat tutma gibi bir özelliği yoktur.Yani yok etmez benim söylediğim nitrat ve fosfat tutucular ise purigenden tamamen farklıdır ve ilk kurulum sırasında nitratınızı ve fosfatınızı tutar sonradan çıkartılması gerekir purigeni devamlı kullanabilrisiniz yanlış hatırlamıyor isem 6 ayda ömrü sonrasında ise dezenfekte ederek tekrar kullanabiliyorsunuz.Aydınlatmayı kesinlikle aralıksız olarak verin her zaman söylediğim gibi işimiz doğayı taklit etmek ise aydınlatma kesintisiz olmalı diye düşünüyorum tabi karar sizin ben hiç bir tankımda son 2 yıldır fasılalı olarak aydınlatma yapmıyorum konularımı  ve blog sitemi incelerseniz bunu daha net görürsünüz ph controller yöntemi ise sadece en doğru yöntemdir imkan varsa bence kullanılmalıdır.Fakat co2 solusyonu yeşil olduğu zaman tankınızda 30 ppm co2 var demektir bu da size doğru yolda olduğunuzu gösterir fakat dediğim gibi co2 ph dalgalanmasına sebep olur bu nedenle tanka stabil aydınlatma ve co2 vermeniz şarttır bu konularda deneme yapmanız size yarardan çok zarar getirir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

firteminÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 13
firteminÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2014 15:44
[QUOTE=CEM KIRCALI]Purigen oldukça etkili bir üründür.Kristek berakklığında su sağlar partikülleri yok eder vb.Fakat nitrat ve fosfat tutma gibi bir özelliği yoktur.Yani yok etmez benim söylediğim nitrat ve fosfat tutucular ise purigenden tamamen farklıdır ve ilk kurulum sırasında nitratınızı ve fosfatınızı tutar sonradan çıkartılması gerekir purigeni devamlı kullanabilrisiniz yanlış hatırlamıyor isem 6 ayda ömrü sonrasında ise dezenfekte ederek tekrar kullanabiliyorsunuz.Aydınlatmayı kesinlikle aralıksız olarak verin her zaman söylediğim gibi işimiz doğayı taklit etmek ise aydınlatma kesintisiz olmalı diye düşünüyorum tabi karar sizin ben hiç bir tankımda son 2 yıldır fasılalı olarak aydınlatma yapmıyorum konularımı  ve blog sitemi incelerseniz bunu daha net görürsünüz ph controller yöntemi ise sadece en doğru yöntemdir imkan varsa bence kullanılmalıdır.Fakat co2 solusyonu yeşil olduğu zaman tankınızda 30 ppm co2 var demektir bu da size doğru yolda olduğunuzu gösterir fakat dediğim gibi co2 ph dalgalanmasına sebep olur bu nedenle tanka stabil aydınlatma ve co2 vermeniz şarttır bu konularda deneme yapmanız size yarardan çok zarar getirir.[/QUOTE]

Anladım. Nitrat tutucu bir filtre ekipmanı hemen edinceğim. Purigen dediğiniz gibi inanılmaz berrak bir su sağlıyor. Aydınlatma ile iligli önerinizi mutlaka değerlendireceğim. Fasılası aydınlatmanın mantığı bildiğim kadarıyla zaten alg gelişimini minimize etmek için. CO2 indicator de dediğiniz gibi mavi-yeşil arası bir renkte tutmaya çalıyorum. Ayarı hemen kaçıp sarıya yani fazla co2 geçebiliyor. Bunun içinde selenoid kullanmaya başlıaycağım yarından itibaren. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CEM KIRCALIÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[B]9637,3[/B]
Kayıt: 07/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 729
CEM KIRCALIÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2014 16:01
Nitratınız en ucuz yolla su değişimiyle ve nitrat tüketen hızlı büyüyen bitki ile  atabilirsiniz malzeme kesin çözüm olur ama dengeler oturduktan sonra çıkarmayı unutmayın.Co2 solusyonu yeşil olmalıdır.Aydınlatma evet alg için bu yöntemi seçiyorlar fakat sudaki dalgalanmayı hesap etmiyorlar bana göre başarı her şeyden önce dengelerin stabil olması demektir.Nitrat ve fosfat oranınızı kontrol edin 1/10 olması lazım yani nitrat 10 ise fosfat 1  co2 yi ışıklar açılmadan 1-2 saat önce açın bitkileriniz ışık açılınca fotosenteze hemen başlasın ön hazırlık gibi düşününCEM KIRCALI2014-10-23 16:02:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UĞURÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/05/2010
İl: Sivas
Mesaj: 518
UĞURÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2014 16:36
Kurulumunuz hayırlı olsun büyük bir zevkle baştan sona sıkılmadan okudum.İnşallah en kısa zamanda karşılaştığınız aksiliklerden kurtulursunuz sakın pes etmeyin :)) sağlıklı hobiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hulk42Çevrim Dışı

Kayıt: 23/08/2014
İl: Konya
Mesaj: 95
hulk42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2014 05:13
Hayalimdeki tank gerçekten güzel olmuş son halini merakla bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gogolÇevrim Dışı

[B]10605,2[/B]
Kayıt: 01/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 359
gogolÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2014 12:28
   Kurulumunuz hayırlı olsun...ideal ölçülerde çok güzel bir kurulum. Kayalarınıza bayıldım. Bir çok konuda Cem Bey e katılıyorum. Taban malzemeleriniz organik açıdan oldukça zengin. James Findley de youtube daki kurulum videolarında aynı urunleri kullanıyor ama power sandın altına üstüne bir sürü bakteri kültürü ekliyor sonra üst katmana soil powder koyuyor. Sanırım bu bakteri döngüsünü hızlandırdığından kısa sürede başarılı tanklar ortaya çıkıyor. Yine okuduğum bir yerde ' tankınıza canlı girmeden önce bakteri girsin' der. Sanırım bizlerin yaptığı en büyük yanlışlık da burda başlıyor. Temizlik ekibi adına canlıları erken bir dönemde sürece dahil ediyoruz. Bu da bize, zengin taban kurulumuyla birlikte erken bir süreçte alg olarak geri dönüyor. Başka yerlerde de söyledim beğenmeyenler de oldu; bence high tech tanklarda başlangıçta bu kadar zengin bir taban gerekli değil. Mesala o koydugunuz powder sandı hiç koymasanız veya en azından yarısını koysanız bitkilerinizin gelişimi ile ilgili bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. He diyelim yaşadınız , misket gübre denilen bir şey var, bitki köklerine doğru bir kaç tane koysanız sorun çözülür. Yani demek istediğim biz bitkilerin ihtiyaçları konusunda onları önden değil arkadan takip etmeliyiz. Formu takip ederseniz sorun yaşayan arkadaşların hep bişeylerin fazlalığından şikayet ettiğini görürsünüz. kimse benim bitkime gübre yetmiyo ışık yetmiyo diye başlık açmıyor.
     Işık konusunda ise Cem bey den biraz farklı düşünüyorum. Fasılalı ışık vermenin nedeni , alglerin ışığı kullunmaya başlaması için geçen sürenin bitkilerimizden biraz daha uzun olmasıdır. Bu sayede algler ışığı kullnamaya başlarken biz ara vermiş oluyoruz.
     Aslında yaptığımız şey doğayı taklit etmek değil. Beslediğimiz canlıların ihtiyaçlarına uygun optimum şartları oluşturmak.
gogol2014-10-25 12:35:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasanertuÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2013
İl: Bilecik
Mesaj: 64
hasanertuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2014 20:32
Gökhan bey önçelikle yazınızın tamamına katılıyorum. Akvaryum kurulumunda sabırsız davranıp sistem bakteri kültürünü oluşturmadan Bitki dikimi karşılığını çok geçmeden alg,yosun olarak veriyor. Sanırım yeni bir kurulumda en önemli unsur...
Firtemin bey umarım en yakın zamanda alg sorununu çözersiniz. Emeğinizin karşılığını en güzel şekilde alırsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

firteminÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 13
firteminÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2014 12:25
Teşekkür ederim cevaplarınız için. Gökhan bey söylediklerinize katıldığım yerler de var katılmadıklarım da. Zengi bir toprak + olarak başlamanızı sağlıyor. Tüm bitki profesyönelleri de bunu öneriyor.Özellikle bir kaç katman taban oksijensiz ortamda gelişen bakteriler için çok önemli olduğunu okudum yabancı kaynaklarda. Işık konusunda evet yerli kaynakların çoğunda fasılalı aydınlatmanın alg gelişimi için etkili olduğu bilgisi var. Hatta çok kafa karıştırıcı bilgiler de bulmak mümkün. Fakat özellikle yurtdışı kaynaklarında buna james findley'in kurucusu olduğu thegreemachine.com'daki makaleler de dahil olmak üzere en az 6 saat kesintisiz aydınlatmayı önerdiğini okudum. 

Haftasonu yine eminim hepinizin bildiği aquabotanicdeydim. Tropica'nın türkiye distribütörü. Onlar da kesinlikle kesintisiz aydınlatma yapmamı söylediler.. Bakteri için pek bulunmayan nutrafin cycle edindim ve kullandım. mucizevi bir ürün. Bir kaç günde tankım gözle görülür olumlu gelişmeler gösterdi. Nitrat sorunu çözdüm. Hızlı gelişen bir kaç bitki ve 2  otocinclus  ekledim ve şuan herşey yolunda görünüyor. Bundan önce haftalık %50 su değişimi yapıyordum. Bunun delilik olduğunu ima ettiler ve kesinlikle %25 geçmemem gerektiğini belirtiler. Bir kaç hafta böyle deniycem. Zaman zaman gelişmeleri paylaşı fotoğraf eklemeye devam edeceğim.

Birdaha tank kuracak olsam yalnızca kayaları ve tabanı kurup en az 1 ay döngünün oluşmasını bekler. ardından tüm suyu bir kaba alır bitkileri diker aynı suyu tekrar doldururum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mmb53Çevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2014
İl: Bursa
Mesaj: 10
Mmb53Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2014 12:28
İyi günler.

elinize sağlık, her şey çok güzel gözüküyor. bir sorum olacak. Kayaları nereden temin ettiniz? kayalarınız da çok güzel gözüküyor.

teşekkürler.

Mehmet

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

firteminÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 13
firteminÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2014 12:51
kayalar: aqua deco grey mountain interzoo'dan aldım moda/istanbul

Bu haftasonu yaptığım değişikliklerden sonraki hali. Fotoğraflar yine telefonla çekildi kusura bakmayın. 
Aydınlatma: 24W: 1 Sylvania Grolux +1 Sylvania Aqustar + 1 Eheim Freshpower Daylight


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir