Acemilik Ötesi :(


shadowpartyÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2014
İl: Izmir
Mesaj: 2
shadowpartyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2014 16:42

Arkadaşlar merhaba. Malumunuz olduğu üzere forumunuzun yeni üyelerinden biriyim. Ve dahası akvaryum cahilce aptalım :(

 

Neden bu derece ağır bir ithamda bulunduğumu merak edenlere söyleyeyim; İşin aslı bir zamandır akvaryum işine ilgili fakat mesafeli ve bir o kadar da işin ne derece önemli ve karmaşık olabileceğinden bihaber, sadece biraz su, yapay süs bitki, yem, ıstıcı falan oldu mu hop her şeyin tam olduğunu düşünen ve bu düşüncemi fazlasıyla destekleyen esnaf komşum akvaryumcu İrfan abi'nin gazına gelen biriyim de ondan :(

 

Biliyorum fazlasıyla işi uzattım ama özetle topluyorum. Ben bu düşüncelerle ve İrfan Abi'nin gazıyla 20*20*20 kare bir akvaryum(cuk), 25w ısıtıcı ve YK-666 300 l/h Yıldırım marka iç filtre ve tammmm! 14 adet Tetra (Gold - Kırmızı - Neon ve Zebra diye hatırlıyorum)... Ve tabi ki durum vahim ve hatta acınası durumda - inanın bunları yazarken bile sinirleniyor, utanıyorum - .

 

Bu durumu kurtarmak ve bütçem el verdiğince sağlıklı bir akvaryum kurmak için arkadaşımın kullanmadığı 65*26*35 akvaryumunu, 100w Jebo marka ısıtıcısını ve Atman AT-F201 650//h hava filtresini edindim.

 

Şimdi ise kısıtlı vakit içerisinde yapmış olduğum araştırmalara rağmen - yeminle :) - uykumda bile aklıma gelen bazı sorularım var ve sizlerin yardımıyla çıkış yolu, çözüm bulmaya çalışıyorum. 

 

1-) 60 lt balıklarım için az gelir mi? Gelirse kaçını bağışlamalıyım?

 

2-) Öğrettiğiniz kadarıyla yaklaşık 60 lt tank için bu ısıtıcı ve filtre fazla imiş fakat ben yine de yeni almak istemiyorum o nedenle sizce YK-666 60lt için yeterli midir? 25w az gelir ama 100w da sorun çıkarır mı?

 

3-) Bitkili akvaryum yapmak istiyorum. Kumun altına çiçek toprağı koymak gerekir mi, faydalı mıdır? Eğer gerekirse; en az 5 cm örtü tavsiye ediyorsunuz bu toplam olarak mı? (Mesela 2cm toprak 3 cm kum gibi mi, yoksa 2 cm toprak 5 cm kum gibi mi?) 

 

4-) Hangi tip; marka, iri, orta vs; kum kullanmalıyım? 3. Soru ile birlikte düşünülürse sadece 'Lav Kırığı' işimi görür mü? (5 cm yeterli midir onda da?)

 

5-) Hangi az zahmetli ve gübre istemeyen (Maddi açıdan gübreler biraz pahalı sanırım) bitki türlerini tavsiye edersiniz? Moss da koymalı mıyım?

 

6-) Akvaryumun kapağı var ama üzerinde ışık yok. Sizce nasıl bir sistem kurmalıyım? Bitkiler için su içi uygun değil sanırım, değil mi?

 

7-) Akvaryumuma Helena Salyangoz, Kiraz Karides ya da Amano Karides koymak istiyorum. Sizce uygun mudur? Uygun değilse; uygun olanlar hangileridir ve kaçar adet koymalıyım?

 

8-) Tetra'ların yanına balık koymamı tavsiye eder misiniz (Hacimsel faktör açısından) Aslında Cüce Vatos ve/veya Çöpçü ve/veya Molly istiyorum ama sizce olur mu? Koy, derseniz hangisinden kaç tane koymalıyım. Özellikle vatos ve çöpçü doğal denge için önemli diyorlar ama siz ne dersiniz??

 

9-) Hava motoru alarak, hava taşı bağlayayıp görsellik katmak istiyorum. Siz ne dersiniz?

 

10-) Fon olarak siyah ya da deniz efektli fon güzel durur gibi geliyor. Sizce arkadaşlar hangisi güzel durur?

 

Biliyorum çook soru sordum ama inanın aklım çok karışık. Bu işte, dediğim gibi çok yeniyim ve cahil cesaretim ile 'olur olur'culara yakalandığım için çok pişmanım.

 

Şimdiden zaman ayırıp da okuyana, cevap verene, herkese çok teşekkür ederim ;)



Edit: İmla :)
 
shadowparty2014-12-27 17:00:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GoksenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1039
GoksenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2014 19:36
Öncelikle yapmış olduğunuz hatayı farkedip düzeltmeye çalışmak gerçekten çok güzel bir şey, tebrik ederim.
1- 14 balık için 60 litre az değil ama fazla da değil, şuan için yeterli bence.

2- Isıtıcı fazla değil normal bence, 50w ile 100w arasındaki fark birisi çabuk ısıtır birisi biraz daha geç ısıtır ve sık çalışır ama sık çalışsa da biri 50w biri 100w pek fark olmaz yani.

3-4 Bitkili akvaryumlar için çiçek toprağı kullanıldığını duydum ama görmedim bu konuda fikrim yok. Ama orta karar bitkiler için siyah quartz kum kullanmanız daha uygun olacaktır. Toplamda 5 cm e yakın bir yüksekliğinizin olması uygun olacaktır. Lav kırığı da işinizi görür, biraz ince taneli olması iyi olacaktır. 

5- Moss kullanmak biraz keyfidir bence, yani karidesleriniz yoksa gerek yoktur ama hoşunuza gidiyordur bir kök e biraz moss sararak akvaryumun ortasına yada bir köşesine koyabilirsiniz. Elodea, tilki kuyruğu, zeytin, cobamba, saz, rotola, limon gibi bitkilerle başlayabilirsiniz.

6- Bitkilerin gelişimi için aydınlatma şart. Bu bakımdan grolüx ve daylight türlerinde akvaryumu boyutlarına uygun boyuttaki aydınlatmalardan edinmelisiniz.

7- Helena salyangoz koyabilirsiniz, ama kiraz karidesler balıklarınıza yem olabilir özellikle yavrular, amano karideslere bir şey olacağını sanmıyorum. Sayı olarak 2-3 tane helena 10 kadar da kiraz yeterlidir bence, fazlasını kaldırmayabilir akvaryum boyutlarınız. 

8- Çöpçü ve vatoz tabi ki güzel olur ama şimdi 14 tane tetranız var, salyangoz ve karidesleri de ekleyince popülasyon artıyor ve bu yüzden fazla olur. O zaman şöyle olabilir: tetraların sayısını 10 a düşürüp, 2 çöpçü 2 cüce vatoz ekleyip, 2 helena ve 6-8 tane kiraz karides olabilir düşüncesindeyim.

9- Hava motoru ve tabiri caizse kabarcıklar biraz kişisel zevk, eğer hoşunuza gidiyorsa akvaryumun arka tarafına çubuk şeklinde hava taşları var, kumun içine gömebilirsiniz, hoş olacaktır arka tarafta.

10- Ben siyah fon öneririm, kendimde siyah fon kullanıyorum.

11 de benden olsun  Elimden geldiğince sorularınıza cevap verip yardımcı olmak istedim, umarım faydası olmuştur.
Goksen2014-12-27 19:37:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

theycallmealphaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/05/2014
İl: Ankara
Mesaj: 142
theycallmealphaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2014 20:39
60 litre normal aşırıya kaçmamak gerekiyor yanına isterseniz birkaç canlıdoğuran türlerinden ekleyebilirsiniz, filtreleme yeter havalandırma için zaten bitki koyucaksan yeterli olur. Tabana gelince normal bahçe topragından bahsediyosanız hiç kullanan rastlamadım ama benim tavsiyem alt tabakaya jbl manado üst tabakayada hagen tarzında kalın taneli kumlar olur. Çok ilgi istemeyen bitkiler; Eledoa, anubias, moss ve zeytin tarzı bitkiler co2 istemezler ışıkda fazla bir ışığa gerek yok ufak bir dalgıç lamba veya ufak bir florasan yeter. Hava motoruna gerek yok havayı bitkiler karşılayacaktır + doğal gözükmüyor. Tetralarla karides ve salyangoz olur (Karidesten emin değilim), arka fon olarak siyahın daha çok yakışacagını düşünüyorum. Sağlıklı hobiler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir