ACEMİLİK! ZORLUK VE KOLAYLIK...


musti3716Çevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2014
İl: Kocaeli
Mesaj: 13
musti3716Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2014 21:54
Selamunaleykum arkadaşlar. Herkese hayırlı akşamlar.

Bir kaç aydır discus üzerine araştırmalar yapmaktayım. Doğal yaşam ortamlarına da internetten bir göz geçirdim. Malumunuz bir söz vardır ki discus için söylenen bunu hepiniz bilmektesiniz. "Discus'a değen su bir daha değmez. bu aslına bakıldığında bütün balıklar için geçerli olan bir durum. Yanlış mı düşünüyorum?
Şimdi aslında merak ettiğim şu?
Discus denen bu güzelim muhteşem balık türünü çoğu akvarist ve bizim gibiler gözünde ütopya gibi durmaktadır. Bu balığın ütopya yapılmasının sebebi ticari pazar mıdır? Yoksa gerçekten ütopya mıdır. Çünkü çiklet türlerini beslediğimiz akvaryumlarımızda aylarca su değişimi yapmasak bile suyu dengede tutabiliyoruz. Bunu her akvarist yapabiliyor ve yalan yanlış olmadığını da biliyor. 
Ben discus beslemek isteyen ve bunu ticarete dökmek istemeyen ve zevk olarak yapmak isteyen bir hobiciyim. Araştırmalarım sonucunda çoğunluk olarak her gün su değiştirmek gibi zahmetli ve masraflı bir işten bahsedilir. Çok az bir kesim ise bunun gereksiz olduğunu ve akvaryum suyunuzun değerleri sabit tutulduğu sürece aylık su değişimleri hatta 3 aylık su değişimleri eksilen suyun yerine su doldurmak gibi işlemler yapanları da okudum. yalan veya yanlış bilemeyeceğim.
Şimdi bu balığı beslemek isteyen biz hobicilerin aslında bu işin bir ütopya olmadığını ve gerçektende bu kadar zahmetli ve masraflı bir iş olmadığını kanıtlayacak kimse varmı?
saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ervinpasaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/02/2012
İl: Bursa
Mesaj: 514
ervinpasaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2014 13:21
Aleyküm selam Mustafa bey,

Sondan başlayarak açıklayayım, Öncelikle kaliteli discus ve bakımı masraflıdır! 
Discusta yavru balık alırsanız, gelişimi için taze nitrazsız su ve kaliteli proteinsel beslenme gereklilik olduğundan su değişimi yapmanız şarttır. Yoksa balıklarda gelişim gereliği olacağından yanık kalır. Ama damızlık balık beslerseniz iyi bir filtrazasyonla ve suyu kirletmeyecek yemler kulanıldığında son derece zahmetsiz ve keyifli bir hobi olur. Yani balık alırken ne istediğinizi bilmeniz lazım. Hedefinizi iyi belirlemeniz lazım. Doğru başlanıp, doğru kurulum yapıldığında discus çok zevklidir. TAVSİYE EDERİM...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DiscusAddictÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 421
DiscusAddictÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2014 14:18
Balıklarda su değişimi Balıkların gelişmişlik durumuna göre çok değişiyor.Ervin abiye kesinlikle katılmakla beraber,
Balıkların Utopya yapılmasının en büyük sebebi bence İhmale gelmeyecek bir tur olması,Emek isteyen bir tür olması, boşlamaya hiç gelmez.Her gün suyu değiştirirsiniz yürekle etle besler temizlersiniz.Akvaryumda sürekli olarak bir şekilde su degerlerinden birinde değişmeler olur balık geriler.
Yaptıgınız mama dogru şekilde yapılmamıştır balık hasta olur geriler.Su değerleri değişkendir balık geriler.
Yani işin sonunda 6 aydır su depiştiriyorum balıklar heba oldu diyebileceginiz bir tür discus mutlaka birşeyler kaçmıştır.

Disiplinli bakım ister.İstediği kriterleri sağlarsanız Discus cok guclu bir balık.10 Aydır Discus bakıyorum daha balık kaybı yaşamadım.Benim balıklarım gelişim döneminde iki Kez 20 gune yakın balıkları yanlız bıraktım hemen gerileme gördum balıklarda.
Gözünüzde Kumlu bitkili bi akvaryum varsa örnegin suya attıgınız yurekten sonra bu akvaryumu sterilize etmek oldukca guc olacaktır.Yüreği kesmekte  gelişmekte olan balıklar için proteinden fedakarlık demek.

Diger bir nokta ise bir Discus Akvaryumunda balık yetiştiriyorsanız.Balıkları yetiştirirsiniz bu bir show akvaryumu degil besiclik gibi birşeydir.Fikirlerim böyle.

Yaptıgım en büyük çıkarım ise şu.
Napcagınız neleri kontrol edeceginiz nasıl besleyip nasıl su değişimi yapacagınızın bir programını cıkarın ve bunu kontrollu bi şekilde yılmadan devam ettirin.Balıkalr bunun karsılıgını verir.
DiscusAddict2014-12-03 14:20:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ervinpasaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/02/2012
İl: Bursa
Mesaj: 514
ervinpasaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2014 08:04
Ahmet kardeşimin yaptığı yorumun tamamen yavru bakımıyla ilgili olduğunun altını çizmek istiyorum. Yani damızlık balıkta yürek kullanma zorunluluğu olmadığından su daha az kirlenir ve daha az su değişimi gereksinimi duyulur. Yani yavru balıkta düzenli su değişimi şart, ancak damızlık balıklarda beslenmeyle alakalı olarak az su değişimiyle de bakılabilir. Sonuç olarak daha öncede yazdığım gibi discusta ne istediğini bilmek lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

disneonÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 119
disneonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2014 10:14
Merhaba bende arkadaşlara tabiki katılıyorum  ve şu şekilde yorumluyorum..

Discus Online oynadığımız strateji oyunları gibidir  nekadar uğraşırsan emek harcarsan okadar karşılık alırsın (tabi doğru olanı yaparsan..)

Zor bir balık mı ? kesinlikle değil bizler ülkemizde sert suya alışkınız, akvaryum kültürümüz iyi değil  balıkları sadece cam bir ortamın içerisinde beslenen  yemi at yesin, ışık yak izle gibi düşündüğümüz için zor sanıyoruz ervin bey bilir ilk başladığımda  çok soru sorar kafasını şişiriridim :D

Ticari olarak discusa başlayan hemen hemen herkez (benim tanıdıklarım ben dahil.) eğer hobi adına  evde uğraşıyorsak alayım dedim balıkları hem kalite besleyeyim üretirsemde  3-5 satar discusun masrafını çıkarırırm  diye düşündüm nitekim çıkarıyorum da. Ancak eğerki ben bu işten para kazanıcam aile geçindiricem diyorsanız ülkemizde zor iş sen ne kadar işini iyi yapsanda kesin bir fesatlık çıkıyor hiç denemeyin derim.

Balık masrafına gelince eğerki kaliteyi seviyorum diyorsanız elektrik,su, vitaamin, mineral,yürek, artemia,
kuru yemler, ısıtıcı pipolar sump malzemeleri,osmos ,ph ölcer,ms ölcer vb birçok sayabilirim bunların bir tutarı olacaktır kısaca şöyle özetleyeyim.

Kaliteli balık+iyi bir tank ve filitrasyon+ yukarıdaki malzemeleri de aldınız tüm sistem değeri bende 6000tl yi buldu şuan da da aylık 200 tl giderim oluyor evde  2 akvaryumum var.

Gelelim su değişimlerine  su değişimleri görecelidir. Bakın eğerki hergün doğru su değiştirirseniz doğru zamanda beslerseniz emin olun ki olay bitmiştir discus büyüyecektir.Peki bu doğru su nedir tabiki oturmuş su iyi bir kapasitede filitrasyonun (doğal bakteri alanı) yoksa su değiştirmen balıkları şoka sokar iyi bir filitrasyonun var süper  günde 2 kere taze su gir bak bakalım nasıl balık yetişiyor. Ha değiştirmeye gerek varmı  benım evımde yok tankım büyük filitrasyon şahane ona göre ölçümü yapar 2 günde %30 değiştiririm .

Su değiştirmenın sebebi taze mineral,sudaki nitratı dengede tutma,kalsiyum vb balıkların saudan alabılecek gereksinizimlerini karşılamak için yapılır.

Bir örnek vereyim 150+60*60 tankın içerisine 6 adet kusursuz balık attık , ısı 31 derece 1 ay su değiştirmeden,  (tabi nitratı kontrol ederek suyun kirlenmesine sebep olmayarak biolojik filitrasyon ile) yaşadılar. Sonra %95 su değişimi balıklar tabak gibiler şuanda.Bu sistemleri siz kuracaksınız benim size tavsiyem insanların balıklarına üretimlerine bakınız ve 2 kişiyi referans edinip onlarla tanışınız ve kişiler iyi niyetli insanlar çıkarlarsa size öğreteceklerdir. Öteki türlü internette  kirli ve yanlış bilgi çok.

Her gün su değişimi derler değişirsin balık hastalanır derlerki ısı önemli, derlerki filitrasyon oturmamış  başta desenize kardeşim bunları gitti okadar balık:D

Kolay gelsin..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thefishÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 106
thefishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 00:42
Discus bir ütopya değil. Evet ihmale gelmeyen bir tür, yüksek su kalitesi istediğinden diğer türlerden bariz daha fazla çaba gerektiriyor.
2 yıldır discus besliyorum. Discusa başlarken ütopya olarak yaklaşıldığında gerçekten masraflı ve zahmetli bir süreç yaşanıyor.

Edindiğim ilk discuslarımı bitkili 200 litre bir tankta yetiştirmeye çalıştım. İddalı bir başlangıçtı, tatmin edici bir seviyeye de geldim kendi açımdan. Bu dönemde hiç bir masraftan kaçınmadan en fiyatlı ve kaliteli filtre malzemeleri, çeşitli ve kaliteli kuru yemler, donmuş yemler, dana yüreği karışımları, çeşitli su kimyasalları, sorun yaşadığım dönemlerde de bir sürü kimyasal ilaç kullandım. Sorunlu balıklarımı kimi zaman iyi ettim kimi zaman aşırı dozdan öldürdüm. Bu jenerasyon için bu dönemde çok masraf yaptım.Edindiğim test kitleri, su dinlendirme tertibatı ve motorları vs için yapılan masraflarda cabası.

Şu an ise edindiğim ikinci jenerasyon discuslarımı sade bir şekilde büyütüyorum. 8 tane  discusu 150 litre cama cam tankta, sadece iç filtre ve filtre malzemesi olarak sünger kullanarak bakıyorum. Yine sadece dana yüreği ile günde 5-6 defa besliyorum. Balıklar 3 aydır bu şekilde bende ve şu an 5 aylıklar.
Suya kimyasal değmedi. Günde 1-2 defa dip çekimi ile 20-30 litre su değişimine ilaveten haftada birde %70 genel su değişimi yapıyorum. Hatta suyu direk musluktan alıyorum. Gerçekten son derece sade ve masrafsız şekilde bakımını yaptığım halde inanılmaz güzel gelişim ve form yakaladım. Sıfır sorun, çok sağlıklı ve keyifliler. Tabiki biraz daha boylanınca daha büyük bir tanka geçecekler.

Diyeceğim o ki su kalitesini ihmal etmediğiniz sürece, öyle çok ütopik bir duruma yada masrafa gerek kalmıyor. 
Şu anki discus tankımın TOPLAM MALİYETİ= 105 TL 
(Tank 150 lt. uyduruk camacam arkadaştan hibe 0TL+ Sunsun 1200 İç filtre 45 TL + Çelik 200 wat ısıtıcı 35 TL + dijital ısı ölçer 20 TL + 8 metre su hortumu 5 TL) 
AYLIK YAKLAŞIK BAKIM MALİYETİ=10 TL dana yüreği ve çeşitli kuru yem karışımları

Diğer taraftan hobinin dibi ve malzemelerin sonu da yok bütçeniz elverdiği sürece kendi ütopyanızı discusta dibine kadar yaşayabilirsiniz.  Üreme tanklarında ise daha fazla teknik bilgi ve malzeme gereği hasıl olabilir. Masrafsızda discus yetiştirilebilir ama zahmetsiz yetiştirmek isteyen hobici başka türe yönelmelidir. Arkadaşların ifade ettiği gibi yetişkin discusların bakımı ise yavrulara nazaran nispeten daha zahmetsiz olur. Zahmetten kastımızda su değişimleri.
NOT=Bu tecrübe geçici şehir değişikliği nedeniyle idareten kurulan bir discus tankından kazanılmıştır. Discuslarımın resimlerini ve büyüme aşamalarını tanıtım bölümünde ilk fırsatta ayrıca paylaşacam.
thefish2014-12-20 01:22:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oruçreisÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 70
oruçreisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2014 01:52
Bence akvaryum balık dünyasının en özel türü. Diğer türlerde olmayan bir ilişki kuruyor sizinle.
Beslemek bakmak hiç zor değil. Ancak üretmek isterseniz o zaman biraz zahmete katlanacaksınız.
emeksiz yemek, zahmetsiz rahmet olmazmış. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir