Akvaryumcular Hobicileri Çözmüş Artık


efedenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1489
efedenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2009 15:53
[QUOTE=ozankose]Bana şu balığı ver dediğinizde akvaryumcu size verir. Ama akvaryumunuzun durumunu izah ederseniz, içindeki balıkları vs. alacağınız balık hakkında mutlaka bilgilendireceklerdir.
Ancak önemli bir husus var; bilgiyi çalışandan değil, doğrudan işyeri sahibinden almanız daha sağlıklı olacaktır. Tamamı değilse de çoğunluk olarak akvaryumcuda çalışanlar pek bilgi vermiyor.
Hobicinin de biraz araştırma yapmadığı da bir gerçek. Önce canlı ve malzemeyi alıyor. Sonra da akvaryumcu beni kazıkladı diyor. Çevremde çok insan var , önce gidip çeşit çeşit balık alır sonra gelir yardım ister. Gel de kızma yani. Bunda kavaryumcunun ne suçu var.
Akvaryumcuların hepsi günahsız değil elbette. Ama doğru bilgi veren çok az. Bildiğim bir konu hakkında soru yönelttim zamanında akvaryumcu öyle ballandırarak beni yanlış yönlendirdi ki, konuyu bilmesem inanacaktım neredeyse.
Sonuç olarak akvaryumcunun iyisi kötüsünden daha az.
[/QUOTE]

2 sene önce Ankara aynalı çarşıda bir akvaryumcuda Duboisi bakıyordum , almaya çok ta niyetim yoktu ama  içimden bir duboisi tankı kurmak geçiyordu , boşta 70 LT bir tankım vardı , olmayacağını bildiğimden kendi kendimi telkin ederken farketmeden sesli düşünmüşüm "70 litre tanka duboisi mi olur" diyivermişim , akvaryumcu hemen cevabı yapıştırdı "8-10 tane olur abi ... " alsam 20 taneye kadar verir yani içi sızlamadan .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nova730Çevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 53
nova730Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2011 10:34
Ulustaki akvaryumculardan açılmış konu, bende devam edeyim :)
Geçen gittiğimde (başka yer bilmediğim için) akvaryum içine kaya arıyorum. Küçücük kayalara verilen fiyat her dükkanda aynı: 15tl. Almadan çıktım tabi çünkü bana 1 tane değil birkaç tane lazım. Aynı kayaları karşıyakadan alabileceğimi öğrendim ve sonuç: kilosu 3-4 tl. Bir kilo kaya o akvaryumculardaki kayalardan 4-5 tane çekiyor.
 
Yem araştırıyorum, yine önce gittim ulusa. Aradığım yemi bulamadım vesselam (NLS), o sırada ufak bir çocuk yanında babasıyla gelmiş, duruma kulak misafiri oldum. Akvaryumcu bunlara birtane fanus, içine renkli boyalı taş ve 4 tane japon vermiş. (Şaka değil 1 fanusta 4 japon). Adam çıkmış dükkandan son anda karar  değiştirmiş, fanus yerine akvaryum alıp, birkaç balık daha eklemek istemiş.
Akvaryumcu bunlara tahminim 15-20litrelik akvaryumu 40tl'ye verdi. Çin malı düşük debili bir iç filtreyi çok güzel, sorunsuz diye 25tlye, Dere kumunu kilosu 4tlye verdi. Japonlara eşlik etmesi için de 8-10 tane lepistes verdi :))
O sırada daha fazla dayanamayıp lepistesle japon aynı akvaryumda olmaz demiş bulundum. Dükkandan kovulmadığım kaldı. Ayrıca bu forumlar ne derse desin lepistes japonla beraber yaşarmış gül gibi. Hatta adamın dükkanında bir akvaryumda belki 100 tane lepistes ve 20-30 tane japon küçücük bir akvaryumda beraber mutlu mesut yaşıyordu. Onu da örnek gösterdi bide, "bak nasıl yaşıyolar, hiç problem yok" diye.
Bende diyecek bişey bulamadım, tırstım biraz da. Sonuçta adamın mekanındayız, o herşeyin daha doğrusunu bilir. Yıllardır bu işi yapıyor. Ben daha dünkü hobici ondan iyi bilecek değilim ya.
Bidaha da gelmem ulusa...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efedenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1489
efedenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2011 11:06
Türkiyede esnaflık olayında genel bir sıkıntı var . Büyük şehirlerde nüfusun çok artmasından oldu bu , "geleni gelmişken öpeyim , bi daha gelmesede olur " anlayışı hakim oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emre_hocaÇevrim Dışı

Kayıt: 30/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 97
emre_hocaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2011 00:41
Ve bu anlayış bazı akvaryumcularda inanılmaz boyutlarda. Gerçi Ulus'un hali yıllar önce de böyleydi ama neyse.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OnurTaşkınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 716
OnurTaşkınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2011 00:46
Alma malzumun ahını çıkar aheste aheste.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izmirli81Çevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2009
İl: Bursa
Mesaj: 336
izmirli81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2011 11:29
Bursa'da Ataevler civarında bir pasajda akvaryumcuya girdim girmez olaydım...Balığa merakımız varya görüp alıp götürücez eve...Herneyse dükkana girdik balıkları seyrediyorum büyük bi hayranlıkla gözüme minik minik balık yavruları carptı.Yavruları  incelerken dükkan sahibi yanaştı yanıma türlerinin zebra ciklet olduğunu istersem anne ve babalarınıda gösterebileceğini söyledi ve damızlıkların olduğu kısma gittik.Karşımdaki akvaryumda gördüklerim beni büyülemişti anne ve baba ve bir sürü miniminnacık yavruları ...Dükkan sahibi ne derse beğenirsiniz diğer balıkları boşver bak bunlar kocaman hemde yavrularını koruyorlar...Eğer istersen sana çifti 90 TL'ye vereyim dedi.Kalbim kıpır kıpır yerinden fırlayacak bunların yanında sana bir küp vereyim 15 TL'ye hadi 5 TL indirim yapayım 100 TL'ye al git dedi.Bendede bir heyecan bir sevinç fırıldak gibiyim..Abi dedim tamam şimdi yanımda bu kadar para yok sen bunları satmazsın demi yarın gelirim alırım senden diye bide yalvardım üstüne.Tamam abicim vermem başkasına balıklar senindir diyerek beni uğrladı...Parayı denkleştiremedim ve oraya gitmeye utandım yani alamamıştım balıkları...Yanlış anlamayın sene 2004 ve aynı boylardaki balığı Heykel'deki bir akvaryumcuda gördüm ve akvaryum camında fiyatı 7,5 TL yazıyordu ve başımdan aşağıya sanki bir kazan kaynar su döküldü şok olmuştum...
 
Tanıdığım ve arkadaş olduğum hiçbir akvaryumcu yoktu bana kıyak yapsın bilgilendirsin o zamanlarda.Öyle her akvaryumcu çay ikram etmiyor sohbet etmiyor.Karşısındaki hevesli saf bişeyden anlamayan insanı gördükleri anda ne gazlarsam kardır içgüdüsüyle satış yapmaya başlıyorlar...Beş parmağın beşi bir değildir o yüzden hakkıyla dürüst satış yapan akvaryumculara saygım ve hürmetim sonsuz... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akunakiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2010
İl: Gaziantep
Mesaj: 413
akunakiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2011 11:45
Şimdi anlattıklarınız iyi güzel Gaziantep biraz daha medeniymiş bu konuda ben büyük insanları kazıkladıklarını hiç görmedim ama yaşınız küçük olsunda bakın derim 25 ve altında yaşınız varsa adam sizi dükkandan kovar hakaret eder senin 5-10 balıgınla ugraşamam der paralı çocugu görünce bir papagan yavrusuna 35 tl de çeker bizimkilerde sizinkiler gibi doymuş biraz tabi hepsimi öyle degil tabi ama olan muhakkak var önemli olan bence burada veya başka yerde bilgilenmek daha sonra gitmek yoksa hal harap..:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2011 17:17
Hobiye ilk başladığım sıralar akvaryumculardan çok kazık yemiştim.Küçücük adı belli olmayan sadece 1 yaprağı olan bitkiyi diyarbakırdaki bağlar postanesinin karşısındaki akvaryumcu bana sarı prenseslerle birlikte satmıştı.Allah belasını versin.Şimdi olsa ben o adamı havada götürürüm.Sağol akvaryum.com sağol akvaryum.com un değerli akvaristleri.Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak DenizÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 2467
Burak DenizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2011 23:10
Doğru söylüyorsunuz son zamanlarda Akvaryumcular hak ettiklerini buluyorlar gibime geldi.Artık onlar için %50 kar devri bitti sayılır. Göz%20KirpmaAkvaristman10292011-02-05 23:10:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OutlawwÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2010
İl: Mugla
Mesaj: 58
OutlawwÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2011 23:31
    Biraz göreceli gibi farklı taraftan bakalım arkadaşlar, biz bu işi yapıyor olsak petshop yani, giderlerimizi bir düşünelim. Tükkan kirası, Elektrik, Su, Eleman aylığı+SSK yemek veriyorsa yemek, Vergi vs vs. Dükkana yığdığı malın parasını döndürmek gibi. Bizlerin omzunda bu yükler olmadığı için ucuza satabiliyoruz. Tabiki bu süper birşey Akvaryumforumu hepimiz seviyoruz iyiki var varız diyorum. Tabiki çoğu art niyetli aramızdaki üstadlara bile dalgınlığına geldiği an dürtüyorlar. Bende çok yedim yazsam dudak uçuklatır. Bodrum da olmanın ayrıcalığı da var.. Hepsi aynı olmasa da %90ı böyle benim gözlemlediğim. İyiki varız İyiki zamanında böyle bir siteyi açmayı kurmayı planlamayı düşünen Üstadlarımız olmuş. Biz yandık başkaları yanmasın Tebessüm Ben bide onları şöyle görüyorum. Bilmiyorum aranızda Turizmde olan varmı, İstanbul dan veya başka şehirlerden iç çamaşırın kilosunu 5 TL'ye alıp adetini 15 Tl'ye satanlar gibi görüyorum. Hani Turist gelse de itelesek bi yavv der gibi ee tabi onlarda da kira falan var ama bu kadar da olmaz Reis

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BurakimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2010
İl: Bayburt
Mesaj: 829
BurakimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2011 23:07
Bundan yaklaşık 4 ay önce yıllardır çalıştığım üniversite için ara verdiğim eniştemin yanında işe başladım gsm sektöründe satış yöneticisi olarak.Kuzenim ve eniştem 2 fanusta hevesle japon bakıyorlar yaklaşık 4 günde bir 4 adet japon alıyorlar çünkü hayvanlarrr ölüyor.Kuzenimin olmadığı birgün akvaryumcuya ben gittim 10 tl den 5-6cm lik rengarenk japonları aldım hevesle döktüm poşeti fanusa 2 gün iyi 3. gün ters 4.gün sabah tekrar balık almaya suyunu yenilemek aklıma geliyor balığın yaşam süresi 1 hafta.Bahsttiğim su değişimi balığı alıyorum elime fanusu boşaltıp çeşmeden dolduruyoruz tekrar içine derken önceden alınmış 5-10 lt lik bir akvaryum görüyorum eskilerin içinde aktarıyoruz japonları motorları falanda var balık 1 ay ölmüyor daha çok balık alalım diye geçiyoruz 20lt lik akvaryuma.Eski akvaryum üstüne 25 lira veriyoruz kumun 12 paket yani en çok 2 kg civarına 25tl veriyoruz yapay bitkiler teki 5 tl den.Akvaryum tamam 10tldende buna fon alıyoruz.Akvaryum merakı bende başlıyor.

80cm akvaryum almaya karar veriyorum fiyat 200tl 150 oluyor bana 
bildiğiniz mermer kırıklarından oluşan kum kilosu 5 tl huylanmaya başlıyorum
.Ayar düğmesi olmayan ısıtıcı 30 tl
Rs iç filtre 40tl
dolabıda eski telefon sehbasını kestiriyorum orası bedava
toplamda 250 tl gibi bir rakam
9 adette yavru zebra alıyorum 95 tl ye mutlu mesut evdeyiz
daha sonrası bu forumla tanışıyorum balık nedir nasıl bakılır öğreniyorum 100tl tutmayacak akvaryuma 350tl param gitmiş
sözün kısası daha sonra sevdiğim bir komutanım bana safkan yunus yavrularını 5cm 5tl den veryor üste 1 tane bedava alıyorum parasınıda 1 ay sonra veriyorum.


Ve şu an bile Red Rainbow kasanga bakmayı planlıyorum 
herşey bu forumun ve akvaristlerimizin sayesinde 
150/65/60 akvaryumu toplamda 500tl ye mal ediyorum.
Dün itibariyle forumdan akvaryum imalatı yapan firmadan fiyat istiyorum en ucuzu 325tl
Şimdi akvaryumcuları savunan arkadaşlar konuşsun bana ben akvaryumcuya veya bu işle uğraşan ticari kişiliklere  neden güveneyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OutlawwÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2010
İl: Mugla
Mesaj: 58
OutlawwÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2011 23:54
Tabiki güven olmaz ama hepsini bunların içerisine koymak yanlış sizde benim gibi başlamışsınız bende aşşağı yukarı böyle başladım Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MatadorÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 154
MatadorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2011 22:55
[QUOTE=CaN_BaKıR]Genelde malzemeyi internetten canlıyı akvaryumcudan alırım ben.. Görmeden canlı almama taraftarlarındanım çünkü..

İnternetten yapılan alışverişlerin nedeni aslına sadece akvaryumcular değil... Milletin tembelliğide etken... Oturduğu yerden sipraiş veriyor..

Ben akvaryumculardan alışveriş yapmayı seviyorum. KArgo parası ödeyeceğime 3 kuruş fazla veririm ve balığımı görerek seçerek alırım. Ayrıca artı olarak muhabbet ve çay keyfi de var işin içinde.. Yeri geldiğinde oturup beraber yemek bile yeriz.. Akvaryum temizlenecektir temizleriz, toptana gidecektir dükkana gelene kadar bakarım vs.vs... Birçok akvaryumcu ile aram böyledir.

Şimdi böyleyken niye gidip internetten sipariş vereyim. Ancak ve ancak nadir türlerde interneti kullanıyorum... Akvaryumcuda bulamaycağım bir tür olur ise internetten bir hobiciden temin etmeye çalışırım...

Akvaryumcularıda kazıkçılar vs. diye bu kadar dışlamamak lazım... 3-5 çürük yumurta her sektörde olur. Akvaryumcularda da mutlaka olacaktır..
[/QUOTE]
 
Size düzgün olanı rastlamış sanırım. Çürük yumurta örneğinden madem konuya müdahil oldunuz bende şu şekilde yorum yapayım. Bir kartonda 30 yumurta var ise 25'i çürük diye düşünüyorum bu sektör için özellikle. Bu işi ticari manada uygulayan kişiler bana kızabilirler fakat bu benim şahsi görüşüm pek fazla da değişeceğini sanmıyorum. Rakamsal bazda oran çok az değişebilir. Çoğu akvaryumcunun teferruatlı bilgiye sahip olmadığını sadece sattıkları ürün hakkında temel bir kaç kavramı bildiklerini ve insanları o şekilde yönlendirdiklerini düşünüyorum. Çok duymuşuzdur yada yaşamışızdır türler arasında uyumsuzluk, erkek diye alınan dişi canlılar, dişi diye alınan erkek canlılar, bence akvarist olmaya karar veren bir kişiye yeterli bilgi akvaryumcular yahut çalışanları tarafından söylenmiyor yada aktarılmıyor. Sadece amaç ne kadar fazla malzeme satarsam o kadar iyi. Gelen müşteriyi doğru yönlendirmez iseniz, hayal kırıklığına uğratırsanız olacağı budur.
 
 
Hayal kırıklığına uğramış bir akvaristin internet gibi kolay bilgi erişimin olduğu istediği bir bilgiyi kolay bulabileceği bir platforma yönelmesi çok normal. Bu konuda çok şanslıyız anında doğru bilgiye ulaşabileceğimiz platformlar hazır. İnsan birkez doğruyu gördükten sonra yanlışa geri dönüş yapması çok zor. Bu arada şunuda belirtmeliyim Akvaryumcuların hepsini bu katagoriye koymuyorum ama istisnalar kaideyi bozmaz diye düşünüyorum.
 
Bende bir örnek size vereyim. Akvaryumcunun bir tanesinden 18w Day Light T5 florosanın fiyatına 30 tl istenirken internet üzerinden ufak bir araştırma sonucu çok çok daha ucuz bir fiyata 5Tl'ye sahip olacağımı gördükten sonra o akvaryumcudan benim bir daha malzeme alış verişi yapmam mantık dahilinde değildir. Bu sadece ufak bir örnek. Nice Akvaristler var bu şekilde mağdur edilmiş gelen müşteriye sadece para kazanılacak obje gözüyle bakılmıştır.
 
Not : İşini düzgün yapan Akvaryumcuları bu konunun dışında tutuyorum.
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MahlaSÇevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 94
MahlaSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2011 18:49
Herkezin yorumuna ve düşüncelerine saygım var..Ama akvaryumcuların iyi niyetli olduğunu özelliklede çoğunun iyi olduğuna inan arkadaşlar bence çok temiz kalpliler...piyasada bir çok akvaryumcu tanıdığım var arkadaşıında bahsettiği gibi gider çayım içerim muhabbetimi yaparım dükkana bakarım ama ayda toplasan 50 tl lik alışveriş yapmam çünki:
1-Balıklara özen göstermiyorlarlar ısıtıcısız filitresiz akvaryumlarda bakıyorlar onlardan her aldımız balığın yerine bir başkası geliyor ve bu eziyeti oda çekiyor...
2-Balıkların çoğu hastalıklı nedeni ölen balığı yiyebilcek başka bir balığa atmaları gibi..
3-Faiş fiyat en önemliside bu tamam vergi veriyor işçi çalıştırıyor vs vs..Bu mantıkla kavecilerin çayı 5tl den. Bakkalların sigarayı 20 tlden satmaları gerek...
Benden 3 milyona alıpta başkasına 30 tl ye satacaksa kimse kusura bakmasın ben alışveriş yapmam öyle biryerden..Kİmse parayı onnar kadar kolay kazanmıyor.
 
Bundan üç sene önce 40x25x25 akvaryumumun kumunu yaklaik beş kilo kumu 25tl ye aldıktan bir süre sonra 100x50x50  akvaryumuma kum ararken aynı kumu 20 kilosunu 3,5 tl (evet üçbucuk milyona) almam gözümü açan olay oldu..
 
Geçtiğimiz cumartesi cengelköy havuzbaş parkının ordaki akvaryumcuya ugradım amcam balık alıyorum ordan sende bak dediği için ...
 
Abi sarı prenses lazım ne kadar
 
-Elimde 3d 1e damızlık kolani var 120 olur oda amcan burdan alışveriş yapıyor diye
(damızlıklar 5 - 6 cm bu arada)
 
Yok abi bana tek lazım
 
-Tek 35 olur
 
Abi çok söyledin ya..
 
Tek prensesi zaten bulamassın bulsanda bu fiyata bulamassın
 
O an yanımda laptopum olmasını o kadar çok isterdimki forumdaki ilanlarda 10cm sarıların nasıl 10 tl verildiğini göstermek için
Bunun gibi bir sürü olay herkez ektiğini biçiyor bence seneler önce baya bir haksız kazanç sağladılar zaten..
 
Mecbur kalmadıkça akvaryumcudan alışveriş yapmayalım ve her yanlışlarında akvaryum comda böyle yazıyor veya forumda şu fiyat diyelimki anlasınlarki iletişim çağındayız ve hobiciler yanlız değil bilgilerimizi paylaştığımızı  ve herşeyden haberimiz oldugunu Bilsinlerki ona göre davransınlar.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir