Akvaryum Testleri


onlmrcÇevrim Dışı

Kayıt: 17/05/2022
İl: Ankara
Mesaj: 78
onlmrcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2024 17:16
Arkadaşlar, bu 1.5 yıllık akvaryum tecrübemde anladım ki sağlıklı balıklar için değerleri çok önemli, fakat hangi testler en önemlisi bilmiyorum. Hangi testleri önce almalıyım ne almalıyım? direkt test seti alsam daha mı iyi olur öyleyse hangisini almalıyım bilen biri cevaplarsa sevinirim[:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kullanilmiyorÇevrim Dışı

Kayıt: 14/07/2023
İl: Yurtdisi
Mesaj: 492
kullanilmiyorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2024 17:38
[QUOTE=onlmrc]Arkadaşlar, bu 1.5 yıllık akvaryum tecrübemde anladım ki sağlıklı balıklar için değerleri çok önemli, fakat hangi testler en önemlisi bilmiyorum. Hangi testleri önce almalıyım ne almalıyım? direkt test seti alsam daha mı iyi olur öyleyse hangisini almalıyım bilen biri cevaplarsa sevinirim[:?][/QUOTE]

Merhaba haftalık su değişimleri, kaliteli filtre, litreye uygun nüfusta canlılarla, kaliteli yemlerle tatlı su akvaryumları için teste gerek olmadığını düşünüyorum. Sonuçta test değerleri düşük veya yüksek çıkarsa bir sebebi vardır. Ve çözümleri de su değişimi, kaliteli ve az yemleme, doğru filtrasyon içermektedir. Her şey yapılması gerektiği ve olması gerektiği gibi olursa teste gerek kalmaz.

Beğenenler: [T]237041,MCY4[/T]
Teşekkür Edenler: [T]235257,onlmrc[/T]
+1: [T]237041,MCY4[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan76Çevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2023
İl: Denizli
Mesaj: 524
Orhan76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2024 10:24
Tatlısu akvaryumları için genelde 6 sı 1 arada test şeritleri satılıyor fiyatları uygun olanlar da var, bu şeritlerle, genel sertlik, karbonat sertliği, pH, nitrat, nitrit, klor ölçülebiliyor, hayati önem taşıyan veriler nitrat, nitrit ve klor...

Beğenenler: [T]235257,onlmrc[/T]
Teşekkür Edenler: [T]235257,onlmrc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

captainFlintÇevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2023
İl: Ankara
Mesaj: 8
captainFlintÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2024 11:26
En kritik değerlerden birisi olan amonyak için akvaryum içine asılan seachem ammonia alert önerebilirim. Kendi akvaryumumda kullanıyorum, 1 yıl boyunca kullanılabiliyor. 6'lı testlerden de almıştım, ancak bir süre ölçüm yapınca akvaryumunuz oturmuş ise ve ciddi bir değişiklik yapmadıysanız (yeni balık ekleme, zemin malzemesi değiştirme gibi) aynı değerleri ölçüp duruyorsunuz bu sebeple anlamlı olmuyor. Amonyak patlaması yaşamadığınız ve düzenli su değişimi yaptığınız sürece, özel-hassas türler bakmıyor iseniz bu testlere boşuna para vermeyin derim. Ancak hassas tür besliyor iseniz mutlaka alın.

[QUOTE=Orhan76]Tatlısu akvaryumları için genelde 6 sı 1 arada test şeritleri satılıyor fiyatları uygun olanlar da var, bu şeritlerle, genel sertlik, karbonat sertliği, pH, nitrat, nitrit, klor ölçülebiliyor, hayati önem taşıyan veriler nitrat, nitrit ve klor...[/QUOTE]

Evet klor hayati bir önem taşıyor, ancak akvaryumunuza dinlendirilmiş su koyduğunuz sürece testlerde klor değeri hep 0 çıkıyor, dolayısıyla test anlamlı bir bilgi vermemiş oluyor. Klor için testten ziyade uygun şekilde dinlendirilmiş su kullanımı önem arz ediyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

madsharkÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2012
İl: Bursa
Mesaj: 48
madsharkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2024 12:45
Selamlar,
Test istiyorsanız Sutest markasının akvaryum test şeritlerini kullanabilirsiniz. Ben memnun kaldım. Fiyatı da hesaplı.
Ancak anlık, günlük testler yerine stabil bir ortam oluşturmak oldukça önemli.
Örneğin Melek türleri doğada düşük pH derecelerinde düşük sertlikte sularda yaşarken akvaryumlarımızda yüksek pH ve yüksek sertliklere alışabilmektedir. Bu balıklar için pH ve sertliği stabil tutmak önemli.
Bir akvaryumda en önemli parametreler Clor, Nitrat, Nitrit, Amonyak ve TDS değerleridir.

Önerim:
1-Musluk suyunuzun pHını GH ve Kh ını nitrit nitrat ve clorunu bilin.
2-Rutin olarak % kaçlık su değişimi yapıyorsanız su değişimi öncesi ve sonrası akvaryumunuzda bu değerleri bilin.
3- Bir kere tüm değerleri okuduktan sonra rutininizden sapmazsanız ve nitrat nitrit klor değerleri stabil ise korkmayın.
4- Haftalık, aylık su değişimi planlayabilirsiniz.
5- Amazon tankları olan arkadaşlar muhtemelen musluk sularındaki değerleri görünce şok olacaktır. 8 üstü ph ve yüksek sertlik derecelerinde amazon balıkları beslediklerini görecekler.

Beğenenler: [T]125030,GhostKoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir