Akvaryum Macerasına Dönüş


LantisBeawolfÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 46
LantisBeawolfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2011 09:34
        Akvaryumla ilgilenmem; babamın eve akvaryum getirmesiyle başlamıştı. Kendisi heves etmişti ama her zamanki gibi aldıktan bir kaç gün sonra sıkıldı ve sayesinde yeni bir hobi edinmiş oldum. Mikrobu sağlam kapmıştım ve kısa sürede tüm harçlığım bu işe yatar olmuştu ve akvaryum sayısı 7'ye yükselmişti. (Sanırım biraz abartma adetim var.) Zaman içerisinde bir çok tür beslesemde, astronotların ve discusların üzerimde etkisi büyük olmuştur. Ve bu en değer verdiklerimin bir kısmının, ısıtıcı arızası nedeniyle haşlanarak ölmesi sonucu tamamen soğumuş ve kalan balıkları dağıtmıştım. Bu kopuşun üzerinden 16-17  sene kadar sonra internette gezinirken akvaryum sitelerine gözüm kaydı. Haliyle eski mikrop depreşti.  Bir süre daha sırf forumda eğlenmeye çalışsamda dayanamadım ve işe giriştim. Önce bir sehpa, sonrasında akvaryum, üstüne de bir armatür yaptım. ( Bu işleri çok unutmuşum, bir çok yerde yaptıktan sonra keşke şu şekilde yapsaydım diyecek kadar acemilik çektim. Artık olduğu kadarıyla idare edeceğiz. Unutmadan, Sehpada işin kolayına kaçtım, gövdeyi hazır alıp ahşap desteklerle mukavemetlendirdim.)
       Bu arada ilerleyen zaman hobiye çok şey katmış. Makaleleri okudukça sizlerin yaptıklarına şahit oldukça amatörlüğümün iyice farkına vardım. Açıkcası bu sayfanın hazırlanma sebebi, hem hobiye ısınmamı kolaylaştırmak hem de eksiklerim konusunda yardımlarınızı ummamdır. Şimdiden hepinize teşekkür eder, hobide ve hayatta mutluluk ve huzurun sizlerle olmasını dilerim.
 
 
Akvaryumun yapım aşaması.
 
Akvaryumun  kurulum hazırlığı.
 
Akvaryumun ilk kurulum sonrası genel görünüşü.
 
 
 
 
İlk kurulumda aslında eskiden kalan oldukça şirin kayalarımı kullanmak istiyordum ama tuz ruhu ile etkileşime geçmeleri sebebiyle mümkün olamadı. Böylelikle kütük ve kuma kaldık. Sonrasında, baba evinden gene maziden kalan yadigarlardan çakıllarımın bir kısmını getirerek biraz zenginlik katmaya çalıştım.
 
Boyut (cm): 90 x 55 x 55  
 
Kapasite (litre):Brüt 270 litre, Akvaryumdaki su miktarı 220 litre

Canlılar:Şu an için 1 adet labyo feranatus.

Malzemeler: Atman dış filtre, 200 watt eheim ısıtıcı, akıntı için küçük bir iç filtre

Akvaryum Bakımı: Haftalık yüzde 30 su değişimini düşünmekteyim.

Kullanılan Yemler: Henüz yem kullanmıyorum.

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Henüz ilaç ya da katkı da kullanılmamaktadır.

     Şu an için akvaryum oldukça sade bir durumda. Açıkcası, kendimi tanıdığımdan abartmadan usul usul gitmek istiyorum. Bu sebeple düşük teknolojili bir bitkili tank düşünmekteyim. Bitkileri de buna uygun seçmeye çalıştım. Şu an mevcut bitkiler; zeytin, çınar, Rotala Rotundifolia, bacopa caroliniana, Limnophila sessiliflora, ilk kurulumda elodea da vardı ama bozuldular bir iki kısa uç olarak varlıklarını sürdürüyorlar. Bu bitkilere gül ve duruma göre orta ve ön plana uygun bir iki bitki daha eklemeyi düşünüyorum. Zaten şu an bitki sayısı çok az, açıkcası deneme modundayım. Işıklandırma; 8 adet 20 wattlık 6500 kelvinlik tasarruflu ampulle sağlanmakta. (Aklımda led vardı ama teknik özellikleri konusunda emin olamadım. Spectrumlarının bitkiye uygunluklarını şansa bırakmak istemedim. İleride bakarız.) Aydınlatma, 9:00-14:00 ve 17:00-22:00 arası aktif oluyor.
     Bitkiler hızlı şekilde köklendiler hatta aşırı diyebilirim. Uzamak yerine sürgün vermeye yöneldiler. Şu aşamada herhangi bir gübre yada benzeri takviye yapmadım. Ampul sayısını 5 ten 8'e çıkardıktan sonra zaten yosun problemi yaşamaya başladım. Bitki sayısını arttırarak çözmeyi umuyorum.
 
     Gelelim işin asıl kısmı olan balıklara. İçimden diskus geçmekte. ( gerçi yüksek ısıda bu bitkilerin ne kadar randıman vereceği ile ilgili kuşkularım var) Nasip. Hele bir bitki durumunu oturtayım sonrası gelir inşallah.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pulceaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/08/2010
İl: Usak
Mesaj: 163
pulceaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2011 10:05
Hayırlı olsun. Aradan ne kadar zaman geçerse geçsin, birşey mutlaka bahane oluyor ve bu güzel dünyaya tekrardan adımımızı atıyoruz. Akvaryumunuzda hoş olmuş. Bitkiler geliştikçe dahada güzel olacak. Daha önceden başınıza gelenler için geçmiş olsun demek istiyorum. Bu bana bu hobiye ara verdiğim zamanı ve sebep olan olayı hatırlattı. Benim içinde astronotların herzaman ayrı bir yeri vardır. 3-4cm ken aldığım oscarlarımı 25-30cm civarlarına kadar büyütmüştüm. Artık aileden biri gibi olmuştu. Elimden sudan sıçrayarak yemi kaparlardı. Elimi tanka soktuğumda hepsi sanki bir köpek gibi hızla elime doğru gelir ve kendilerini okşatırdı :). Ama birgün uyandığımda oscarımın birinin yerde cansız yattığını görmüştüm. Çok moralim bozuldu ve birkaç gün hiç aklımdan çıkmadı. O olmadan diğer iki oscar sanki daha keyifsizdi. Sanki onlarda üzülmüştü ölmesine. Bunu hissedebildim. Her akvaryuma baktığımda onun olmadığını görünce moralim bozuluyordu ve diğer iki oscarımı güvendiğim birisine hediye ettim. Akvaryumu temizledim ve bidaha kurmamıştım. Ama en nihayetinde bi arkadaşımın vesilesiyle tekrar başladım. Ve pişman değilim :). İçimi döktüm biraz kusura bakmayın aklıma geldi bir an :)  Tekrardan aramıza hoşgeldiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Akın AKSOYÇevrim Dışı

Kayıt: 01/03/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 557
Akın AKSOYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2011 10:08
Tebrik ederim Ertan bey ilk görünüm çok hoş olmuş. Keyifli seyirler, sağlıklı bir akvaryum dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

H.peksüÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/01/2010
İl: Antalya
Mesaj: 504
H.peksüÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2011 22:06
Elinize sağlık güzel bir başlangıç umarım istediğiniz gibi bir tanka sahip olursunuz,akvaryum aşkı insanın içinde oldumu aradan kaç sene geçerse geçsin birgün tekrar nüksediyor,sizin ve benim gibi,tekrar hayırlı olsun,saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kazım_öcaldıÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
Kayıt: 14/06/2008
İl: Adana
Mesaj: 1887
kazım_öcaldıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2011 22:43
Hocam hayırlı olsun.İlk fotoğraftaki masanın hali beni tebessüm ettirdi gerçekten.Evdeki herşeyi bu sevda uğruna kullanıyoruz valla ve doğal olarak da hanımlarla kapışıyoruz.Ben de masayı alaşağı etmiştim bir ara:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gfb_zorbaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/10/2009
İl: Tekirdag
Mesaj: 254
gfb_zorbaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2011 23:23
Haddim olmayarak söylemek istiyorum ki kütükleri saracak moss yada yine kütüklerin diplerini yeşillendirecek cubalar kullanılması daha bir zarif gösterecektir. Bu benim en beğendiğim olay olduğundan affınıza sığınarak belirttim.

Gerçektende çok güzel bir akvaryumunuz var ve başlangıç gayet başarılı bir dizayn
Tebrik ediyorum, sağlıklı balıklar ve güzel seyirler diiyorum şimdiden

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LantisBeawolfÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 46
LantisBeawolfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2011 01:31
[QUOTE=pulcea]Hayırlı olsun. Aradan ne kadar zaman geçerse geçsin, birşey mutlaka bahane oluyor ve bu güzel dünyaya tekrardan adımımızı atıyoruz. Akvaryumunuzda hoş olmuş. Bitkiler geliştikçe dahada güzel olacak. Daha önceden başınıza gelenler için geçmiş olsun demek istiyorum. Bu bana bu hobiye ara verdiğim zamanı ve sebep olan olayı hatırlattı. Benim içinde astronotların herzaman ayrı bir yeri vardır. 3-4cm ken aldığım oscarlarımı 25-30cm civarlarına kadar büyütmüştüm. Artık aileden biri gibi olmuştu. Elimden sudan sıçrayarak yemi kaparlardı. Elimi tanka soktuğumda hepsi sanki bir köpek gibi hızla elime doğru gelir ve kendilerini okşatırdı :). Ama birgün uyandığımda oscarımın birinin yerde cansız yattığını görmüştüm. Çok moralim bozuldu ve birkaç gün hiç aklımdan çıkmadı. O olmadan diğer iki oscar sanki daha keyifsizdi. Sanki onlarda üzülmüştü ölmesine. Bunu hissedebildim. Her akvaryuma baktığımda onun olmadığını görünce moralim bozuluyordu ve diğer iki oscarımı güvendiğim birisine hediye ettim. Akvaryumu temizledim ve bidaha kurmamıştım. Ama en nihayetinde bi arkadaşımın vesilesiyle tekrar başladım. Ve pişman değilim :). İçimi döktüm biraz kusura bakmayın aklıma geldi bir an :)  Tekrardan aramıza hoşgeldiniz.[/QUOTE]
Evet ne kadar zaman geçerse geçsin kopamıyoruz. Aslında balıklarla bağ kurması zor biraz. Kedi ya da köpek gibi değiller. Sizinle direk temasları yok. Duygularını bellli eden belirgin mimikleri ya da sesleri yok. Ama bizim gibiler, buna rağmen onlarla kontak kurabiliyor. Benim; astronotları çok sevme nedenim, onlarla bu kontağın çok daha kolay kurulabilmesi. Şahsen balıklar arasında insanla, en kolay  yakın iletişime geçen tür olduklarını düşünüyorum. Bir çok cikletin aksine saklanmamaları, gösterişleri, yüzme stillleri, sevdiklerine karşı yaptıkları oyunlar danslar onları ayrı bir yere oturtuyor. Tek sorun çok büyümeleri, akvaryum onlar için eziyet oluyor. Bu sebeple onlara yönelemedim. Discuslara gelince; benim discuslarım, çalışma masamın üstündelerdi. Günde 4-5 saatimi onların önünde çalışarak geçirirdim. (ders yapmayı sevmezdim ama çizim merakım vardı oraya buraya çizimler yapıyordum.) Onlar beni seyreder ben başımı kaldırıp onlara bakardım. Aylar sonra iyice alıştık. Akvaryum bitkiliydi ve insan varken asla aralarından çıkmazlardı. Başbaşa kaldığımızda hemen bana en yakın noktaya gelirler, süzülür dururlardı. Neyse uzatmanın manası yok. Ama sizin hissettiklerinizi çok iyi anlıyorum umarım aynısını tekrar yaşamayız. Size, akın ve hüsnü beylere de İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
 
[QUOTE=kazım_öcaldı]Hocam hayırlı olsun.İlk fotoğraftaki masanın hali beni tebessüm ettirdi gerçekten.Evdeki herşeyi bu sevda uğruna kullanıyoruz valla ve doğal olarak da hanımlarla kapışıyoruz.Ben de masayı alaşağı etmiştim bir ara:) [/QUOTE]
Valla biz girdik bir yola ama bakalım sonumuz ne olacak. Benim hanım soğuk karşılamadı, tam her şey iyi gidiyor derken, "salona koyamazsın doğru arka odaya"  uyarısına muhatap olduk. Tabii ki yiğitliğe zarar getirmedik. "Ben zaten arka odaya koyacaktım orası banyoya daha yakın su değişimi kolay olur" şeklinde durumu kurtardık. Dil%20Çikarma Bu arada, o ters duran akvaryumun sehpası, masayı ters çevirmeye kalksam sanırım bu son hatam olur.

[QUOTE=gfb_zorba]Haddim olmayarak söylemek istiyorum ki kütükleri saracak moss yada yine kütüklerin diplerini yeşillendirecek cubalar kullanılması daha bir zarif gösterecektir. Bu benim en beğendiğim olay olduğundan affınıza sığınarak belirttim.

Gerçektende çok güzel bir akvaryumunuz var ve başlangıç gayet başarılı bir dizayn
Tebrik ediyorum, sağlıklı balıklar ve güzel seyirler diiyorum şimdiden
[/QUOTE]

Estağfurullah, buraya konu açma sebebimiz bu zaten. Her türlü fikrinize açığım. Bende orta ve ön planda bitki istemekteyim. Şu an tankın bitki durumunun çok zayıf olduğunu düşünüyorum. İnşallah zamanla sizlerinde fikirlerinden faydalanarak gerekli zenginliği sağlayacağımıza inanıyorum. Yalnız bitki konusunda düşük teknoloji bir tank hazırlamayı düşündüğümden, co2 isteyen bitkilerden uzak durma niyetindeyim. Bu durum haliyle seçeneklerimi sınırlamakta.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LantisBeawolfÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 46
LantisBeawolfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2011 02:06
Şu an için yeşil su sorunu yaşamaktayım. Bir kaç su değişimi denemem olumlu sonuç vermedi. Bir günden kısa sürede aynı duruma geri döndü. Tüm akvaryumda karartma yapmak istemiyorum. Ayrıca yeşil noktalarda mevcut. Kumdada yosunlanma var. Aklımda uv kullanımı var. Fakat, uzun vadede balıklara ve akvaryuma etkisi konusunda emin olamıyorum. 220 litre su ve saatte 300-400 litre arası çevrim için uygun watt ne olabilir? Bu konuda fikir verebilirseniz sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LantisBeawolfÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 46
LantisBeawolfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2011 22:37

11 watt'lık jebbo uv ile ne yazık ki sonuç elde edemedim. Bulanıklığı açtıysa da gerekli temizliği sağlayamadı. Mecburen iş başa düştü ve komple temizlik yaptık. Hazır el değmişken biraz dizaynla oynadım. Az bitki ekledim. Işıklandırmayı da 80 watt'a düşürdüm. Şu an itibariyle en başa dönmüş durumdayız. Tekrardan akvaryumun oturmasını bekleyeceğiz.

 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LantisBeawolfÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 46
LantisBeawolfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2011 16:14

Bir ay kadar sonra akvaryum bir miktar bir şeye benzemeye başladı. Fakat bu süre zarfında aklımdakiler değişti. Başlarken bitkilere daha fazla önem vermeyi düşünmekteydim. Şu anda ise balıklar daha fazla önem kazandılar. Her ne kadar yoğun bitkili akvaryumları beğensemde, yola çıkarken bu tarz bir akvaryum planım yoktu. Ama en azından akvaryumun eninin uygunluğuna sığınarak, arkayı tamamen bitkilerle kaplamayı düşünmekteydim. Bu sıklığın, beni temizlik yaparken zorlaması planımda değişikliğe yol açtı. (akvaryumda çöpçü tarzı balıklar mevcut değil, discusların ulaşamadığı yerlerdeki yemlerin kokuşması beni rahatsız etti.) Bunun yerine dipleri yoğun olmayan ama yoğun ve büyük yapraklarıyla bitki hevesimi tatmin edecek aponogetona yöneldim. Yosunla ilgilenen balık olmadığı için, yosun problemim var. (labyo akvaryuma yem atılmaya başlandığından beri işlevsiz hale geldi.) Bir yerlerden otocat bulabilirsem bununla çözmeyi umut ediyorum. Bu arada niyetimin değişikliği sebebiyle sanırım tank "bitki akvaryumları tanıtımı" kısmına uygun halden çıktı. Açıkcası forumda yeniyim ve bu durumun bir sorun yaratıp yaratmayacağından da emin değilim. Acaba başka bir bölüme taşınması yada uygun yerde yeniden açılması gerekir mi?

 
 
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

marpuccafeÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2010
İl: Kütahya
Mesaj: 79
marpuccafeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2011 17:21
Akvaryum sevdası ilacı olmayan bir hastalık gibi, güzel bir akvaryum gördüğümüzde iç geçirmeden edemiyoruz. Yeni akvaryumun hayırlı olsun kardeşim gelişmeleri yakından takip ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Street ParrotÇevrim Dışı

Yönetici
[C]3,1,12491[/C] [C]2,2,12491[/C] [B]1414,3[/B]
Kayıt: 05/07/2006
İl: Adana
Mesaj: 4508
Street ParrotÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2011 10:05
Öncelikle hobiye döndüğünüz için tebrik ederim. Balıklar ve bitkiler hem çok güzeller hemde çok sağlıklı görünüyorlar. Yalnız taşların dizimi biraz yapay gibi görünüyor. Taşları sıra halinde dizmek yerine bir araya toplamak daha doğal bir görüntü verebilir. Birde  çok gelişmiş (aponogetona herhalde) bitkiyi biraz daha geriye alma durumunda daha şık olacağını düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir