akvaryum taban temizliği


balamirÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2012
İl: Elazig
Mesaj: 58
balamirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2012 17:07
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler:

Akvaryum Kapasitesi (litre):

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon:

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :

Herkese selam, arkadaşlar benim akvaryumda kafama takılan soru şu; yoğun kayalıklarla dizayn edilmiş akvaryumlarda taban temizliği nasıl yapılır?  Alacağım akvaryum 2 metre uzunluğunda 60 cm yan ,büyüklük ise 70 cm. Böyle bir akvaryumd,a yoğun kayalıkla dizayn edilmiş akvaryumun taban temizliği, yem artığı ve balık pislikleri akvaryumda taşların arasına girip orda birikmesi ve tortu oluşturması, koku yapması suyun kimyasını bozması vs. Tek sorunum budur. Bu sorunlar nasıl giderilebilir? Akvaryumu dizayn ediyoruz ama sonradan ne olacağını düşünmüyoruz. İlerde pişman olmamak için ve bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için ne yapılır? Değerli yorumlarınızı bekliyorum. 

Bu büyüklükte akvaryum çok mu zor temizlenir? Örnek resim veriyorum ve bu akvaryumdan yapmak istiyorum tek sorunum akvaryum taban temizliği nasıl yapılır? Çok zor bir soru benim için Yardımlarınız için teşekkürler.
undesirable2012-03-09 22:53:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RotacrewÇevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2011
İl: Konya
Mesaj: 159
RotacrewÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2012 17:13
Güzel ve çalışkan bir çöpçü önerirrim sayısını sen ayarla ve balıklara uyumunuda tabi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ferhat31Çevrim Dışı

Kayıt: 30/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 20
ferhat31Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2012 21:25
Oturmuş sularda zaten kum içersinde oluşan özellikle denitrifikasyon bakterileri yani havasız ortamda oluşan bakteriler dipdeki pisliği yok ederler, böyle uygulama yapıcaksanız kum kalınlığını yüksek tutun, eger balık sayısınıda yoğun tutmazsanız böyle bir sistem kendisini temizler tabi kuvvetli sump sistemide varsa kesinlikle sorun yaratmaz. 
Zaten  zamanında da suyu tazelerseniz sorun kalmaz benim eski akvaryumumda 150 kilo civarı falez kaya vardı balık sayım azdı akvaryumumda 150 likde ama en 70 cm idi malavi biotopu yapmıştım kendimce, balık sayısını az tutunca sorun kalmamıştı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

balamirÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2012
İl: Elazig
Mesaj: 58
balamirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2012 18:28
Arkadaşlar yoğun kayalıklarla dizayn edilen akvaryumlarda kaya aralaın da biriken tortular ve artıklar tamamen nasıl yk edilir forumda ki arkadaşlar bazı balıklar öneriyor ama bu balıklar ne kadar etkili olur bilmiyorum çünkü koskocaman akvaryum ayrıca denitrifakasyon bakteriler yani gözle görülmeyen bakteriler yoğun artıkları nasıl yok eder.Ben akvaryumdaki kayaları hiç bir şekilde kaldırmadan artıkları yok edeceğim. Balık ve yem artılkarın suyun kimyasını bozmasından suyun rengini değiştirmesinden  suya koku vermesinden ayrıca balıkların sağlığının bozulmasından görüntü kirliliğinden zamanla bu artıkların suda erimesinden endişeleniyorum.Bu artılar nasıl yok edilir. Bu konuda uzman olan ve böyle akvaryuma sahip olan arkadaşlarım görüşlerini bekliyorum .Akvaryum konusunda en zorlandığım bölüm burası.İlerde akvaryum alıp almamamda etkili olacak bu sorunu çözmem gerek saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tgrttgrtÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 376
tgrttgrtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2012 22:48
Sanırım malavi yada tanganika kuracaksınız. Bilindiği üzere bu göllerin ph ve sertliği yüksek sulardır. Bu nedenle bu sular nitrat patlamasına daha açıktırlar böyle bol kayalı bir akvaryum kurarken dikkat edilmesi gereken  bazı noktalar var bence çünkü yem atıkları kayaların dibinde birikmesi sorun olacaktır.
 
1) Kumun altına 1 cm strafor yada sert sünger koyun (bulaşık süngerlerinin yeşil kısmı gibi) bu kayaların deverilmesinde camın çatlama olasılığını azaltır aynı zamanda oksijen açısından fakir bir alan oluşturararak denitrifkasyon bakterilerinin kolonileşmesini kolaylaştırır bu bakteriler suyunuzdan nitratın nitrojen olarak atılmasını sağlar akvaryumunuz büyük bir ihtimalle bitkisiz olacağından nitratı atmak için en emin yol olacaktır.
 
2) strafoforun üstüne kayalarınızı koyun sonra kum koyun.
 
3) Kum koyarken bir noktada faydalı olabilir. straforun üstüne 4-5 mm çapında iri taneli 1 cm kalınlığında dere kumu koyun bu difüzyonu arttıracaktır. bu dere kumunun üzerine 7-8 cm kalınlığında ince 1-2 mm büyüklüğünde mercan kırığı kum koyun. Bu alt  suyunuzun biyolojik olarak arıtımında en az filtreniz kadar katkı sağlayacayacaktır.
 
4) sump yada iyi bir dış filtre edinin.
 
5) Akvaryumunuza çeşmeden suyu direk dinlendirmeden doldurun bu işlem kumdaki kayalardaki zararlı bakterilerin bir nebze de olsa klorla arındırılmasını sağlayacaktır. Suyunuza bir parça yem atın filtrenizi varsa hava motorunuzu ısıtıcınızı 26-27 derecede çalıştırarak 2 gün bekleyin bu iki gün içerisinde suyunuzda ki klor yok olacaktır. Bu süre içerisinde hergün akvaryumunuza azar azar yem atmayı unutmayın. 3. gün akvaryumunuza sera nitrivec atın (bazıları önerir bazıları gereksiz bulur ben kullandım faydasını gördüm) 4. gün suyunuz berraklaşması lazım. Berraklaşmassa 1-2 gün içerisinde berraklaşacaktır.
suyunuz berraklaşırsa balık atabilirsiniz.
 
Yukarıdaki adımları uygularsanız  akvaryumunuzda sağlıklı bir biyolojik döngünün temelleri oluşacaktır. Balık sayısını abartmazsanız tabanınız kendi kendi temizleyecektir. haftalık yada 15 günlük su %25 su değişimleri ile sağlıklı bir akvaryumu uzun süre idame ettirebilirsiniz.
Kolay gelsin.

Beğenenler: [T]180604,VedatYLDRM[/T]
+1: [T]180604,VedatYLDRM[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

balamirÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2012
İl: Elazig
Mesaj: 58
balamirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2012 01:40
Besleyeceğim balık ciklid türü olacak ve tabiki tangayika gölü o yüzden de yoğun kayalıklı olacak.Dış filitrenin ve sump filitrenin tabanda biriken artıkları yok etmeyeceğini biliyorum. Bunlar sadece biyolojik döngü için. Biyolojik dögüdede oksijenli ve oksijensiz ortamlarda bulunan bakteriler <yani bu kadar küçük ve gözle görülmeyecek varlıklar kendilerinden kocaman büyük olan artıkları nasıl yok edecek ve bu konuyu anlamadım. Açıklık getirebilirmisiniz.>Artıkları nasıl yok edebilir.İç filitre kör naktalarda nasıl etkili olur ayrıca su sirkülasyonu bu durum için etkili olur mu.Önrebileceğiniz ne tür filitreler mevcut yada bu olayı bakteriler çözebilir mi.Yada bu artıklar zamanlamı suda biyolojik dengenin oturmasıylamı yok oluyorlar.Sorularım çok oldu bu konuları araştırmada zorluk çekiyorum.Tüm forum üyelerinin yorumlarını ve çözüm önerilerini bekliyorum ve ona göre haret etmek istiyorum. İyi akşamlar . <<<<<<<Büyük boy akvaryumlarda özellikle avrupa ülkelerinde bu tarz akvaryumlarda uygulanan yöntemler varmıdır.Eger varsa paylaşırmısınız. Araştırma yöntemlerim kısıtlı.Akvaryumcularda ve evde bakılan akvaryumlar bu tarzlarda akvaryumlar için aynı yöntemi mi kullanıyorlaR>>>>>>>>>>>>>>

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpersezerÇevrim Dışı

[B]7275,2[/B]
Kayıt: 15/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 125
alpersezerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2012 02:46
Haftalık dip çekimi ve su değişiminden önce kayaların aralarında görünmeyen noktalarda biriken pislikleri hafifçe dalga motoru ile iç ve dış filtrenin çekim noktasına itekliyorum.Geri kalanını dip süpürgesi ile çekiyorum.Ardından hemen haftalık su değişimimi yapıyorum.Ayrıca normalde kısık olan iç filtremin debisini en yüksek ayara getiriyorum.1-2 saat devirli çalıştırdıktan sonra tekrar kısıyorum.Hiçbir sorun yaşamıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scorpion0684Çevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 88
scorpion0684Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2012 09:25
Merhaba arkadaşlar ben bu sorunu kayaların altına hava hortumu ve hava taşlarını yayarak çözdüm ulaşamayacagınız yerlere koyun hava baloncuklarını hem görsellik güzel oluyor hem temizlik saglanıyor. bide iç dalga motorunuzu dış filtre ye dogru yönlendirirseniz işlem tamamdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tturguttÇevrim Dışı

Kayıt: 02/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 51
tturguttÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2012 09:59
Arkadaşlar benim sorum konu dışı olcak ama hava motoru hortumu akvaryum dibinde hemen etrafı sarı bi maddeyle kaplanıyo. bu bakterimidir? yararlı zararlı ? olduğunu bilmiyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

balamirÇevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2012
İl: Elazig
Mesaj: 58
balamirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2012 02:02

SELAM araştırdığım kadarıyla iç filitre yani mekanik filitrasyon bu görevi yapmakta.Dış filitre ise biyolojik döngüyü sağlıyor. Kimyasal filitre ise agır gazları yok etmede ozaman dış filitrfe ve kimyasal filitre bu görev için uygun değil. Peki küçük boyutlarda olan bu iç filitreler kocaman kaya arasındaki kirleri bünyesinde nasıl hapsedecek.Dalga motoru suyu dalgalandırmak hava taşı ise suya hava vermek ve görsellik.Kafa motorları ise aynı şekilde yine suya oksijen vermek.İç filitreler içi sadece kumla dizayn edilirse ve akvaryumun önünde engel olmssa güzel iş çıkarıyor. Ama ben dekorasyon iş

inde yoğun ve iri kayalar kullanacağım için iç filitrenin bu görevi getirememesinden endişeleniyorum. Bu tarzda akvaryuma sahip kişiler nasıl yöntem kullanıyorlar ayrıca bu iç filitre ne kadar etkili .Sump filitre ise bu filitre hakkında bilgim yok etkili olurmu.Günlerdir bu konuyu araştırıyorum ama kafama takılan sorunlar tam çözülmüş değil.Kısacası benim akvaryumdaki kaya aralarında biriken pisliklerden tam ve kesin kurtulabileceğim ymtem varmıdır. Her kesin bu konu hakkındaki görüşlerini bekliyorum ve ona göre hareket edeceğim.Yoğun kayalıkla dizayn edilmiş akvaryum örnekleri

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhun1907fbÇevrim Dışı

Kayıt: 28/09/2011
İl: Izmir
Mesaj: 336
Orhun1907fbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 02:12
Balamir istediğin kadar uğraş dip çekimi yapmadıktan sonra pislikleri o kadar büyük bir tankta hiç bir sistem çekemez hemen hemen.Bu yüzden kayaları elinden geldiğince dalgayı kesmiyecek şekilde konumlandır ve kesinlikle dalga motoru kullan.Pislikler sump yada dış filtrenin emiş borusuna doğru gitsin , kalan pislikleride kendin dip çekimiyle temizlersin.


5-6 gün dipte pislik kaldı diye endişede etme , arkadaşlar sana söylememiş bakteriler şöyle pislikleri yok eder , pislikler suyu bozan nitrata dönüşür yararlı bakterilerde bu nitratı elemine eder.Sump ve dış filtre malzemelerinede nitrat önleyici kaliteli malzemeler kullanarakta bu sorunu çözebilirsin.5-10 kök bitki eklemende fayda sağlıcaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tgrttgrtÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 376
tgrttgrtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 09:47
[QUOTE=balamir]Besleyeceğim balık ciklid türü olacak ve tabiki tangayika gölü o yüzden de yoğun kayalıklı olacak.Dış filitrenin ve sump filitrenin tabanda biriken artıkları yok etmeyeceğini biliyorum. Bunlar sadece biyolojik döngü için. Biyolojik dögüdede oksijenli ve oksijensiz ortamlarda bulunan bakteriler <yani bu kadar küçük ve gözle görülmeyecek varlıklar kendilerinden kocaman büyük olan artıkları nasıl yok edecek ve bu konuyu anlamadım. Açıklık getirebilirmisiniz.>Artıkları nasıl yok edebilir.İç filitre kör naktalarda nasıl etkili olur ayrıca su sirkülasyonu bu durum için etkili olur mu.Önrebileceğiniz ne tür filitreler mevcut yada bu olayı bakteriler çözebilir mi.Yada bu artıklar zamanlamı suda biyolojik dengenin oturmasıylamı yok oluyorlar.Sorularım çok oldu bu konuları araştırmada zorluk çekiyorum.Tüm forum üyelerinin yorumlarını ve çözüm önerilerini bekliyorum ve ona göre haret etmek istiyorum. İyi akşamlar . <<<<<<<Büyük boy akvaryumlarda özellikle avrupa ülkelerinde bu tarz akvaryumlarda uygulanan yöntemler varmıdır.Eger varsa paylaşırmısınız. Araştırma yöntemlerim kısıtlı.Akvaryumcularda ve evde bakılan akvaryumlar bu tarzlarda akvaryumlar için aynı yöntemi mi kullanıyorlaR>>>>>>>>>>>>>>[/QUOTE]
O kadar küçük gözle görülmeyecek varlıklar kendinden kocaman büyük olan atıkları nasıl yok ediyor ve bu konuyu anlamadım demişsiniz şöyle
 
Bir küçük zararlı bakteri, dahada ufak olan bir virüs insan vücudunda uygun ortam bulduğunda nasıl hasta ediyor ve öldürüyorsa hatta bir orta çağda bir veba salgınında koca bir ulusu nasıl yok ediyorsa o şekilde atıklarıda yok edecektir orada bir küçük bakteri değil milyarlarca trilyonlarca bakteri oluşuyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AbksnÇevrim Dışı

Kayıt: 18/07/2015
İl: Erzurum
Mesaj: 435
AbksnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2015 23:35
Bu sorunu bende yasıyorum su gayet temiz aslında berrak ve dış fitre çalışırkende kapalıykende hiçbir problem yok ancak elimle suyu dalgalandırdığımda su eklediğimde vs. Taşların altından diplerden öyle pislikler cıkıyorki kafayı yememek elde değil bunların temizlenmesi nasıl olcak bende hala anlayamadım.

Beğenenler: [T]179213,SoHighSoLow[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AbksnÇevrim Dışı

Kayıt: 18/07/2015
İl: Erzurum
Mesaj: 435
AbksnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2015 19:01
Arkadaşlar dış filtremin suyu cektiği hortumun ucuna kafa motoru veya iç filtre yerleştirsen hem hış filtre çekse hem iç filtre itse suyu acaba bu pisliklerden kurtulurmuyuz ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir