AKVARYUMCULARDAN NEVRİ DÖNENLER


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2008 01:33
Aykut Bey; balıklar gelince resimlerini bekliyorum. Şimdiden hayırlı olsun.

Ufuk ben de benzer şeyleri düşünüyorum ama bu şehirdeki birkaç akvaryumcu hariç genel durumu sen de çok iyi biliyorsun. Tamam, müşteride de hata olabilir ama esnafın da kendisini geliştirmesi gerekir. Mesela en basidinden hastalıkları ve balıkların temel ihtiyaçlarını öğrenseler yeter ama bunu bile yapamayanlar var. Hatta ben beyaz beneğe mantar diyeni biliyorum.(zaten oraya bir kere uğradım bir yılı aşkın zamandır da uğramadım)

Levent Bey; sizin durum da vahimmiş. En azından sizi dinleme zahmetinde bulunacak olanlara durumu anlatın. Baktınız ki sizi dinleyip müşteriye davranışını değiştiriyor onunla ticarete devam edin yoksa boşverin gitsin. Moli diye karşısındakinin bilgisizliğinden istifade cam balığı veren adamdan da hayır gelmez. Eğer bölgenizdeki hiç bir esnaftan hayır gelmezse mecburen tek olanak kalıyor o da internetteki belli bir isim yapmış firmalardan alışveriş yapmak. Bulamadığınız bir şey olursa buradan da yardım bulabilirsiniz. En azından balığını veya malzemesini satan hobicilerden alışveriş yaparsınız.

Recep Bey; benim bahsettiğim karşınızdaki düzeltmek değildir. Kimse kimseyi istemediği bir değişime zorlayamaz. Benim demek istediğim sadece hatasının farkında olmayanlara hatasını bildirmek, düzelme olmazsa oradan bir daha alışveriş yapmamaktır. Yoksa zaten hatasının farkında olmayıp, farkında olsa düzeltecek kişilerden alışveriş yapmayalım demek insanların ekmeği ile oynamak olur. Tabii "Ben derdimi söyledim, bana hitap edecekhizmeti vermiyor" noktasına gelince de ticari ilişki kesilir gider.

Aslında akvaryumcular da bizler olmadan bu işi yapamayacaklarının çok güzel farkında ama kimileri bana muhtaçlar mantığında gidiyorlar. Müşteri bana muhtaç mantığındaki kişiler "Bu gitse de başkası gelir" derler ama bu işe esas parayı harcayan hobicileri kaçırırlar. Yani küçük düşünüp küçük hesapla uğraşırlar.

Müşteriye esas benim ihtiyacım var diyenler ise müşterinin kıymetini bilir. Bu tip insanlarda hile de pek olmaz. Önemli olan bizim bu tip insanlardan alışveriş yapıp kendi iyiliğimiz için bu insanları desteklememizdedir. Bu esnaf tipini desteklersek bu insanlar işi geliştirir ve ufak hesaplarla dalavereler çeviren gereksiz adamların elindeki ufak müşteriler de zamanla bu insanlardan alışveriş yapmaya başlarlar. Sonuçta ufak hesaplarla müşteriye ahkam kesenler gider, müşterinin kıymetini bilenler kalır.

Tabii ufak yerlerde bu tip esnafı bulmak da zor olabilir. Sonuçta 2 dükkan olan bir şehirde esnafın bana muhtaç mantığına saplanması da doğaldır. Bu durumda alışverişi internetten yaparsanız, eninde sonunda orada sağlam bir yer açılır ve siz de ileriki dönemlerde ondan alışveriş yaparsınız.

Dediğiniz gibi bireysel çaba ile belki bir şeyler başarılamayabilir ama en azından sizin nimet olduğunuzu bilmeyen esnaftan alışveriş yapmak zorunda kalmazsınız. Veya belki de benim gibi sizi kovan dükkana hiç uğramayıp kıymetinizi bilenin yanına gidersiniz, çevreniz de sizinle beraber gelir ve sizi adam yerine koyan milyarlarca liralık ticaret yapar, diğeri bakar.
encort2008-06-08 01:36:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

m.güngörÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 233
m.güngörÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2008 08:34
Arkadaşlar bizim burdaki akvaryumcuların bazılarına da girmeye korkuyorum. Çünkü içeri girip balıklara baktıktan sonra almazsan bir bakışları var, Allah nazardan saklasın... Bir keresinde bir akvaryumcuya (ismini vermek istemiyorum) arkadaşımla frontozalara bakmaya gittik. Arkadaşım benden önce 2 defa gitmiş. 3-4 cmlik frontozalar 30 ytl olunca, fiyat da indirim yaparsa alırım dedi. Neyse girdik balıklarda indirim yapar mısın falan dedik. Hemen ardından adam arkadaşıma sert bir şekilde '' Sen iki gündür gelip balıklara bakıyorsun alacaksan al, beni de uğraştırma. İndirim falan da yapmıyorum. Bunlardan ucuzunu da bulamazsın'' dedi. Düşünün arkadaşlar böyle akvaryumcular da var... Angry 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa KısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 274
Mustafa KısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2008 05:20
Uzun süreden beri black kamerun beslemek istiyordum ve bugün başka bir sitede bir ilana rastladım. İlanda 1 e 4 d  8-10 cm black kamerun olduğu yazıyordu. Nakit para karşılığında verilebileceği, ayrıca malawilerle takas yapılabileceği yazıyordu ve ben de buna dayanarak elimde bulunan 1 e 5 d ( 2 e 4 dişi de olabilir emin değilim) yunus kolonisi için takas teklifinde bulundum ve balıkların boylarını da net bir şekilde belirttim. Takas konusunda anlaşmaya vardıktan sonra balıkları evden alarak yola koyuldum. Takas yapacağım kişi  Sincan'da ben ise Kurtuluş'ta oturuyorum. Kendisi balık üreticiliği yapıyor ve Sincan'da büyük bir üretimhanesi var.  Bilenler bilir Kurtuluş-Sincan arası otobüsle en az 1 saat sürer, tabi ayrıyeten yürüme mesafelerini de saymıyorum bile. Sonuç olarak yaklaşık 2 saat süren zahmetli bir yolculuktan sonra buluşma yerimize vardım. Bu kadar mesafeye torbada dayanmaları mümkün olmayacağı için hava motoruyla birlikte kovada taşıdığım canım yunuslarımı bahsi geçen zatın huzuruna sunabildim sonunda. Ve adamın bana söylediği şu, aynen aktarıyorum: ''Bu yunuslar damızlık değil (dişilerden 3 er kez yavru aldım), hem senin söylediğin boylar baştan kuruğa kadar, balık ölçülürken kuyruk ölçülmez. Bu balıkların en az 3-4 cm kuruğu var yani senin söylediğin boylarda değiller. ( vatozlarda böyle birşey var fakat o zaman da kuyruk hariç diye belirtiliyor ama yunuslarda böyle bişeyi ilk defa duyuyorm, bilmiyorum duyanınız var mı). Bir de bunlar 3 e 3 d. ( en az 4 dişi olduğuna her iddiaya girerim). '' Ben de şaşkınlık ve sabırla adamın dediklerini dinledikten sonra '' ee sonuç?'' diyebildim. Adamın cevabı: '' yunus koloninin üzerine 130 ytl alırım senden''. Evet arkadaşlar yanlış duymadınız, benimle telefonda bire bir takas konusunda anlaşan üstüne para istemeyen, üstelik yunuslarımın bütün özelliklerini bilerek bu anlaşmayı yapan adamın ben 2 saatlik mesafeyi elimde içinde 6 tane damızlık balık bulunan 10 kglık kovayla teptikten sonra bana söylediği cümleler bunlar. Ve ne yaman bi çelişkidir ki, balıkların kuyruğu ölçülmez diyen bu adamın ilana 8-10 cm diye yazdığı calvusların boyları kuyrukları dahil 6-7 cm ancak gelıyordu. O kadar yolu geldiğim için ne derse desin kabul edeceğimi düşündü sanırım ama sizin de tahmin edeceğiniz gibi takastan ( daha doğru bir ifadeyle soyulmaktan ) vazgeçtim. Yine aynı yolu hem de gecenin 10unda elimde balıklarla geri dönmek zorunda kaldım. Tabi bunun bir de bedeli vardı. 5 saatlik işkenceyi kaldıramayan  dişi yunuslarımdan biri sizlere ömür... Diğer  3 dişi de sallantıda, elimden geleni yapıyorum ama sonuç ne olur bunu zaman gösterecek. mico2008-08-11 05:36:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baris.aydinÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1563
baris.aydinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2008 08:52

Mustafa Bey gerçekten üzücü bir durum. İnsanın değer verdiği canlıların bu şekilde yitip gitmesi hem öfkelendiriyor hem insanlara olan güvenini sarsıyor.

Ben Amerikan türlerine meraklı olduğum için yaşadığım şehirde traji komik olylar çok oluyor. Örneğin Jack Dempsey isimli balığa bir akvaryumcu Teksas diyor, diğeri Aqua.

Bir de şu " herşeyle yaşar, sorun çıkmaz abi" muhabbetleri oldukça fazla.Malawi türleriyle Astronot beslenir diyenler, Calvus, leleupi ile yunus ve Green Terror beslenir diyenler var.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

leGenDÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 206
leGenDÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2008 11:41
Merhaba arkadaşlar,
Öncelikle çok güzel ve bir o kadarda önemli bir konu.Gerçi çok şükür benim başıma henüz böyle bir sorun gelmedi bunun sebebide heralde sabit tek bir akvaryumcudan alışveriş yapmam olsa gerke yani onda varsa alırım yoksa almam.
 
Neyse bunu geçelim yazılanları baştan sona okudum,herkes bir sorun bir şikayet yazmış ama her nedense kimse isim yazmamış siz sorun yaşadığınız akvaryumcuların isimlerini yazmazsanız bizler nereden bilicez hangi akvaryumcu düzgün,hangisi düzgün değil.
 
Ben isimlerininde yazılması gerekir diye düşünüyorum ki kimse oralardan alışveriş yapmasın.E ben biliyorum bu akvaryumcu kötü,sen biliyorsun ama ötekiler bilmiyor ve oralarda satışalarına,vurdumduymazlıklarına ve bizleri kazıklamaya devam ediyor.
 
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sssnakeÇevrim Dışı

Kayıt: 21/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1263
sssnakeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2008 11:48
Türkiyede tüm sektörler böyle kaldıki petshoplarda olmasın. Sonuçta bizim gözümüzde kıymetli, vazgeçilmez kimi zaman çocuğumuz gibi baktığımız tüm canlılar onların gözünde ticari bir mal dolayısı ile her ticarette olduğu gibi ne koşulda olursa olsun ilk amaçları mallarını satmak. Tabiki bu aldatma yoluyla olmaması gerekir. Çocuğuna hayvan sevgisi aşılamak isteyen bir babaya en sağlıksız koşullarda balık satar. Ama düşünmez 3 gün sonra o balık ölünce o çocuğun piskolojisi ne olur. Çocuk bir daha balık beslemek ister mi? Hayvanlara bakış açısı ne olur. Çünkü arkadaşı gibi gördüğü odasında baş ucunda geceleri seyrederek uyuduğu FANUSTAKİ JAPON BALIĞI artık yok. Biraz dramatik ama gerçek bu. Artık BALIK+YEM+AKVARYUM 5YTL gibi kampanyalar olmasın denetlensin. Çocukların arkadaşları baş uçlarında ölmesin. Daha sonra bu çocuğun sürekli akvaryumcu para kazanacak diye balıkarı ölürse bu çocuğa artık ölüm basit gelir ve hayata ve yaşama değer vermez. Sonrası malum.
 
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zinedzalÇevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 20
zinedzalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2008 22:11
Bu sektör giderek büyüyor ve bütün akvaryumcular olaya ticari bakabiliyor. Hatta ve hatta çevremde berber olan vatandaş, akvaryumcu dükkanı açabiliyor.
 
Forumda yazan tüm arkadaşlara katılıyorum,sadece kuş gribi vakası olduğu zaman petshoplar denetlenmeye başlandı. Bu denetlemede sadece kuşların itlaf edilmesi ile sonuçlandı.
 
Bana kalırsa bu kadar büyüyen bir sektörün- ki her semtte onlarca petshop açılıyor- bir denetleme kanalıyla denetlenmesi gerekmektedir.Aksi takdirde sadece vicdanlara bu işi bırakarak bir sonuca varacağımızı zannetmiyorum.
 
Tabi birde balıkların dengelerinin bozulması konusu var.Sırf göze hitap etsin diye,renk yemleriyle renklerinin değiştirilmesi(özellikle papağan balıklarında),farklı türlerle çiftleştirilmesi vs. gibi konularda tatsızlıklar arasında.Bazen bu istemdışı gerçekleşebilse de.
 
Akvaryumcuya gittiğiniz zaman gözünüze hoş gelen bir balığa normal fiyatın 2 katı fiyat verilirken;başka bir zaman gittiğinizde aynı balığı daha düşük fiyatta başka birine satarken görebiliyorsunuz.
 
Tüm bunları söylerken;bu işe gönül vermiş,onlarında birer canlı olduğunu unutmadan,hakkıyla,vicdanıyla hareket eden akvaryumcuları tenzih ediyorum.Onlarada haksızlık etmeyelim. 
Erdal Hoca2008-08-11 22:19:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa KısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 274
Mustafa KısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2008 19:59
Evet arkadaşlar diğer 3 dişi yunusumdan 2sini daha bugün kaybetmiş bulunuyorum. Geriye kaldı 2 e 1 d. Kendi salaklığıma mı yanayım böyle dengesizleri adam yerine koyup da balık almama mı kızayım bilmiyorum doğrusu. Neyse bu bana iyi bir ders oldu bundan sonra daha adam akıllı kişilerle alış veriş yaparım. mico2008-08-13 00:49:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

redwater09Çevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2008
İl: Aydin
Mesaj: 22
redwater09Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2008 00:18
Ne yapalım arkadaşlar bu konuda durmadan haykırıyoruz çığlık atıyoruz ama ülkemizde her konuda oluduğu gibi bu konuda da yetkililer çığlıkları duyunca kulaklarını tıkıyor...Angry

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erpachotoeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/05/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 265
erpachotoeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2008 01:34
[QUOTE=mico] Evet arkadaşlar diğer 3 dişi yunusumdan 2sini daha bugün kaybetmiş bulunuyorum. Geriye kaldı 2 e 1 d. Kendi salaklığıma mı yanayım böyle dengesizleri adam yerine koyup da balık almama mı kızayım bilmiyorum doğrusu. Neyse bu bana iyi bir ders oldu bundan sonra daha adam akıllı kişilerle alış veriş yaparım. [/QUOTE]
 
Balıklarınıza üzüldüm.Geçmiş olsunCry

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2008 02:06
Etrafta  pek çok hafif-orta derecede şizofren paranoyak insan var. Kızdığınız akvaryumcuların pekçoğu o anda aslında size bile bile yalan söylemiyor. O da örneğin sattığı erkek balığın o an dişi olduğuna inanıyor, ya da getirdiğiniz güzel balığın bir kötü tarafını bulup onu temel edinip satarken altın, alırken kömür felsefesini benimsiyor. Alım satım yapılan şeyin canlı olması ve işin uzmanlarını bile yanıltabiliyor olması, o; inanmak istediğine inanan kişilerin işini çok da güzel kolaylaştırıyor. Burada bu tip insanlara kızan kişilere bu gibi durumlar için birkaç önerim olacak. Asla bu gibi kişilerle tartışmaya girmeyin, o tip insanlar bana biri bir şey dedi, acaba ben ne yaptım diyen değil, bak ne biçim adam beni eleştriyor, art niyetli bu diyen kişidir. O yüzden siz ona haddinizi bildirdiğinizi sanarsınız, ders verdiğinizi sanarsınız ancak hiçbir şey olmaz, siz gidince o aynen devam eder. O yüzden ne yazık ki bu gibi kişilere karşı samimi düşüncelerinizi belirtmeyeceksiniz, mümkünse uzak durun, değilse alttan alıp, haklısın abi diyip anlattıklarına muhalefet etmeyin. Balığın kötüymüş bu paradan almam dendiğinde imkan varsa sağolasın abi ya o fiyatı verenler vardı ben sen kazan diye getirmiştim diye arayı kötü etmeden götürün, değilse de kızmadan abi senin canın sağolsun lafı mı olur diyip istediği fiyata bırakın, daha sonra bu size ucuz bir şekilde dönecektir. Bu gibi kişilerle iyi muhabbetiniz olduğunda ara sıra eline gelen kötü balıkları kendini de çok iyi olduğuna inandırıp size satmaya çalışır, balığı eleştrimek büyük hatadır, abi sağol yav yerim yok doğru cevaptır. Çevrede bakkal, müdür, baba, kardeş vs. bu tip pek çok kişi olabilir, huzurlu bir yaşam için bu yol en iyisi.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SahinnNÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 49
SahinnNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2008 11:38
İsmail beyin (leGenD) söylediklerine devam olarak yazıyorum. Gittiğim akvaryumcu green terore mücevher , kenyiye mor prenses , calicoya yaprak cichlid dedi ayrıca tanganyikalar malavilere göre su şartlarına daha dayanıklı buz gibi suya atsan frontosaları, yine de yaşar ama malawiler tolare edemez dedi. Bense susup çıktım oradan hemen. :)
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

leGenDÇevrim Dışı

Kayıt: 25/07/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 206
leGenDÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2008 12:24
Yukarıda bir yerlerde yorumumda da belittiğim üzere ben hala aynı fikirdeyim.Hangi semtte hangi akvaryumcu ya arkadaşlar şunların isimlerini yazmak forumda yasak mı?
Yasaksa birşey diyemem ama değilse neden kimse isimlerini semtlerini yazmıyor.Belki bu siteden birileri hala bunları bilmeden oralardan alışveriş yapmaya devam ediyor,ettikçede akvaryumcuların umurunda olmuyor nasılsa biri gider biri gelir mantığı.Tam bunlar için bir söz var aslında (hani deve... artık gerisini siz getirin)
Neyse.
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustang_27Çevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2008
İl: Gaziantep
Mesaj: 363
mustang_27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2008 13:06
Hep aynı şikayetler,hemen hemen aynı.
Bence olay doğru ve dürüst insanlarla yola devam etmektir.
Hoşuma gitmeyen yerle polemik yaparak değilde tartışmadan hayırlı işler der çıkarım. Bir daha uğramam.
Alacağım ürün hakkında bilgi edinirim, gider sorarım ama İnternette falan sitede şu fiyat, falan akvaryumcuda şu fiyat, demem, Hoşuma giderse alırım yoksa yine hayırlı işler der çıkarım.
Beğendiğim Petshop sahibi ile elemanları ile iyi ilişkiler kurarım. Ama yinede baba demem.LOL Ciddiyeti elden bırakmam.
Köy bakkalıda olsa insanlığı ve güleryüzü olsun benim için yeterli.
Sürekli araştırarak dürüst ve doğru insanları bulurum.
Beğenmediğim insanları meselemi doğru bir şekilde eleştirerek arkadaşlarımı o insanlara yönlendirmek yerine memnun kaldığım insanlara yönlendiririm.
Doğru ve dürüst insanlara yardımcı olmak için, kötüleri meselelri saptırmadan, çarpıtmadan, arkadaşlarımıza söyler isek, dürüst insanlara yönlendirmeye çalışabiliriz.
Yapılacak en güzel şeylerden bir tanesi art niyetli ve menfaatçi insanlara karşı yakınımızdaki insanları uyarmak olacaktır.
Saygılarımla.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir