ay ışığı ve üreme


emin3874Çevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 30
emin3874Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2010 12:30
Temmuz-Ağustos aylarında Karayip Resiflerinde, Kasım ayında da Büyük Set Resiflerinde dolunay eşliğinde mercanların eşzamanlı olarak yumurtladıkları biliniyor. Peki mercanlar ayışığını hissederek buna nasıl tepki veriyor?

Biyologlar (O. Levy et al, 2007) gece-gündüz farkının bilinmesinden, ışığı hissetmelerini sağlayan mavi ışığa çok hassas cryptochrome adı verilen 2 ışığa duyarlı protein buldular.

Bu proteinler mercanlar tarafından gündüz üretilmekte, çok ufak bir kısmı ise gece üretiliyordu (Acropora millepora). Mercanlar gece-gündüz değişkenine cryptochrome üreterek adapte oluyordu.

Mercanlar güneş ışığını da farkedebiliyor ve buna gün boyu CRY1 ve CRY2 cryptochromeları üreterek cevap veriyor. Levy bu mercanların ay ışığını da hissettiklerini belirlemiş. Dolunay boyunca CRY2 proteinlerinin üretiminde ciddi bir artış gözlemleyen bilimadamları, mercanların ay ışığını hissettiklerini bunun yanında ona tepki verdiklerini de söylüyor.

Birçok bitki ve hayvan gece gündüz farkına ayak uydurmak zorundadır. Levy ve arkadaşları mercanların da milyonlarca yıl önce evrimleşerek bu düzene ayak uydurduğunu göstermiştir.

Bu işlem genetik çeşitlilik, yeni bireylerin oluşumu, resiflerin geleceği ve mercan kültürleme açısından hayati önem taşımaktadır. Ayrıca resif akvaryumu severler için de ay ışığı simulasyonlarının önemini arttıracaktır. Ayışığı şüphesiz üreme için tek sebep değildir ancak bir mit olmaktan da artık çıkmıştır.

Sciencemag

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir