Akvaryumlarda Ekosistem Oluşumu Ve Önemi


mehmettas4226Çevrim Dışı

[B]14139,1[/B]
Kayıt: 30/03/2017
İl: Eskisehir
Mesaj: 31
mehmettas4226Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2017 01:07
AKVARYUMLARDA EKOSİSTEM OLUŞUMU VE ÖNEMİ

Akvaryumlar kurulurken dikkat edilmesi gereken en önemli konu aerobik ve anaerobik bakterilerin akvaryumda yerleşeceği alanlar oluşturmaktır. Akvaryumlarımızda su dolaşımının fazla olduğu yerlerde doğal olarak oksijen fazlalığı olacaktır. Bu alanlara aerobik bakteriler yerleşir.

AEROBIK BAKTERİ

Oksijen kullanarak solunum yapan bakterilerdir. Oksijenli ortamlarda yaşarlar, bu bakterilerin mitokondri organları olmadığından solunum enzimleri mezozom veya hücre zarında bulunur. Akvaryumlarda kumun üstünde yada yüzeye yakın kısımlarda yaşarlar. Filitrelerde ise koymuş olduğumuz biobal, elyaf, seramik vs...malzemelerinde kolonileşirler.
Akvaryumlarda nitrit yükselmesini önlemek için aerobik bakterilerin yeterli sayıda olması gerekmektedir. Bu bakteriler nitriti nitrata çevirerek balıklarımızın zehirlenmesini engellemektedirler. Nitrata dönen nitrit sayesinde akvaryumumuzda beslemekte olduğumuz bitkilerimizin nitrat gübresi doğal olarak hazırlanmış olur. Nitratı kullanan bitkilerlede eko sistem kurulur. Ekosistem düzenli çalışırsa hem biz hemde akvaryumumuzda ki misafir canlılarımız mutlu olur.

ANAEROBIK BAKTERİLER

Oksijensiz ortamda yaşarlar, solunum yapmak için oksijene gerek duymazlar. Akvaryumlarımızda oksijenin az olduğu alanlara yerlesirler. Örneğin kumun altına

Akvaryumlarımızda aerobik bakteriler ve anaerobik bakyeriler olustuktan sonra azotlu bileşiklerin bu bakterilerle ayrıştırılması başlayacaktır. Bakteriler akvaryumdaki çeşitli biyolojik dönüşümleri gerçekleştirirler. Bu dönüşüm sırasında suda bulunan balık dışkısı, atık yemler ve çürümüş bitki yaprakları gibi organik atıklar bu bakteriler sayesinde en küçük yapı taşlarına kadar ayrıştırılırlar. Bu ayrıştırılan nitrat maddesinin bir kısmı bitkiler tarafi dan besin maddesi olarak değerlendirilir. Azot gazı olarak ayrıştırılan maddelerde gaz halinde havaya karışır. Bir kısmıda suda birikir. Düzenli su tazelemek burada önem taşımaktadır. Yapılacak % 10 su tazelemesi suda biriken atık maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar.
Biyolojik dengesi oturmuş bir akvaryumun ekosistemini bozmamız durumunda, akvaryumumuzda nitrit nitrata dönüşmeyecektir. Bu durum da akvaryumumuzda nitrit yükselmesi başlayacaktır. Nitrit yükselmesi balıklarımızın zehirlenmesine neden olacaktır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için gereksiz ilaçlama yapılmamalıdır. Özellikle nitrobakter gurubu ilaçlar kullanılmamalıdır. Kullanılması halinde bu bakteriler ölür.

Akvaryumlarımızın tam olarak ekosisteme kavuşması 6 ay ile 1 yıl sürmektedir. Bizdeki akvaryumların en eskisi 6 yıllık, en genci 15 aylıktır. Canlılarımız bu akvaryumlarda kendilerini rahat,sitressiz ve daha canlı renkleriyke izletmektedirler.
Yeni kurulan akvaryumlar bir saatli bomba gibi dir. Nitrit ve amonyak değerleri sürekli yükselme egilimindedir. Canlılarımızı bu durumdam korumak için yapmamız gerekenleri tekrar kısaca özetleyelim.

1. Aerobik ve anaerobok bakterilerin yerleşeceği alanları oluşturmak

2. Sabırla bu bakterilerin oluşumunu beklemek

3. Düzenli olarak haftalık % 10 su değişimi yapmak (Akvaryum litresine göre değişiklik gösteriri )

4. Yeni kurulan akvaryumlara ara ara canlıları eklemeliyiz.

5. Su hacmine göre canlı sayısı belirlemeliyiz. Ne fazla ne eksik olmalı

6. Gereksiz ilaçlamalardan kaçınmalıyız.

7. Yemleme düzenli ve yeteri kadar yapılmalıdır.

8. Akvaryum havalandırması yeterli olmalıdır.

9. Minimum kum yüksekliği 5 cm olmalıdır.

SAĞLIKLI VE MUTLU CANLILARIMIZ OLMASI HEPİMİZİN HAYALİDİR.
Erhan Osman Mısırlıdan Alıntıdır...

Beğenenler: [T]198295,math1[/T][T]183070,WLFcATA[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]183875,mkokler[/T][T]116868,masisdemirel[/T]
Teşekkür Edenler: [T]183875,mkokler[/T][T]116868,masisdemirel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21466
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2017 08:48
Selamlar gayet güzel konuyu özetlemişsiniz güzel derleme olmuş [:iyi:] Böyle bir çalışmaya neden gerek duydunuz acaba ? Bu tip sorunsallarla hobide çokmu karşılaştınız ?

Beğenenler: [T]195936,mehmettas4226[/T]
Teşekkür Edenler: [T]195936,mehmettas4226[/T]
+1: [T]195936,mehmettas4226[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmettas4226Çevrim Dışı

[B]14139,1[/B]
Kayıt: 30/03/2017
İl: Eskisehir
Mesaj: 31
mehmettas4226Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2017 23:16
Aleykümselam teşekkürler güzel yorumunuz için hobici arkadaşlar faydalansın diye paylaştım evet zaman zaman bitkili akvaryumla ugraşan arkadaşların hepsi kesinlikle bir sorunla karşılaşmıştır karşılaşmadım diyen yalan söyler bence bu konuyu hobici arkadaşları bilğilendirmek amaçlı paylaştım iyi akşamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir