Akvaryum Tekrar Kurulum Ve Sterilizasyon


ZopandaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/04/2020
İl: Eskisehir
Mesaj: 33
ZopandaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2020 11:18
Arkadaşlar merhaba,

Bir kaç hafta önce yeni yaptırdığım, sıfır 40lt. lik akvaryumda sadece neocaridinia karides beslemek için kuruluma başladım. Petshoptan aldığım siyah silis kum ve asıl tankımda bulunan pipo filtre ile birlikte kurulumu yaptım. Henüz karidesleri koymadan önce akvaryumun içinde beyaz, kıl inceliğinde, s şeklinde suda yüzen küçük kurtçuklar ortaya çıktı. Kurtçuklar kumdan çıkıyordu ve sayıları çok fazla değildi. En fazla 3-4 tane gözlemledim. Daha deneyimli akvaristlere danıştım, internetten araştırdım. Tanka bir kaç lepistes ekledim. Lepistesler kurtçukları yiyorlardı. Sonuçta internetten yaptığım araştırmalar sonucu bu kurtçuk türünün balıklara ve insanlara zararı olmayan bir tür olduğu düşüncesine vardım. Kurtçuklar ya kumdan ya da pipo filtreden geldi diye düşünüyorum. Pipo filtreyi aldığım asıl tankta bu kurtçuklardan hiç gözlemlemedim ama tankta 20 tane endler, 6 tane çöpçü var. O ortamda canlı yem niyetine yenmiş de olabilirler.

Karidesleri de ekleyeyim aşamasındayken kumda beyaz küf, mantarlaşma şeklinde oluşumlar gözledim. Bu durumda tekrar kurulum yapmaya karar verdim. Lepistesleri tanktan çıkardım. (Lepistesler sağlıklı görünüyor). Zararsız da olsa yeni kurulumda bu kurtçukların oluşmasını istemiyorum. Şimdi yeni kurulumda şöyle bir yol izlemeyi planlıyorum. Kumdan tamamen kurtulacağım, üzülerek de olsa bakteri kültürü oluşmuş pipo filtreyi de atacağım. Akvaryum sterilizasyonunda çamaşır suyu kullanmayı düşünüyorum. Daha sonra yeni kum ve filtre ile kurulum yapmayı planlıyorum. Her ihtimale karşı canlıları eklemeden önce andazol ilacı da kullanacağım.

İlk kurulumda mangrow köküne moss bağlayıp akvaryuma eklemiştim ve kökle bitkiyi atmak istemiyorum, ancak bunları çamaşır suyu veya tuz gibi maddeyle dezenfekte etmek de mümkün değil. Ne tavsiye edersiniz? Sıfır kurulum için moss sarılı kökten de kurtulmam gerekir mi yoksa sirkeli su ve andazol şurupla bu işi çözebilir miyim? Bu akvaryumda sadece karides besleyeceğim ve mümkün olduğunca temiz olsun istiyorum, akvaryuma canlı doğuran eklemeyeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BorbÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 371
BorbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2020 15:59
Merhabalar, çamaşır suyu kullanmanızı önermem, tankta çok az kalıntı bıraksa bile ölümcül olacaktır. Sirkeli su yeterli olacaktır zaten bakteriyel bir durum yok, sirke kurtcukları kolaylıkla öldürür. Sarılı moss için sirkeli suyun zararı olurmu bilmiyorum, eğer varsa bence iyice yıkamaktan başka çözüm yok, belki sirkeli suda bekletmek yerine saf sirkenin içerisinde kısa süre tutabilirsiniz, sonrada yıkarsınız. Kolay gelsin.

Teşekkür Edenler: [T]222931,Zopanda[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir